Operacija srca

Ljudi - da li je moguće da tabl. Roxera (za holesterol i trigliceride) tako stravično utiču na INR???
Ja ih pijem oko 2 meseca i počela sam da primećujem strašne crne podlive čim se malo negde udarim. Danas proverim INR a on - 5,1! Sav ostatak terapije mi stari, sve pijem isto već 3-4 godine samo mi je Roxera odnedavno. Prepisao mi je moj internista, ništa nije spomenuo o uticaju na INR, ni u uputstvu ne piše da je toliko opasno pa sam se danas potpuno šokirala od rezultata.
Da li je neko imao sličan slučaj, ili sam ja možda preosetljiva na ovaj lek?

Ovo je sa etikete leka Roxera, vezano za interakcije sa drugim lekovima:

Antagonisti vitamina K: Kao i kod ostalih inhibitora H mg-CoA reduktaze, započinjanje terapije ili postepeno povećavanje doze rosuvastatina kod pacijenata kod kojih se istovremeno primenjuju antagonisti vitamina K (npr.varfarin ili drugi kumarinski antikoagulansi) može dovesti do povećanja vrednosti INR ("International Normalised Ratio"). Prekid terapije ili postepeno smanjenje doze rosuvastatina može dovesti do smanjenja vrednosti INR. Preporučuje se odgovarajuće praćenje vrednosti INR u ovim slučajevima.

Dakle, da smanjim dozu Farina?
Roxeru, pretpostavljam ne smem da smanjujem (20mg - prepisao endokrinolog a potvrdio internista), nego da nađem odgovarajuću dozu antikoagulanta?
A šta znači Protrombinsko vreme 49.0 sec? Ne piše kolika je referentna vrednost ali pretpostavljam da je proporcionalna sa INR pa bi ovo bila prevelika brojka?
Izvinite što ovako davim, malo me je uhvatila panika...:huh:
a i ljuta sam kao zmaj :azdaja: na naše zdravstvo, kakav je to način - čoveku na antikoagulantima dati lek koji utiče na INR, pacijentu ništa ne reći, ne tražiti INR prilikom kontrole krvi (rađena pre mesec dana) pa šta mu se desi - desi.
Ako pacijenet sam nešto posumnja i sam odradi konrolu INR - u redu, ako ne - neka crkne, kolateralna šteta. Toliko o odgovornosti lekara (2 specijalista i jedan opšte prakse) prema pacijentu.
Kakav je to bezobrazluk
FUJ

Trebalo bi da opet odes kod svojih lekara, da ti odrede nove doze lekova. Ne znam kolike su ti masnoce, ali ako nisu bas jezive, mozda je bolje da smanjis Roxeru na 10mg do pregleda, pa da vidis kako ti je. U svakom slucaju bi trebalo da sto pre odes ponovo kod lekara.
Protrombinsko vreme je jedan od testova koji se rade za proveru brzine i efikasnosti koagulacije. U sustini, to i INR su u korelaciji, tako da ne moras to da gledas, gledaj INR. Nemoj samo da panicis, to jeste visi INR nego sto bi trebalo, ali na tim vrednostima oko 5 nema znacajnog rizika od ozbiljnog krvarenja. Naravno, sto pre treba da to regulises, ali nisi ozbiljno ugrozena na kratke staze, zato bez panike.
Pazis li na ishranu?

Poslednja izmena:
Pa, onako. Nisam na nekoj dijeti, jedem sve pomalo, ali mnogo povrća i salate.
Do svog interniste sigurno neću doći još neko vreme jer je sezona godišnjih pa se dugo čeka zakazani pregled.
Holesterol i trigliceridi su mi sad dosta dobri, pa mogu da smanjim Roxeru na 10mg i prepolovim Farin dok ne stignem do lekara. Svejedno ću vaditi krv tek za jedno nedelju dana jer moj organizam vrlo sporo reaguje na promenu terapije.
Hvala na podršci i savetima.

Ne mogu da verujem , to za Roxeru. mama je redovno pije , jos od pre operacije, i sada ... da prestane morala bu da da opet podesava dozu... i ovako jos nije sasvim podesena... Da li je sintrom stabilniji naa takve promene ? Sad bar znam da ne moram da se prestrasujem kad joj je INR veci nego sto treba..

