Osobe sa invaliditetom i emotivne veze!

vishnja:
A da li bi neko od vas imao petlje da se zabavlja sa osobom sa invaliditetom?

ne znam kako bi se ponasala u slucaju da tek upoznam osobu sa invaliditetom (mislim na one prve trenutke...zbunjenost i trenutci prilagodjavanja na novonastalu situaciju) ali sigurna sam da ne bih pobegla. covek se gleda u ochi i tu sve pise, sto ce reci da ukoliko on vredi kao chovek i ukoliko mi se dopadne ono "nesto" u njegovim ochima sigurno cu pruziti i sebi i njemu priliku da se zblizimo (sto ne mora da rezultira uspehom- a to opet nema veze sa njegovim invaliditetom).....

e sad, ukoliko bi se (ne daj Boze) nesto desilo mom partneru sa kojim sam tog trenutka u vezi (ovde mislim na vezu koja je meni bila vredna pre tog kobnog dogadjaja) onda SIGURNO ne bih otisla od njega. u zivotu se treba voditi time da ne radite drugima ono sto ne biste voleli da neko uradi vama. znachi volim ga, znam da me voli,uzivam u njegovom drustvu i uopste u toj vezi...i onda se njemu desi nesto sto je rezultiralo invaliditetom.....NE,SIGURNO GA NE BIH OSTAVILA!

Osvrnimo se, najpre, na okolinu. Ona mora znati da invalid nije samo osoba ogranicenih mogucnosti koja treba pomoc. Rec je o osobi koja je ostvarila emocionalni stav prema sebi i okolini u kojem, pored manifestne submisivnosti ima prikrivene agresije. Pored toga svako ko radi s invalidom treba preispitati svoju motivaciju za taj svoj rad. Koliko je ona rezultat osecaja krivnje (koja obvezno nosi u sebi agresiju) a koliko rezultat zrelih nastojanja za pruzanjem pomoci tim osobama. Niti jedna motivacija nije bez neke koristi odnosno sekundarne dobiti, jedna je korist vec spomenuta: smanjenje osećaja krivnje zbog ko zna čega i ko zna kada. Prihvatljivija bi korist bila potreba za upoznavanjem jednoga drugoga sveta, sveta invalidnosti. Ta je motivacija zrela i moze biti povezana sa znanstvenim zanimanjem.
Invalide treba usmeravati prema spoznaji i prihvacanju stvarnosti u kojoj se oni nalaze. Ne treba ublazavati njihov polozaj koji oni dobro znaju i osecaju. Razgovor o njima samima, ukljucujuci i stvorene agresivne stavove prema sebi i okolini, treba voditi postupno i oprezno. Takav je pristup za mnoge bolan ali ga invalid radije prihvaca nego glumljeni stav kako je sve u redu. Invalid, s realnim stavom okoline, oseca da je prihvacen onakav kakav on zaista jeste. Tek tada je moguce svoju invalidnost prihvatiti kao zivotnu skolu u kojoj se moze vise nauciti no šso to mogu nauciti oni drugi, neinvalidi. Govorimo Ii mi o prednosti invalida? Da, i pri tome nema dvolicnosti. Nadam se da ce se ostali sloziti sa mnom.

JOVANA77:
...ukoliko mi se dopadne ono "nesto" u njegovim ochima sigurno cu pruziti i sebi i njemu priliku da se zblizimo (sto ne mora da rezultira uspehom - a to opet nema veze sa njegovim invaliditetom).....

Pitam se koliko bi takvih ostavljenih ljudi imalo hrabrosti da takav kraj veze/zbližavanja ne pripiše svom invaliditetu. Da li bi to bilo dežurno opravdanje iza koga bi svesno ili nesvesno pokrivali neke druge svoje realne (ljudske) nedostatke?

Beli_machor:
JOVANA77:
...ukoliko mi se dopadne ono "nesto" u njegovim ochima sigurno cu pruziti i sebi i njemu priliku da se zblizimo (sto ne mora da rezultira uspehom - a to opet nema veze sa njegovim invaliditetom).....

