Književnost Odlomci iz knjiga

"Baš zbog toga sam na ovoj planeti, u ovom trenutku, Frančeska. Ne zato da putujem ili fotografišem, nego zato da tebe ljubim. Sada to znam. Padao sam, negde u nekom drugom vremenu, s ruba nekog predivnog, visokog mesta mnogo više godina nego što sam ih proživeo u ovom životu. I sve te godine padao sam prema tebi....."

Mostovi okruga Medison - Robert Džejms Voler

"Sve je u tome da čovjek bude onakav kakav jeste, da se ne stidi željeti ono što želi, čeznuti za onim za čim čezne. Ljudi su obično robovi propisa. Neko im je rekao da treba da budu takvi i takvi, i oni nastoje da budu takvi i obično do smrti ne saznaju ko su i šta su bili. Na taj način postaju niko i ništa, djeluju podvojeno, nejasno, zbunjeno. Čovek prije svega mora imati hrabrosti da bude ono što jeste."

"Šala" - M. Kundera

TRIJUMFALNA KAPIJA -Remark

Suviše glasno? Šta je bilo suviše glasno? Samo tišina.

Zaboravite to. Kajanje je najbeskorisnija stvar na svetu. Ništa se ne može popraviti. Mi bismo inače svi bili sveci. Život nije imao nameru da nas načini savršenima. Ko je savršen spada u muzej.

Najbolje karaktere imaju cinici; najnepodnošljiviji su idealisti.

Ali ja nisam ateist. Ja samo teško verujem.

Čovek je velik u svojim namerama, ali slab u izvođenju. U tome je naša beda i naš šarm.

Kad hoćeš nešto učiniti, ne pitaj za konzekvence. Inače nećeš nikad učiniti.

U malim stvarima treba pitati. U velikima nikad.

Voleti - to je neko s'kim bismo i ostarili.

Suviše sedimo u sobama. Suviše mislimo u sobama. Suviše živimo u sobama. Suviše očajavamo u sobama. Može li se očajavati na zraku ?
I suviše spavamo u sobama.

Samo su stari Grci imali bogove pića i uživanja, mi umesto toga imamo Frojda, komplekse manje vrednosti i psihoanalizu, strah od prevelikih reči u ljubavi i od suviše velikih reči u politici. Žalosno pokolenje.

Mi smo se otrgli od svega, imamo samo još svoja srca. Bio sam na jednom predelu na Mesecu i vratio sam se, i tu si ti,i život si ti. Ne pitaj ništa više. Ima više tajne u tvojoj kosi no u hiljadu pitanja. Tu pred nama je noć, nekoliko sati i jedna večnost, dok jutro ne zatutnji kraj prozora. Da se ljudi vole, u tome je sve; čudo i najrazumljivija stvar što postoji, to sam osetio danas, kad se noć raspala u cvetni žbun i vetar mirisao na jagode, a bez ljubavi je čovek mrtvac na dopustu, ništa drugo nego nekoliko datuma i neko slučajno ime, i može isto tako i da umre...

Klinika je kao samostan. Čovek nauči da ponovo ceni najjednostavnije stvari . Hodanje, disanje, gledanje...

Ja sam izrešetana od ljubavi. Mogu da gledam sama kroz sebe od ljubavi.

Ti si tu a ja treba da budem budala pa da pretražujem uvelo lišće prošlosti ? Za koga me ti držiš, Džoan ?

Žene treba obožavati ili ih ostavljati.Ništa između toga.

Leto. Leti ne treba sedeti po noćnim klubovima. Leti treba sedeti na terasi. Pokraj drveta, bilo ono ne znam kako, kržljavo, pa ma i ograđeno gvozdenom ogradom.

Mila moja. Nećeš ti ostati kod mene. Vetar se ne može zatvoriti. Ni voda. Ako se to učini, oni se pokvare. Zatvoreni vetar pretvara se u ustajao vazduh. Nisi ti stvorena za ostajanje.

Ako si u potrazi za novim i drugačijim horizontima, promotri ljude koji te okružuju,
ali nikad ne nastoj činiti isto ono što oni čine,jer se putevi života uvelike razlikuju.

