Odnos Hrvata prema Ustašama na RTS 1

ти си прави патриота
читајући не написане књиге
заборавио си оне написане

ајде да скратим поента приче је

овде су пре пар недеља банована три корисника форума јер су "наводно увредили "
баку дотичне која је радила у тој VW фабрици

а истина је

таква фабрика под тим именом није постојала у то време

1934 године је на бившој граници Западне и Источне Немачке тада јединствене као и сада направљена фабрика.Није имала неко име .Само као нека Ауто индустрија

аути који су се правили су се звали KDF (скраћено- снага кроз радост) и typ 1
то су биле претече бубе
друга два модела су била кубелваген теренско возило и швимваген амфибија
војна возила.У тим фабрикама су радили искључиво Немци
а не њена баба уколико није била еСесовац (није искључено)
онда иде историја ратовања...........

после рата пошто се фабрика налазила близу тадашње границе ДДР Немачке која је била под контролом СССР сели се у неко мало село близу којег је био замак ВОЛСБУРГ.И то све захваљујући енглеском официру Ивану Хирсту.
Модел који је радила добија назив Кафер (оно "е" има сиркумфлекс две тачке изнад)
1951-55 се сели у Штутгарт и ауто добија назив беетле буба и тада добија ту ознаку
VW и почиње после производња и комбића Т1 и кармана и остало.

тако да госпођица стјуардеса мноооооооооооооооогоооооооооооооооооооо лаже

остале информације се могу добити на бубијади у Панчеву пошто се тамо окупљају
љубитељи и власници тих возила из целе ехЈуге а и шире.Немам бубу па никада нисам ишао али ми другар има ону стару бубу са покретним платненим кровом као спачег па сам се мало информирао код њега.

ovo je posljednji kilometarski, netocni prazni tekst koji od tebe citam...
i to mislim ozbiljno...
kad govoris o meni ili onome sto sam rekla, onda citiraj korektno...ili navedi da je , ono sto pises, tvoja proizvoljna interpretacija recenoga
ili pokusaj da shvatis srz diskusije...
tema o kojoj smo diskutirali bila je radnici po njem. fabrikamai u tom kontekstu sam ja spomenila moju baku, nakon cega je uslijedilo pljuvanje i vredanje; ja osobno nisam nigdje govorila o imenima fabrika (a to je i nebitno, kako se prije zvao VW ili bilo koja druga fabrika, srz je da su ljudi radili po njem. fabrikama)
ostale podatke koje navodis, su tocni, ali i nebitni za diskusiju koju vodimo...
kao student, osnovno sto bi trebao da naucis je razlika izmedu bitnog i nebitnog (baviti se nebitnim stvarima je gubljenje vremena) i doista nauciti bitno, jer samo tako mozes steci znanje...

Vladimir Zherjavic je bio Hrvat. Do rata podosta umeren, po pochetku raspada SFRJ, pochinje da koketira sa nacionalizmom. Taj drugi istorichar na kog mislish je verovatno Bogoljub Kochovic, Srbin iz dijaspore. Interesantno, Kochovic je Zherjavica optuzhivao za pristranost.
Radi se o proceni gubitaka na osnovu demografije.
Verovatno neshto najblizhe pravim ciframa.

da, to je taj na koga mislim...a s obzirom da mi nikada nije bilo bitno, tko je koje nacionalnosti, zamjenila sam...
hvala ti na korekciji..

Valja, valja, SVE valja;)
@tema...
Mislim da SRBI nisu nikad do kraja skapirali HRVATE,koji imaju prilično drugačiji mentalitet od njih...Nažalost, vrlo se površno prilazilo tom problemu...Nikad do kraja pošteno, sa obe strane su bili hidden daggers:cry:
Nadam se da će ubuduće situacija biti bolja i zasnovana na zdravijim osnovama...