Pitam se koliko bi takvih ostavljenih ljudi imalo hrabrosti da takav kraj veze/zbližavanja ne pripiše svom invaliditetu. Da li bi to bilo dežurno opravdanje iza koga bi svesno ili nesvesno pokrivali neke druge svoje realne (ljudske) nedostatke?

ja sam lepo rekla da bih oboma pruzila sansu da se zblizimo, bez obzira na njegov invaliditet, ako bih videla ono "nesto" u njegovim ochima. ukoliko nam ne bi uspelo, razlog bi mogao biti da se negde mimoilazimo, ma jednostavno nismo bili jedno za drugo. e sad, ako on bude razloge tog neuspeha trazio u svojoj invalidnosti a ne u sebi ili meni kao zrelim ljudima, svesnim svoje licnosti,unutrasnjim vrlinama i manama.....e tu mu zaista ne bih mogla pomoci. on mora sam da ogradi svoju invalidnost od toga...i mora sam da oseti kada ga neko odbacuje zbog invaliditeta a kada jednostavno zblizavanje sa nekom osobom nije uspelo iz nekog desetog razloga....

Ne znam sta da napisem,a da vec nije receno.Jako je tesko prevazici osudu okoline kada se normalna osoba zabavlja sa hendikepiranom osobom. (Obicno se misli da je iz koristi,sazaljenja...)Takve veze uglavnom pucaju zbog pritiska roditelja i rodbine,zbog osecana krivice od strane hendikepirane osobe jer smatra da taj neko zasluzuje normalnu osobu...uostalom ko je jos spreman da ozeni takvu osobu? Sigurno ne bi skakali od odusevljenja kad bi im saopstili vest.Roditelji takodje igraju veliku ulogu jer od malena usmeravaju svoje dete da je drugacije,pa samim tim ne moze sutra dan da ocekuje isto sto i druga deca (ovde mislim na zabavljanje,prihvacenost okoline...)Neki ce prihvatiti,neki ne,uostalom,pa i normalne ne prihvataju svi zar ne? Ono sto me takodje interesuje je i da li bi mogli sebi da priznate da ste zaljubljeni u hendikepiranu osobu?Mozda gresim ali mislim da vecina ne.Kakva ce biti njena reakcija?Zavisi,mozda ce vas ubedjivati da nadjete neku bolju osobu,ili pak ukoliko je zaljubljena u vas reci da joj je drago i da se i vi njoj svidjate ali da je najbolje da budete prijatelji,duze ce vas imati pored sebe.Ili ce pak stvari krenuti u nekom drugom smeru...povoljnom i za nju i za vas.Uostalom jedan je zivot.Bolje uraditi pa se kajati,nego nikad ne uraditi pa se citav zivot kajati zbog propustene sanse.Sto se tice Sexa, pa slazem se sa Vecom vesticom da paraplegicari nemaju osecaj donjeg dela tela pa samim tim ne osecaju nista.Svi ostali (u kolicima,sa stakama...)mogu da imaju normalan sexualni zivot.Kao sto rece Ivica pa ne trci se u krevetu...

APSOLUTNO SI U PRAVU VISHNJA JA RECIMO IMAM CEREBRALNU PARALIZU ALI SE TO ODRAZILO SAMO NA MOJE NOGE SVE OSTALO JE U REDU KICMA JE OK LEPO SAM RAZVIJEN I NEMA RAZLOGA DA SE DEVOJKE BOJE DA NECE BITI SEXA. DA LI SI TI SE SVIDJA NEKA HENDIKEPIRANA OSOBA ILI SI OVAJ TOPIC POSTAVILA ZATO STO JEDNOSTVNO GLEDAS NA TE STVARI NA PRAVI NACIN? HAJDE DA RUSIMO BARIJERE!!!!!!!!!!!!!!!!! OPEN MIND FOR DIFERENT VIEW

