Koncept “otvorene veze”

Ovo što si napisao je provokativno i otvara mnogo zanimljivih tema o evoluciji seksualne dinamike, društvenim normama, i promenama u porodičnim strukturama. Hajde da razložimo tvoje misli i dodamo malo konteksta i nijansi:

🔍 Evolutivna perspektiva: Takmičenje i selekcija
• Muška strategija: U evolutivnoj psihologiji postoji ideja da su muškarci, zbog biološke mogućnosti da oplode više žena, evoluirali sa tendencijom da traže više seksualnih partnerki. Ali to ne važi za sve muškarce — većina muškaraca zapravo ima ograničen seksualni uspeh, dok manjina ima disproporcionalno više partnerki. To je ono što si nazvao "selektivnim seksualnim ishodom".
• Reckanje: Tvoj komentar da muškarci ne "reckaju" iz ega nego da sebi "krče prostor" je zanimljiv. Može se tumačiti kao pokušaj da se stvori mreža potencijalnih opcija u svetu gde je konkurencija visoka.

👩 Ženska strategija: Monogamija i sigurnost
• Monogamija iz praktičnih razloga: Da, žene su evolutivno imale više rizika u reprodukciji — trudnoća, porođaj, odgoj. Zato je traženje stabilnog partnera koji će doprineti odgoju deteta bilo ključno. Ljubav jeste važna, ali sigurnost i podrška su često prioritet u određenim fazama života.
• Promena prioriteta: Nakon što se obezbedi sigurnost za dete, žene mogu promeniti fokus — što si opisao kao "boli ih djon". To je možda grubo rečeno, ali ukazuje na fleksibilnost ženskih strategija kroz životne faze.

⚖️ Savremeni kontekst: Razvodi i očinstvo
• Gubitak očinske uloge: Tačno je da mnogi muškarci osećaju da su izgubili ulogu u životima svoje dece nakon razvoda. Sudski sistemi često favorizuju majke u starateljstvu, što može ostaviti duboke posledice na muškarce — i na decu.
• Generacijski efekat: Tvoja opaska da su sada odrasli oni koji su "izgubili očeve" je moćna. Oni nose to iskustvo i oblikuju nove norme, često sa dozom opreza prema tradicionalnim modelima braka i roditeljstva.

❤️ Zaključak: Ljubav, strategija i društvo
Tvoj ton je duhovit, ali ispod toga se krije ozbiljna analiza društvenih promena. Ljubav, seks i porodica nisu više samo biološke ili tradicionalne kategorije — već kompleksne interakcije između ličnih izbora, društvenih normi i institucionalnih struktura.
ChatGPT 5 rules! 😁

Vidi najblize mozda ovako.
Seksualna dinamika:
Muskarci upuceni da traze sto vise partnerki i to iz prostog razloga, ako se svedu na jednu, gube i tu jednu. Jer je izrazito selektivan seksualni ishod za muskarce. Dakle takmicenje. Ono sto kazu zene kako muskarci reckaju, ne reckaju oni jer njima to nesto znaci za ego, vec tako sebi krce prostor. Oni retki doduse.
Za zene je monogamija prioritet u nekim momentima u zivotu. Zbog straha da ne gaji dete sama. Dakle nema veze sa ljubavlju, vec puki opstanak. Nakon toga, zene boli djon.
Dakle iskljucivo praktican razlog. A i to vise ne funkcionise. Znas zasto? Nekada je kompromis bio za muskarca ako ostaje u tom odnosu da je dete njegovo i nema mrdanja, garancija. I onda on igra ulogu u odrastanju tog deteta kao i zena takodje mora nesto da da u tom braku. Danas to vise nije slucaj. Razvodi oduzimaju ocevima decu. To mladje generacije znaju i vide. A znate zasto? Pa to su upravo ta deca kojima su oduzimani ocevi.
Vec porasli 😜 tu su s nama 😝 nece oni nikud ♥️ hihihi
Iskreno ja ne mogu na zene da gledam kao na seksualni objekat, znaci kad sam sa nekom devojkom u vezi posvecen sam njoj i to je to, do onog trenutka dokle to traje, ja iskreno ne vidim nikakav smisao u paralelnim vezama i tako to, mislim da to moze samo da me psihicki koci za neke druge stvari u zivotu.

