eremita
Zaslužan član
- Poruka
- 117.177
<Pa ne pominjem ja halucinacije. Čitaj medveđe sastave, pobogu.![]()
Е то би ми ипак било превише - и без њих се довољно "трујем" ...

Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
<Pa ne pominjem ja halucinacije. Čitaj medveđe sastave, pobogu.![]()

Da je nemoguće, ne bi nam ni bilo dato. Naprotiv, piše:
"Blago onome koji čita i onima koji slušaju reči proroštva, i drže što je napisano u njemu;" (Otkrivenje1:3).
Ne mogu sad da pišem, ukočila mi se ramena...
Samo ću reći, da ima ko je znao i predao nam tekstove sa proročanstvima koja se poklapaju i sa otkrivenjem, a to su bili neki sveti oci kojima je Duh Sveti objavljivao šta će biti. Tu spadaju sv. Nil mirotočivi, sv. Ipolit rimski, sv. Leontije černigovski, a najupečatljivije meni je bilo javljanje sv. Serafima Sarovskog sv. Jovanu kronštadskom, u kome mu je pokazao sve što će se desiti do samog drugog dolaska Hristovog, i to po godinama(!), ali je ovo proročanstvo, (naravno) cenzurisano i samo su navedene godine do 1945-te. A viđenje koje je imao sv. Jovan se zbilo negde 1904-te. Uglavnom, blizu je na vratima...
A što se tiče bezdana, nije to ništavilo, jer ništavilo ne postoji, a ono što ne postoji ne može biti spoznato, jer nema ni jednu karakteristiku projavnog bića. Ništavilo je ono što je kontra od bića; biće ima za svoju glavnu osobinu život, a postojanje nečega se ogleda u tome koliko je to nešto ispunjeno bićem, tj. životom. Dok ne biće ili ništavilo ne postoji, jer je potpuno suprotna kategorija od života, što znači da bi moralo biti ispunjeno ne-životom, a to je apsurd.
Bezdan je duhovna kategorija, i označava nekakvo bespuće, u duhovnom smislu lišenost Božijeg prisustva, i označava se da je "dole" da bi se shvatio odnos prema Bogu koji je "gore". Dakle, duše će se nakon druge smrti*, a to je fizička smrt tela (prva smrt je duhovna smrt, ili umrtvljenost duše grehom), naći u paklenom ognju, koji je slika onih muka kako duša reaguje na Oganj Božanski kada se nađe nasuprot Bogu, tj. kada je svojim životom činila suprotno Božijim zapovestima, jer je tada Oganj Božije ljubavi, umesto da je zagreva i hladi istovremeno predstavljajući blaženstvo za dušu, počinje da je peče i muči.
* smrt se ovde na shvata kao potpuni nestanak ili poništenje duše, jer duša ne može umreti, već lišavanje duše Božije blagodati koji je ispunjava, dok se svest duše i dalje ne promenjeno nastavlja u večnosti.
......ахаха и ја се никада нисам толико крстио испред монитора колико последњих дана на овом пдф...
о, Боже, сачувај ме и саклони...![]()
цитат:
Најважнија ствар коју неко стиче док чита основну литературу Православља је вештина која се зове разборитост. Када дођемо до два појма, која нам изгледају истоветни, или врло слични, вештина разборитости нам омогућује да увидимо која је лажна а која је истинита; односно шта има Дух Христов, а шта може имати дух Антихриста.
Сама природа Антихриста, који ће бити последњи светски владар и последњи Христов противник је да буде анти - Христ и то „анти“ не значи само против, већ и уместо, имитација Христа. Антихрист, као што сви Свети Оци говоре у беседама о њему, ће бити неко ко опонаша Христа, ко лаже људе да се Христос вратио на Земљу. Стога, ако неко има врло нејасну представу о Хришћанству, или тумачи Писмо по свом сопственом мишљењу (и према оним каја долазе из сфере ваздуха, а сфера ваздуха није хришћанска већ антихришћанска), онда ће он доћи до врло антихришћанских закључака. Видећи Антихриста, он ће мислити да је то Христос.
..................уочавање, посматрање знакова времена...ре свега, морамо знати шта у ствари значи фраза “ знаци времена “. Овај израз долази директно из Јеванђеља, из речи нашег Спаситеља у Матеју (16:3). Христос говори фарисејима и садукејима који су дошли Њему “ Лице небеско умијете познавати”, тј. знате какво ће време бити; “ а знаке времена не можете познати” . Другим речима, Он им говори да то нема никакве везе са науком, или са знањем о нашем месту у свету, или било шта слично. То је питање религије . Ми проучавамо знаке времена да би могли да препознамо Христа.
Чекај.А ко ти имаш неки ситем вреедности мора да си понављала нечије цитате.Односно стално слушала своје из најближег окружења.Па на неки начин ти њих цитираш.