mislim da je to srz problema...to su u biti dva svijeta....Tito je to pokusao, ali kako kazes, nazalost povrsno, rijesiti odnosno "ujednaciti" (pri cemu mu je kom. ideologija dobro dosla) dva u biti totalno razlicita naroda...jedino sto ih je( oba naroda) povezivalo je ideja romanticara o jugoslavenstvu (koji je Srbima i Hrvatima nametnut od te politicke elite)
ta dva naroda nemaju u svojoj povijesti, uticajima, stranim vladarima, razvitku , civilizaciji itd. nista zajednickoga( osim slicnosti jezika), do romanticarskog , nametnutog "bratstva jedinstva"
i slijedeci veliki problem je, da su Srbi u svim zajednickim drzavama,(kao brojcano veci) samo silim pokusali nametnuti svoj mentalitet (sto im je i djelomicno uspijelo) i cinjenica da Srbi sebe nevide realno kao i njihova zelja za dominacijom dovela je do toga do cega je...mi Hrvati smo mali narod (brojcano), jedini autohtoni narod na ovim nasim prostorima, zilav i vrijedan i uspijesan, mi ucimo od drugih, razvijamo se i polako ali sigurno,(nakon svih Jugo-drzava) vracamo se kuci, na zapad, gdje nam je i mjesto i povijesna odrednica i gdje smo vjekovima bili...
p.s. mislim da Srbi, kako je rekao Mesic, trebaju proci "katarzu", rijesiti se mitomanije i guslarske povijesti i vjere nebeskog naroda, a Hrvati ( za sve neuspijehe) prestati sa izrazitom svaljivanjem krivice na Srbe
mislim da, jednoga dana, kad obe nacije shvate i postuju razliku( i uzajamno si priznaju tu razlicitost) medusobom, poceti ce da cijene i potenciraju slicnosti
p.s. ja u biti sazaljevam Srbe; sa pozicije balkanskog Piemonta kome se cio svijet divio, patrijotskom , mitomanskom pricom o "vecnim ognjistima" i "vecitom" zrtvom, guslarskoj povijesti, danas su tu gdje jesu

одшетај мало до музеја авијације и аутомобила па после ме демантуј

ајде ми објасни шта су ти то муслици

то макар није тајна
IAKO SAM TI NA TO VEC ODGOVORILA, jos jednom
dobro, pokazao si slikama da je Srbija proizvodila nekakve AVIONE, koji su danas u u muzeju...priznala sam da za to nisam znala...i sto si time dokazao?
ja sam tvrdila, kao uostalom i svatko, tko je iole informiran da je prije prvog ujedinjenja Hrvatska( i Vojvodina) bila daleko razvijenija od Srbije...i da je Srbija pljackala Hrvatsku Sloveniju i vojvodinu...; i sad ti slikama nekakvim avionima pokusavas dokazati suprotno...smijesno...i, kao sto am kazes, ti avioni su danas u muzeju...
a i muslimani nesto pricaju da su ti avioni njihov proizvod, odnosno njihovo djelo...ja o tome pojma nemam, a i ne zanima me nesto posebno...
cinjenica je napr. da su samo dva (2) poslanika tadasnje Narodne skupstine Srbije bila pismena, a njih pet(5) polupismeni....ostatak nepismen...
ali imala je Srbija avione.....
koje nitko ziv nije kupovao, ili grijesim?

што се нервираш....ево како ће да иде расправа на овом форуму
ја ћу да одвалим неку глупост јер после "чињенице" да су Томсонови концерти хеви метал много је тешко бити озбиљан..па ће мало Драгољуб да зачини..а кјо ће да стави још двојицу на игнор листу..славонија ће опет да се избљује неку глупости и још пар њих ...и на крају лок

Thompson i heavy metal.

Niđe veze! Thompson ne zna ni pjevati. Ono meni više tuhne na narodnjake.

Lani je idiot gostovao i kod nas. Čuo sam od onih koji su bili da ljude toliko "ponese muzika" da se totalno odvale na standardno: Ubij Srbina i gazi,gazi balije! Bez toga se ne može na njegovim koncertima. Gradišku staru je pjevao na koncertima u Zadru, dalmatinskim pripizdinama i u Osijeku (gdje bi drugo).