Pa da, ja sam po svemu specifična. Moj muž kaže - kad umrem pokloniće moje telo nekom institutu da se dive i proučavaju kao tele sa dve glave :mrgreen:
Uspela sam da zakažem pregled za petak, a sutra opet idem da vadim INR i masnoće pa ćemo videti šta će reći čika doktor.

Sanjka, hvala na odgovoru, SRCE si. :D Slusam bas radio danas i kazem sebi "al se ljudi frljaju sa recju SRCE" Dao sam ti srce, te unbreak my heart, my heart will go on. Kosa mi se digne, hahaha. Mi rastemo, guce moj maleni vec, mnogo je lep, pu, pu da ga ne ureknem. Ali nece da sisa i Bog, mrzi ga, pre bi gladovao. I dere se kao jarac iako je ovan. Cekam tako taj Decembar pa kod doktora Bratislava Milosavljevica ponovo na procenu. E sad, beba jede jednom dnevno moje mleko uglavnom, ostalo, dohrana. Nit sam da prestanem, nekim danima, izuzetno sisa i dva puta, nekad i tri. A znam da svaka kap majcinog mleka dosta znaci za imunitet. Najveci fazon, pijuci bozu i kvas za mleko najgojila sam se na 70 kilograma :( Ne znam sta da radim, smeta mi kilaza stravicno, i ovo vreme, ali cujem da svima smeta. Stalno sve zapitkujem kako su, da bih znala jel do mene ili ne., Ceo zivot sam imala 50-ak kg, pa 58, pa 62 zadnjih godina. Svesna sam da mi i to smeta te se zadisem lako. E sad ne znam jel od srca ili tezine? Beba samo na ruke, kao koala a 7 kg ima. Imam ruke od nosanja okolo, mogu usluzno prasice da koljem. Sva sam se raskokala. :( Nesanica....ubija, do 4 ujutro ne mogu da zaspim. brinem i brinem i brinem, pojescu samu sebe.....zevam po sajtovima zevam....znam da ne bih trebala....
Ajde da pitam vas ovde-ja imam ceste glavobolje i probleme sa sinusima, da li se u okviru pripreme za operaciju snima glava, da li se kontrolisu krvni sudovi, kako tek tako neko kaze-"aha ti si mlada-mehanici zalizak" a ono posle ispadne da bolje da sam imala i 4 puta po prirodni. Kako znaju da mi warfarin nece haos napraviti u telu? Da nisam sklona trombozi, krvarenjima? Primala sam Fraksiparin protiv zgrusnjavanja krvi u toku trudnoce ali zbog same trudnoce ne znam jesu li mi od njega oticali zglobovi pred kraj u 9 mesecu ili ne. To oticanje je bilo minimalno u odnosu na ostale zene tamo. Ruke su mi se vratile, tj osecaj u njima, konacno. Ali mi se pri kretanju na dlanovima pojave bele kao tackice ispod koze, koje kad sednem i odmorim nestanu. Mom muzu se to takodje desava. Ako budem miom morala kasnije da operisem s vestackim zaliskom, jel ce to biti opasno po mene, jel se neko od vas operisao posle operacije srca? Ne mislim da ste doktori ovde, ali mozda se neki i javi...pitam samo sta se sve od analiza radi pre operacije, kakva su vam iskustva? Jel se sve to sto sam navela prekontrolise pre nego sto legnem na sto?
Jel cesta komplikacija voda na plucima i oko srca? To me posebno zanima jer sam astmaticar...Na americkim forumima stalno pisu da su se posle 10 ak dana vracali u bolnicu zbog komplikacija vode na plucima, infekcije rane, strasna lupanja srca, neka afibrilacija, strasno visoku temperaturu dobiju, ma kosa coveku da se digne na glavi! Ali ima rekordera koji se po 10 puta operisu. S jedne strane, tamo na forumu ima 2500 ljudi koji su operisali zaliske ali njihov zdravstveni sistem je daleko drukciji od naseg, tamo se mnogo ljudi odlucuje na prirodne zaliske pa kao menjace TAVR metodom kasnije koja ce biti standard (cudno kako su tako sigurni).....s druge strane ima nekih hrvatskih sajtova oko zalizaka.
Ali nasi-tuga Bozija. Da nam nema ovog foruma....ne znam sta bih. Koliko vam se zivot promenio s vestackim u smislu ishrane, jeste li morali drasticno da menjate rezim ishrane-tj da li se ishrana koriguje prema INR-u ili se doza warfarina samo koriguje prema ishrani? Na americkom sajtu jedan je napisao da pije 10 mg ne secam se jel coumadina ili warfarina jer voli da jede salatu i nece da je se odrekne! Sretnem prodavca u Idei neki dan koji me dosta gotivi odusevljen je bebironom, i ne znam kako dodjosmo do price o operaciji i on kaze da je njegov rodjeni brat t operisao. Ja odusevljena. i pitam kako je brat. Kaze umro je prosle godine. Ja zinula. Ali kaze nije pazio, pio je warfarin s pivom (drinker znaci), i i pored toga vestacki zalizak mu je trajao 17 godina! Ali nikakave korekcije u zivotu nije napravio, nit je merio INR (kad mu se dune merio je).
Volela bih da uspem da smrsam, mozda se i regurgitacija smanji na 2 s 2-3 +...da se cudo neko desi, te da mi Braca kaze u Decembru da rodim jos jednu bebu pa onda operacija. Trazila sam i njega svuda po netu....on radi na Dedinju od 1989 god....spominje se na dva mesta. Nije covek pametan jel dobro kad se o nekome mnogo pise ili kad nema mnogo info na netu.... O njemu ima bas malo....
Gde ste svi? Jos uvek sezona godisnjih? Uh..... izvinite ako vas davim, ko sta moze i hoce nek mi odgovori, gladna sam za info.... Kad sam s docom pricala on je zurio na operaciju, meni se jezik svezao....i tako....
Ljubim vas sve!

