Оnkologija 1

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Jasno!
d060.gif

VesnaKS, svak cast na hrabrosti i optimizmu, tako i nastavi - svi smo uz tebe. Priznajem, zavidim ti, da mi je mrva tvog optimizma cini mi se da bi poletela.
Sretna vam Nova godina, svima z:) . Nadam se da ce Nova godina doneti i neke bolje dane.
Hvala vam na podrsci, pisacemo se jos.
Veliki pozdrav!

VETOX-nismo ti i ja u istoj situaciji,tvoja je mnooogo teza,zato je manje snage!Ja imam 50 godina,troje dece,ostvarena u mnogo cemu,a tebe je ovo iseklo na sred puta...kao ginekolog sokirana sam tvojim nalazom,to je tako surovo od zivota(al kako Mitke rece-"covek je za muku zdaden")A opet-sreca da se tako na vreme otkrilo,prognoze su ti odlicne,imam dosta pacijentkinja koje su posle operacije i zracenja sasvim o.k.-rade,zive zivot punim plucima...Ta frka koju i sam konzilijum ima proistice iz tvoje mladosti i ma kako surovo delovali-oni pokusavaju da nadju stav koji te nece ugroziti zivotno,a sacuvati sto vise zivotnih parametara koji odgovaraju tvojim godinama! SVIM SRCEM SAM UZ TEBE!

Ja sam moj konzilijum "odradila"-i stvarno mnogo znaci kad su ljudi jasni,ujednacenog misljenja(i sama kao lekar znam kako umemo da budemo nespretni)Dobih hemio i zracnu Th.Pocinjem 4.januara,kupila 2 perike...Potpuno sam ubedjena u pobedu!

Veruj u pobedu!!!! Ja sam nesto slicno prosla 1995 god. Ca mamae l. sin, NG II, operacija (radikalna) dobih Ro kastraciju, i evo hvala Bogu, druzim se sa Vama z:) z:) z:)
Ako nekom mogu da pomognem bilo kakvim savetom, tu sam. Meni je puno znacio razgovor sa osobama koje su kroz sve to prosle.
Pozzzz

SRECNA NOVA :zjelka2: z:girl:

Zlatna si,sunce!Meni je 02.12 uradjena kvadratektomija i "pociscen"pazuh,cak sve to i lepo izgleda(sto mene cini srecnom i ako bih prezivela i da sam ostala bez dojke,valjda bi pali neki silikoni),a tumor je hormon-nezavisan tako da mi ostadose jajnici da rade svoj posao jos malo,obzirom na moje godine.Hemioterapija se priblizila,u ponedeljak krecem..sve je manje straha!Kad tecnost krene u venu-pozelecu dobrodoslicu tim otrovima koji ce mi obezbediti da docekam duboku starost kao svi moji preci,da ne "brukam lozu:zpozdrav:"

Zlatna si,sunce!Meni je 02.12 uradjena kvadratektomija i "pociscen"pazuh,cak sve to i lepo izgleda(sto mene cini srecnom i ako bih prezivela i da sam ostala bez dojke,valjda bi pali neki silikoni),a tumor je hormon-nezavisan tako da mi ostadose jajnici da rade svoj posao jos malo,obzirom na moje godine.Hemioterapija se priblizila,u ponedeljak krecem..sve je manje straha!Kad tecnost krene u venu-pozelecu dobrodoslicu tim otrovima koji ce mi obezbediti da docekam duboku starost kao svi moji preci,da ne "brukam lozu:zpozdrav:"

Drzim ti "fige" z:) z:) svracacu ovde da vidim kako si z:) z:)

pozzzz :zpozdrav: :zpozdrav:

p.s. stvarno nije red da "brukas lozu" :zper:

Ima li neko savet-kako sto lakse podneti hemioterapiju?Da li je Ondasan dovoljan protiv mucnine?

Ondasan je prva generacija antiemetika, vrlo efikasan.Granisetron (Kytril) druga generacija- i ja ga preferiram jer mi pacijenti najbolje reaguju na njega ...
Palonosetron iliti Aloxi ič ne volEm...Mislim da je prenaduvan u svakom pogledu:i u pogledu efikasnosti a bogami i cene..

P.S. Traži da ti se ispoštuje premedikacija: bar pola sata da se da pre uključivanja CHT.Obično se to neispoštuje, sestra da premedikaciju, pa odmah uključi hemioth i eto mučnine i povraćanja.

P.S. Moj ti je savet da ubediš sebe da mučnine i povraćanja uopšte kod tebe neće biti.Znaš, postoje pacijenti sa anticipiranom emezom- kako pođu u bolnicu, krene im asocijacija na mučninu i povraćanje i stvarno ga izazovu a posle nema tog antiemetika koji će to sve zaustaviti...
Želim ti sve najbolje...:zpozdrav:

Hvala dragi moji!Ja malo od sinoc filozofiram-osecam se tako zdravo,jako,i sad sve to treba zasuti povredom..pa se secam svih onih protivnika hemioterapije,pa se pitam kako ce se koji sistem oporaviti,hoce li mi ona skratiti zivotni vek(a ja zacrtala 86 godina)..a onda kazem sebi:"Vesna,ne sviraj,budi hrabra i jaka kao i uvek do sada" Znam da je sve ovo normalno,ne zelim ni svoje slabosti da guram pod tepih,pa da narastu...zato ih priznajem i sebi i svojim dragim osobama(ali ne skroz,ne zelim da ih sekiram)i vama !
P.S.Jedva cekam sledecu novu godinu!:zjelka:

Evo skoro 24h je proslo on moje terapije,dobro sam,nikakve mucnine niti drugih tegoba.Malo kasljem,kao da se ciste pluca i u licu sam crvenija,ali nista znacajno.Popila sam Ondasan u 21h,sad cu u 9h,pijem puno vode,grickam keksice...Ustala sam jako rano,i uopste,od kad se sve ovo desava nocu malo spavam.Ali ti budni sati mi nisu teski,tada mi bas rastu optimisticke misli,skuvam 2u 1 i uzivam!
Do kraja ovog dana mislim da cu znati na cemu sam,da vecih tegoba nece biti.onda mi jos samo preostaje"dogadjaj sa kosom"i bez straha guram do kraja!

Bravo VesnaKs, samo napred! z:lol:z:lol: Svi smo uz tebe.

I ja nocu malo spavam. Danas trebam da odem do doktorke-onkologa koja ce mi zakazati konzilijum u Sremskoj Kamenici, pa da vidim sta ce biti dalje...z:(
VELIKI POZDRAV! Javljaj se sa daljim vestima.

Treci i cetvrti dan moze da se pojave mukice,ali i to smiruje Ondasan. Samo sto vise tecnosti da se organizam ispira. Izbegavaj crveno voce i povrce u prvih 4-5 dana,sirovu hranu ,takodje. Cesce se tusiraj,neki lekovi se izlucuju preko koze. 15. dan od HT pocinje kosa da opada - drasticno i u pramenovima.Naoruzaj se perikom i maramama,jer ce ti biti hladno za glavu (meni je to bilo jako cudno,jer do tada sam retko nosila kapu i retko kad mi je bilo hladno po glavi)!
Eto,mada mi je jos sve sveze,progovorih i ja na ovu temu...z:lol:.

Ja i ovo pisem da olaksam sebi,ali i za nekoga kome ce mozda,kao iskustvo znaciti!Od sinoc imam neko peckanje u zelucu,nista strasno,ali nekako sam celu noc bila nervozna,spavala na po 5 min...dal ja to nadgledam sta se desava,plasim neceg krupnijeg,,Smesna sam sebi-prosle noci sam bila sva vazna,uzivala kako mi nije nista,kako mi je ruka prokretljiva samo mesec dana iza operacije..a ove noci sam bila sva isprepadana i pitala se kad ce sve biti gotovo.
Za kosu se pripremam,perike kupila...
EuReKa44-ako ti nije frka pisi jos..ja sam od onih koje idu "u sitna crevca"i volim sto vise da znam.Ja samo grickam keksice,strah me da jedem,jela corbu ali mi nije prijala.Cajeve ne volim,pijem samo vodu.
Zasto se narod goji u toku hemioterapije?Bas bezveze,jos mi to fali...

Zbog čega je konzumiranje mesa opasno po ljude koji su oboleli od raka
leukemije , limfoma i raznih tumora , postoji li neki konkretni odgovor na to pitanje ?

Da li je opasno samo crveno meso ( svinjetina , teletina , govedina)

ili je opasno i belo meso ( piletina , curetina )?

Meso sadrzi i neke korisne stvari kao sto su proteini , ako ljudi koji su oboleli od raka ne smeju da jedu crvano i belo meso kako onda nadoknaditi potrebne proteine ?

Ako neko zna nešto više o ovome zahvaljujem na odgovoru

HRISTOS SE RODI,MIR BOZJI !

Danas sam dobro,stomak miran..pomalo malaksala,nestabilna,ali nista strasno..

Znaci li ovo i da cu kod narednih terapija slicno proci?Kako li ce biti kad predjem na Taxol?

Ne postoji konkretan odgovor. Smatra se da "crveno meso" treba da izbegavaju oboleli od raka. Osim toga svaki organizam različito reaguje na iste stvari. Neko bez problema može da živi na brojsovoj dijeti, neko ne može. Činjenica je da su proteini potrebni i da je bolje uzimati ih kroz ribu i kuvano belo meso. Šećer je vrlo bitan za razmnožavanje zlih ćelija jer se u njima odvija fermentacija i tu je šećer glavno "gorivo"

marina.c-a kako ljudi reaguju na taxol?Vidis,nisam lose prosla uopste,ali brinem za dalje...mnogo,bre, ima...

...Taxol se dobro podnosi, ne brigaj...Može da da reakciju (ponekad) sa prvim kapima, kako sestra uključi infuziju u vidu iznenadnog osećaja gušenja, flešinga u licu, stezanja u grlu...ali se aplikacija zaustavi, izmere vitalni parametri(oni budu OK) i nastavi se dalje...Kažem- ovakva reakcija se može javiti bizarno- kod bilo kog ciklusa ili nijednom...
Treba obratiti pažnju na premedikaciju, koja mora da ide dan ranije i na dan ciklusa a tiče se kortikosteroida...Različiti doktori daju različite šeme pa sad...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back