Паклене муке по учењу Светих Отаца Цркве

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Odgovor je jednostavan, bar meni, na ovo.

Elem, nece odmah svi biti baceni u pakao. Nego ce neki biti privremeno u paklu. Kad dodje Dan suda (i zivima i vec umrlima), onda ce se traziti samo jedan odgovor od njih (ma koliki gresnici bili i ma koliko dugo pre toga boravili u paklu) - Da li verujete sada u Isusa Hrista, tj. u Boga?Logicno je, bar meni da ce i ovi iz Pakla odgovriti da veruju.
Jedino oni koji i tada ostanu nepokajani (tj. i pored paklenih muka i dalje ne veruju da Bog postoji), onda ce oni definitivno biti baceni u taj "vecni oganj", ustvari, milsim da ce se raspasti u nistavilo, ako se dobro secam...znaci nece biti Raja i Pakla, vec samo Raja, a ostali u svemirsko nistavilo.

Znaci (mozda ce me demantovati neko, ali mislim da je iz Otkrovenja) Raj je vecan, a Pakao je privremena kategorija.

Medjutim, ono sto je glavno u tome, trenutak proveden u Paklu izgledace kao citava vecnost. Tolike ce biti to muke, kazu Sveti oci.

Totalna bezvezerija.
Ispada da je taj vaš Krist pun taštine pa mu treba da netko prizna ga.
Tipično ljudska konstrukcija egomanijaka.

Pravoslavna crkva, kao i Rimokatolička, veruje da postoje raj i pakao. Razlika je u tome što Rimokatolička crkva veruje da postoji čistilište iz koga duša prelazi u raj npr. kada se u crkvi održava služba za tu dušu, a Pravoslavna veruje da postoje mitarstva, "stanice" na putu u raj na kojima npr. anđeli dodaju duši dobra dela.

Bog je hrišćanima ostavio Bibliju kao vodič u životu i merilo za svako verovanje. Da pogledamo šta Biblija kaže o smrti.

- Na nekoliko desetina mesta u Bibliji rečeno je da je smrt kao san, dakle besvesno stanje i ništa više od toga: 1. O carevima 2:10; 11:43; 14:20.31; 15:8; 2. Dnevnika 2:11; 26:23; Jov 14:10-12; Psalam 13:3; Jeremija 51:39.57; Danilo 12:2; Matej 9:24; Marko 5:39; Jovan 11:11-14; 1. Korinćanima 15:51.52; 2. Petrova 3:4 itd.

- "Mrtvi ne znaju ništa niti im ima plate... I ljubavi njihove i mržnje njihove i zavisti njihove nestalo je, i više nemaju udela nigda ni u čemu što biva pod suncem... Nema rada ni mišljenja ni znanja ni mudrosti u grobu u koji ideš." (Propovednik 9:5-10) Pogledati i Psalam 146:4.

- "Neće te mrtvi hvaliti, Gospode, niti oni koji siđu onamo gde se ćuti." (Psalam 115:17) Ako su mrtvi pravednici u raju, zar oni tamo ne hvale Gospoda?!? Zar stalno ćute?!?

- Kada opisuje stvaranje čoveka, Biblija kaže da je spajanjem "praha zemaljskog" i "daha života" nastala "duša živa" (1. Mojsijeva 2:7). Nigde se ne kaže da je čovek dobio dušu, već da je čovek = duša. Nigde u Bibliji se ne kaže da duša može da postoji nezavisno od tela, da nadživi telo i ode u raj ili pakao. (U našem prevodu ima tekstova u kojima se na prvi pogled govori o duši nezavisnoj od tela, ali se pažljivom analizom i poređenjem sa drugim prevodima može videti da se radi o greškama prevodilaca.) Naprotiv, prilikom smrti duša jednostavno prestaje da postoji, jer se razdvajaju elementi od kojih je sastavljena (Psalam 146:4; 1. Mojsijeva 3:19; Jezekilj 18:20, Propovednik 12:7). Samo Bog ima besmrtnost (1. Timotiju 6:16).

