Odnos Hrvata prema Ustašama na RTS 1

...procitala sam ne samo na B92, nego i na ovom forumu da su pravoslavni popovi jako dobro suradivali sa komunistima i Udbom...dali je tocno, neznam....i zasto bi se to meni trebalo svidjeti ili nesvidjeti?, kako predpostavljas....gdje je tu moj interes, ili sto ja imam od toga...nista; jednostavno zanimljivo misljenje koje sam procitala:)

Nisu pravoslavni sveštenici sarađivali sa Udbom, nego je UDBA, rovarila unutar SPC...
A tako je bilo u svim komunističkim zemljama (i u rimokatoličkim naravno)

Nisu pravoslavni sveštenici sarađivali sa Udbom, nego je UDBA, rovarila unutar SPC...

не увлачи се у ту бесмислену причу УДБА није постојала за време рата

после рата је била ОЗНА па после УДБА ....вампирска посла

ајмо славонија име фабрике........да ли је стварно тешко написати две речи

не увлачи се у ту бесмислену причу УДБА није постојала за време рата
после рата је била ОЗНА па после УДБА ....вампирска посла

Pa zločini su zataškavani i gurani pod tepih posle rata.....

Nego nebitno, SPC je na najbolji način kako je mogla sačuvala uspomenu na ustaške žrtve, a i ona je bila jedna od glavnih meta genocida prema NDH (sveštensto na najsuroviji način likvidirano, crkve i manastiri pljačkani paljeni i rušeni...) tako da si u pravu besmisleno je uvlačiti SPC........

Za one koji nisu gledali emisiju, samo da kažem da su Žarko Puhovski (HHO) i novinar Feral Tribune-a bili veoma objektivni, a čak je i onaj proustaški nastrojeni istoričar rekao par dobrih stvari...
A to je da bi već jednom trebalo (i sa srpske i sa hrvatske strane) ustanoviti pravi broj žrtava i u Jasenovcu i u Blajburgu (a naš istoričar je dodao i u Beogradu npr. nakon ulaska partizana...) kako se više ne bi licitiralo brojem žrtava.
Slavko Goldštajn je izjavio kako hrvatske vlasti osim što nisu dodelile jednaku novčanu pomoć za obe "manifestacije" već su i prisustvom najvećih verskih poglavara Hrvatske u Blajburgu, a samo lokalnog Biskupa u Jasenovcu - jasno stavile do znanja kakav pogled imaju na te događaje...

s podvucenim se slazem...
dosada najobjektivnija istrazivanja( sa ovih "nasih" prostora i u svjetskoj povjesti prilicno priznati) ucinili su Goldstein (Zidov ) Zerjavic (Srbin) i jos jedan hrv. povijesnicar (nemogu se sad sjetiti imena) Brojke minimalno variraju
p.s. dali je tom prilikom Goldstein i rekao zasto "manifestacija" oko Jasenovca nije dobila isti novac (jer ove godine uopce nisu postavili zahtjev za novcem) i dali je rekao da ce hrv. Sabor dodijeliti potrebna sredstava za Jasenovac.ako i kad se postavi zahtjev...ja osobno mislim da je ovaj slucaj nepotrebno ispolitiziran, da je u pitanju samo ljuski nemar i aljkavost...ljudi koji se bave spomenmjestom su uglavnom isti i navikli da im se "dijeli.", a sad je malo drugacije.mora se podnijeti zahtjev jer novac je namjenski...
p.s. nezeleci uporedivati Jasenovac i Bleiburg (jer to je neuporedivo) mislim da su i nevine zrtve kriznog puta, nakon 50-e zabrane njihova spomena, zasluzili bar jedan spomenik i misu...