Maktub - Paulo Coelho

Došavši do te tačke, Bukman je zaćutao nekoliko trenutaka dok se kiša slivala preko drveća, kao da je očekivao da munja obasja more. Onda je, nakon
grmljavine, izjavio da je između ovdašnjih inicijatora i velikih Loa Afrike potpisan Pakt o započinjanju rata na odgovarajući znak. Iz oduševljenja koje ga je sada okružilo nastupio je završni prekor:
– Bog belaca nalaže zločin. Naši bogovi traže da se osvetimo. Oni će upravljati našim rukama i pomoći će nam. Razbijte predstavu o Bogu belaca, koji je žedan naših suza; poslušajmo u sebi zov slobode!

Aleho Karpentijer - Kraljevstvo ovog sveta

Beležnica, Nikolas Sparks

“Ja nisam ništa specijalno; samo običan čovek sa običnim mislima i vodio sam običan život. Nema spomenika posvećenih meni i moje ime će brzo biti zaboravljeno. Ali u jednom pogledu uspeo sam više nego bilo ko ko je ikada živeo: voleo sam nekoga svim srcem i dušom; i meni je to oduvek bilo dovoljno.”

Velika očekivanja, Čarls Dikens

“Voleo sam je protiv razuma, protiv obećanja, protiv mira, protiv nade, protiv sreće, protiv svake obeshrabrenosti koja je mogla biti. Jednom za svagda;
Ipak sam je voleo jer sam to znao, i to nije imalo više uticaja da me obuzda, nego da sam pobožno verovao da je ona ljudsko savršenstvo.”

Odlomci knjiga

Moje rasipanje vremena nije samo lenjost i nerad, već takodje svesna pobuna protiv najludje i najsvetije rečenice modernog sveta da je vreme, naime, novac. Besmisleno i bezobzirno u toj najglupljoj od svih ljudskih rečenica je to da je novac bezuslovno označen kao znak za najvišu vrednost.

Herman Hese - Nirnberško putovanje

Veliki mračni ekran servirao je jednostavnu formu na meni, a mnogi su je naručili i pojeli. Svi su oni u loncu, a ne znaju da se kuvaju. Krčkaju se na vatri svojih pogrešnih uzora i jednosmernih izbora. Toliko kontradiktornosti i licemerja u isto vreme. Toliko ispraznosti. Toliko toga, da je sve to počelo da bude jako iritantno.

Ubod slobode –Bojan Uzelac

Poslednja izmena:
Italijanski pisac Primo Levi zapisao je: „Uvek će biti pokvarenih svinja. Čudovišta su oni koji stoje i gledaju.“

Primo Levi je preživeo iskušenja italijanskog i nemačkog fašizma, dva srodna oblika populizma koji su iz temelja protresli modemi svet, propagirajući obnovu kroz destrukciju. Iz tog stravičnog iskustva rušilačkih utopija, činilo se, dobijen je jednom zauvek važan nauk: zlo treba prepoznati na vreme i suprotstaviti mu se, jer inače, kasnije, kada uzme maha, cena njegovog zaustavljanja postaje ogromna i zastrašujuća. Pouka je, takođe, da nevinih nema; oni koji su uvereni da su po strani od svega, brzo su se, i ne shvatajući to, pretvarali u saučesnike i direktne krivce.

Filip David - Jesmo li čudovišta

A putem prema gradu mislio sam: Čemu toliko žure? Zar se boje da neće stići na svoj dio patnje i gorkih saznanja? Za dugih samotničkih solilokvija u bolnici naučio sam da je svaka žurba uzaludna i svaki nemir jalov; svejedno se dočeka sve, svejedno se otkrije smisao ili besmisao svega. Svejedno čovjek obiđe čitav svoj krug. Pa našto onda tolika žurba?