- Pa zar se u našem prevodu Biblije ne javlja često reč "pakao"? Da, međutim originalne reči "sheol" i "hades" koje su naši prevodioci preveli kao "pakao" jednostavno znače "grob". Npr. kaže se da svi mrtvi, i pravednici i grešnici, idu u "pakao" (Psalam 89:48)?!? Mnogi poistovećuju "pakao" sa ognjenim jezerom, međutim u Otkrivenju 20:14 kaže se da će "pakao" biti bačen u ognjeno jezero?!? "Pakao" se opisuje kao mesto gde se ćuti, gde mrtvi spavaju. U celoj Bibliji postoji samo jedan tekst u kome se govori o paklu kao o mestu muka (Luka 16:19-31). Međutim, ta priča može se shvatiti samo kao parabola - ako bi se doslovno shvatila, dovela bi do nekoliko apsurdnih zaključaka. Hristos je jednostavno iskoristio priču iz jevrejske tradicije, poznatu Njegovim slušaocima (videti: "Discourse to the Greeks Concerning Hades", Josephus' Complete Works, Grand Rapids: Kregel, 1960), da bi im pružio određene pouke.

Dakle, Biblija jasno govori da je smrt samo prestanak života i ništa više. Istorijska je činjenica da učenje o raju i paklu ne potiče iz ranog hrišćanstva, već iz grčke mitologije i paganskih kultova. Šta je onda nada za hrišćane? Vaskrsenje koje će se dogoditi prilikom drugog dolaska Gospoda Isusa Hrista: "Ide čas u koji će svi koji su u grobovima čuti glas Sina Božjega, i izaći će" (Jovan 5:28.29). Pogledati i 1. Solunjanima 4:13-17, Danilo 12:2. Tada će verni primiti besmrtnost i nagradu od Gospoda. Sada je vreme da se pripremimo za taj večni život, ispitivanjem svog života uz molitvu Bogu i iskrenim proučavanjem Njegove reči.

Totalna bezvezerija.
Ispada da je taj vaš Krist pun taštine pa mu treba da netko prizna ga.
Tipično ljudska konstrukcija egomanijak
a.

Pa nije bas...Jer ako zaista postoji pakao (niko se nije vratio odozgo da kaze, ali...), i posle svih muka nekoga djavo tera da i dalje zeli da se muci, onda i ne zasluzuje nista bolje nego da ode u nistavilo, cak bih rekla da je to humano...:think:

Mir i harmonije u srcu ti ne trebaju kao trajno stanje.. osim ako ne planiraš da vegetiraš. Teži tome i dalje, dobijaćeš kratke trenutke predaha i to je sve.
Strah je u nekim trenutcima zdrav, problem jeste ako ne znaš odakle potiče... čega se plašiš. Plašićeš se sve više ako bežiš od sebe... jeste teško kopati po podsvesti i preispitati se povremeno... ali je strašnije živeti u konstantnom strahu, ne znajući čega se plašiš.

Nemam ni ja odgovore... mada i ne kopam u poslednje vreme... stra' me šta ću naći.
:lol:

Znam i iz pisanja Svetih Otaca da je mir samo povremeno moguc i pravo je blago (i to sto su se oni izolovali od ljudi i bili sami sa sobom!), ali strah je ono sto je stalno prisutno, ne znam od cega...
Koliko god covek "kopao", za neke stvari nece naci pravi uzrok straha.

Pa nije bas...Jer ako zaista postoji pakao (niko se nije vratio odozgo da kaze, ali...), i posle svih muka nekoga djavo tera da i dalje zeli da se muci, onda i ne zasluzuje nista bolje nego da ode u nistavilo, cak bih rekla da je to humano...:think:
какву онда имамо сврху да тежимо ка добром и да се патимо ако ћемо бити избрисани. у непослушног се неће уселити царство, јер такав увек жели да се врши његова воља. зар жртва и злочинац треба исто да прођу. да нема те искре, жеље ка божанству (љубав) сви бисмо били животиње без разума.

какву онда имамо сврху да тежимо ка добром и да се патимо ако ћемо бити избрисани. у непослушног се неће уселити царство, јер такав увек жели да се врши његова воља. зар жртва и злочинац треба исто да прођу. да нема те искре, жеље ка божанству (љубав) сви бисмо били животиње без разума.

Epa to procitaj u Otkrovenju.

Sustina je da ce ljudi naime, biti u paklu, ali ce u Dan suda oni pravedni vaskrsnuti, a oni nepravedni, nepokajani biti konacno baceni u nistavilo, tj. unisteni.
Cudi me, Sale, da to ne znas...
A i ne kosi se ni sa cim.:confused:

"I rece: zato sam vam rekao da niko ne moze doci k meni ako mu nije dato od Oca."

Jov.6,65

Naravno da niko sam ne može doći Bogu. Ovaj stih kaže da je Bog taj koji preuzima inicijativu. A, od čoveka zavisi kako će na nju odgovoriti.
Jasno je da Bog poziva svakoga:

"Hodite k meni svi koji ste umorni i natovareni, i ja ću vas odmoriti" (Matej 10:28).

