Operacija srca

Sanjka, Kajo, falkenstajner i ekipo, ja prekjuce padoh....sagla sam se da presvucem bebu, zaljuljah se, nisam izgubila svest, ali sreca da je nisam drzala u rukama. Utronjah se i zakazah kod prvog i najblizeg kardiologa u priv bolnici tu u mojoj blizini. Isla jutros s mamom i bebom. Idem, dva napred-jedan nazad-ko na klanje....rekoh sad kad mi kaze-GOTOVA SI....opet....medjutim-bese fin neki covek dr Djordjevic, uradi eho, nalazi isti. Otisla sam bez svojih nalaza iz KCS. 99% je pogodio, osim sto je insistirao da je AVA planimetrijski 1.8....nikako mu nije bilo jasno gde su oni videli suzenje od 0.7....meni je na nalazu pisalo Ava max 0.76 mm2. ali i 1.76 planimetrijski. Nije m bilo jasno ni zasto iako mi je rergutacija 2-3 okarakterisano stanje kao katastrofalno jer je EF 76%. Uputio me je na tercijarnu ustanovu, tj Dedinje i dao preporuku za dr Babica...ja vise naginjem ka Micovicu naravno zbog svih vas. Kaze da mi je srce jako i protoci odlicni.... doduse pio me vise puta za neki gradijent koliki mi je jer mi je 55 mmhg a to je valjda granicno za operaciju. Uzmem nalaze kuci...oni u trudnoci bili 96 mm hg,srednji 45mm hg.....nemam pojma sta to znaci....
Sta god da sve to znacilo-ja cekam jos mesec dana i to je tri meseca od pporodjaja pa Dedinje. Kaze tamo ce proceniti jel i kada operacija. On misli-kontrole na 3-6 meseci. I da stannje nije alarmantno jer su zidovi leve komore blago uvecani....a nemam simptome. S druge strane bila sam na mesecnoj kontroli kod ginekologa u KCS i pitam sta misli da stavim prirodni zalizak kako bi imala jos dece...tek ce on ni 5 ni 6-(a bas mi je vazio za kul lika) "budi srecna sto imas to jedno, i glavu na ramenima"....:eek:
Sanjka obzirom da ja imam kalcifikaciju na aortnom zalisku rekli su kao da mora zamena....jel vi to niste imali kad su vam rekonstruisali?
I pitanje-sta za pacijenta znaci rekonstrukcija zaliska-privremeno resenje poput prirodnog zaliska ili trajno....? Kontam da cesto tek po otvaranju grudnog kosa doktor moze da oceni jel moze da 'opravi ili da menja ventil? Jesu li vam rekli-"10 god pa se vidimo" ili trajno "dovidjenja"?
Covek koji me pregledao je bio tooootalno na mestu, smiren...merio je tri puta sve...1h i 20 min sam bila unutra... Rekao mi je da simptomi anksioznosti, pritisak u grudima su na nervnoj bazi- da vidi da nisam bas u vinklu....nisu u vezi sa srcem....vec nervima
Bila sam ohrabrenija jedno 4 sata nakon pregleda....sad sam opet malo....ne vredi dok ja pecat od Dedinja ne dobijem sa ILI operacija hitna-ILI ne-hitna informacijama, mira necu imati.....
Rece mi i da mu je pre par godina dosao covek-prof fizickog u penziji-na kontrolu...nije duuuugo isao lekaru-dobro se osecao, cisto onako. Ispostavilo se da mu sva 3 zaliska propustaju i da jedno 5 god kasni s operacijom. Kako je saznao...poceo je da ima probleme s uznemirenoscu, napadima panike i sl.
Izvinite na greskama u kucanju, moja koala (beba) je zakacena za mene, ceo post jednom rukom iskucah, ako mrdnem scepa mi majicu i rezi....
Jedino pored njega mogu da zaspim....jedino me on....i smiruje i uznemiruje (kako ce podneti sve to)
Jedino zbog njega sam jos iole normalna....