Ivica:
APSOLUTNO SI U PRAVU VISHNJA JA RECIMO IMAM CEREBRALNU PARALIZU ALI SE TO ODRAZILO SAMO NA MOJE NOGE SVE OSTALO JE U REDU KICMA JE OK LEPO SAM RAZVIJEN I NEMA RAZLOGA DA SE DEVOJKE BOJE DA NECE BITI SEXA. DA LI SI TI SE SVIDJA NEKA HENDIKEPIRANA OSOBA ILI SI OVAJ TOPIC POSTAVILA ZATO STO JEDNOSTVNO GLEDAS NA TE STVARI NA PRAVI NACIN? HAJDE DA RUSIMO BARIJERE!!!!!!!!!!!!!!!!! OPEN MIND FOR DIFERENT VIEW
nemoj pisati iskljucivo velikim slovima>>>
http://forum.krstarica.com/faq.php#7

poz

10 puta sam zapocela i nikako da nadjem pravi pocetak..bila sam u emotivnoj vezi sa osobom koja je u invalidskim kolicima.Razumna sam,zdrava,prava a on je duhovit,divan.pametan..jedina 'mana' mu je ta sto je invalid.Ali ja u njemu nikada nisam videla invalida vec osobu velikog srca,predivnog coveka..rastali smo se nazalost mojom krivicom i to sebi nikada necu oprostiti.Bez obzira na invaliditet on je bio i ostace 'jedini prvi,pravi covek u mom zivotu'..pa prema tome zakljucite sami..ONI SE U NICEMU NE RAZLIKUJU OD NAS 'NORMALNIH' A U STVARI NIKO SE NIJE UPITAO KOLIKO JE KO NORMALAN...

naravno da bih volela da osoba koju volim je "zdrava i prava",ne toliko zbog mene,koliko zbog njega...
ali ako bih se kojim sl. zaljubila u invalida,zaista,ali zaista,mi to ne bi bilo opterecenje (pod uslovom da on nema psihicko opterecenje,jer mnogi invalidi pate od mnogih komplexa,narocito ako su pre npr.nesrece bili izrazito aktivni i atraktivni)...

Giovanna:
Ne znam sta da napisem,a da vec nije receno.Jako je tesko prevazici osudu okoline kada se normalna osoba zabavlja sa hendikepiranom osobom. (Obicno se misli da je iz koristi,sazaljenja...)Takve veze uglavnom pucaju zbog pritiska roditelja i rodbine,zbog osecana krivice od strane hendikepirane osobe jer smatra da taj neko zasluzuje normalnu osobu...uostalom ko je jos spreman da ozeni takvu osobu? Sigurno ne bi skakali od odusevljenja kad bi im saopstili vest.Roditelji takodje igraju veliku ulogu jer od malena usmeravaju svoje dete da je drugacije,pa samim tim ne moze sutra dan da ocekuje isto sto i druga deca (ovde mislim na zabavljanje,prihvacenost okoline...)Neki ce prihvatiti,neki ne,uostalom,pa i normalne ne prihvataju svi zar ne? Ono sto me takodje interesuje je i da li bi mogli sebi da priznate da ste zaljubljeni u hendikepiranu osobu?Mozda gresim ali mislim da vecina ne.Kakva ce biti njena reakcija?Zavisi,mozda ce vas ubedjivati da nadjete neku bolju osobu,ili pak ukoliko je zaljubljena u vas reci da joj je drago i da se i vi njoj svidjate ali da je najbolje da budete prijatelji,duze ce vas imati pored sebe.Ili ce pak stvari krenuti u nekom drugom smeru...povoljnom i za nju i za vas.Uostalom jedan je zivot.Bolje uraditi pa se kajati,nego nikad ne uraditi pa se citav zivot kajati zbog propustene sanse.Sto se tice Sexa, pa slazem se sa Vecom vesticom da paraplegicari nemaju osecaj donjeg dela tela pa samim tim ne osecaju nista.Svi ostali (u kolicima,sa stakama...)mogu da imaju normalan sexualni zivot.Kao sto rece Ivica pa ne trci se u krevetu...

Ne znam ali ja nikada ne bih odbio osobu koja mi se svidja a koja kad mi se neka devojka svidja ne gledam da li je kao ja (hendikepirana) ili nije nego me pre svega zanima ona. Ima i devojaka koje su me odbile zbog invalidniteta ali takodje ima devojaka kojima to ne predstavlja prepreku. Sve zavisi ko je kakva osoba

A da li bi neko od vas imao petlje da se zabavlja sa osobom sa invaliditetom?