воли мале ствари и тежи за оним што је скромно и просто, тада добијаш унутрашњи мир, тешко је живети са ближњима ако се упушташ у мислени рат с њима, није довољно само уздржавати се од отвореног рата речима и делима. од тога се губи мир и љубав према ближњима, њима се не треба супростављати нити их убеђивати. немој придавати толики значај спољним догађајима, буди више унутра у срцу и наћи ћеш апсолутно.
оно што је у неком тренутку логично у другом постаје алогично.
нпр. традиционална логика и даље се држи принципа или је неко јак или је слаб. нешто је или истина или лаж. нешто или јесте или није. нема те гаранције да ти или било ко други има рационалан утисак, закључујеш према својој традиционалној логици.
у човеку се води вечити рат између добра и зла, ми желимо да будемо добри, а нешто нам се неда. душа (разум, логика...) која је запала у круг хаоса, атмосферу пакла или само дотакла ње осећа паклене муке. нпр листаш новине, гледаш тв, читаш моје постове или шеташ улицом и после тога одједном осетиш да се нешто унутра поремитило, променило, осећаш празнину, тугу, чуђење, бесмисао. то је што си читањем, гледањем разноразних ствари изгубила смиреност, јединствен ум, постајеш расејана и атмосфера пакла стиже.

To spada u vaspitanje i obrazovanje iz porodice. Ali ne mogu da prihvatim "tumacenje" svakog monaha ili isposnika. To su vizije koje mogu i ne moraju imati veze sa realnoscu, tj. buducnoscu.
Uostalom, zna se ko su nasi Svetitelji. Sve ostalo deluje mi kao tesko zamaranje i zaplasivanje, da ne kazem halucinacije u snu.![]()
Стварност је стварност само у Господу.
A ostali ljudi su sta - nestvarni???
Не већ њихови иделаи ако нису по Богу.Ако ништа код њих није прожето Христом Богом.Онда је то варљиво.Нема бесмртну вредност.
O, Boze!
Nije sija nego vrat. Dogmatika je osmisljena od Crkve, pa sta to znaci nego od ljudi (dokonih monaha koji fantaziraju, cast izuzecima)?
Problem je sto nikakvu dogmatiku ne zelim da prihvatim pa ni pravoslavnu. To me gusi!
I sto svi oni imaju svoje posebne vizije, koje je Crkva iskoristila iz ko zna kojih razloga, neka je i iz najboljih, ali sva ta ucenja se odnose na monahe, a ne na "mirjane" tj ostale ljude. Zato me gusi!!!
Lako je monahu da prica o Bogu kad se on ceo zivot predao samo tome! Neka "dogmatika" kaze kako ziveti u ovim antihriscanskim vremenima i ostati citav u ovom svetu, ovako!
A da ne pricam sto postavljac teme i ne misli da je ovo jedina Saborna Apostolska Crkva, nego nesto drugo! Ma smucilo mi se od toga!
Sve je to borba za vlast i opstanak. Dok ne vidim popa da zivi skromno, ne interesuju me crkve, osim onog koliko je meni neophodno!