Sanjka, Kajo, falkenstajner i ekipo, ja prekjuce padoh....sagla sam se da presvucem bebu, zaljuljah se, nisam izgubila svest, ali sreca da je nisam drzala u rukama. Utronjah se i zakazah kod prvog i najblizeg kardiologa u priv bolnici tu u mojoj blizini. Isla jutros s mamom i bebom. Idem, dva napred-jedan nazad-ko na klanje....rekoh sad kad mi kaze-GOTOVA SI...
Jedino zbog njega sam jos iole normalna....
Duso,vidi, niko od nas ovde ti ne moze dati savet.Niti protumaciti rezultate.Izuzev ako se neko od dr nasih dobrih vila ne ukljuci. Mi nismo studirali medicinu a ono sto znamo smo izbunarili na netu. Ili iz licnog iskustva. Mozemo ti biti podrska ukolilko i to mozemo jer niko od nas nije bio u tvojoj situaciji.
Samo ne panici.To bas nigde ne vodi.Ma koliko da je tesko navici se na pomisao o operaciji, opet ti kazem svi smo bili i zivi smo.Pokusaj da gledas na operaciju kao na mogucnost da budes uz svog sina jos dugo.
Sad konkretno sta mogu da ti odgovorim.Ja pre operacije nisam imala kalcifikaciju, samo su mi zalisci bili toliki da se nisu mogli vratiti. Dosla do potpune retgurgitacije, zato me i jesu brzinski operisali. Nije se znalo da li moze rekonstrukcija i to se nikad i ne zna dok ne vide uzivo.Pa pokusaju.Sa mnom bio covek (i danas se druzimo) kod njega probali i nije uspelo, na kraju dobio vestacki zalistak.
ja tad nisam imala kalcifikaciju a sad je taj prsten koji je ugradjen kao potpora potpuno kalcifikovao. Zasto, niko ne zna. Tako da...Rekonstrukcija bi trebalo da bude trajno resenje ali sam upoznala i osobu koja je posle par godina ponovo operisana, otkazao drugi. A operisana u inostranstvu.
Mnogo mi se svideo pristup ovog dr Djordjevica i cini mi se da treba da ga poslusas.Posebno pricu o prof. fizickog. Ako pocnes da trazis simptome naci ces ih. A onda uleces u paniku. Pa srce sve brze radi. A sto brze radi tebi je strah sve veci.I tako... poludis
Raduj se svakom trenutku koji si docekala sa svojom bebom(ipak) i veruj kako ces odraditi dobar posao (kad dodje vreme za to) i posle uciti svog sina da pliva, trci, tesiti ga kad se zaljubi...pa ga gledati kad bude ljuljao svoje dete.
Za drugu bebu- kad dodje vreme, mislices i o tome:bye:

- - - - - - - - - -

E da, i regurgitacija 2-3 nije strasna, to moze da potraje jos godinu, dve a moze i da ostane tako.Posebno sa tako dobrom EF

Draga Deep, šta se tačno dešava na srcu vidi se tek na koronarografiji, UZ je suviše slab za precizniju dijagnozu. To će ti uraditi tek u bolnici. Pacijentima sa rekonstrukcijom je život dosta lakši jer nisu doživotno na antikoagulantima, ali rekonstrukcija nema trajnu garanciju. Trude se da je urade mlađim pacijentkinjama upravo zbog rađanja, ali ako tebi ne budu mogli - nemoj da tuguješ. Imaš tog sinčića i raduj mu se, polovina majki i ima samo jedno dete, a ako se desi još jedna beba gledaj na to kao na neočekivani poklon.
Meni su odmah u bolnici rekli da ću dobiti veštačku valvulu uz obrazloženje da svakako ne mislim rađati a i sigurnije je.
Lično mislim da je bolje obaviti operaciju dok je beba još mala, mirna je i lagana, gde je staviš tu i ostane. Kada ti sinčić bude imao 3-4 godine juriće okolo kao brzi voz a ti ćeš morati da trčiš za njim, podižeš ga (dvadesetak kila) i natežeš se sa njim onako operisana, i to će biti mnogo veći problem. Posle sečenja grudnog koša čak i dizanje ruku boli a podizanje deteta je nemoguća misija.

