Ostala bez deset članova

Sad baš završih fon razgovor oko apdejta svog pa mi pade napamet, Dragon kako je moguće da Vlada RS mije napravila neki sajt sa ovim, naravno na engleskom? Da li postoji bilo kakva publikacija ili bilo šta?

MUP RS-a podnio je bezbroj izvještaja nadležnim tužilaštvima o zločinima nad Srbima. Isto tako iz Haga je pristiglo mnogo predmeta na Sud BiH pod oznakom "A", što znači da postoji dovoljno elemenata da se pokrene proces. Sud BiH je nadležan za kd ratnog zločina i može svaki predmet izuzeti od entitetskih tužilaštava. Međutim oni ne žele ništa da urade po tom pitanju, samo forsiraju zločine koje su počinili Srbi. Do nedavno su čini mi se bile samo tri presude za zločine nad Srbima.

Bezbroj knjiga je napisano i to od strane ljudi koji su preživjeli pakao. Opet je mnogo ljudskih tragedija neispričano i nezabilježeno.

Imaš na ovom sajtu jedan dio svjedočenja

http://www.serb-victims.org/component/option,com_frontpage/Itemid,1/

Na ovom je Operativni tim Republike Srpske za traženje nestalih lica počeo sa prikupljanjem dokumentacije o lokacijama i masovnim grobnicama na području FBiH sa fotografijama lokacija gdje su zakopani leševi i fotografijama pronađenih posmrtnih ostataka Srba

http://nestalirs.com/onama_lat.html

ЦВЕТКО РИСТИЋ ИЗ СКЕЛАНА, КОМЕ СУ ЗЛИКОВЦИ НАСЕРА ОРИЋА ПОБИЛИ ЦЕЛУ ПОРОДИЦУ, ЖИВИ ПРЕПУШТЕН САМ СЕБИ

Остављен и заборављен

Цветко Ристић из села Кушићи код Скелана, онај дечак коме су јануара 1993. године Орићеви у дану побили Цветко Ристић из Кушића, Скеланиоца, мајку, брата и једину сестру, и оставили га без игде икога на свету, и данас је сам, без икога. Живи у селу у недовршеној кући на којој се још виде рупе од граната. Остављен и заборављен од Србије, Српске, од свог народа, од државе, друштва да једва саставља крај са крајем. Баш онако као што је у Србији после ратова сиротиња увек остављана да сама вида своје ране.

Пре неки дан нашао сам га у селу, усред узоране њиве, крај куће.

- Јуче сам узео комшијине волове и рало, преорао овај комад земље, да посејем мало кромпира, лука, пасуља, да имам за зиме...

Четрнаестогодишњи дечак над чијом је судбином јануара 1993. године, после једне ратне приче београдског новинара Миодрага Попова, плакала читава Србија, израстао у човека. Мирног, финог, тихог... Једино му на челу остала она црта од пре 16 година, сенка урезана када је два дана после покоља у Кушићима сазнао да је остао без игде икога, да нема ни оца ни мајку, ни брата ни сестру... Да ће даље, кроз живот, морати сам. Црта која није заболела само онога који је није загледао... - Имао сам једну страну донацију, али је пара истегло тек да укровим кућу... Унутра сам мало урадио, тек да убацим шпорет и кревет... - слегао је раменима, као да се правда што у кућу нема где да позове госте.

Одавно, испричао ми је после, нема никаквих редовних примања... Ни очеве ни мајчине пензије, ни помоћи државе. Тако испало по параграфима, а параграфи немају душу. Радио је донедавно по Србији, у Београду, био и возач, и конобар и кондуктер, вукао џакове цемента, малтер и блокове по Црној Гори, радио у Инђији, Ужицу, надничио, сад, посла нигде, морао је да се вратио преко, у Српску, у брда изнад Дрине.

- Криза на све стране. Свима је тешко. Где год питам за посао, кажу - нема, дођи сутра, прекосутра... Сад сам узорао ово земље, први пут после пролећа 1992. овде је заорано... Можда посадим и мало малина, од нечег се мора живети - каже Цветко.

Отишли смо после горе на брег, где се Цветко пре 16 година последњи пут растао са оцем. Запуцало то јутро изненада, отац отрчао кући да спасава децу и жену, Цветко отрчао ка положајима српске војске... После, оца Новака (42) рафал стигао пред кућом, мајку Иванку (43) и сестру Митру (19) и једну комшинку Орићеви убили у кући, брата Мићу (16) одвели са собом, убили га истог дана у шуми изнад села...

http://www.serb-victims.org/content/view/313/295/

MUP RS-a podnio je bezbroj izvještaja nadležnim tužilaštvima o zločinima nad Srbima. Isto tako iz Haga je pristiglo mnogo predmeta na Sud BiH pod oznakom "A", što znači da postoji dovoljno elemenata da se pokrene proces. Sud BiH je nadležan za kd ratnog zločina i može svaki predmet izuzeti od entitetskih tužilaštava. Međutim oni ne žele ništa da urade po tom pitanju, samo forsiraju zločine koje su počinili Srbi. Do nedavno su čini mi se bile samo tri presude za zločine nad Srbima.