Zdravo,

Moja majka (68g) ceo zivot ima ostecen mitralni zalistak, ali nikada nije htela da ide na operaciju jer je uvek bila stabilnog stanja, a i plasila se, a ipak je normalno funkcionisala . Medjutim u maju ove godine joj se pogorsala situacija - pored uvecanja leve predkomore, poremecene dijastolne funkcije i regrutacije 3+ koje dugi niz godina ima, dobila je apsolutnu aritmiju i lekari su je upozorili da sada zaista mora na operaciju...pored toga osecala se lose (imala je visok puls, izrazeno zamaranje - nije mogla da hoda ni na ravnom vise od nekoliko koraka, neprekidno lupanje srca) ... Za apsolutnu aritmiju koja izaziva i stvaranje ugrusaka (jer se krv duze zadrzava u predkomori usled poremecenog ritma) je dobila antikoagulante tj Sinkum pije. Posle tog pogorsanja (odmah u maju) smo isli na Dedinje, konzlijum I zakazali su joj prijem u bolnicu za 28.sept. Od terapije joj nisu nista menjali niti su obracali paznju specijalno na to...pa se ona i dalje lose osecala...Potom smo otisli I kod dr Miric koji joj je skroz promenio terapiju I par dana kasnije se osecala mnogo bolje kao I pre tog pogorsanja...dr Miric je ustanovio i da joj je povisen plucni pritisak sa kojim ni ne bi mogla da ide na operaciju, ali vec na sledecoj kontroli joj se spustio...On tkdj smatra da je operacija neophodna ...izracunao joj je taj neki euroscore rizik od operacije koji je nizak, funkcija srca joj je solidna EF 60% ... i posle svega konacno je odlucila da ode na tu operaciju i sada cekamo...i plasimo se...onda sam nasla ovaj forum i kada god me obuzme uzasan strah citam vasa iskustva i prepricavam ih mami, pa nam bude lakse :-) ...a i malo se inforimisem sta sve moze da se desava posle operacije a sto bi moglo da uplasi a ustvari nije strasno...i naravno nadam se da ce i mamino iskustvo u buducnosti nekome pomoci i olaksati odlazak na operaciju,...Eto, interesuje me koji kardiohirurg je vas operisao? Cini mi se da se na forumu ne pridaje mnogo znacaja tome? Na kraju nisam razumela koliko dugo se lezi u intenzivnoj na aparatima za disanje?