@Slavonija

Srpska dominacija je bila vishe nego evidentna izmedju dva rata, u vreme Kraljevine Karadjordjevica. Nakon toga, pricha o srpskoj dominaciji u Titovoj SFRJ, je obichna budalashtina pojedinih ljudi, pretezhno Hrvata, jednaka onoj o Rankovicevom velikosrpstvu.

Mis'im, chisto da razjasnimo neke stvari.

Veci deo dokumentacije iz Jasenovca se nalazi u Beogradu?
Pa ne mislish li da bi se u tom sluchaju odavno otkrilo shta pishe tamo?
Pa zashto onda uopshte dolazi do ovih rasprava, ako se dokazi za sve to nalaze u Beogradu?

Ne, jasenovachka dokumentacija je unishtavana, dva puta.
Koliko se secam, '43 i '45, mada je moguce da se varam za godine.
Valjda od strane Ustasha prvi, a od strane Partizana, drugi put.

i meni je sve to dosta nelogicno...
cinjenica je da se vodila korektna evidencija u logorima, to su zahtijevali Njemci
ja osobno nevjerujem( kao i dobar dio znanstvenika koji se, nakon pada komunizma, poceo baviti tom temom) da je ta evidencija unistavana 43-e (a i zasto bi, tada su svi vjerovali u pobjedu ); moguce je da je dio ponisten krajem rata od partizana iz jednostavnog razloga da manipuliraju zahtjevima za reparaciju, sto su i cinili,
boldovano..
doista , zasto ne otvore arhive...
svi znamo da je Beograd bio prestonica i da se sve slivalo u Beograd, svi dokumenti itd.
zasto se ti arhivi i dokumenti ne ucine pristupnima?
pretpostavljam zbog toga sto su i u HR i u Sr. jos uvijek jak kom. lobi, i sto ih ima jos dovoljno koji se boje istine ( ukljucujuci tu i obe crkve)

Thompson i heavy metal.

Niđe veze! Thompson ne zna ni pjevati. Ono meni više tuhne na narodnjake.

Lani je idiot gostovao i kod nas. Čuo sam od onih koji su bili da ljude toliko "ponese muzika" da se totalno odvale na standardno: Ubij Srbina i gazi,gazi balije! Bez toga se ne može na njegovim koncertima. Gradišku staru je pjevao na koncertima u Zadru, dalmatinskim pripizdinama i u Osijeku (gdje bi drugo).

bezsramno lazes....ali sto drugo ocekivati od tebe klone..
Thompson pjeva samo domoljubne pjesme koje uopce ne spominju Srbe, a to sto vi tvrdite da je pjevao, najobicnija je izmisljotina...(bar tako on kaze, a valjda covjek zna sto pjeva)
treba vam jos poneki "argument" za mrznju...

Nije istina (nisu takve istorijske činjenice) to što pišeš slavonija

naravno da nisu..i naravno da se ne treba primati na ovakve provokacije..gospodja je dokazani krvatski nacionalista kojoj su srbi krivi za sve dok su oni bili samo prinudjeni braniti se od divljaka,jel..domovinski rat..tisucljetni san..chetnici..povijest..svakom normalnom da se smuchi..ja je bacam ne ignore..

i meni je sve to dosta nelogicno...
cinjenica je da se vodila korektna evidencija u logorima, to su zahtijevali Njemci
ja osobno nevjerujem( kao i dobar dio znanstvenika koji se, nakon pada komunizma, poceo baviti tom temom) da je ta evidencija unistavana 43-e (a i zasto bi, tada su svi vjerovali u pobjedu ); moguce je da je dio ponisten krajem rata od partizana iz jednostavnog razloga da manipuliraju zahtjevima za reparaciju, sto su i cinili,
boldovano..
doista , zasto ne otvore arhive...
svi znamo da je Beograd bio prestonica i da se sve slivalo u Beograd, svi dokumenti itd.
zasto se ti arhivi i dokumenti ne ucine pristupnima?
pretpostavljam zbog toga sto su i u HR i u Sr. jos uvijek jak kom. lobi, i sto ih ima jos dovoljno koji se boje istine ( ukljucujuci tu i obe crkve)

'43 se zavrshila Bitka za Staljingrad i pala je Italija. Nakon ta dva dogadjaja je ideja o pobedi bila prisutna samo u Gebelsovim umotvorinama.