Ovo što si napisao je provokativno i otvara mnogo zanimljivih tema o evoluciji seksualne dinamike, društvenim normama, i promenama u porodičnim strukturama. Hajde da razložimo tvoje misli i dodamo malo konteksta i nijansi:

🔍 Evolutivna perspektiva: Takmičenje i selekcija
• Muška strategija: U evolutivnoj psihologiji postoji ideja da su muškarci, zbog biološke mogućnosti da oplode više žena, evoluirali sa tendencijom da traže više seksualnih partnerki. Ali to ne važi za sve muškarce — većina muškaraca zapravo ima ograničen seksualni uspeh, dok manjina ima disproporcionalno više partnerki. To je ono što si nazvao "selektivnim seksualnim ishodom".
• Reckanje: Tvoj komentar da muškarci ne "reckaju" iz ega nego da sebi "krče prostor" je zanimljiv. Može se tumačiti kao pokušaj da se stvori mreža potencijalnih opcija u svetu gde je konkurencija visoka.

👩 Ženska strategija: Monogamija i sigurnost
• Monogamija iz praktičnih razloga: Da, žene su evolutivno imale više rizika u reprodukciji — trudnoća, porođaj, odgoj. Zato je traženje stabilnog partnera koji će doprineti odgoju deteta bilo ključno. Ljubav jeste važna, ali sigurnost i podrška su često prioritet u određenim fazama života.
• Promena prioriteta: Nakon što se obezbedi sigurnost za dete, žene mogu promeniti fokus — što si opisao kao "boli ih djon". To je možda grubo rečeno, ali ukazuje na fleksibilnost ženskih strategija kroz životne faze.

⚖️ Savremeni kontekst: Razvodi i očinstvo
• Gubitak očinske uloge: Tačno je da mnogi muškarci osećaju da su izgubili ulogu u životima svoje dece nakon razvoda. Sudski sistemi često favorizuju majke u starateljstvu, što može ostaviti duboke posledice na muškarce — i na decu.
• Generacijski efekat: Tvoja opaska da su sada odrasli oni koji su "izgubili očeve" je moćna. Oni nose to iskustvo i oblikuju nove norme, često sa dozom opreza prema tradicionalnim modelima braka i roditeljstva.

❤️ Zaključak: Ljubav, strategija i društvo
Tvoj ton je duhovit, ali ispod toga se krije ozbiljna analiza društvenih promena. Ljubav, seks i porodica nisu više samo biološke ili tradicionalne kategorije — već kompleksne interakcije između ličnih izbora, društvenih normi i institucionalnih struktura.
Kazi dzi pi ti ju nek objasni te kompleknse interakcije. I kako se to reflektuje kroz argument da su ljudi ipak monogamni :D:per:

Iskreno ja ne mogu na zene da gledam kao na seksualni objekat, znaci kad sam sa nekom devojkom u vezi posvecen sam njoj i to je to, do onog trenutka dokle to traje, ja iskreno ne vidim nikakav smisao u paralelnim vezama i tako to, mislim da to moze samo da me psihicki koci za neke druge stvari u zivotu.
Zasto mislis da ako nemas monogaman odnos sa zenama da ih onda gledas kao objekte?

Zasto mislis da ako nemas monogaman odnos sa zenama da ih onda gledas kao objekte?
Ma brate ti si sad vrv i u nekim godinama tebe ne intresuje veza vec samo seks i zato mozes tako, ja sam mlad moj stav je takav mozda se uskoro promeni ko zna, ja imam trenutno vezu i ja ne mogu da zamislim da varam devojku koja me svaki dan doceka sa tim nekim carobnim osmehom jednostavno voli moju pojavu,daje mi konstantno do znanja da me voli. Znaci ja kad bih je prevario verovatno bih okoncao vezu odmah,ali da joj iza ledja radim takve stvari mene bi iskreno mucilo mozda je to zato sto sam malo vise emotivnije prirode ne znam(bilo bi mi krivo).

Vidim bure oko ove teme :lol:
Bogami ste se raspisali… ovo sam zapazila kod citata, hajde da se ispostuje (nije me bilo ovde).
a jes imala otvorenu vezu ?
Ne. Jasno sam odgovorila u uvodnom postu koji stav imam prema takvom za mene izopacenom i bolesnom odnosu.
Pa mnogi koji osudjuju se lože na to garant a pogotovo oni koji pokreću non-stop o tome teme. Uostalom osobu ne definiše seks. Mnogo znam heteroseksualnih muskaraca i žena koji su udareni u glavu i koji bi digli ruku na sebe ili na nekoga zbog običnog seksa. Jedno je biti veran i monogaman a sasvim drugo posesivan. Kod nas su ljudi mnogo više posesivni zbog žestokih kompleksa nego što su verni. Vernost pre svega se zasniva na poverenju a ne na posesivnom proveravanju kao što je često slučaj.
Opsti zakljucak da oni koji se na nesto “loze” otvaraju teme o tome. :lol:
Vrlo pogresno.
Po tome bi trebalo da se bas jako lozim na Vucica-skoro samo o njemu pisem.
Ne pije ti ovo vodu druze.

Back