Bezbroj knjiga je napisano i to od strane ljudi koji su preživjeli pakao. Opet je mnogo ljudskih tragedija neispričano i nezabilježeno.

Imaš na ovom sajtu jedan dio svjedočenja

http://www.serb-victims.org/component/option,com_frontpage/Itemid,1/

Na ovom je Operativni tim Republike Srpske za traženje nestalih lica počeo sa prikupljanjem dokumentacije o lokacijama i masovnim grobnicama na području FBiH sa fotografijama lokacija gdje su zakopani leševi i fotografijama pronađenih posmrtnih ostataka Srba

http://nestalirs.com/onama_lat.html

Prvi je, bez uvrede, katastrofa a drugi je O.K. ali je namena drugačija. Nije mi jasno, sajt je lako uraditi, da bude na engleskom sa jakim CEO i bio bi veoma koristan. To je trebalo uraditi davno :(

Prvi je, bez uvrede, katastrofa a drugi je O.K. ali je namena drugačija. Nije mi jasno, sajt je lako uraditi, da bude na engleskom sa jakim CEO i bio bi veoma koristan. To je trebalo uraditi davno :(

Trebalo jeste, ali eto nema. Sve ovo ostalo je slabo.

Zločini nad Srbima u bih niti se procesuiraju niti se neko u fbih trudi da kaže šta je sa nestalim Srbima. Za mnoge nema nikakvih tragova, pobijene su cijele porodice, samo za jedan dan više od 200 civila u Sarajevu. Njihovih leševa nema, postoji informacija da su bačeni na gradsku deponiju.

Trebalo jeste, ali eto nema. Sve ovo ostalo je slabo.

Zločini nad Srbima u bih niti se procesuiraju niti se neko u fbih trudi da kaže šta je sa nestalim Srbima. Za mnoge nema nikakvih tragova, pobijene su cijele porodice, samo za jedan dan više od 200 civila u Sarajevu. Njihovih leševa nema, postoji informacija da su bačeni na gradsku deponiju.

Izgled internet prezentacije ne bi trebao da izgleda kao onaj prvi, ono je za istraživače, nego ono da ostavi efekat. Koliko god zvučalo ružno propaganda je dominirajuća stvar. Znači kada neko poseti ko i nema veze sa Srbima, eto neki Norvežanin na primer, da se šokira i da se ostavi efekat na njega. Morao bi biti ma emgleskom i sa jakim CEO, da kada se unesu ključne reči tipa vor viktims, krajms itd izbije na prvu stranu pretraživača. Mnogo naših visi po stranim forumima i mogao bi biti jako koristan. Net je postao izuzetno jako sredstvo informisanja, provali samo Krstine teoretičare zavere šra sve oskopavaku.
Ne mogu da verujem, da pored dve države mora da se krene sa foruma ali sajt nije problem uraditi. Umem nešto i ja ali za ovo bi trebao ozbiljan dizajner tako da ću zamoliti jednog prijatelja. Server nije problem to nije skupo neka bude o mom trošku. Problem je prevod, apsolurno nemam vremna za to, od iduće nedelje će me biti jedva na forumu.
Ajd više sutra, mrtav sam umoran jedva kucam

Masakr u Sijekovcu je ratni zločin i zločin protiv čovječnosti koji su počinile hrvatske oružane jedinice 26. marta 1992. godine u Sijekovcu kod Bosanskog Broda.

Hrvatske oružane jedinice su 26. marta 1992. godine - jedanaest dana pre međunarodnog priznanja Bosne i Hercegovine 6. aprila - prešle preko rijeke Save i sa tamošnjim muslimansko-hrvatskim snagama počinile masovne zločine nad srpskim civilima u Sijekovcu kod Bosanskog Broda. U cilju osvajanja linije Bosanski Brod - Doboj ubijeno je 21 lice srpske nacionalnosti. U samom selu Sijekovac, za samo jedan sat, ubijeno je petnaestoro odraslih i dece srpskih porodica Zečević, Bačić, Radovanović, Milošević i Martić. Deo leševa hladnjačom je odvezen i bačen u Savu, a zapaljeno je ili uništeno oko petnaest kuća.

Tog dana živog su spalili Novaka (Dušana) Sedlića (1931) u kupatilu kuće brata njegove supruge Ljubice. „U brata su mi ispalili sedam metaka, ja sam pobegla u dvorište, tukli su me, maltretirali...“, svedočila je Ljubica (72).

"On kad je gorio viče: Ljubice spasi me ako možeš...."