Zdravo svima, ovaj forum citam vec godinu dana, ali o ovome sto je nas snaslo nisam ovde procitala i zato sam resila da se registrujem. Suprug je operisan juna 2015 u KCS, operisao je aortnu valvulu. Sve je proslo dobro i ubrzo se vratio na posao(posle tri meseca). Inace ima 39 godina. Medjitim ove godine pocetkom juna dobija temperaturu i detaljnom pretragom utvrdjuje se da covek ima infektivni endokarditis. Mislim da se o tome vrlo malo zna. Mi o tome nista nismo znali, A on je za malo izgubio zivu glavu. Operisan je ponovo 20.jula i jos uvek je u bolnici. Infekcija je bila toliko velika da je bukvalno pojela zalistak. Operacija je trajala skoro 10 sati i ishod je bio neizvestan. Hvala dragom Bogu da je sve na kraju dobro proslo i da ce on biti dobro. Nismo sigurni ni kako je dobio ni kako se zastiti za dalje. Znam samo da napada ljude sa operisanim ili ostecenim zaliscima koji imaju oslabljeni imunitet. Moj suprug se uopste nije cuvao, nije vodio racuna o imunitetu, radio je u tri smene i tako verovatno iscrpeo organizam. Operisao ga je i prvi put i sad dr. Mladen Kocica. Za doktora sve pohvale, sjajan covek i izvrstan strucnjak.

Zdravo Sladjana. Pretpostavljam d amu ej bila ugradjena bioloska valvula cim je pojeo endokarditis? Da li mu je sad stavljena vestacka? Cudi me da vam doktor nije rekao ni kako se dobija ni kako da se zastiti. Ja sma, kako su mi rekli, rodjena sa dvolisnom valvulom aortnom, mada je meni sum nadjen tek u 13 godini....tako da pre mislim da je doslo bas do endokarditisa. Sta se desava, koliko sam ja shvatila, jeste da bakterije tipa strepptokoke dodju u krvotok i napadnu srce. U 99% slucajeva ce se oranizam sam odbraniti ali onaj 1% je taj koji kvari stvar. Ja sma imala dosta puna bronhitise kao mala jer sma astmaticar, upale pluca....ali sma 2009 imala operaciju umnjaka koja se iskomplikovala jer sam bila na preslbim antibioticima. Konkretno u mom slucaju, dasu lekari bili savesni i poslali me na eho kad e nadjen sum te ustanovljeno da imam dvolisnu,....ja bih mozda to operisala tek sa 60 god. Bog me sacuvao i do sad, obzirom da nisam znala. Svaka infekcija je opasna i treba pre svega odrzavati zube besprekornim jer se tako najlakse dodje do ulaska streptokoka u krvotok i do valvula. Takode obzirom d aje operisan ne znam da nije u medjuvremenu imao krvarenje desni, infekciju zuba, vadjenje zuba? za to je obavezna profilaksa antibioticima, tj preventivno davanje antibiotika pre, tokom i posle intervencije. U zemljama zapadnog sveta se davala do skora svima, a od skora samo visoko rizicnim pacijentima kao sto su upravo ljudi koji su operisali srce. Preslisajte se jel imao neku bakterijsku infekciju. Nesto je uzrokovalo da bakterije imaju dostupnost krvotoku. To je infektivni endokarditis. Moze se desiti tokom operacije da se desio ali za to su sanse minimalne. Javice se valjd a uskoro drugi stariji clanovi i iskusniji od mene koji su vec operisani. Ja sam nocima guglala odakle meni to na prvom mestu jer je slucajno otkriveno. Do februara ove godine nisma znala da to postoji uopste. Sad cekam Decembra da vidim da li ce me operisati iduce godine... zelim tvom muzu brz oporavak, i od sad sve ali sve laganini. Imunitet mora da cuva.Mrzi me da ispravljam gramaticke greske sad i ovo jedva ispisah, bebi mojoj rastu zubi, izludjuje me. :) Pozdrav!