Dragi prijatelji :)

Prošlo je vec skoro 2 mjeseca od operacije moje mame i stanje nije baš zadovoljavajuće,INR.Kada ga je radila prije 3 sedmice bio joj je 2.6 i doktori su bili i vise od zadovoljni i sljedeci put kad ga je radila je bio 4.8 i bili su razocarani a mama se uplasila.Pila je ljekove i zadnji INR joj je bio 4.2 i opet ce vaditi INR u ponedjeljak.Plasim se,da li ste i vi nakon dva mjeseca imali ovakve probleme a doktor kaze ISHRANA,ona jos uvijek jedva ustaje,krenula je kuhati,htjela je usisavati ali niposto !!! Da li sve ide normalno,da li to treba tako ??? A zadnjih 10 dana je boli toliko desna strana srca da nekad jedva dihne.U Srijedu dolazi konzilijum ljekara pa ide na privatni pregled,a u Ponedjeljak zove Ocnu kliniku i da joj zadaju termin za pregled,i kada ode na taj pregled dobice termin operacije mrene-ociju,ali jos nije ni dovoljno oporavila evo rezultati svih INR-a:
1.5
2.9
4.2
3.66
2.1
4.9
2.5
2.5
4.8
4.2
Da li su ovo dobri rezultati,drzi se ishrane,nejede masno.Ne znam ????

mikelo90 da li ste vi operisani ???
I sta ste operisali
Mozda ne znate INR je za svakog razliciti zavisi od operacije tako iz ishranu
Nije dušo.
Za sve pacijente sa operisanim srcem propisani INR je 2,5 - 3,5. Manji od toga nosi rizik od trombova, a viši od prevelikog krvarenja.
Pre operaciju očiju OBAVEZNO naglasite da je majka na antikoagulantima i ponesite zadnji rezultat INR.
Od sad pa na dalje kada idete kod bilo kojeg lekara, zubara, ginekologa, uzimate bilo kakve nove lekove, na bilo kakvu intervenciju - najvažnije je reći da je pacijent na antikoagulantima. Koliko god da je veštačka valvula sigurnija od rekonstruisane - toliko i ti prokleti antikoagulanti komplikuju život. Mnogi lekovi utiču na visinu INR, a kod intervencija gde može doći do bilo kakvog krvarenja postoji procedura skidanja sa antikoagulanata (uz Fraxiparin injekcije kao zamenu) a onda ponovnog vraćanja i uz to krvnička doza antibiotika.
Sama ishrana ne bi trebala toliko da utiče na INR. Neke namirnice ga malo podižu, ali dovoljno je paziti šta se jede dan-dva pre vađenja krvi. Inače se ne preporučuje neka posebna dijeta nego normalna, raznovrsna ishrana.
Tvoja majka je još sveže operisani pacijent. Još su veoma moguća i unutrašnja krvarenja, i stvaranje priraslica, i komplikacije pri zarastanju rana. Čudi me da vaš lekar nije reagovao na INR od 4,8. To je strahovito mnogo za svežeg pacijenta. Kada sam ja imala 4,2 moj internista napravio čitavu paniku, istog momenta sam morala da uradim ultrazvuk, da ponovo vadim krv i čim dobijem rezultat da mu javim kući koliki je. Po tome sam shvatila koliko je visoki INR opasan.
Bol u grudima jeste normalan, ipak je to sečena grudna kost, pomerano i sečeno srce, konci, spaljivanje, strano telo... Ali nije normalno da boli samo određeno mesto. Nešto tu nije u redu.
Mami možete dozvoliti da ponešto radi, ali samo lagane poslove. Ako joj se kuva vi joj pripremite a ona neka stoji pored šerpe i meša, ali usisavanje, brisanje podova i slični poslovi koji zahtevaju pritiskanje i jako pomeranje grudnog koša ne dolaze u obzir. Upravo sada imamo veliki problem sa mojom tetkom koja je takođe operisala srce ali je zavisnik od čišćenja kuće, i lekari kažu je preopteretila srce preteranim radom.