Utvrđeno je da je još u septembru 1991. godine Služba državne bezbednosti u Doboju došla do spiska Srba predviđenih za likvidaciju, na kom su bili neki ljudi mučki ubijeni 26. marta 1992. godine. „Zenge su prvo upale u kuću porodice Zečević. Na licu mesta su ubile Jovana Zečevića (72) i zaklale njegove sinove Milana, Vasu i Petra. Svoj krvavi pir nastavili su idući od kuće do kuće rušeći, paleći i ubijajući sve što im nije moglo pružiti otpor. Zaklali su Luku Miloševića i njegove sinove Željka i Dragana (17), zatim Vida Radanovića i njegovog sina Mirka, Rista i Nedeljka Bačića... Zaklale su i nepokretnog starca Sretu Trifunovića“, svedoče preživeli žitelji Sijekovca.

Sledećih dana Hrvati i muslimani su u Sijekovcu ubili još 51 Srbina, ukupno više od 70 Srba, dok se devetoro i danas vode kao nestali.

Simo Tuševnjak, šef tima Republike Srpske za dokumentovanje ratnog zločina, poseduje dokumentaciju o ubistvima srpske dece na području Bosanskog Broda. Na osnovu izjava preživelih svedoka masakra u Sijekovcu, on smatra da postoje indicije da su deci pre likvidacije vađeni organi koji su zatim prodavani. Udruženje za traženje nestalih lica iz Broda raspolaže podacima da je za vreme hrvatske osmomesečne okupacije Broda ubijeno čak 500 Srba. Iz više masovnih grobnica ekshumirana su tela 286 Srba, a za još toliko se traga. Najveća grobnica je, kažu, reka Sava. Na području opštine Bosanski Brod bilo je više od deset logora za Srbe, u kojima su u najvećem broju bili zatočeni civili - žene, deca i starci - ukupno više od dve hiljade. Mnogi su kasnije odvedeni u druge logore u Slavonskom Brodu i Orašju.

Pored Srba, stravičan pokolj ustaše i muslimani počinili su i nad Romima. U maju iste godine u Bosanskom Brodu neprijateljske jedinice zaustavile su četiri autobusa sa Romima iz Srebrenice, Žepe i Skelana (215 osoba, među kojima 115 dece), izvezli ih i sve pobili. Žrtve iz jednog autobusa sahranjene su u masovnoj grobnici u Sijekovcu. Grobnica je otkrivena i otkopana u avgustu 2004. godine. U grobnici je nađeno 59 skeleta, od toga 19 dečjih
.

145saf.jpg
2hp15wl.jpg
2hoh3k5.jpg
atkmmr.jpg

http://sr.wikipedia.org/sr-el/Масакр_у_Сијековцу

Izvor: Nedeljni telegraf, 17.mart 2010.

Organi izvađeni i iz tela 116 mališana

Pre desetak dana, u bosanskom gradiću Visokom na brzinu su zakopani ostaci 23 deteta, pronađeni još 2004. u masovnoj grobnici u selu Sijekovac kraj Broda u Republici Srpskoj.

- Naprasna sahrana dečjih skeleta, koji su šest godina čamili u depoima zbog odlaganja istrage, još jedan je pokušaj zataškavanja užasnog zločina - kaže Goran Krčmar, rukovodilac Operativnog tima za traženje nestalih lica Republike Srpske. - Reč je o masakru 250 Roma, od kojih su 116 bili mališani stari do 15 godina. U maju 1992. oni su u konvoju od četiri autobusa pokušali da odu u Italiju, i postoje dokazi da su propušteni kroz srpske linije. Niko nije znao šta se s njima desilo sve dok 2004. nisu ekshumirana tela u Sijekovcu.

- Reč je o jedinoj ekshumaciji u BiH na kojoj je bilo zabranjeno prisustvo medija - ističe Goran Krčmar. - Na ostale su dolazili puni autobusi novinara, visoki predstavnici Federacije i ambasadori praveći morbidni spektakl. Čudno je i to što je ekshumacija u RS, a njom su rukovodili Federalna komisija za nestale iz Sarajeva i tužilac iz Zenice, koji je čak pokušao da nam zabrani da dajemo ikakve izjave o onome što je pronađeno.
Ovaj stručnjak ističe da je od kraja rata u BiH učestvovao u iskopavanju 3.500 leševa, ali da nikad nije video ništa slično onome što je pronađeno u Sijekovcu.

- Sva pronađena tela bila su skeletizovana, bez odeće i nekompletna - kaže Krčmar. - Nigde nije bilo ni najmanjih ostataka organa, a gornji i donji ekstremiteti bili su razdvojeni od trupa. Prvi put smo videli rastavljeno dete od 12 godina.
Iako su informacije o grobnici dobijene od svedoka učesnika zločina, predstavnici Federacije i neki ljudi iz međunarodnog tima su tvrdili da je reč o žrtvama iz Drugog svetskog rata. Zato smo tražili DNK analizu, a rezultate smo dobili tek pre dva meseca!

U međuvremenu, ostaci žrtava preneti su u Visoko, a za istragu, koja nije ni vođena, ostao je nadležan tužilac iz Zenice. Međutim, optužnica do danas nije podignuta.