Jes ti subotarka?![]()
Ondak ništa.![]()
Важи шта?![]()
Ne verujem da su strasti odnosno motivi negde uredno klasifikovani. Sve ono što jesmo - to ti je mešavina motivacija iz kojih proizilazi naše delovanje. A nekakav zombi bez strasti, kakvima bi hteli da nas vide fundamentalisti, bio bi neko ko jednostavno jede da ne bi umro od gladi, pije kad ožedni i pere se kad znoj počne da ga nagriza. Da li će pri tom izgovarati srčanu molitvu dok mu jezik ne odeblja, mislim da je bogu prilično svejedno. A meni pogotovo. Rade na prazno, tako reći.
Inače, ne osećam se ni malo sablažnjen Samsungovim i Vladinim postovima.![]()
Zapravo je vrlo ljubazno što su nam pokazali nekoliko primera koncentrisanog zla koje nastaje u dokonom mozgu. Jer samo mozak koji u sebi gaji zlo i pušta ga da se razvija i grana na hiljade perverznih načina, može da sklopi ovako nastrane slike.
To su njihove, svetootačke strasti, pretočene u deprimantnu, destruktivnu sliku koja obitava između zidova njihovih lobanja.
I onda pomisliš - umesto što su se ranili bobicama po pustinji i samobičevali dok nisu dobili ovakve halucinacije, bolje da su gajili zmije. Bar bi bilo manje glodara na ovom svetu, a i oni bi bili zdraviji.![]()
Pa hteo si da razgovarash o pravoslavnom odnosu prema svetu....To jeste to(naravno ne tako zlokobno kao sto si ga opisao)...I ima svoju i svrhu i poentu....I tesko je dostizno....koliko se god ti sprdao sa tim,to je najveci i najvazniji podvig koji covek moze i treba da ima u zivotu...i ti cak i kad bi hteo ne bi mogao da ga dostignes...pa ga mozda zato i pljujes...Alternativa tome sto ti nazivas bolescu je svet debelih,zadriglih ljudi koji sebi ne uskracuju nikakvo "uzivanje" i koji da bi imali "sopstveno misljenje" pale televizor da ga saznaju...Uostalom svet i jeste danas takav....jel ti se svidja?...i smeta ti ta sacica odvaznih(ne mislim na Samsona i Vladu...) koji zive pravoslavnim hriscanskim zivotom i pored svega?Budi siguran da su Bogu oni drazi od debelana ispred tv-a....

Ništa ja nisam opisao. Opisali su bolesni umovi. E sad, ako je to, onda je to - to.
Naravno, opet bezvezne primedbe o mojoj ličnosti.
A šta je najveći podvig koji čovek može (i treba - pazi ovo - treba!?) da ima? Da odeš da se skitaš po pustinji vašljiv i pregladneo dok te ne opsednu halucinacije?
Alterrnativa bolesnim likovima su zdravi likovi, a ne drugi bolesni likovi.
A bog, budi ti siguran, ne gotivi ni prve ni druge.![]()

Ал сте скренули у оф топиц, свака част, спам суццессифул.
Борка дај ту метлу од комшинице барбаре, треба да се почисти мало.
Раздвојити жито од кукоља.Ajd da vas pitam nesto, vezano za biblijsku predstavu o Paklu:
Ako se pođe od pretpostavke da su grešnici u biblijskom Paklu podvrgnuti mučenju večno, bez mogućnosti da se odatle iščupaju ... znači da oni konstantno ("večno" je bitna reč) "žive" u bolu i agoniji. E pa kako bilo ko, ko nema referentnu tačku o sreći, zadovoljstvu ... nekom osećanju blaženstva, može znati da postoji nešto mimo bola i mučenja? Jer, čak i pod uslovom da se grešnici sećaju trenutaka zadovoljstva u ovozemaljskom životu, šta su ta sećanja iz ovozemaljskog, vremenski ograničenog života u odnosu na beskonačnu, n-ti put ponovljenu patnju? Kakav je onda uopšte smisao biblijskog Pakla?

Ал сте скренули у оф топиц, свака част, спам суццессифул.
Борка дај ту метлу од комшинице барбаре, треба да се почисти мало.
Argumentovana kritika nije spam.Nismo jos dobili konkretan odgovor oko sv.Kirila Aleksandrijskog.Osim nekoliko smajlija.
Реч Христова је лудост за оне који гину.