Hvala Kajo,super sto si na ovom forimu.U mojoj porodici troje ih je operisalo srce.Sestra mlada od 24 godine,i cim je izlazila 7 dan nakon operacije,okliznula se i slomila kicmu.Sada je skoro pa nepokretna.Pa se operisala moja mama i sada i tetka.Tetki je prvi inr bio 5.1 i doktori su je odma odveli u bolnicu,drugi inr je bio 5.3 i pala je u komu(bar mislim da je bio taki inr).Probudila sei tada su joj rekli da treba ugraditi i pejsmejker i ugradia je.Sada joj INR uvijek4.6,4.2,3.9 i jednom joj je bio 2.7 a najnizi je bio 1.3 i hvala bpgu pa Mama nema takvih kompilacija

Srce moje, mislim da ti baš i nije jasno kakve veze ima visina INR.
Mi smo ovde samo pacijenti, možemo da ti objasnimo neke fragmente vezane za operaciju srca, ali to je samo iz našeg ličnog iskustva i onoga što su nam specijalisti rekli. S te strane imamo sreće što nam se priključio Mikelo90 jer kao lekar ima mnogo šire znanje nego mi i bilo bi sjajno da se malo više aktivira.

Hocu ja da se aktiviram, ali ne znam sta bih mogao pametno da vam kazem :) Kajo, ti si jako dobro informisana :)
Jedino sto bih mogao da kazem je da kod nekih ljudi ishrana moze bas znacajno da utice na INR. pa bi zato trebalo recimo ograniciti unos odredjenih namirnica bogatih vitaminom K. Zato sam stavio onaj link gore, jer ima dosta korisnih informacija vezanih za lekove i hranu za pacijente na antikoagulantnoj terapiji.
@Srcesarajevo, ako je mama stara zena, obratite paznju da li se pridrzava propisane terapije. Mozda zaboravlja da uzme lekove, mozda ih uzme 2 puta umesto jednom...

Pozdravljam sve stare i nove srcane. Pratim forum i dalje ali skoro da nemam sta da pisem, osim da ohrabrim sve koji se spremaju ili su prosli kroz operaciju. Kod mene se nista ne desava i nemam tegobe nikakve ni sada, posle 3 god od rekonstrukcije mitralnog zalistka i bajpasa bez vadjenja vena/arterija iz nogu, kao sto ih nisam imao ni pre operacije. Zivim potpuno isti zivot, uz iste napore, vrlo sam fizicki aktivan a od lekova pijem protiv povisenog pritiska,koji je isti kao i pre operacije, aspirin i protiv masnoca.. Na operaciju sam skoro i zaboravio. Za nove srcane, imam 65 god, nisam osetio ni najmanji bol posle operacije,kao ni sada, i prosto ne mogu da verujem da neka mala posekotina boli i przi, a presecena grudna kost i srce me nije zabolelo ni najmanje. Jos jednom se pokazuje da ljudi razlicito podnose operacije pa iz tog razloga, osim ohrabrenja mojim iskustvom, ne znam sta da kazem na individualne tegobe koje srcani ovde iznose. Farin ne pijem, jedem sve, i masno, i salate, bas sve, kao i pre operacije. Ipak imam jednu novu tegobu. Kada cucnem pa ustanem, zna da mi se kratkotrajno zavrti u glavi, pa izbegavam cucanje. Ne znam sta vise da kazem osim da svima pozelim da sto pre dodju u stanje slicno mojem. Za tri meseca idem u starosnu penziju, a za invalidsku su me veoma glatko odbili na komisiji pre dve godine.
Pozdrav svima.