Vladan Desnica - Proljeća Ivana Galeba

"Mikelanđelova umetnost nije umetnost zajednica, nego usamljenog čoveka, barokne usamljenosti pojedinca. Antička skulptura je slična svim Grcima, a i kad je usamljena, ipak je religiozna. Čak i smrt pokazuje kao neku vrstu sna. Skulptura Mikelanđelova je uvek usamljena. Tužna. A kad o smrti govori, ne kaže da je sam, nego senka koja na svet pada, i na naša lica...“

Milos Crnjanski - "Knjiga o Mikelandjelu"

"Stalno zamišljam mnogo male dece kako se igraju u jednom velikom žitnom polju. Na hiljade male dece, a nikoga u blizini ... nikog odraslog, osim mene. A ja stojim na samom rubu jedne grozne provalije. Dužnost mi je da uhvatim svakoga ko se zaleti prema provaliji ... hoću da kažem, ako netko trči ne gledajući kuda ide, ja treba da se stvorim odnekud i da ga uhvatim......To je sve što bi trebalo da radim čitavog dana. Da budem tako neki lovac u žitu. Znam da je to ludo, ali je to jedino što bih zaista želeo biti..."

Lovac u zitu
Selindzer

Samo civilizovan čovek smatra prirodu rajem i rusoizam je svojstveno gradsko ponašanje, i to jedno od najkasnijih gradskih. Ko živi u prirodi, zna da to nije sreća, nego seta. To potvrđuje svaki karakteristično severni pesnik. I to je samo po sebi razumljivo. Svet u kojem on živi prolazan je, a ko živi u prirodi, živi u prolaznosti. Samo je duh večit.

Hamvašev brevijar

„Kad se duša jednog čoveka rodi u ovoj zemlji, na nju bacaju mreže da bi je zadržali da ne uzleti.
Govoriš mi o nacionalnosti, jeziku, veri. Ja ću pokušati da u letu mimoiđem te mreže.“
Džejms Džojs, „Portret umetnika u mladosti“

„Osim čitanja, ne beše za mene ničega drugog, ničega što bih mogao u svojoj okolini poštovati, i što bi me privlačilo. Sem toga, nabujala bi ponekad i čežnja, pojavljivala se histerična žudnja za protivrečnostima, za kontrastima, i tako sam se odao razvratu...
Odavao sam se razvratu usamljeno, noću, tajno, bojažljivo, prljavo, i sa stidom koji me nije napustao ni u najodvratnijim trenucima, i ponekad dolazio do mog prokletstva. Već sam tada nosio podzemlje u duši. Užasno sam se bojao da me ljudi nekako ne vide, ne sretnu, ne poznaju...“

Dostojevski, „Zapisi iz podzemlja“

Halil Džubran: O deci

Vaša deca nisu vaša.
Oni su sinovi i kćeri žudnje Života za samim sobom.
Ona dolaze kroz vas, ali ne od vas,i premda su s vama, ona vam ne pripadaju.
Možete im darovati svoju ljubav, ali ne i svoje misli jer ona imaju misli sopstvene.

Možete im skućiti tela, ali ne i duše.
Jer duše njihove obitavaju u kući sutrašnjice,koju vi ne možete pohoditi, čak ni u snovima svojim.
Možete težiti da budete kao oni,ali ne pokušavajte da ih terate da budu kao vi.
Jer, život ne ide unazad, niti se zadržava u prošlosti.

Vi ste lukovi iz kojih se deca vaša, poput živih strela, odapinju napred.
Strelac vidi metu na stazi beskraja i On vas savija snagom svojom,kako bi strele Njegove letele hitro i daleko.
Neka vas sreća ispuni što vas Strelac savija u ruci svojoj;
Jer, baš kao što voli strelu koja leti, On voli i postojani luk.