Mada su unosi na ovom forumu veoma stari, kao novi član, dajem sebi za pravo da odgovorim na pitanje...

Naravno da da...
Potpuno i kompletno.
Ne pravim razliku između osoba na osnovu invaliditeta.
Sve standardne okolnosti utiču na moj način razmišljanja kada je tako nešto u pitanju. Znači, privlačnost, obostrana naravno, ta neka hemija koja treba da se dogodi, Pogled, osmeh, nekakvo poklapanje u razmišljanjima, sklonostima, tim osnovnim temama. To da li dama živi bez noge, ruke, slepa je...može biti samo veeeliki plus u smislu da uspeva da funkcioniše a to je za mene velika stvar i ocrtava stanje njenog duha.
Definitivno me zabole uvo za lutke koje jedino vide savršenstvo u dobroj šminci i skupoj garderobi...

Naravno da bih i ja trebao nekome da se dopadnem. Naravno da sve to ima nekakvog smisla samo ako se 'osetimo' na neki način, ali tu ne vidim ama baš nikakvu razliku između žena sa nekakvim invaliditetom i žena koje su bez njega. Bože, toliko loših ljudi oba pola ima a koji na oko nisu invalidi. Fali im i više od daske u glavi, a to je najteže, tu se ništa ne može uraditi...

Dakle, to je moje mišljenje... I ne govorim bez osnova u ličnom iskustvu...

Sta mislite o tome?

Hm, zar nije vec postojala slicna tema?:think: Znam da sam pisao vec ranije ovde na slicnoj temi, mozda su cak bile i dve.

No, ok, kako god...

Osoba sam sa invaliditetom, invalid, kako god. Imam tezi invaliditet, cp.
Nemam nekih unutrasnjih zadrski ni odbojnost prema invaliditetima drugih ljudi, prosto zato sto sam i sam tezi invalid, i sto ceo zivot problematiku invaliditeta spoznajem kao deo sebe. Samim tim nemam zadrsku ni prema invaliditetima drugih, niti bih imao zadrsku da devojku, zenu sa invaliditetom biram za partnerku.

Dakle...

Moj odgovor je:

Da, bio bih u vezi sa osobom koja je invalid. Al, do sada ne upoznah neku koja je bila spremna da podeli taj stav.
Da, bio bih u vezi i sa osobom koja nije invalid. Al, do sada ne upoznah neku koja bi na to pristala. Bar ne na nesto ozbiljno, trajno.

Pokusaja je bilo vise, al sve u svemu uglavnom nista od toga nije bilo konkretno ni odrzivo, trajno.

Zasto?

Verovatno iz vise razloga, sto objektivnih, sto subjektivnih.