Koliko ste dugo vi koji ste imali bajpas i secnuli su vam nogu nosili onaj elasticni zavoj preko dana ?
Ja cu joj stavljati do kontrole , a to je 6 nedelja od operacije, i deluje mi da ce to biti dosta ? Je li iko nosio to duze ?
i dalje*da li je iko zaista DOBUO odobrenu tu rehabilitaciju? Mojoj majcici bi to izgleda ipak trebalo , zbog slabih kolena , oslabljenih nogu i teturanja od dugog lezanja i premalo kretanja u dva boravka u bolnici ( u toku prvog dobila je virus, i zbog njega lezala neko vreme u bolnici , pa kuci , pa drugi put u bolnici pre i posle operacije sa tim visokim krevetima , sa kojih nije mogla lako ni da sidje ni da se popne zbog kolena , ni us pomoc hoklice... sad su joj noge bas slabe.Popravlja se ali bas polako.Nije i dalje stabilna na nogama da moze da hoda iz pomoc stapa kao pre prvog odlaska u bolnicu.
Trazili su nam dopunu dokumentacije za rehabilitaciju od prvostepene lekarske komisije u roku od dve nedelje , a njena kontrola je 30-tog.. isteci ce te dve nedelje.
Inace grudi su lepo zarasle , noga takodje, mada pece na jednom mestu dole kod skocnog zgloba.Oseca se super .

Ako ne dobije rehabilitaciju postoji opcija da joj organizuješ fizioterapeuta kod kuće. Mojoj mami je dolazila 4 godine žena koja to isto radi u DZ, malo ju je vežbala, malo više masirala, ali mami je to jako prijalo. Ispočetka je dolazila svaki dan a posle samo dvaput nedeljno. Doduše, moja keva je imala šlogove, ali svejedno joj je trebala pomoć kao i tvojoj. Mislim da u svakom gradu ima fizioterapeuta koji idu i po kućama, pa se raspitaj ko to radi kod vas i po kojoj ceni.

Moja mama ne moze kuci ni da ode dok ne prodje tu rehabilitaciju. Zivi na trecem spratu bez lifta, kod mene je u garsonjerri , muz mi se odselio kod svoje mame ... a ona sama nema samodisciplinu .a mene ne samo da ne slusa vec mi tera i inat... Morala bi da ode negde gde ce nekog slusati i biti pod kontrolom da vezba. Ovako u beskonacnost ne mozemo da zivimo ni ja ni ona ni muz. + ona j ja u istoj sobi je najgore moguce resenje , ona ne spava nocu ,jer spava danju , ja moram da spavam nocu jer radim , ne volimo iste stvari na TV-u cak i kad smo slobodne zajedno , nemoguca je situacija :zcepanje: a bez rehabilitacije - trajace u nedogled.
Ja volim tisinu , ona glasni TV ..pocela sam da pijem bensedin :)
Pokusacu da odlozim tu llekarsku komisiju do posle kontrole ...
Inace imam fizioterapeuta koji bi dolazio kod mene , ali ona odbija , hove u VMA na terapije , da je vodim taxijem i vracam ... + vreme i napor .

Posalji mamu u banju ima da se preporodi , moj cale je imao operaciju srca pre 6 godina, dobio je trostruki bajpas, kad je dosao kuci nije mogao da spava lezeci , morao je da spava u fotelji , medjutim nakon jedno nedelju dana otisao je u banju , mislim Nisku banju i tamo bio neke 3 nedelje , vratio se preporodjen, maltene nikad se bolje nije osecao.

Tako da obavezno mamu posalji u banju malo, ako ti lekari ne daju uput i mora dugo da se ceka, gledaj nekako onda to sama da joj isfinansiras.