- Mi nijednog trenutka nismo imali dilemu šta je u grobnici, ali je problem nastao kad je Federalna komisija odnela tela - objašnjava Krčmar. - Istragu je trebalo da vodi nadležno tužilaštvo iz Doboja, koje je i zvanično zahtevalo od tužilaštva BiH da se i predmet i tela ustupe timu Vlade RS. Međutim, prepiska se otezala, a onda je odjednom neko odlučio da se tela sahrane u Visokom, baš kad smo od vrhunske britanske DNK laboratorije dobili potvrdu da je reč o žrtvama iz ovog rata!

Tužilaštvo iz Doboja tražilo je od kolega iz Zenice da objasne zašto su tela pokopana umesto da se vrate u RS, a ovi su odgovorili da je to zahtevao Institut za nestala lica BiH u Sarajevu.

- Tela su sahranjena istog dana kad smo mi dobili DNK analizu koja je bila uslov za nastavak istrage - tvrdi Krčmar. - To ukazuje na veliku manipulaciju s vrlo mračnom pozadinom, jer je potvrda britanske DNK laboratorije da kosti pripadaju žrtvama iz 1992. stigla u Federaciju još 2004. Znači, neko je šest godina svesno krio nalaze o zločinu, što je ozbiljno krivično delo.

Srpski istražitelji iz Broda naglašavaju umešanost stranih ekipa u trgovinu organima.

- Svedoci su naveli ime država čiji su bili helikopteri kojima su transportovani organi - kaže Grabovac. - Posle Dejtona na mestu zločina pojavio se kontingent Sfor iz jedne od tih država i nasuo i zaravnao teren za saobraćajnicu baš preko masovne grobnice.
Svedoci, učesnici zločina, otkrili su da ni sami nisu gubili vreme na ukopavanje raskomadanih leševa u zemlju, već su ih samo zatrpali šljakom.

- Među svedocima je i porodica koja je na mestu grobnice imala baštu do marta 1992, kad su pobegli pred hrvatskim jedinicama - dodaje Krčmar. - Vratili su se tek u oktobru 1992. i videli da je njihova bašta nasuta šljakom i da je tlo podignuto više od metar. Kasnije je to zemljište koristio Sfor, a tek su iskopavanja 2004. otkrila ljudske ostatke.

http://www.nedeljnitelegraf.co.rs/pregled/201/

http://www.novireporter.com/look/re...tion=2&NrIssue=313&NrSection=7&NrArticle=3957

"Učili su nas da treba da koljemo, a bilo je katoličkih svećenika koji su dolazili u jedinice HOS-a da bi dizali moral vojnicima pričama o mržnji prema Srbima. Sve se svodilo na to: ubij i kolji što nije tvoje. Obučili su me da ubijam. Ubijao sam, ali nikada civile i zarobljenike. Uvijek u borbi… U ratu sam služio u jedinici 'Rafael Vitez Boban', učestvovao sam u mnogobrojnim akcijama HOS-a širom BiH i svjedok sam zločina koje su počinili hosovci na području Sijekovca, Mostara, Žitomislića, kao i na trebinjsko-dubrovačkom ratištu", kaže Sakib Balić u razgovoru za "NR"
...
"Žitomislić su zapalili pripadnici HOS-a iz Ljubuškog, a zna se ko je bio njihov zapovjednik. On treba da se stidi, a ne ja. Vidio sam kako je u tom manastiru ubijen pravoslavni sveštenik doveden iz Hrvatske, čije ime nikada nisam saznao. Našli smo tog sveštenika zakovanog za vrata, oči su mu bile izvađene, a na čelu su mu ucrtali nožem slovo U"
...
Jedanput sam vidio da su jednog momka golog vukli po Ljubuškom, vezanog za automobil, a na njemu su napisali 'srpsko *****'. Poslije ga više nisam vidio" , tvrdi Balić.
...
"Ante Prkačin naredio je da četiri autobusa koji su prevozili Rome iz Srebrenice i Skelana ne smiju preći na teritoriju Hrvatske.

Izgled internet prezentacije ne bi trebao da izgleda kao onaj prvi, ono je za istraživače, nego ono da ostavi efekat. Koliko god zvučalo ružno propaganda je dominirajuća stvar. Znači kada neko poseti ko i nema veze sa Srbima, eto neki Norvežanin na primer, da se šokira i da se ostavi efekat na njega. Morao bi biti ma emgleskom i sa jakim CEO, da kada se unesu ključne reči tipa vor viktims, krajms itd izbije na prvu stranu pretraživača. Mnogo naših visi po stranim forumima i mogao bi biti jako koristan. Net je postao izuzetno jako sredstvo informisanja, provali samo Krstine teoretičare zavere šra sve oskopavaku.
Ne mogu da verujem, da pored dve države mora da se krene sa foruma ali sajt nije problem uraditi. Umem nešto i ja ali za ovo bi trebao ozbiljan dizajner tako da ću zamoliti jednog prijatelja. Server nije problem to nije skupo neka bude o mom trošku. Problem je prevod, apsolurno nemam vremna za to, od iduće nedelje će me biti jedva na forumu.
Ajd više sutra, mrtav sam umoran jedva kucam

deder pokusaj da to animiras...racunaj i na moju skromnu finansisku pomoc...

deder pokusaj da to animiras...racunaj i na moju skromnu finansisku pomoc...