I mene je operisao Kočica (pre 9 godina), ni meni nije ništa rečeno o profilaksi, ali je pisalo u otpusnoj listi pa sam ja kopala okolo šta je to. Rečeno mi je da su operacije na srcu pravi magnet za bakterije i viruse i da moramo uzimati antibiotike za svaku sitnicu. Moj lekar opšte prakse je to, naravno, zanemario, pa ja prilikom svakog odlaska kod lekara nosim i otpusnu listu kao dokaz. Poenta je da moraš sam o sebi da vodiš računa i sam znaš šta ti treba, inače nikoga nije briga.

Hvala Vam puno sto se javljate na temu. Sad mi je malo lakse. Suprugu je ugradjena vestacka valvula oba puta, pio je farin. Imao je vadjenje zuba pre prve operacije i bio je pokriven antibioticima. Posle operacije nije isao kod zubara, zubi su mu u solidnom stanju. Iako kazu da moze i kvaran zub da napravi, mozda onaj koji ti i ne smeta. Sto se tice krvarenja desnih nisam sigurna, proslo je vremena od tada. Neku redovnu kontrolu nije ni imao. Kod interniste u domu zdravlja zbog provere INR(koji je bio u redu), kontrolni UZ srca i nista drugo. Jednostavno nismo bili upuceni da to moze da se dogodi. Tek kad je pocela temperatura sa groznicom posumnjalo se na to, ali tada je vec bilo uhvatilo zalistak. Ali sta da se radi? Valjda se na greskama uci? Sad kad izadje iz bolnice moramo drugacije se ponasati i voditi racuna prvenstveno o imunitetu pa o ostalom. Hvala Vam jos jednom svima koji ste se ukljucili u temu! A ko jos neko nesto zna o tome neka napise. Pozdrav.

Kuku majko, sta se desi kad kucas levom rukom a drzis bebu desnom koja se dere kao jarac! Zelim da naglasim....imam zavrsenu osnovnu, srednju i faks iako post ne odaje da sam prosla vrtic:hahaha:Sad procitah svoj post od danas ponovo. Iduci put ipak recenzija obavezna. Stomak me boli od smeha. :rtfm: :zcepanje:

Pozdrav svima, citam vas forum od nedavno i zaista se divim svim ljudima ovde. Jako mi je potrebna pomoc, ukoliko neko od vas zna ili je cuo za ovakav slucaj. Naime tata mi je 12.08 operisan u kcs, ugradjen je vestacki zalizak. Receno je da je operacija prosla dobro, i da je nekoliko sati posle operacije poceo da se budi.. Da bi juce rekli da se jos uvek nije probudio, budi se samo na trenutke, dise pomocu aparata, a srce (rekli su da je srce slabo) i stabilno stanje odrzavaju pomocu lekova.. Isto mi je receno i danas kada sam otisla u posetu.. Molim vas za pomoc ukliko neko zna nesto o ovome, ili ako je neko imao slicnu situaciju.. Hvala puno

Nisam čula da se neko tako teško probudio. Ja sam se budila iz dva puta: probudila i tražila malo tečnosti, ponovo zaspala pa se tek onda sasvim razbudila. Ali kažu da je pri operacijama anestezija najveći problem, valjda i ne reagujemo svi isto...
Normalno je da pacijent koji se budi iz anestezije bude na svim mogućim aparatima koji prate njegovo stanje. Štaviše - dokle god se ne probudi ima i ono crevo za disanje u ustima (meni je oderalo grlo kao da je ono rebrasto crevo od veš mašine) a pacijent ni ne leži među ostalima nego u nekoj maloj, poluzamračenoj sobici. Tek kada se osvesti vode ga među ostale ali i tamo je na aparatima.
Na intenzivnoj nezi posete definitivno nisu dozvoljene, ali svakako se telefonom možeš raspitati o tatinom stanju. Možeš i otići na KCS i razgovarati sa njegovim hirurgom i ja ti to iz iskustva preporučujem, jer inače o samoj oparaciji nećeš saznati ništa.

