OPEL

U poredjenju sa ovim nije

20026155-E.jpg

Ajde sto se tice ukusa, o tome se i ne raspravlja, ali kad pocnu praviti atmosferske motore, za svakodnevnu upotrebu, sa snagom od 1 ks na svakih 10ccm, kao sto to rade neki evropljani, e tada cu ih ceniti.

A kad mi neka Evropska kompanija napravi sportsko auto sa zadnjom vucom i V6 motorom sa 193 hp, i pritom doda gomilu opcija (sve na dugme, automatski zakljucavanje i otkljucavanje vrata i gepeka, player za kasetu, cd player, klima, grejanje, cruise control, aluminiske felge) i pri tom cena ne predje $17,000 (oko 13,000 eura) - e onda cu mozda i zavoliti Evropske aute.

68Charger440+6:
A kad mi neka Evropska kompanija napravi sportsko auto sa zadnjom vucom i V6 motorom sa 193 hp, i pritom doda gomilu opcija (sve na dugme, automatski zakljucavanje i otkljucavanje vrata i gepeka, player za kasetu, cd player, klima, grejanje, cruise control, aluminiske felge) i pri tom cena ne predje $17,000 (oko 13,000 eura) - e onda cu mozda i zavoliti Evropske aute.
Pa cena ti govori sve ;)

Charger,iskreno nisam poznavalac US automobila(za razliku od japanskih i evropskih)tako da necu da se ubedjujem u nesto sto nisam siguran.Govorim ovo jer sam ljubitelj Italijanskih auta koja nisu nesto na glasu ni u Evropi pa znam kako je tesko ubedjivati se sa nekim ljubiteljem VW a da on pri tome nema pojma na primer o Alfa Romeu!Jednostavno mi se ne svidja imidz,izgled Americkih automobila.E sad kazu da se o ukusima ne raspravlja,ili ja mozda stvarno nemam ukusa,ali sta ces?Imas neki uporedni test Amer VS Evropski pa da sagledamo cinjenice.Naravno u Evropi su 80odsto mali automobili ali od onih 20odsto moze valjda da se uporedi sa nekim Us vozilom?

Prvo svaku cenu formira trziste!Drugo ako jedan auto od 193hp sa V6 motorom kosta 13000e a recimo ekvivalentan model BMW na istom americkom trzistu dva ili tri puta vise,to znaci da ovaj prvi da bi bio konkurentan mora da ide sa niskim cenama,to opet znaci da ima neke nedostatke u vidu kvaliteta,karakteristika,dizajna ili sta vec?To mi govori cena... ;)

Zaboravi na BMW, to je luksuzni model.

Taj auto sa V6 motorom i 193 hp je Ford Mustang koji ja vozim. Usporedi ga recimo sa Volkswagen GTI, oni su slicna kategorija.
Ja mu nedostatke jos nisam uspeo naci. Ima mnogo opreme, jak motor, izgleda dosta dobro, jako je kvalitetan (ja jos nisam imao problema na mom, 6 godina je star). I opet kosta daleko manje nego Evropska i Aziska konkurencija.

GTLX.jpg

Kad je bio nov (2000 godine) je kostao $17,000 sto je oko 13,000 evra. To je model koji se pravio od 1999 do 2004.

Sad ima novi model, malo je skuplji, ali zato ima jaci motor (4.0L sa 210 hp) i identicnu opremu. Kosta oko $19,000 sto je oko 15,000 evra.

TC010805-Yellow-1.jpg

Ovaj noviji model je daleko popularniji i bolje se prodaje. Kad je tek izasao u prodaju prosle godine nisu mogli ni dan biti kod dilera - odmah su se prodavali. Ja sam hteo da ga uzmem, ali sam kupio pickupa umesto Mustanga.
Nije samo slucaj sa Mustangom da je jeftin. Kod nas je Focus recimo $13,000 novi (oko 10,000 evra). To je MSRP sto uvek mozes spustiti poprilicno (ja sam mog pickupa dobio za $9,000 ispod MSRP).

Nesto nije u redu sa tim Mustangom sa linka. To je 2004 godiste, jos je convertible, ima kozu, a i automatik je. On ispod $13,000-$15,000 nebi smeo ici.

68Charger440+6:

Najpre mala ne zlonamerna ispravka: kaze se zadnji pogon, a ne vuca.
Sto se tice V6, to ne govori nista o litrazi vec o polozaju cilindara, a pretpostavicu da je u pitanju bar 3000ccm. 193ks je za sportski auto iz te litraze za mene tipicno americki i zbog toga i ne mogu da konkurisu u Evropi. Tu snagu sportski eu automobili dobijaju vec od 2000ccm, sto znaci, zavisno od zemlje gde se registruje 3l u odnosu na 2l ce biti skuplji za bar 20% a ako uzmemo u obzir i mnogo brzi pad cena automobila sa vecom kubikazom ta cena dodatno skace, itd.
Mada moje misljenje, kada se kupuje sportski automobil cena i dodatna oprema su na 5,6 a na prvom je "srce" automobila, "lezanje", kocnice itd.

Sto ima veci motor vise ce torque izvlaciti sto cini ogromnu razliku za svakodnevnu voznju. Bio bi bas iznenadjen kolika je razlika u svakodvenoj voznji izmedju Mustanga 3.8L (sa 193 hp) i SVT Focusa 2.0L (sa 170 hp), iako razlika u broju konja nije uopste velika.

Kad se kupuje bilo koji automobil gleda se da se sto vise dobije za cenu koju placas, a sa Evropskim autima to nije bio slucaj. Zato su ostali samo oni luksuzni + VW koji uspeva nesto da uradi samo zahvaljujuci Jetti. Ali je na veoma losem glasu i kupuju ga uglavnom imigranti iz Evrope.

Back