"Jer Bogu tako omile svet da je i sina svojega jedinorodnoga dao, da nijedan koji ga veruje ne pogine, nego da ima život večni" (Jovan 3:16).

"Beše videlo istinito koje obasjava svakoga čoveka koji dolazi na svet" (Jovan 1:9).

"I kad ja budem podignut od zemlje, sve ću privući k sebi" (Jovan 12:32).

itd., itd.

Epa to procitaj u Otkrovenju.

Sustina je da ce ljudi naime, biti u paklu, ali ce u Dan suda oni pravedni vaskrsnuti, a oni nepravedni, nepokajani biti konacno baceni u nistavilo, tj. unisteni.
Cudi me, Sale, da to ne znas...
A i ne kosi se ni sa cim.:confused:

ти мене сад подсећаш на јс.
Откр. 20.14
И смрт и пакао бачени бише у језеро огњено. И ово је друга смрт.

Naravno da niko sam ne može doći Bogu. Ovaj stih kaže da je Bog taj koji preuzima inicijativu. A, od čoveka zavisi kako će na nju odgovoriti.

"Hodite k meni svi koji ste umorni i natovareni, i ja ću vas odmoriti" (Matej 10:28).

"Jer Bogu tako omile svet da je i sina svojega jedinorodnoga dao, da nijedan koji ga veruje ne pogine, nego da ima život večni" (Jovan 3:16).

"Beše videlo istinito koje obasjava svakoga čoveka koji dolazi na svet" (Jovan 1:9).

itd., itd.

Pa naravno, ali stoji i stih (da ga sad ne citiram tacno gde) da tesko onome kroz koga se nepravda sprovodi. Da li onda to zavisi od ljudske volje (kao sto je bio Juda) ili ne? To je sustina mog pitanja.

ти мене сад подсећаш на јс.
Откр. 20.14
И смрт и пакао бачени бише у језеро огњено. И ово је друга смрт.

Ne znam sta je tu cudno kad je i Otkrovenje deo Biblije, tj. Novog Zaveta?:roll:

Pa valjda sve sto se odnosi na njegove ucenike se u prenesenom smislu odnosi i na nas...?
ово ти је одговор

itd., itd.

Ne znam sta je tu cudno kad je i Otkrovenje deo Biblije, tj. Novog Zaveta?:roll:

па шта пише у том стиху, где се спомиње ништавило?

Pa naravno, ali stoji i stih (da ga sad ne citiram tacno gde) da tesko onome kroz koga se nepravda sprovodi. Da li onda to zavisi od ljudske volje (kao sto je bio Juda) ili ne? To je sustina mog pitanja.

Naravno da zavisi od ljudske volje. Juda je odlučio da izda Hrista. Ako je unapred određeno ko će se spasiti a ko ne, bez obzira na životna načela koje pojedinac sprovodi u životu, onda je to nepravda.

2.Није погрешно читати Откровење Јованово, већ је корисно сећати се да ми, као и читав овај свет, имамо свој крај, и да ће на крају уследити суд свакоме по својим делима. Погрешно је само тумачити га по свом личном искуству, знању и размишљању. Јер и много умније главе и много духовнији и светији људи нису се усуђивали на тако нешто. Многи светитељи су писаи о томе и тумачили Откровење. Њихова дела се могу наћи чак и на интернету, а има их и у нашој библиотеци, на:
http://www.svetosavlje.org/biblioteka/index.htm#apokalipsa

3.Црква је већ одавно предузела кораке у том правцу. Она друго ништа и не ради, већ припрема људе за Страшни Суд - данас, сутра, следеће године, или кад год се то Господу благоизволи, како нам је и Он сам заповедио.
Чинећи то и вршећи свој задатак и улогу у овоме свету, Црква је доживела и преживела многе антихристе, гонитеље, разна нова доба и модерна времена, до данас. О крају света и века Црква се бринула од првих дана, као што сам горе навео, од апостола Павла до о. Јустина Ћелијског, преко свих светих Отаца од првих векова до данашњег дана. У претходном одговору (бр. 2) имаш само неке од списа које Црква даје вернима да читају. У њима, као и код многих других Отаца, можеш наћи све што ти је потребно да знаш о овом питању.

па зашто се конструктивној особи догађају такве ствари...?