Važi, već pitao prijatelja pomoći će, pitaću i programera tako da se uradi ozbiljna prezentacija u fleksu(fleš koji se programira, ko zna postiže izuzetne efekte, u Srbiji retko ko radi sa tim programom). Sajt i server nisu problem nego prevod i prekucavanje ovog silnog teksta, ne znam nikoga ko bi to uradio. Da ne znate možda vas dvojica?

Važi, već pitao prijatelja pomoći će, pitaću i programera tako da se uradi ozbiljna prezentacija u fleksu(fleš koji se programira, ko zna postiže izuzetne efekte, u Srbiji retko ko radi sa tim programom). Sajt i server nisu problem nego prevod i prekucavanje ovog silnog teksta, ne znam nikoga ko bi to uradio. Da ne znate možda vas dvojica?

nek se jave sami ko zeli da pomogne da istina ispliva...sto se mene tice...kazi kad dodje vreme kojiko para treba priloziti za sajt i ostalo...gde i kad uplatiti...uplacujem onoliko koliko mogu da izdvojim...svestan sam preke potrebe za ovom borbom koju nece da vodi drzava...

nek se jave sami ko zeli da pomogne da istina ispliva...sto se mene tice...kazi kad dodje vreme kojiko para treba priloziti za sajt i ostalo...gde i kad uplatiti...uplacujem onoliko koliko mogu da izdvojim...svestan sam preke potrebe za ovom borbom koju nece da vodi drzava...

Samo da se nađe neko ko će da prevede i posle ćemo lako. Boldovano takođe no nije to neka kinta ovde je potrebnija dobra volja.

Što se tiče prevođenja teksta, zbog obimne građe, to bi možda morali finansirati u početku, ali ako neko želi da pomogne dobrovoljno, dobrodošao je. Sigurno ima i takvih, kojima je stalo da ta istina počne da izlazi na vidjelo pa bi svojim doprinosom oko prevoda mnogo učinili.

Što se tiče prevođenja teksta, zbog obimne građe, to bi možda morali finansirati u početku, ali ako neko želi da pomogne dobrovoljno, dobrodošao je. Sigurno ima i takvih, kojima je stalo da ta istina počne da izlazi na vidjelo pa bi svojim doprinosom oko prevoda mnogo učinili.

danas putujem u sumadiju kod roditelja...nece me biti neko vreme...kako god vas dvojica odlucite racunajte na mene---u okviru moguceg...

Bilo bi super kada bi se javilo više ljudi pa svako po malo, nekako mi deluje jadno da se uzme novac radi prevoda ovako nečega.

Bilo bi super kada bi se javilo više ljudi pa svako po malo, nekako mi deluje jadno da se uzme novac radi prevoda ovako nečega.

Dobro, mislio sam samo u početku. Opet nekako se nadam da bi se našao i dovoljan broj onih koji bi na taj način dali baš veliki doprinos. Kao što si napisao najpotrebnija je dobra volja. Svi na neki način možemo zajedno učiniti mnogo.

:ok::ok::ok:

KUPRES – Opština 03-07.04.1992, Kupres – Opština ZLOČINI, MASAKRI,...NAD SRBIMA U BIH 1992-1995. (005) - 1 Kupres, Srbi 4.864, Hrvati 3.813, Muslimani 802, Jugosloveni 67, Ostali 72. U agresiji na Kuperšku visoravan, 03.04.1992, od strane Hrvatske, učestvovale su sljedeće jedinice iz Hrvatske: 1. 106. osječka brigada, 2. 101. zagrebačka brigada, 3. Studentska bojna "Kralj Tomislav" iz Zagreba, 4. Specijalna jedinica " Žuti mrav" iz Vukovara, 5. Jedinica za posebne zadatke MUP-a Hrvatske 6. bojna "Zrinjski". Pored vojnih formacija iz Hrvatske, učestvoale su i paravojne formacije Hrvata i Muslimana iz BiH. Za tih nekoliko dana napada veliki broj Srba, civila, je masakriran, a mnogi su kidnapovani (bez validnog osnova zarobljeni) i odvedeni u logore, većinom u Hrvatsku. Grad Kupres ustaške snage pretvaraju u koncetracioni logor, gdje počinje masovna likvidacija Srba, kao i svi drugi vidovi torture, ubistva, mučenja a veliki broj Srba je odveden u logore i to većinom u Hrvatsku. ŽRTVE ZLOČINA: 01. Baštić (Bastić) Predrag, iz Kupresa, Ul. 9. krajiške brigade bb, rođen 28.08.1971. godine u Livnu, od oca Tomislava i majke Mirjane, rođene Bosnić , zatvoren sa grupom Srba u podrum Milenka Vile 05.04.1992. godine gde su najpre bili podvrgnuti mučenju, a kasnije postrojeni uz zid i ubijeni iz vatrenog oružja. Tela ubijenih pripadnici HOS-a su odvezli na brdo iznad sela Odžak , u blizini Kupresa, gde su bačeni u jamu. Njihova tela su pronađena tek posle 25 dana (dokaz: 446/96, 194/97-5). 02. Bosnić Špiro, iz Kupresa, naselje Kratelj, rođen 07.08.1954. godine, u selu Bajramovci, Opština Kupres, od oca Nedeljka i majke Sime, rođene Zubić , zaklan 06.04.1992. godine (dokaz: 34/96, 281/97-5 prilog 16 - fotografija leša). 03. Vavan Ilija, rođen 1950. godine u selu Gornjem Malovanu, od oca Gojka, ubijen 7. aprila 1992. godine u blizini Čajuše kod Gornjeg Malovana prilikom bekstva iz opkoljenog Kupresa (dokaz: 281/97-3). 04. Danilović Vlajko, rođen 1952. godine u selu Mušiću, od oca Jove, ubijen 6. aprila 1992. godine u svojoj kući u Kupresu (dokaz: 281/97-3). 05. Dragoljević Todor, zvani "Toša", iz Kupresa, naselje Kratelj, rođen 20.06.1958. godine u selu Mušić, Opština Kupres, od oca Stojana i majke Gospave, ubijen, pošto je prethodno mučen i masakriran, 6. aprila 1992. godine (dokaz: 34/96, 281/97-5 prilog 17 - fotografija leša). 06. Duvnjak Vlado, iz Kupresa, rođen 20.07.1945. godine u Odžaku, Opština Kupres, od oca Dragomira i majke Stane, rođene Šešum , zatvoren sa grupom Srba u podrum Milenka Vile 05.04.1992. godine gde su bili podvrgnuti mučenju , da bi kasnije počeli da pucaju po njima. Tom prilikom Vlado je ubijen. Tela ubijenih pripadnici HOS-a su odvezli na brdo iznad sela Odžak u blizini Kupresa, gde su bačeni u jamu. Leševi ubijenih civila su pronađeni posle 25 dana (dokaz 446/96, 194/97-5).

http://forum.vidovdan.org/viewtopic.php?f=44&t=6559

Tihomir Burzanović-Deseti krug
(Svjedočenja preživjelih Srba)

Dejan Mališ:

“Ukoliko sam ja istrčao, a bilo je oko 06.15, vidim nebom zasvijetli raketa iz muslimanskog sela Gumništa i pade u naše selo Škobalje kod škole.
Samo što je raketa dotakla zemlju kod škole počeo je opšti muslimanski napad na sva srpska sela u Gornjoj Jošanici.
Tada ja skočim pod jednu podzidu, kad planu kuća brata Rada koja je bila uz moju kuću. Kako iz kuće sinu plamen, a ustaše osuše još žešću vatru. Ni ja ne popuštam, pucam iza podzide. Ne pomišljam da me mogu opkoliti. A, išli su ka meni od Crnetića frontalno, a od Vašidića bočno.
Bijemo se sa ustašama, ja i brat mi Rade. Ja imam šest šaržera, a on pet. Mirko Vuković tuče iz automatske puške, ne štedi…kad mu nesta metaka povuče se u baštu. U tom trenutku istrčaše njegovi, žena, djeca i punac…
Nemam vremena da se okrenem jer stalno pucamo. A, i muslimani se zbunili, nisu očekivali otpor, pa ne znaju odakle ih gađam. Otkrili su me tek kada su došli do mog pčelinjaka i htjeli da preskoče do jedne žice, a onda da uđu u kuću.
Krijemo se iza nekih pritki od boranije, kad metak pogodi Radu posred puške. Odbi mu nišan i feder.
-E, gotova mi je puška, reče mi Rade.
-Bježi dalje, rekoh mu dajući mu bombu.
Čujem dolazi pucnjava, nebo se prolama, iz Vašadića. Znam tamo imamo tri mitraljeza kod Dragomira, Sava i Zdravka. U prvom momentu pomislih, evo spasa. Dolaze oni trojica. Takav je bio i dogovor, ako nas napadnu muslimani odozgo da oni dođu s te strane u pomoć.
Ja se nadam našima, kad ono izbiše muslimani. Gdje ću? Šta ću? Polako nazad put svoje kuće još bliže se primaknem. Prikradam se i vidim ustaša stoji sred mojih vrata. Pali svijetlo.
-E nećeš ga ući danas u nju dok sam ja živ, pomislih u trenutku. Nanišanim ga pravo u čelo. Pade kao pokošen.
-Držite ga živa, čuh glas jednog ustaše, koji je palio Slavkovu kuću i svinjac.
-Nećete me uhvatiti živa, pomislih u sebi, dok god budem imao i jedan metak u pušci.
Počeh da bježim, a poznadoh komšije Crnetićane, pred njima onaj Crneta, zvani Učo.
I dok mislim koje su sve komšije kidisale da me ubiju, osjetih da me metak pogodi ispod desnog pazuha. Pucaju rafalno, oka ne daju da se otvori. Onako ranjen, i ne pomišljam kakva je rana, nego nastavljam da se varakam sa onim iza ograde. Oni ne smiju da oka pomole, jer čim krenu preko ograde ja opalim metak-dva i oni svi iza ograde. Gledam gdje mi je brat Rade, a znam nema mi čim pomoći, jer mu je puška polomljena.
Znao sam da tu dugo ne mogu ostati. I dok razmišljam da li da se odbacim u neki drugi zaklon, osjetih strahovit bol u lijevoj plećci. Pogodi me ustaša, pomislih u sebi. Osjetih da mi ruka trne, ali govorim sebi “Dejane još možeš”. Osjećam krv lije niz mene. Uspijem da se nekako preturim do brata Rada. Dam bratu pušku, a ja uzmem jednu bombu i bacim je na ustaše.
-Udri, samo ostavi za nas dvojicu, kažem bratu Radu, koji se bije sa ustašama.
-Imam još tri šaržera, govori mi Rade.
-Udri kad ti kažem, govorim mu ja.
Tada čujem kako muslimani govore nekom svome:
-Ne idi dole, puno ih je tamo.
Ustaše kao da se vratiše i stadoše sa pucnjavom. Ja i Rade sjedosmo pod jedan hrast.
-Je li metak izašao na leđa, pitam ja brata Rada.
On me pogleda i reče -Jeste.
I dok me Rade tjera da idem naniže, jer su muslimani prestali da pucaju, ja pokušavam da zapalim cigaru. Nekako uspijem da zapalim i razmišljam da krenem prema Škobaljima, a onda u Foču, imamo jedno deset kilometara. Pogledam u tom pravcu, kad vidim zapaljen zaseok Selišta i vidim da bježe neke žene.
U svom tom metežu niko nije znao šta je sa ženama, djecom, ko je živ, ko je poginuo.
Vidim baba Radojku, tetku Mirka Vukovića, kako trči.
-Gdje su tvoji, pitam je.
-Ne znam, odgovara baba Radojka sva iznemogla.
Ali nije se zaustavila strčala je do Vašagića i rekla Vinku Pljevalju, Momu Drakulu i Savu Čančaru das am ja ranjen ted a oni dođu po mene.
Odmah mi dadoše “tetejac” i Savo mi reče: “Brani se dok možeš, samo im u ruke živ nemoj pasti. Dolazimo odmah, samo da izvidimo malo naprijed.”
Čekam da se vrate, a gledam u mrtvog Nikolu Stojanovića, kome noge vire preko praga kuće što su je ustaše zapalile. Stari Nikola je rođen 1913. Godine u Bogavićima. Šta je on kome skrivio dag a tako zvjerski ubiju, razmišljao sam onako ranjen.”

Ispovesti ratnih zatočenika i stradalnika na području Tuzle (1)

Kućni pakao: Među najpotresnijim pričama je svedočanstvo starca Dušana Jovića koji je sa suprugom Julijanom u Tuzli živeo od 1945. godine. Jovići svoju nesreću nisu doživeli u zatvoru, već u sopstvenoj kući. Štaviše, početkom rata nisu imali većih neprijatnosti, sve do 6. oktobra 1993. »Tog dana jedan čovek doveo je dvojicu uniformisanih vojnika Nermina Mulasalihovića iz Bijeljine i Hajrudina Mujkanovića iz Janje, da stanuju 15 dana u našoj letnjoj kuhinji. Tri dana kasnije, petnaest minuta pred ponoć, čuo sam vrisak svoje supruge u kući. Kada sam upalio svetlo ugledao sam je na kolenima i rukama na kuhinjskom pragu. Tada mi je prišao Nermin i udario me stisnutom pesnicom u zube a zatim u bradu, i nastavio da me udara nogama psujući mi četničku majku. Hajrudin je moju suprugu, koja je vrištala, odvukao u kupatilo. Čuo sam njenu vrisku još 20 minuta, a zatim je nastupila tišina. Nermin me nastavio tući, tražeći da kažem gde su marke, zlato, video i slično, razbacivao je po stanu stvari tražeći šta ga je interesovalo, a Hajrudin je nakon jedan sat došao iz kupatila. Zajedno su nastavili da me tuku, nakon čega su me boli čakijom tražeći da im dam novac. To maltretiranje trajalo je oko tri sata, nakon čega su me vezali, a zatim pokrili dekom, izvadili sijalicu u sobi gde sam ležao, pogasili sva svetla, isključili telefon, zaključali kuću i otišli odnevši ključeve. Nekako sam uspeo da se oslobodim a zatim sam pošao u kupatilo. Prilikom ulaska nagazio sam na Julijanino telo na podu. Nije se javljala, čulo se samo neko tiho mumlanje. Uspeo sam nekako da je izvučem u kuhinju, upalio sam svetlo i video na njoj razdrljen donji dio pidžame a ostali delovi tela bili su goli. Lice joj je bilo u krvi a delovi ušiju u kojima su bile minđuše bili su odsečeni. Oko leve dojke je razrezana sa prednje strane, grudni koš po sredini prsa je prosečen, između nogu je rasečena i glava u potiljku joj je bila razbijena. Pozvao sam policiju i kola hitne pomoći, pa su suprugu odvezli na kliniku, a meni su ubodne rane hirurški zbrinute. Supruga je bila u kliničkom centru i nije dolazila svesti nikako, a dvanaest dana kasnije preminula je», ispričao je Dušan Jović istražnim organima RS.