Hm...prochitao sam negde da su Ustashe zapravo popisivale samo Hrvate i bogate Jevreje, ali ne i Srbe, Rome i siromashnije Jevreje. No, ne bih mogao garantovati da je to istina.

Titoisti svakako jesu manipulisali brojem zhrtava, i malo koji danashnji politichar nema neku titoistichku proshlost.

Ali ne mogu reci da se slazhem sa tim da se ijedna od te dve Crkve boji istine, kad je rech o broju ubijenih. Ipak, da imaju dosta mrlja na dushi po pitanju nacionalizma, i da imaju shta da kriju, tu nema sumnje.

Thompson pjeva samo domoljubne pjesme koje uopce ne spominju Srbe, a to sto vi tvrdite da je pjevao, najobicnija je izmisljotina...(bar tako on kaze, a valjda covjek zna sto pjeva)
pa nece biti.
a bojna cavoglave?
ne radi mi nesto youtube,ali ako nikad nisi cula pesmu,poslusaj reci...
http://www.blog.hr/print/?id=1610835714

ja sam tvrdila, kao uostalom i svatko, tko je iole informiran da je prije prvog ujedinjenja Hrvatska( i Vojvodina) bila daleko razvijenija od Srbije...i da je Srbija pljackala Hrvatsku Sloveniju i vojvodinu...;

Svako ko je iole informisan, ne piše takve gluposti kao ti.....

Tebi je stvarno Tuđman isprao mozak....

Deo Srbije (ako ne računaš pokrajine Vojvodinu i Kosovo)) je bio Las Vegas u odnosu na pola Hrvatske (Lika, Banija, Kordun, veliki deo Dalmacije)

A ovo da je Srbija pljačkala Hrvatsku je takva notorna laž da nije vredna komentarisanja

Vojvodina je deo Srbije tako da Srbija nije pljačkala samu sebe, a u obe Jugoslavije Vojvodina je imala najdinamičniji ekonomski razvoj i bila ekonomski na nivou najrazvijenijih regija u bivšoj Jugoslaviji (poput Slovenije, Zagorja, Beograda), a u komunističkoj Jugoslaviji je u odnosu na republičku vlast u Srbiji imala nivo autonomije kakav nije viđen u Evropi...

Poslednja izmena:

Istini za volju, imao je on itekako nacionalistichke ispade. Prijatelj iz Zadra (Hrvat, da ne ispadne opet neka srpska kleveta) mi je prichao kako je sa drushtvom krenuo 2003. na neki njegov koncert nadajuci se da ce slushati te njegove domoljubne pesme. Medjutim, kad su doshli tamo, oko njih sve neki balavci sa ustashkom ikonografijom. I nishta, odluche oni da ih ignorishu. Krene Thompson da peva, kad ono, prva, druga, treca...i hop.."Jasenovac i Gradishka Stara, to je kuca Maxovih mesara..."
Tog momenta su napustili koncert.

Takodje, morash shvatiti da nije Srbima bash ugodno da gleda kako desetine hiljada ljudi sa njim pevaju, recimo onu, "Chavoglave".
Pa kad kazhe "...stici ce vas nasha ruka i u Srbiji..."
Mis'im, OK je to bilo dok je bio rat, razumem ja sve to.
Ali ***, rat je odavno gotov a on kroz svoje pesme preti kako ce nekog "doFatiti i u Srbiji".
***, morash shvatiti da to Srbima nije bash svejedno da slushaju.

Ali je takodje obichan garibatias : "100 000 ljudi sa Thompsonom na Maximiru peva ustashke pesme".
On jednostavno koketira sa Ustashtvom da bi privukao balavce koji se "primaju" na to.
Ali uvek prikriveno.

Ovo zyebavanje sa zrtvama genocida nije kaznjivo na krsti, ili?...

evo i moderator se slaže s tobom pa da sve bude transparentno:

Poštovani,

Napravili ste prekršaj na forumu!