Dobbro vece svima,
Pre svega hvala na odgovorima staroj gardi ovde. Svaka info mi znaci. Ja sam sa uputom u rukama za Dedinje, kod dr Bratislava Milosavljevica. Nosila sam holter 24h, nije pokazao ni jednu nepravilnost.u radu srca, kako on kazePosto nista od papira nisam nosila starih, taj kardiolog gde sam radila holter je napisao uredan nalaz da je i pitao me a sto sam radila uopste. Iako je bila zesca tortura tegliti bebu koja sisa, ja sa prikljuccima onim, ono je pistalo li pistalo....ja rekoh sad kad prikljuci na monitor ima da ispadne ko zna sta. On odstampa izvestaj i kaze, kako hirurg kaze, sto se mene tiice, vama je srce ok. Pritisak ne oscilira, stabilan je.
tacnije to sve glasi ovako:
tokom 24 satnog holter monitoringa ekg-a registruje se sinusni ritam sa min frekvencom 58, max 138, prosecnom 81. Registruje se 1 VES i 1 SVE Pauze duze od 3 sek nisu nadjene. Atrijalne fibrilacije nije bilo. Signifikantne STT promene nisu nadjene. Uredan nalaz.
Nervozna sam kao pas sto se tice pregleda.Da li iko zna ista o to doktoru, idem po preporuci coveka kog je on operisao?
Ali nigde nisam viidela da ga ove neko spominje. Zovu ga dr. Braca....

Dragi forumasi...
pratim ovu temu sa velikim interesovanjem jer moja mama koja ima 77 godina treba da ide 11.avgusta na operaciju aortne i mitralne valvule. Na prvu informaciju da smo dosta zakasnili i da je stanje srca prilično zapušteno ja sam se preplasila i grčevito počela da se raspitujem o iskustvima onih koji su prošli ovu intervenciju. Ona je u grupi težih bolesnika jer pored srčanih problema ima i doživotnu endokrinološku terapiju,kalcijum koji svakodnevno pije u dozi od 1 grama a koji pravi kalcifikate u krvnim sudovima, krvna slika je dosta loša, prisutna je anemija koja se godinama "lečila"suplementima a tek od pre mesec dana posle 3 jedinice transfuzije uključen je s. Ako neko od vas može da mi pomogne savetima šta je potrebno da uradimo kako bi mama što spremnija otišla na operaciju i kako bi što bolje prošla postoperativni tok. Brine me i što je operacija planirana u vreme velikih vrućina,zbog eventualnih infekcija,komplikacija na rani i sl. Da li mi možemo da tražimo koji lekar će raditi operaciju? Koji lekari su posebno dobri i specijalizovani za zamenu zalistaka,vaša preporuka? Kakva je to treća generacija zalistaka i kada se ona koristi? Imam još mnogo pitanja ali sada sam sa vama i malo mi je lakse kad mogu da dobijem informacije iz prve ruke...Jednostavno,probudim se nocu u 2 ili 3 i više nema spavanja...pitanja,dileme(da li je neophodna operacija,da li je možda velika anemija uticala da rezultat ultrazvuka srca pokaže pogoršano stanje zalistaka) i tako...mnogo pitanja,malo odgovora,noć je duga...čekam vaše komentare,znam da će mi pomoći da lakše ovo izdržimo. Hvala,dragi moji

Možda imaš sreće pa si prvo naletela na lekara paničara, možda stvarno nije tako strašno... a ko bi ga znao.
I lekara ima raznih.
Ja sam jednom izgubila vid na levom oku. Pitala sam oftalmologa u Zemunskoj bolnici da li ću opet progledati, kaže - "da, apsolutno, potpuno kao i pre". Posle nedelju dana primarijus na Očnoj klinici kaže: "ne, nikada više". Ja u potpunom šoku kao i ti sada. Dobiješ dva potpuno oprečna odgovora pa ti na sopstvenu odgovornost biraj kojem ćeš se lekaru prepustiti.
Sačekaj i taj pregled na Dedinju pa vidi šta će ti Milosavljević reći. Ako treba, potraži i četvrto mišljenje.