ајде геније како се звала та фабрика за време рата. где је њена бака радила .
пошто она то не зна

kada je pocela diskusija o tome rekla sam ti jasno da necu da ti kazem, jer to, za mene je izrazito privatna stvar...
odsetaj do arhiva i muzeja u Beogradu, tamo ces saznati sve sto te zanima...u kojim fabrikama su radili i Hrvati i Srbi...:mrgreen:

dosada najobjektivnija istrazivanja( sa ovih "nasih" prostora i u svjetskoj povjesti prilicno priznati) ucinili su Goldstein (Zidov ) Zerjavic (Srbin) i jos jedan hrv. povijesnicar (nemogu se

Nije to baš tako jednostavno

Током 1980-их, анализе хрватског истраживача Владимира Жерјавића и српског Богољуба Кочовића дошла су до сличне бројке користећи демографске статистичке методе. По њима, у Јасеновцу је убијено око 80.000 људи (са грешком до 30%), а укупан број погинулих у НДХ био је између 300.000 и 350.000. По некима, ове цифре су премале, јер су претпостављале стопу раста српског становништва од 1,1% (као за целу Југославију), док је она за Србе била 2,4% у периоду 1921-1931 и 3,5% у периоду 1949-1953.

Citajuci vasu diskusiju...VW

ти си прави патриота
читајући не написане књиге
заборавио си оне написане

ајде да скратим поента приче је

овде су пре пар недеља банована три корисника форума јер су "наводно увредили "
баку дотичне која је радила у тој VW фабрици

а истина је

таква фабрика под тим именом није постојала у то време

1934 године је на бившој граници Западне и Источне Немачке тада јединствене као и сада направљена фабрика.Није имала неко име .Само као нека Ауто индустрија

аути који су се правили су се звали KDF (скраћено- снага кроз радост) и typ 1
то су биле претече бубе
друга два модела су била кубелваген теренско возило и швимваген амфибија
војна возила.У тим фабрикама су радили искључиво Немци
а не њена баба уколико није била еСесовац (није искључено)
онда иде историја ратовања...........

после рата пошто се фабрика налазила близу тадашње границе ДДР Немачке која је била под контролом СССР сели се у неко мало село близу којег је био замак ВОЛСБУРГ.И то све захваљујући енглеском официру Ивану Хирсту.
Модел који је радила добија назив Кафер (оно "е" има сиркумфлекс две тачке изнад)
1951-55 се сели у Штутгарт и ауто добија назив беетле буба и тада добија ту ознаку
VW и почиње после производња и комбића Т1 и кармана и остало.

тако да госпођица стјуардеса мноооооооооооооооогоооооооооооооооооооо лаже

остале информације се могу добити на бубијади у Панчеву пошто се тамо окупљају
љубитељи и власници тих возила из целе ехЈуге а и шире.Немам бубу па никада нисам ишао али ми другар има ону стару бубу са покретним платненим кровом као спачег па сам се мало информирао код њега.

Poslednja izmena:

da, to je za pretpostaviti....
samo postavlja se pitanje kako su mogli rovariti bez suradnje iznutra...?
(vrijedi i za katolicke crkve, ili kler)
mislim da su jedino u Poljskoj bili uglavnom neuspjesni( koliko se sjecam, pronadena su samo dva popa koja su suradivala), a dobro, oni su ih na koncu i "glave" kostali...

dosada najobjektivnija istrazivanja( sa ovih "nasih" prostora i u svjetskoj povjesti prilicno priznati) ucinili su Goldstein (Zidov ) Zerjavic (Srbin) i jos jedan hrv. povijesnicar (nemogu se sad sjetiti imena) Brojke minimalno variraju

Vladimir Zherjavic je bio Hrvat. Do rata podosta umeren, po pochetku raspada SFRJ, pochinje da koketira sa nacionalizmom. Taj drugi istorichar na kog mislish je verovatno Bogoljub Kochovic, Srbin iz dijaspore. Interesantno, Kochovic je Zherjavica optuzhivao za pristranost.
Radi se o proceni gubitaka na osnovu demografije.
Verovatno neshto najblizhe pravim ciframa.

хехехехехе..ова ти ваља:D
Valja, valja, SVE valja;)
@tema...
Mislim da SRBI nisu nikad do kraja skapirali HRVATE,koji imaju prilično drugačiji mentalitet od njih...Nažalost, vrlo se površno prilazilo tom problemu...Nikad do kraja pošteno, sa obe strane su bili hidden daggers:cry:
Nadam se da će ubuduće situacija biti bolja i zasnovana na zdravijim osnovama...

kada je pocela diskusija o tome rekla sam ti jasno da necu da ti kazem, jer to, za mene je izrazito privatna stvar...
odsetaj do arhiva i muzeja u Beogradu, tamo ces saznati sve sto te zanima...u kojim fabrikama su radili i Hrvati i Srbi...:mrgreen:

не лупај више како ти не досади

да не мобингујеш ти овде на крсти за паре можда

Nije to baš tako jednostavno

naravno da nije jednostavno...ja samo mislim da su to dosada najtemeljitija ispitivanja...na ovim nasim prostorima...
prosli tjedan u Njemackoj je otvoren arhiv(postao dostupan zainteresiranima, kao i povjesnicarima) o zrtvama nacizma u Europi, sa preko 15 miliona dokumenata i spisa...
s obzirom da su Njemci akribican narod, a logori na podrucju NDH bile "ekspoziture" Njemaca, vodila se totalna evidencija svih....kada se dio toga obradi, biti ce jos iznenadenja....dokazano je da se ta strasna i akribicna evidencija vodila i u Jasenovcu, veci dio te dokumentacije nalazi se u Beogradu, ja doista neznam zasto se ne otvori....
s obzirom da su ustase slali redovne raporte Njemcima ,za ocekivati je da ce se u tom njem. arhivu pronaci dosta toga i o Jasenovcu,
p.s. u ozbiljnoj povijesnoj statistici nema opcepriznate metode koja se bavi mogucim demografskim prirastajem...manje vise su to proizvoljne procjene onih koji ih prave...tako da imas npr. o jednoj te istoj astvari (slucaju) 10-ak procjena koje medusobno variraju i do 7% sto je za statistiku, pogotovo povijesnu, ogromno...

ти си прави патриота
читајући не написане књиге
заборавио си оне написане

ајде да скратим поента приче је

овде су пре пар недеља банована три корисника форума јер су "наводно увредили "
баку дотичне која је радила у тој VW фабрици

а истина је

таква фабрика под тим именом није постојала у то време

1934 године је на бившој граници Западне и Источне Немачке тада јединствене као и сада направљена фабрика.Није имала неко име .Само као нека Ауто индустрија

аути који су се правили су се звали KDF (скраћено- снага кроз радост) и typ 1
то су биле претече бубе
друга два модела су била кубелваген теренско возило и швимваген амфибија
војна возила.У тим фабрикама су радили искључиво Немци
а не њена баба уколико није била еСесовац (није искључено)
онда иде историја ратовања...........

после рата пошто се фабрика налазила близу тадашње границе ДДР Немачке која је била под контролом СССР сели се у неко мало село близу којег је био замак ВОЛСБУРГ.И то све захваљујући енглеском официру Ивану Хирсту.
Модел који је радила добија назив Кафер (оно "е" има сиркумфлекс две тачке изнад)
1951-55 се сели у Штутгарт и ауто добија назив беетле буба и тада добија ту ознаку
VW и почиње после производња и комбића Т1 и кармана и остало.

тако да госпођица стјуардеса мноооооооооооооооогоооооооооооооооооооо лаже
а интелигенција и знање мода који је бановао та три корисника је очигледна

остале информације се могу добити на бубијади у Панчеву пошто се тамо окупљају
љубитељи и власници тих возила из целе ехЈуге а и шире.Немам бубу па никада нисам ишао али ми другар има ону стару бубу са покретним платненим кровом као спачег па сам се мало информирао код њега.
Ja samo pitao na sta si mislio, a ti napisa roman...

naravno da nije jednostavno...ja samo mislim da su to dosada najtemeljitija ispitivanja...na ovim nasim prostorima...
prosli tjedan u Njemackoj je otvoren arhiv(postao dostupan zainteresiranima, kao i povjesnicarima) o zrtvama nacizma u Europi, sa preko 15 miliona dokumenata i spisa...
s obzirom da su Njemci akribican narod, a logori na podrucju NDH bile "ekspoziture" Njemaca, vodila se totalna evidencija svih....kada se dio toga obradi, biti ce jos iznenadenja....dokazano je da se ta strasna i akribicna evidencija vodila i u Jasenovcu, veci dio te dokumentacije nalazi se u Beogradu, ja doista neznam zasto se ne otvori....
s obzirom da su ustase slali redovne raporte Njemcima ,za ocekivati je da ce se u tom njem. arhivu pronaci dosta toga i o Jasenovcu,
p.s. u ozbiljnoj povijesnoj statistici nema opcepriznate metode koja se bavi mogucim demografskim prirastajem...manje vise su to proizvoljne procjene onih koji ih prave...tako da imas npr. o jednoj te istoj astvari (slucaju) 10-ak procjena koje medusobno variraju i do 7% sto je za statistiku, pogotovo povijesnu, ogromno...