Pre svega, verovatno tezina fizickog invaliditeta, sve ono sto svakodnevno utice na funkcionalnost veze, mogucnost da se obe strane u toj vezi osete funkcionalno, ravnopravno. I ne samo da se osete, vec da budu. To sto ja ne bih imao zadrsku da budem u vezi , to ne znaci da svi tako razmisljaju. I cesto se ispostavljalo da postoji razlika u gledanjima na to. Osobe koje sam ja do sada upoznavao su bile ok osobe, ok ljudi, ok zene, al naprosto nisu gledale na isti nacin ovo pitanje. A s obzirom da u mom slucaju poprilicno ovisim o tudjoj pomoci ili pomagalima, i da se stanje tokom godina cak i pogorsava(i pored fizikalne terapije), mislim da tu stoji deo razloga zasto je tesko ostvarivo. Drugi deo razloga se odnosi na ono sto je neko vec pomenuo, vizuelna neprivlacnost fizickog hendikepa, odnosno imam cesto utisak da zene recimo gledaju vrlo odbojno na muskarce sa invaliditetom, i cesto se stice utisak da nas ni ne dozivljavaju kao muskarce. Ne znam, barem je meni takav utisak, u kontaktima sa suprotnim polom. Nekako kao da vec na prvi pogled vizuelno utisak je odbojan. A mislim da se sa ovim utiskom ne susrecem samo ja, vec je slican utisak i u slucajevima drugih invalida. Mislim cak da je zenskim invalidima nesto lakse, jer po prirodi stvari zena je zena i zena od muskarca ocekuje zastitu i podrsku. Dok, muskaac invalid vec u startu ima opterecenje, jer je u tezoj poziciji da teze ostvari tu ulogu. Opterecenja dovode do treceg razloga, psihicka opterecenja(faze neuroze, nervoze, bes, ogorcenje, melanholicnost i sl), koja se mogu javiti kao indirektna posledica zivljenja sa tezim fizickim stanjem, sa stalnim fizickim ogranicenjima, sa fizickim preprekama, sa monotonijom navika, monotonijom ritma, monotonijom nacina zivota(sve ovo cesto proizilazi iz stepena fizickog ostecenja, barem je tako u mom slucaju). Ovo drugo utice na oblikovanje karaktera, odnosno vise na oblikovanje temperamenta, posebno ako je rec o invaliditetu od rodjenja, sto sve utice dodatno. Dakle sve ovo vremenom, tokom godina dovede do toga da osoba u takvom fizickom i psihofizickom stanju prosto tesko moze da percepira sebe kao 'kvalitetnog', 'pouzdanog', 'ostvarenog', jer veoma tesko i moze da deluje na takav nacin, na produktivan nacin. Samim tim tesko moze naci zdravu partnerku kojoj bi odgovorao takav nacin zivota, pod takvim uslovima. Isto tako, i partnerke koje imaju hendikep, verovatno imaju i same dovoljno svojih problema, pa im verovtno bas i nije do nekog sa slicnim problemima. Ovo su prosto sve namece kao zakljucak, barem iz raznih komentara, reakcija, koja sam dobijao do sada. Dakle, u mojoj situaciji se to tokom godina pokazalo kao tako, veza je tesko ostvariva. I mislim da to ipak nije produkt neke tamo moje iluzije, 'preterivanja', ili umisljenog stanja, vec produkt realnog stanja. Realnog stanja, u kontekstu mog stanja, i reakcije suprotnog pola na to. A to onda utice i na formiranje mog stava o okolini. I vec je to neko cini mi se pomenuo, da osoba sa invaliditetom izgradjuje svoj odnos prema okoline kao reakciju na reakciju okoline na invaliditet. Uzrocno-posledicno i posledicno-uzrocno. Misljenje se pre svega formira prema onome sto osetimo na sopstvenoj kozi, odnosno onako kakva su licna iskustva. Naravno, tu su i iskustva drugih al mislim da na formiranje licnog stava o necemu opredeljuju pre svega licna iskustva. Na neki nacin, mislim da je sasvim razumljivo....frustracije su po mom misljenju neminovne kada je konstantan raskorak izmedju zelja i realnih (ne)mogucnosti da se zelje ostvare.Sa godinama(a jos malo pa ce 40-ta) tesko je i nekog upoznati, zbliziti se, krug ljudi se odavno suzio, nacin zivota ogranicen, sve u svemu tesko je upoznati i zdravu i neku osobu sa slicnim stanjem, slicnim nacinom zivota. Jedino preko nekog, al opet nema puno ljudi koji poznaju puno zdravih osoba koje bi bile na to spremne. Isto tako ljudi ne poznaju ni puno drugih invalida, pa da bi mogli spojiti dve osobe sa invaliditetom. Ok, po udruzenjima za invalide ima drugih invalida, al opet ni to nije tako jednostavno naci neku osobu kako se na prvi pogled cini. Konkretno u udruzenju za cp(jer se tu i najvise krecem poslednjih godina) ono ljudi sto moze da funkcionise samostalno vec je u vezama, a ostali uglavnom kao da zaziru od veza sa drugim invalidima. A sto se tice zelja, potreba i sl..naravno one postoje, covek oseca i zelje i potrebe dok je ziv. I za bliskoscu i za paznjom i za ljubavnim zivotom i seksualnim zivotom....zelje, htenja, potrebe to ostaje, bez obzira na stanje. Koje je resenje, kako nesto od tih zelja ostvariti, ne znam...kada bih znao ne bih bio sam.

Poslednja izmena:

Back