http://www.novireporter.com/look/re...tion=2&NrIssue=222&NrSection=7&NrArticle=2660

Ispovesti ratnih zatočenika i stradalnika na području Tuzle (2)

«Oni koji su videli, pričali su mi da su neke zatvorenike vezali na zid i drali im kožu, zatim stavljali so na rane i ostavljali ih da umru polako i to bi trajalo po dva dana. Video sam neke zatvorenike koji su u donjem delu stomaka bili naduveni kao balon kako su umirali u mukama. Neke su mučili tako što su im provlačili usijanu žicu kroz uši ili sekli polne organe. Meni su odsekli testis, gasili mi cigare po telu od čega i danas imam ožiljke. Nas tridesetak odveli bi u prostoriju koja je imala sa gornje strane metalne šipke, pa bi stražari odozgo mokrili na nas i vršili veliku nuždu, a dovodili su i decu da to isto rade. Video sam kada su ubili nekog zatvorenika, odsekli mu polni organ i stavili u usta. Neke su mučili i ubijali tako što bi im vadili oči i terali da ih pojedu. Tako su nastradala trojica zatvorenika: Vojko Vasić, Stevo Bojić i Miloš Jović. Pored njih, u logoru je ubijen Ilija Toromanović, čije je telo spaljeno nakon što je isečeno na komade. Tela Vojka Janjića i Vlajka Trišića takođe su isečena, dok je Duško Perić silovan, a zatim obešen. Dragu Čakovića stravično su mučili, a zatim ga zapalili, kao i Slavka Lazića»

http://www.novireporter.com/look/re...tion=2&NrIssue=223&NrSection=7&NrArticle=2678

---------------
Ispovesti ratnih zatočenika i stradalnika na području Tuzle (3)

Silovanja: Devojku S.R., rodom iz Vlasenice, u više navrata silovali su ne samo stražari u vojnom i okružnom zatvoru, nego i zatvorenici bošnjačke nacionalnosti. S.R. je registrovao i Međunarodni komitet CK, a prema medicinskoj dokumentaciji, usled fizičke torture i seksualnog zlostavljanja, ta devojka ostala je trajni invalid sa 60 odsto invaliditeta.
«U vreme kada sam se nalazila u zatvoru, upravnik zatvora bio je neki Fikret. Sa mnom u zatvoru bile su i druge žene koje su, takođe, zlostavljane. To znam jer smo međusobno to pominjale. Odvodili su nas noću oko 24 sata, navodno na informativni razgovor i zadržavali su nas oko 30 minuta, koliko im je bilo potrebno da se iživljavaju nad nama, najčešće pod pretnjom da će nas ubiti. Pretili su da će nas ubiti i ako nekome kažemo da nas tuku i zlostavljaju. Sećam se da je među silovanim ženama bila i majka sa kćerkom od 16 godina. Jedne večeri prvo su odveli kćerku, a majka je počela da plače za njom, da bi malo kasnije stražari došli i po majku i odveli je. Obe su to veče bile zlostavljane», ispričala je S.R. istražnim organima RS.
Prema njenom svedočenju, ženama koje su ostale trudne nakon silovanja zatvorske vlasti «organizovale su abortus», usled čega su neke od zatočenica ostale sa trajnim telesnim oštećenjima i bez mogućnosti da ponovo zatrudne.

Muškarac S.V. iz okoline Vareša imao je 36 godina kada su ga u zatočeništvu silovali pripadnici Armije RBiH. Jedan je od zarobljenika koji je u zatočeništvu ostao nekoliko meseci nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma.
«Meni su 23. januara naredili da odnesem alat u jednu kuću u Čeliću. Tu su me sačekala četiri vojna lica u maskirnim uniformama sa čarapama navučenim na glavu, na kojima je bio prorez za oči nos i usta. Vezali su me za drvo, skinuli pantalone i veš, na silu mi raširili noge. Nakog toga prišao mi je neki 'Sakib' i silovao me, a za to vreme drugi mi je držao šaku na ustima da se ne bi čulo kako vičem. Posle toga zapretili su mi da o tome ne smem nikome pričati, jer će me u protivnom ubiti. Istog dana premlatio me vojni policajac Durić, koji je znao šta mi se prethodno desilo.»
Torture u zatočeništvu, a posebno silovanje, izazvale su kod S.V. teške psihičke i fizičke traume, od čega i danas oseća posledice.

http://www.novireporter.com/look/re...tion=2&NrIssue=224&NrSection=7&NrArticle=2691

Back