Nije ti jasno zašto u životu postoje prepreke?
Recimo, zašto su Ćirilovi rišćani onoj filozofkinji sastrugali meso sa kostiju? :confused:
Neke prepreke su objektivne. Recimo, treba da se pomučiš da bi završio školu ili sazidao kuću. No, većinu prepreka postavljaju nam drugi ljudi. Zbog gluposti, zlobe, zavisti...
Zato je normalno da konsturktivna osoba ima više postavljenih prepreka. Jer izaziva više gluposti, zlobe, zavisti...

ово ти је одговор

па шта пише у том стиху, где се спомиње ништавило?

Evo, nasla sam, da ne bih ovde pisala dugacak tekst, to je 20-to poglavlje Jovanovog otkrovenja, samo istina je da sam pogresila, o prvom vaskrsu ce azdaja biti bacena u bezdan, a o drugom vaskrsu svi nepokajani (mrtvaci) ce biti baceni u ognjeno jezero.

Naravno da zavisi od ljudske volje. Juda je odlučio da izda Hrista. Ako je unapred određeno ko će se spasiti a ko ne, bez obzira na životna načela koje pojedinac sprovodi u životu, onda je to nepravda.

Da, ali cemu onda stih Tesko onome kroz koga se nepravda sprovodi, kad se zna da ce na zemlji uvek biti nepravde?

Nije ti jasno zašto u životu postoje prepreke?
Recimo, zašto su Ćirilovi rišćani onoj filozofkinji sastrugali meso sa kostiju? :confused:
Neke prepreke su objektivne. Recimo, treba da se pomučiš da bi završio školu ili sazidao kuću. No, većinu prepreka postavljaju nam drugi ljudi. Zbog gluposti, zlobe, zavisti...
Zato je normalno da konsturktivna osoba ima više postavljenih prepreka. Jer izaziva više gluposti, zlobe, zavisti...

е што се нисам кладио:D кад сам знао одговор.

зашто теби то претставља препреку, нечија глупост, злоба, завист...
да ли си преиспитао себе, јесам ли те ја одавно питао да ли се огледало мења и криви, кад ругач стоји пред њим смејући се и ругајући се огледалу? и нисам добио одговор.

Evo, nasla sam, da ne bih ovde pisala dugacak tekst, to je 20-to poglavlje Jovanovog otkrovenja, samo istina je da sam pogresila, o prvom vaskrsu ce azdaja biti bacena u bezdan, a o drugom vaskrsu svi nepokajani (mrtvaci) ce biti baceni u ognjeno jezero.

па побогу Пиколо где је ту ништавило???

O prvom vaskrsu. (bezdan)

ево ти стихова па схвати како хоћеш

1. И видех анђела где силази с неба, који имаше кључ од бездана и вериге велике у руци својој.

2. И ухвати аждаху, стару змију, која је ђаво и сотона, и свеза је на хиљаду година,

3. И у бездан баци је, и затвори је, и запечати над њом, да више не прелашћује народе, док се не наврши хиљаду година; и потом ваља да буде одрешена на мало времена.

е што се нисам кладио:D кад сам знао одговор.

зашто теби то претставља препреку, нечија глупост, злоба, завист...
да ли си преиспитао себе, јесам ли те ја одавно питао да ли се огледало мења и криви, кад ругач стоји пред њим смејући се и ругајући се огледалу? и нисам добио одговор.

Zato što patiš od sindroma naknadne pameti. :mrgreen:

A i ne umeš da čitaš. Ili ne umeš da shvatiš smisao napisanog.
Nisam rekao da glupost, zloba, zavist predstavljaju prepreke. Nego da drugi, zbog svoje gluposti, zlobe i zavisti postavljaju prepreke. Mada je ti ne vidiš, u ovome je ogromna razlika.

Šta misliš ti, kako mu dođe to sa ogledalom? U svakom slučaju, sa teta vaspitačicom provodiš pola dana, pa pitaj nju. Sigurno će ti dati odgovor koji je na tvom nivou. :mrgreen:

ево ти стихова па схвати како хоћеш

1. И видех анђела где силази с неба, који имаше кључ од бездана и вериге велике у руци својој.

2. И ухвати аждаху, стару змију, која је ђаво и сотона, и свеза је на хиљаду година,

3. И у бездан баци је, и затвори је, и запечати над њом, да више не прелашћује народе, док се не наврши хиљаду година; и потом ваља да буде одрешена на мало времена.

Ne znam cemu ponavljas vec napisano? Hvala, nema potrebe...Evo i mog posta gde sam upravo to i rekla..:arrow:

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back