Danas sam bila na Dedinju. Uradjen eho ponovo...bez ikakvih daljih detaljnih analiza, kazu nije to jos potrebno. Nasli su aneurizmu 4,3 cm. Regurgitacija 2-3+....EF 60? (??????) Prvi pregled EF je bio 67(Misovic), drugi 77%(KCS), treci 79% (medigroup), sad cetvrti 60%. Ostali paametri manje vise slicni kao i prethodni. Misljenje kardiohirurga-jesam za operaciju, ali ne za iduci petak. Da mu se javim za 6 meseci, tacnije u u decembru, pa da uradimo ponovo eho-ako su rezultati isti, i nije doslo do pogorsanja da odmah pokusam da zatrudnim i iznesem jos jednu trudnocu, pa onda operacija. Ako ne-kontrole na po 6 meseci, dok se stanje ne pogorsa, sad je sve na granici. Sto ne znaci da godinama nije vec na granici. Planiram da korigujem ishranu, skinem 15 kg pa da vidim. A sto se dece tice....sta cu...kako Bog bude rekao. Obzirom da smo prvo dete 3 godine pravili, mislim da nemam toliko bas vremena do operacije. Strah me i ....mozda bolje jedno dete nego da rizikujem naglo pogorsanje u toku druge trudnoce. Svejedno imam 6 meseci da lupam glavu o tome. Stanje nije kriticno i nije za operaciju odmah i sad. Nije hteo da cuje za bioloski zalizak, reparacija....aaaa....nije ni pomenuo, a vestacki svakako jer imam toliko godina (34), i zato sto je to trajno resenje ....nesto sto nikad vise necu morati ponovo da uradim. Tu do tromboze nece doci jer je to zalizak gde je protok izuzetno veliki i tesko da se tu moze stvoriti tromb.Meni se jezik vezao naravno, jedino je moj muz izustio da li cu imati normalan zivot sa mehanickim zaliskom....na sta je on odgovorio-bolji nego sad. Koliko se vi mucite sa INR, ishranom...a ja sam asimptomaticna...ne znam sta je bolje tu... U Americi masovno stavljaju prirodni zalizak...pa kao nadaju se da ce medicina napredovati toliko da ce TAVR biti standard. Ako ne, operisu se i po 3-4 puta. Ima grupa na FB za Bikuspidne zaliske....kad vidim onu malenu decicu kako se smese posle operacije, a oziljak ogroman, osecam se kao zadnja kukavica. Znajuci mene....za par meseci, odoh ja po jos neko misljenje. I da rekao je "Vi mozete i sa vestackim zaliskom imati trudnocu ali pod striktnom kontrolom i sa Heparinom ukljucenim, ali vam ja to ne savetujem" Ja mu rekoh da sam 50 dana bila pod Fraksiparinom u Visegradskoj-to tamo dele kao tic tac bombonice. Nisam se docepala tog Micovica, rado bih ga konsultovala. Da li neko zna jel on negde radi privatno da mi urai eho, mozda, eventualno?:) I ggde je mspopovic clan, nema ga? Na njegove postove sam bas obracala paznju osim Kajinih i sanjkinih. Oni nekako....drze forum....
ZAr nije trebalo da se radi snimanje jos neke vrste...koronarografija, skener....nesto preciznije. Imam utisak da iako preko deeebele veze, sam nekako....otkacena. Sad bi moja majka rekla, au ti samo trazis nevolju, ako kaze covek da si dobro, sta hoces. ja sam samo perfekcionista. Ja da pregledam, ja bih to istresla ispocetka sve. Ili mozda nece jer sam se skoro porodila..... Koja sam ja Vaga.....:(