Pozdrav svima, citam vas forum od nedavno i zaista se divim svim ljudima ovde. Jako mi je potrebna pomoc, ukoliko neko od vas zna ili je cuo za ovakav slucaj. Naime tata mi je 12.08 operisan u kcs, ugradjen je vestacki zalizak. Receno je da je operacija prosla dobro, i da je nekoliko sati posle operacije poceo da se budi.. Da bi juce rekli da se jos uvek nije probudio, budi se samo na trenutke, dise pomocu aparata, a srce (rekli su da je srce slabo) i stabilno stanje odrzavaju pomocu lekova.. Isto mi je receno i danas kada sam otisla u posetu.. Molim vas za pomoc ukliko neko zna nesto o ovome, ili ako je neko imao slicnu situaciju.. Hvala puno

Šta se dešava? Jel se otac probudio? Ne mora da znaci da se svi bude na isti način...

Dobro vece svima. Evo jos jednog clana, nadam se da me primate u drustvo. Procitala sam celu temu, divim se vasoj hrabrosti, ali stvarno. Ja imam 34 god, Porodila sam se pre mesec dana tacno, carskim rezom. 4 god cekala da zatrudnim, bila najsrecnija na svetu do 7.meseca. Odem na kontrolu, naglasim gin da i pored astme koju imam od 6.god, a zbog koje nemam tegobe osim ako je napolju bas 100%vlaznost, ili ako sam mrtva bolesna, zelim prirodan porodjaj. PItao me je imam li jos neku hron bolest. rekoh imam sum na srcu od 13 god, funkcionalni, rekli su da to nije nista strasno. On me poslao u Misovic na eho, kao cisto da proverimo. Ja i odem, malo je falilo i da ne odem....bila sam ok, trudnoca mi je bila super, maaaalo sam bila zadihana u 7.mesecu, ali kakve teskobe zene opisuju ja sam bila super.
Zbog pobacaja u 6 nedelji 2013god sam stavljena pod kategoriju visokorizicna trudnica i prepisano strogo mirovanje uz progesteron. E to mirovanje me unistilo. Pesacila sam ja svaki dan makar malo ali nista spec.Uvek sam bila aktivna, lezanje 7 meseci me upropastilo. I tog famoznog dana odem u Misovic na kardiologiju. Legnem opustena, samo da zavrsim ovo....i onda sam mirna do porodjaja,....gleda jedna, zove drugu, gleda ona....zove doktorku da dodje ali ODMAH. Ulazi doktorka, sve tri zabezeknute zevaju u ekran i pitaju me jel meni dobro. Ja kazem nikad bolje malo se zadisem, astmaticar sam...Boze moj. Nemam oticanja niti bilo kakvih drugih teskoba jedino sto mi je beba visoko....maltene ispod grla mi je vec pocinjao stomak. Tako je bilo do kraja, i do kraja je ostao karlicno.
Takticna, predusretljiva, divna doktorka me pitala u kojoj sam nedelji, da cim udjem u 9.mesec dete izvade napolje a ja hitno na operaciju inace..... (i podize obrve) Ja sad, zabezeknuta, prvo pitam a sta je meni? Ona kaze...imate suzenje aorte...0.76, imate regurgitaciju znacajnu, kalcifikaciju izrazenu, biskupidne zaliske sa vertikalnom komisurom. Ja na to-aha a jel to nesto ozbiljno? Nemam ljudi pojma! Mislim, niko me za 35 god mog postojanja nije poslao na eho niti mi predocio da mozda imam problem, trcala sam beogradski maraton, skijala na vodi, ronila....
Da ne davim, isfura ona mene sa tom izjavom, ja ne znam kako posle tako sasutih reci, uvaljivanja dijagnoze i papira za profilaksu, i hvatanja "tutnja" njenog nisam pobacila ispred u parku Misovica. ja sam ridala, jaukala, arlaukala, ljudi su mi prilazili pitali me jesam li dobro. Ja se drzim za stomak i kukam na sav glas. I sad placem kad se setim. Ne secam se kako sam stigla kuci, taksista nije hteo a mi naplati, samo to znam...ko zna na sta sam licila onda.