Iz knjige: Prorok

Poznata su dela tela. To su: bludost, nečistoća, raspuštenost, idolopoklonstvo, vračanje, neprijateljstva, svađa, ljubomornost, srdžba, sebičnost, razdori, strančarenja, zavisti, pijanke, razuzdane gozbe i ovima slična, na koja vas unapred upozoravam, kako sam i prije upozorio: oni koji čine takva dela neće baštiniti kraljevstva Božjega.
Naprotiv, plod su Duha: ljubav, radost, mir, strpljivost, blagost, dobrota, vernost, krotkost, uzdržljivost. Ako imamo život po Duhu, sledimo Duha! Ne težimo za taštom slavom. Ne izazivajmo jedan drugoga! Ne zavidimo jedan drugome!
Ako ko misli da je nešto iako nije ništa, sam sebe vara. Neka svako ispita svoje vlastito delo, pa će tada jedino u samom sebi naći razlog slave a ne u drugome. Da, svako će nositi svoje vlastito breme.
Ne varajte se: Bog se ne da ismejavati. Šta ko seje to će i žeti: ko seje u svoje telo iz tela će žeti propast, a ko seje u duh, iz duha će žeti život večni.

dobrilo nenadić-dorotej

Gde počinje nezadovoljstvo?
Čoveku je toplo, ali drhti…
Nahranio se, a ipak ga muči glad.
Vole ga, ali njegove čežnje odlaze na nova područja. I da još više podbode nezadovoljstvo, tu je vreme, prokleto vreme. Kraj života nije sada tako strašno daleko – čovek ga može videti, kao što vidi more kad se popne na breg – i njegov duh kaže:
– Da li sam dosta radio? Da li sam dosta jeo? Da li sam dosta voleo?

Sve ovo je, naravno, osnova čovekovog najvećeg prokletstva i možda njegove najveće slave.
– Šta je značio moj život do sada i šta može značiti u vremenu koje mi je ostalo?
I tako dolazimo do opake otrovne strele.
– Kakav je bio moj udeo u velikoj trci? Koliko ja vredim?
I to nije taština ili ambicija. Izgleda da se ljudi rode s dugom koji ne mogu platiti, ma koliko nastojali. On se nagomilava pred njima. Čovek nešto duguje čoveku. Ako ne obraća pažnju na taj dug, on ga truje, a ako pokušava da ga otplaćuje, dug samo raste i ono što čovek daje, njegovo je merilo.

Džon Stajnbek, „Slatki četvrtak“

- ''Kad bi to samo moglo biti (što, uostalom, prema ljudskoj prirodi nikada biti ne može), elem, kad bi moglo biti, da svako od nas opiše sav svoj život, ali tako da se ne poboji da iznese ne samo ono što ne sme da kaže, niti bi ikada kazao nekome, i ne samo ono što se boji da prizna i svojim najboljim prijateljima, nego čak i ono što se neki put boji samome sebi da prizna: raširio bi se tada po svetu takav smrad, da bismo se svi pogušili. ''

knez valkovski

dostojevski- poniženi i uvredjeni,jedan od najači fiktivni likova ikad :worth:

-Između ostalog, hteo sam da vam objasnim da ja imam i jednu naročitu crtu u svom karakteru, koju vi još niste uočili-to je mržnja prema svim otrcanim i ništavnim naivnostima i idilama. A jedno od najpikantnijih uživanja za mene je:da se i sam spočetka uprepodobim, da uđem u taj ton, da ljubazno predusretnem, da okuražim kakvog bilo tamo večno mladog Šilera, pa posle da ga tek najedared-priklopim...Da tek najedared skinem pred njim svoju masku, pa da mu se dotle moje ushićeno lice najedared izbekelji, da mu isplazim jezik, baš u onom trenutku kad se on najmanje takvom iznenađenju mogao nadati.
Znate šta, pesniče moj? Hoću da vam otkrijem jednu prirodnu tajnu, koja je vama možda sasvim nepoznata. Uveren sam da vi mene u ovom času nazivate matorim bludnikom, možda čak i podlacem, čudovištem od razvrata i proroka. Ali evo šta ću da vam kažem! Kad bi to samo moglo biti (što, uostalom, prema čovečanskoj prirodi, nikad biti ne može), elem, kad bi moglo biti, da svaki između nas opiše sav svoj život, ali tako da se ne poboji da iznese ne samo ono što ne sme da kaže, niti bi ikada kazao ljudima, i ne samo ono što se boji da prizna i svojim najboljim prijateljima, nego čak i ono što se neki put boji i samome sebi da prizna-rasprostro bi se tada po svetu takav jedan smrad da bismo se svi morali pogušiti.
Eto zašto su ipak tako dobre sve te uslovnosti i pravila reda i dobrog ponašanja otmenog sveta. U njima vam leži duboka misao, ne bih rekao moralna, ali predohranska, komforna, što je naravno još bolje, jer je moral, stvarno, opet samo udobnost, komfor, to jest izmišljen je jedinstveno radi komfora. Vi mene krivite zbog poroka, zbog razvrata i bluda, a ja sam sad možda samo stoga kriv što sam prosto iskreniji od drugih, i više ništa; što ne krijem ono što drugi kriju, čak i od samih sebe, kao što rekoh maločas... Ja time, doduše, skrnavno postupam, ali ja sad tako hoću. Uostalom, nemojte se uznemiravati:rekoh maločas ''kriv'', ali ni od koga oproštenje ne tražim.
Vi ste pisac, pa ćete me razumeti, i ja sam vam već i govorio o tome. Ima jedno naročito sladostrašće u tom iznenadnom zbacivanju maske s lica, u toj bezočnosti s kojom se čovek najedared razgolićuje pred drugim u takvom vidu da čak ne smatra za potrebno i ne udostojava ga ni da se, bar koliko-toliko, zastidi pred njim...Da vam ispričam jednu anegdoticu.
Bio tako u Parizu jedan poludeli činovnik. Posle su ga strpali u ludu kuću, kad su se potpuno uverili da je lud. Ali kad je tek počeo bio da ludi, dok je tek silazio s uma, evo šta je izmislio radi sopstvenog zadovoljstva: skidao se kod kuće go-golcat, sasvim kao Adam, ostavljao bi na sebi jedino obuću, prebacio bi preko sebe širok plašt, do zemlje, umotavao bi se u njega, pa bi sa značajnim, veličanstvenim izrazom na licu, izlazio na ulicu...Ako ga neko sa strane pogleda: čovek kao i svi drugi; šeta, čovek, u širokom plaštu za svoje uživanje. Ali čim bi se desilo da sretne kog prolaznika, gde bilo, malko u strani, nasamo, tako da oko njih nigde nikog nema, on bi se, ćuteći, uputio prema njemu, sa najozbiljnijim i najdubokomislenijim izrazom, najednom bi zastao pred njim, razgrnuo bi plašt, pa bi se pokazivao onako...kako ga je majka rodila... To bi potrajalo jedan časak; zatim bi se opet umotao pa bi ćuteći, ne mičući nijednim mišićem na licu, prolazio pored zapanjenog gledaoca-dostojanstveno, lako pocupkujući, baš kao duh u ''Hamletu''...Tako je postupao sa svima, s muškima, sa ženama, i sa decom, i to mu beše jedino uživanje. Eto, jedan deo tog zadovoljstva može čovek da doživi kad onako iznebuha bane pred kakvog Šilera, i isplazi na nj jezik kad se ovaj najmanje tome nada.
Bio sam u svoje vreme poznat s jednom damom; ona nije bila u prvoj mladosti nego tako, svojih dvadeset sedam-osam godina. Lepotica prvorazredna; kakve grudi, kakvo držanje, kakav hod. Kad te pogleda, ona te prostreli, kao ptica orlica-uvek surovo i strogo;držala se veličanstveno i nepristupačno...Opšte je mišljenje bilo da je ledena kao bogojavljenska zima, i odbijala bi svakoga svojom nedosežnom, svojom strahotnom dobrodetelji. Zbilja strahotnom. U svoj njenoj okolini nije bilo tako strogog sudije kao ona. Osuđivala je ne samo porok nego čak i najmanju slabost kod žena, i osuđivala nepovratno-bez pogovora...
U svom bližem krugu imala je ogroman značaj. Najoholije, i zbog svoje dobrodetelji, najstrašnije starice poštovale su je, čak su gledale da joj se dodvore. A ona je gledala na sve bestrasno nemilosrdno, baš kao igumanija srednjovekovnog manastira. Mlade ženske drhtale su od njenog pogleda i suda. Jedna njena ovlašna primedba, jedna napomena njena, mogla je da upropasti dobro ime i glas- takav je položaj bila stekla u društvu. Od nje su čak i muškarci zazirali. Najzad se bacila još i na neki spekulativni misticizam, premda takođe spokojan i veličanstven...
Pa šta mislite? Čujte samo! Nije bilo bludnice razvratnije od te ženske, a meni je pala u deo ta retka sreća da zaslužim njeno potpuno poverenje. Jednom rečju- ja sam bio njen potajan i tajanstven milosnik...Naši sastanci su bili smišljeni i izvođeni u tolikoj meri vešto da ni između njenih domaćih niko nije mogao ništa ni izdaleka slutiti...A ta moja gospa je bila u tolikoj meri sladostrasna da bi sam Markiz de Sad mogao kod nje bukvar učiti. Ali što je bilo najjače, što je čoveka najviše poražavalo i potresalo u toj nasladi-to je bila ta tajnovitost njene drske obmane, u kojoj je ceo svet držala.
To njeno ismevanje svega o čemu je stalno pričala u društvu kao o nečem visokom, nedostupnom i neoborivom; i najzad unutrašnje, đavolsko cerekanje i svesno gaženje svega što se ne sme i ne može gaziti- i sve to dovedeno do krajnjeg stepena, do takvog stepena o kome ni najvatrenija uobrazilja pomisliti ne bi smela, eto u tome se, što je najglavnije, i sadržavala najoštrija crta moga uživanja. Da, to beše sam ovaploćeni đavo, ali neodoljivo čarovit i osvojan. Ja ni danas ne mogu da je se ne setim a da se sav ne stresem od uživanja. U žestini najvatrenijih naslada ona bi se najedared zakikotala kao luda, i ja sam razumeo, potpuno sam razumeo taj kikot pa sam se i sam kikotao. Još se i sad zadišem, gubim dah, kad je se samo setim, premda je to bilo vrlo davno...
Posle godinu dana ona me zameni drugim. Ali ja baš i da sam hteo, ništa joj ne bih mogao naškoditi. Jer ko bi mi verovao baš i da sam pokušao da nekome što pričam. No, šta velite na taj karakter, mladiću?
Sve postoji zbog mene i za mene, i sav je svet za mene sazdan. Čujte, mladiću, ja još verujem da se na ovome svetu može proživeti. A to vam je najbolja vera stoga što se bez vere čak ni loše živeti ne može:čovek bi se inače morao otrovati. Kažu da je jedan mazgov tako i uradio. On se dotle zafilozofirao da je razrušio sve, sve, čak i razložnost i opravdanost svih normalnih i prirodnih dužnosti čovečanskih, pa je tako daleko doterao da mu ništa nije preostalo. Ostala mu je u rezultatu nula, te vam on jednog dana veleglasno objavi da je najbolja stvar-cijankalij.
Vi ćete reći: to je Hamlet, to je grozno očajanje;jednom reči:nešto tako veličanstveno što mi nikad i ne sanjamo. Ali vi ste pesnik, a ja-običan čovek, i stoga ja izjavljujem da treba gledati na stvari sa najprostije, najpraktičnije tačke posmatranja.
Ja sam, na primer, već odavno oslobodio sebe svih okova, čak i obaveza. Ja sebe smatram za obavezanog samo tada kada znam da će mi to neku vajdu doneti. Vi, naravno, ne možete tako gledati na stvari: vaše su noge sputane a ukus vam bolestan. Vi na sve gledate i sve ocenjujete prema idealu, prema dobrodeteljima. Ja, mili moj, gotov sam da priznam što god zapovedite, ali šta da radim kad eto pouzdano znam da u osnovi svih čovečanskih vrlina leži ipak najdublja sebičnost...I što je neka stvar vrlija i čestitija-tim više ima sebičnosti.