Razlog: Vređanje žrtava WWII
-------
Ovakva vrsta ironije prema ovolikim žrtvama je potpuno nemoralna i nedopustiva.
-------

Ovaj prekršaj, vredan 1 poen(a), može rezultovati ograničenjem pristupa sve dok ne istekne. Ozbiljni prekršaji nikada ne ističu.

ne vidim da sam ijednu žrtvu uvridija samo ovo licitiranje o broju žrtava mi ide na neku stvar, slažemo se da je zločin počinjen i o tomu nema spora, ali nekima očito istarživanja o broju žrtava s srpske a i hrvatske starne ne služe ničemu jer oni očito imaju neku svoju računicu..

malo ste falili balun šta bi se reklo..

Poslednja izmena:
mislim da je to srz problema...to su u biti dva svijeta....Tito je to pokusao, ali kako kazes, nazalost povrsno, rijesiti odnosno "ujednaciti" (pri cemu mu je kom. ideologija dobro dosla) dva u biti totalno razlicita naroda...jedino sto ih je( oba naroda) povezivalo je ideja romanticara o jugoslavenstvu (koji je Srbima i Hrvatima nametnut od te politicke elite)
ta dva naroda nemaju u svojoj povijesti, uticajima, stranim vladarima, razvitku , civilizaciji itd. nista zajednickoga( osim slicnosti jezika), do romanticarskog , nametnutog "bratstva jedinstva"
i slijedeci veliki problem je, da su Srbi u svim zajednickim drzavama,(kao brojcano veci) samo silim pokusali nametnuti svoj mentalitet (sto im je i djelomicno uspijelo) i cinjenica da Srbi sebe nevide realno kao i njihova zelja za dominacijom dovela je do toga do cega je...mi Hrvati smo mali narod (brojcano), jedini autohtoni narod na ovim nasim prostorima, zilav i vrijedan i uspijesan, mi ucimo od drugih, razvijamo se i polako ali sigurno,(nakon svih Jugo-drzava) vracamo se kuci, na zapad, gdje nam je i mjesto i povijesna odrednica i gdje smo vjekovima bili...
p.s. mislim da Srbi, kako je rekao Mesic, trebaju proci "katarzu", rijesiti se mitomanije i guslarske povijesti i vjere nebeskog naroda, a Hrvati ( za sve neuspijehe) prestati sa izrazitom svaljivanjem krivice na Srbe
mislim da, jednoga dana, kad obe nacije shvate i postuju razliku( i uzajamno si priznaju tu razlicitost) medusobom, poceti ce da cijene i potenciraju slicnosti
p.s. ja u biti sazaljevam Srbe; sa pozicije balkanskog Piemonta kome se cio svijet divio, patrijotskom , mitomanskom pricom o "vecnim ognjistima" i "vecitom" zrtvom, guslarskoj povijesti, danas su tu gdje jesu

Zbog ovakvih analiza ja izbegavam da komuniciram sa Hrvatima. Mi Croati smo kao objektivni, ali tako da se jasno pokaže kako smo pet kopalja isped jadnih, žaljenja vrednih crva Srba :roll:

Meni ide na nerve naš srpski ratničko, patriotsko-ponosni mentalitet, ali je to mentalitet mog naroda. Srpskog naroda. Imam živaca da se protiv naših vlastitih, srpskih, predrasuda i grešaka borim ne padajući u vatru pri tome, ali, kada Hrvati počnu da analiziraju Srbe na tvoj način, ja proključam.
Da sam mazohista, kao što nisam, ja bih se ovde s vama nadmudrivala od jutra do sutra. Ovako, svratim na ove teme samo zbog postova koje piše kyoatia, usput pročitam još poneki... samo da konstatujem, da ja lično neću da vas konstatujem.

Inače, žao mi je zbog uvreda koje se upućuju bez osnove bilo kome, i tebi Slavonija, ali posebno onih što idu na račun kyoatia, koji je sve samo ne ustaša. Molim stvarno, sve na ovom podforumu da to više ne čine. Dečko je serija A i to kao čovek, ne Srbin ili Hrvat :)

Poslednja izmena:

Back