Logori na područiju NDH nisu bili ekspoziture nemački nacista, već njihovi sopstveni logori...
Sami su doneli rasne zakone i prihvatili da izvrše likvidaciju Roma, Jevreja i političkih protivnika, a Srbe su počeli da likvidiraju samoinicijativno...

Čak su i Nemci zaustavljali u jednom periodu likvidaciju Srba jer je to dovodilo do rasplamsavanja ustanka širom NDH u srpskim područijima koje vlasti NDH nisu bile sposobne da kontrolišu i Nemci su morali da odvajaju veliki broj svojih trupa što im nije odgovaralo...

Inače nema u Nemačkoj jasnih podataka o likvidacijama u NDH. Slati su samo grubi izveštaji..

Немачки генерали из Другог светског рата давали су веома различите и стога непоуздане податке о броју убијених Срба у НДХ. Александар Лер је дао број од 400.000 Срба, Лотар Рендулић - 350.000 Срба, Херман Нојбахер - више од 750.000 (1943), Ернст Фик - 600.000 до 700.000 до марта 1944.

Istina je negde između Lerovog i Nojbaherovog broja, oni su najbolje poznavali situaciju na Balkanu...

Dokumentacija iz Jasenovca i NDH je samo delimično sačuvana, aljkavo je vođena, uništavana, deo se čuva u Beogradu, deo u Njujorku deo u Banja Luci, deo u Zagrebu, i ko zna gde već...

Ma zna se kako se vrše demografske analize....
Ako je poslednji popis u Kraljevini Jugoslaviji izvršen 1931, a prvi u komunističkoj Jugoslaiji 1948, a imaš u vidu i prirodni priraštaj u nekom periodu između dva popisa logično je da se pretpostavi neka brojka za period 1931-1941, i 1945-1949 koja odgovara malo bliže realnosti od one Žerjavićeve..

Veci deo dokumentacije iz Jasenovca se nalazi u Beogradu?
Pa ne mislish li da bi se u tom sluchaju odavno otkrilo shta pishe tamo?
Pa zashto onda uopshte dolazi do ovih rasprava, ako se dokazi za sve to nalaze u Beogradu?

Ne, jasenovachka dokumentacija je unishtavana, dva puta.
Koliko se secam, '43 i '45, mada je moguce da se varam za godine.
Valjda od strane Ustasha prvi, a od strane Partizana, drugi put.

Drago pa stavio sam sinoć na RTS1 i sat vremena bila neka reklamna kampanja o SPSu i zaspo pred televizorom:lol: od jada i dosade

prvo sam se nasmejao do suza što ovi "lost in space" sve obečavaju tipa: svakoj rodilji 200eura po detetu pa za 3ili4 dete 1000 (ili kako ono beše) pa svakom đaku koji završi 4. osnovne i 8.razred osnovne besplatno ljetovanje na moru:lol::lol: (samo se pitam na kojem moru:confused: i dal je tu uračunata i viza u cenu smeštaja... i tone drugih ne8uloza...jao za izvadit bezbol palicu polupat TeVe:mrgreen: od jada:twisted::twisted:

ja gledam RTS preko kablovske, max tv mi se nije dalo palit...možda je satelitski program drukčiji od nacionalnog što se RTSa tiće

al ionako sam na pola ->krive emisije zaspao

javi ako će biti repriza na TVu ili ako će ista emisija biti objavljena na you tube:!::idea::idea:

Upravo je počela odlična emisija o Blajburgu i odnosu Hrvata prema ustašama na prvom programu RTS 1.

ja sam gledao na hrt-u njihove emisije....o blajboorgu.....pre jedno 2 godine....čak i jedan igrani film...vrlo okej...o povlačenju ustaša i dobmobrana....partizani kao vrše popis onih za odstrel i koje će poostiti............misim da smo mi mnogo daleko od nacionalnog pomirenja...kao svi tu nešto povremeno toope ovde...a niša se ne dešava...... dok ne počne da se govori o kočevskom rogu...jamama i svim tim stvarima ..

Back