Poslednja izmena:
D.B soryy sto cekas, leto je pa smo svi...mspopovica probaj da kontaktiras na privatnu poruku, car je on, javice ti se kad vidi.
Razumem te da si poluluda, nema to veze sa vagom, jednostavno je sistem zdravstva takav da poludis.A i Djukanovic vise nije direktor Dedinja pa verovatno i tamo ima zescih promena.
Licni primer- kad mi je dr privatnik utvrdio da nemam vremena i da jurim vezu gde ce pre da me smeste na sto, ja naravno za 48 sati kod kardiohirurga. KCS kaze - hitno ali morate kroz protokol. Tamo mi neki stari, lep, sed cika sa brkovima pogleda nalaz i kaze moze da ceka. Kontrolni EHO u septembru. To bio kraj marta.Ja sva srecna.
Za dve nedelje ni do prvog sprata.Odem na dedinje,BEZ VEZE I POZNANSTVA zakazu EHO 6 maja, konzilijum se javi za 2 ned. i 23 juna u bolnicu.Posle mi dr Micovic objasni da jeste bilo pitanje dana. Jednostavno zalisci uopste vise nisu mogli da se podignu. I borio se maksimalno da prepravi moje iako sam tad imala 46
E sad, postoji problem. Dr Micovic nije kardiolog, on je kardiohirurg i kako on kaze - mehanicar. Tako je meni objasnio.On ne moze da ti kaze da li jeste ili nije vreme.Kad konzilijum resi on otvori i popravlja.I on ne radi EHO, ni bilo sta od nalaza
Treba ti dobar kardiolog u kog ces imati poverenja i koji ce te pratiti. Jer i nalaz na aparatu varira od oka do oka. Tako da - probaj da pratis svoje telo i kako se osecas, nadji onog kardiologa kom ces da verujes i samo kod jednog idi
A beba moze i da se desi brzo, kad je ovaj decko sto je uz tebe napravio put ;)

D.B soryy sto cekas, leto je pa smo svi...mspopovica probaj da kontaktiras na privatnu poruku, car je on, javice ti se kad vidi.
Razumem te da si poluluda, nema to veze sa vagom, jednostavno je sistem zdravstva takav da poludis.A i Djukanovic vise nije direktor Dedinja pa verovatno i tamo ima zescih promena.
Licni primer- kad mi je dr privatnik utvrdio da nemam vremena i da jurim vezu gde ce pre da me smeste na sto, ja naravno za 48 sati kod kardiohirurga. KCS kaze - hitno ali morate kroz protokol. Tamo mi neki stari, lep, sed cika sa brkovima pogleda nalaz i kaze moze da ceka. Kontrolni EHO u septembru. To bio kraj marta.Ja sva srecna.
Za dve nedelje ni do prvog sprata.Odem na dedinje,BEZ VEZE I POZNANSTVA zakazu EHO 6 maja, konzilijum se javi za 2 ned. i 23 juna u bolnicu.Posle mi dr Micovic objasni da jeste bilo pitanje dana. Jednostavno zalisci uopste vise nisu mogli da se podignu. I borio se maksimalno da prepravi moje iako sam tad imala 46
E sad, postoji problem. Dr Micovic nije kardiolog, on je kardiohirurg i kako on kaze - mehanicar. Tako je meni objasnio.On ne moze da ti kaze da li jeste ili nije vreme.Kad konzilijum resi on otvori i popravlja.I on ne radi EHO, ni bilo sta od nalaza
Treba ti dobar kardiolog u kog ces imati poverenja i koji ce te pratiti. Jer i nalaz na aparatu varira od oka do oka. Tako da - probaj da pratis svoje telo i kako se osecas, nadji onog kardiologa kom ces da verujes i samo kod jednog idi
A beba moze i da se desi brzo, kad je ovaj decko sto je uz tebe napravio put ;)

Bravo Sanjka,tvoji odgovori su melem za dusu svakome koga more brige i bezbrojna pitanja pred operaciju.
Ja sam imala tu srecu da su mi tri lekara postavila istu dijagnozu,pa nisam imala nedoumice kako i sta. Bilo je kratko i jasno,mora operacija,ista zakazana u roku od tri meseca i to je to.
Bogu hvala,vratila sam se sa prvog letovanja posle operacije,jer mi prosle godine nije preporuceno.
Mozda sam bila i previse oprezna,ali sve je bilo divno i krasno.
Ja mogu samo da ohrabrim sve one koji cekaju operaciju ili ciji se najblizi spremaju za istu.
Nisu sami,tu smo mi da podignemo moral :heart:

Back