I javim se ja ginekologu. On naravno sa takvim izvestajem me hospitalizuje u roku od 3 dana u Visegradsku. Tamo sam lezala 50 dana, cekala carski rez. da im budem na oku. Od svih isptivanja merili su mi pritisak ujutroo i uvece-90/60. Konstantan. Puls povisen-80-100. Posle porodjaja vratio mi se stari pritiisak 110/70. puls 70. Konstantan. Koji je i bio od kad znam za sebe. Porodjaj je bio moj najveci strah, nesto od cega mi se kosa na glavi dizala, ja sam otisla na to mrtva hladna...opterecena operacijom na srcu koja mi predstoji. pritom i dalje-bez simptoma. Poslali me jednom na kontrolu za svih 50 dana, kod neke njihove koja je skoro pa prepisala rezultate. EF je u Misovicu bila 66% a u KCS 80%, suzenje u misovicu 0.76 u KCS 0.85.
Psihicki za tih 50 dana u bolnici ja sam pukla. Skroz. Svaki dan sam plakala. kad su mi doneli bebu koju smo ja i moj muz 4 god cekali, malo je falilo da odemo na vestacku, ja sam ridala i ljubila je. To u bolnici je i proslo jos 5 dana sam izdrzala. Kuci tek kriza. Placem svaki dan. Nisam bila nesavesna, isla sam stalno kod doktora zbog astme na kontrolu...zasto me niko nikad nije poslao na eho meni nije jasno....tim pre sto sam astmaticar, isla sam kod pulmologa, snimala pluca, merili mi kapacitet i svaki put- "aha imas sum...nije jak, imas tegobe? nemas? ok-teraj". Pluca kappaciteta kao u zdrave osobe..
ja sam do 7.meseca bila najsrecnija nego ikad, nasmejana, vedra, jeeedva sam cekala UZ da vidim moju bebu. Posle toga-pakao. Doneli bebu kuci, ja kao pokisla, Stavim ga da spava i guglaj, guglaj, guglaj...do iznemoglosti. Nigde info da li su rezultati u trudnoci tacni, merodavni, volumen krvi je 50% veci? Kako da oostavim bebu od nekoliko meseci i odem na operaciju....nemam pojma hocu li se vratiti tom detetu? jedni kazu cekaj dva meseca bar da se volumen krvi smanji, drugi 6 meseci, neki kazu i do godinu dana da se telo vrati na predjasnje stanje ppa onda ispitivanja. ne znam jel gore cekati ili otici i ranije? Dobila sam profilaksu pre porodjaja. Takva depresija, takva paranoja.....sve pripisujem srcu, sve mislim-aha evo-otkazace, preskace, ne pumpa. Odjednom-sve mi fali. Sa mehanickim zaliskom-nema dece mogu da se pozdravim s tim koliko sam shvatila. Sa bioloskim-reoperacija zagarantovana. Rekonstrukcija aortnog zaliska? Ja da sam te srece? Tesko.....Blago receno ljudi moji...ocajna sam....iscrpljena od lezanja, misici atroofirali, pre porodjaja kilaza 62, u trudnoci 79, posle porodjaja kod kuce izmerila 66, 5 dana posle otpusta iz bolnice. Gvozdje 6, sad malo skocilo, CRP bio 26, sad je 2. Ali ja od tad, od te posete Misovicu u februaru....vise nisam ja. Ja se ne prepoznajem u ogledalu. Sve i da mi zamene zalizak-kuci malo dete- ja ni ovcije boginje nisam prelezala, imunitet los, ako dete ode u vrtic...ja cu stalno biti bolesna kad i ono, a koliko vidim od moje zaove deca su pokretne zaraze, non stop pod prehladom od tih vrtica. Ja iskreno ne znam sta da radim....desava mi se da nekontrolisano placem, tad mi lupa srce kao ludo, moji ne mogu da me smire, prestala sma da dojim, pijem bensedine. Jos uvek cekam da se probudim u 7.mesecu trudnoce, srecna kao sto sam bila. ja uopste ne vidi kako bih i usla u salu za operaciju...jedino da me uspavaju dan ranije na kvar. prosto sumnjam u svoju psihicku snagu da to izdrzim a da mi beba bude sama...