Voli samoga sebe- to vam je jedino pravilo koje ja priznajem. Život je trgovačka pogodba; uzalud pare ne bacajte nego, platite li za učinjenu uslugu, vi ste ispunili sve svoje obaveze prema bližnjem- to je, eto, moj moral ako baš neizostavno želite da ga znate, premda, priznajem vam, po mom shvatanju, još je najbolje nikako i ne plaćati svom bližnjem nego znati ga nagnati da čini sve onako,bez naknade...Vaših...ideala ja niti imam niti ih želim imati:neku čežnju za njima nikad nisam osećao.
Na ovom svetu se može tako veselo, tako slavno vek proživeti i bez tih ideala... i en somme, meni je vrlo milo što mogu da prođem i bez-cijankalija...Jer kad bih bio makar malo moralniji, bez njega možda ne bih mogao proći, kao onaj mazgov filozof...
Ako ste vi pravi čovekoljubac, onda slobodno treba da zaželite svim pametnim ljudima takav ukus kao što je moj, inače pametan čovek još malo pa neće imati šta da radi na ovom svetu, i ostaće samo budale...Ali će i da se nauživaju! Eto, i sad već postoji uzrečica:dok se mudri namudrovaše, budale se naživeše...I znate li, nema ničeg prijatnijeg no živeti s budalama, pa im pljeskati-živa zgoda!
A ne gledajte u čudu na mene što ja tako polažem na predrasude, i držim se izvesnih društvenih pravila i propisa: otimam se za položaje i ugled jer vidim da živim u jednom praznoglavom, neozbiljnom svetu; ali u njemu mi je zasad ipak toplo te mu odobravam i pljeskam, pokazujem mu da sam gotov da za njega u vatru i vodu pođem a prvom prilikom ću ga prvi na cedilu ostaviti. A sve te vaše ideje znam, premda nikad nisam zbog njih stradao a nemam, duše valja, ni zašta. Ja na sve pristajem, sa svačim se mirim, samo neka je meni dobro; a takvih nas ima tušta i tma, i nama ovakvima je oduvek bilo potaman. Sve na svetu može da propadne, mi stojimo-mi nikad ne propadamo! Mi postojimo od onog doba otkad i svet postoji. Sav svet može da se surva i da propadne, mi ćemo očas isplivati, jer mi uvek i večito isplivavamo na površinu.
Zbilja, pogledajte makar samo na ovo: kako su žilavi takvi ljudi kao što smo mi. Mi smo vam, na primer, začudo dugovečni; zar vas nije neki put to porazilo? Svi mi živimo do osamdeset, pa i do devedeset godina! Znači, i sama priroda je na našoj strani- he he he! Ja neizostavno hoću da doživim devedeset godina. Jer ne volim smrt i bojim je se. Đavo može da zna kako ja još mogu umreti!
Ali našto govoriti o tom? Podbo me je, eto, onaj filozof što se otrovao. Dođavola s filozofijom! Buvons, mon cher!