Caos draga. Samo da ti kazem da sam operisala isto sto i Ti samo sto se za moj problem znalo od 2.meseca zivota. Sa 14 sam operisala suzenje aorte tj.koarktaciju a u decembru 2015 zalizak koji je kao i kod tebe dvolistan. Imam 29g i dva sina (6,5 i 3) i znam kako Ti je tesko da ostavis bebu. Na drugoj strani, tesi se cinjenicom da beba nece biti toliko svesna tvog odsustva. Moji sinovi su npr.plakali kada bi culi mamu tako da se nismo culi citavo vreme mog boravka u bolnici. Posle je usledila banja na 3 nedelje ali to su vec lakse podneli, videli bi se svaki dan na skajp i dosli su i da me obidju jedan vikend posto zivimo jako daleko od Nisa. Zelim Ti srecu, da sto lakse prebrodis sve a mozda Ti i odloze operaciju...

Caos draga. Samo da ti kazem da sam operisala isto sto i Ti samo sto se za moj problem znalo od 2.meseca zivota. Sa 14 sam operisala suzenje aorte tj.koarktaciju a u decembru 2015 zalizak koji je kao i kod tebe dvolistan. Imam 29g i dva sina (6,5 i 3) i znam kako Ti je tesko da ostavis bebu. Na drugoj strani, tesi se cinjenicom da beba nece biti toliko svesna tvog odsustva. Moji sinovi su npr.plakali kada bi culi mamu tako da se nismo culi citavo vreme mog boravka u bolnici. Posle je usledila banja na 3 nedelje ali to su vec lakse podneli, videli bi se svaki dan na skajp i dosli su i da me obidju jedan vikend posto zivimo jako daleko od Nisa. Zelim Ti srecu, da sto lakse prebrodis sve a mozda Ti i odloze operaciju...

Draga hvala na odgovoru puno! ja nemam koarktaciju, bar su mi tako rekli na zadnjem pregledu na Dedinju....svaki put razliciti neki rezultati.... Imas PP, kad stignes..... Nadam se da si sad ok, i da te nece vise operisati! :)

Hvala puno na odgovorima. Tata mi je hvala Bogu dobro sada, otpusten je iz kcs-a 29-og. Objasnjeno nam je da se nije budio jer je dobijao veoma jake lekove, da bi srce samostalno proradilo, a i zbog dva izliva u plucima. U ponedeljak ima kontrolu kod svog kardiologa, tada ce proveriti da li jos uvek postoje ta dva izliva. Izvinjavam se zbog kasnog odgovora.

Drugarii, ko je od vas isao kod psihijatra privatno pre operacije? Danas sam isla na kontrolu kod privatnog kardiologa. Nije on meni nista strasno rekao, da je stanje isto, da je otvor aorte1.3, EF 76%, razmak izmedju zalizaka 0.7, to nesto PWT 212, Gradijent 66 mmhg (na dedinju videli 79), leva komora malkice uvecana, blaga hipetrofija. Rekao je da je stenoza za operaciju a regurgitacija 2-3 da nije. Do danas nekako sma upala u rutinu s bebom, dorucak, kasice, kupanje, spavanje, setanje. Danas sam em bila na pregledu, em mu je izbio prvi zubic. To je bilo dosta da me izbaci iz svih koloseka. Ubih se od plakanja evo vec 4 sata ridam po kuci. uhvatila me panika da necu biti tu dok on odrasta i svakojake crne misli me spopadose. Ja pokusavam, ali jednostavno nisma psihicki jaka da izdrzim taj period cekanja niti mislim da mogu da podnesem operaciju a da mentalno ne puknem. Imala sam par stabilnih meseci kad me malo popustila i posleporodjajna depresija. Pitala sam ga o kom vremenskom okviru govorimo do nuzne operacije...nista konkretno nije rekao. To mu dodje zivot na produzetke. Ja ne licim na sebe vise, razdrazljiva sam, svadjam se s muzem za gluposti, stalno mislim na srce, merim pritisak po 5-6 puta dnevno, pijem bensedine cesto. Potrebna mi je strucna pomoc, ja ne znam sta da radim sa sobom. Jednostavno ne znam.

Back