''poniženi i uvredjeni''- dostojevski

"By giving the seer range, we can deliberately turn the seer into a force that is both mysterious and effective; a force that will eventually guide us to freedom instead of killing us.
"This is the reason why I always insist that you tell me what you find out through your recapitulation," Clara said:
"You must bring the seer to the surface, and give it the chance to speak and tell what it sees."
I had no problem understanding or agreeing with her.
I knew perfectly well that there is something inside me that always knows what's what.
I also knew that I suppress its capacity to advise because what it tells me is usually contrary to what I expect or want to hear.
A momentary insight I had to share with Clara was that the only time I ever invoked the seer's guidance was when I looked at the southern horizon, and deliberately sought its help; and I had never been able to explain why I did that.
"Someday all that will be explained to you," she promised, but from the way she was grinning, I deduced that she didn't want to say any more about it.

Clara suggested I return to the cave for a few more hours, then come to the house and take a nap before dinner.
"I'll send Manfred to fetch you," she offered.
I declined.
I couldn't have possibly gone back into the cave that day. I was too exhausted.
Revealing to Clara my embarrassing moments, and having to fend off her personal attacks, had left me emotionally drained.
For an instant, my attention was caught by light being reflected on one of the crystals.
Focusing my attention on the crystals calmed me.
I asked Clara if she knew the reason why the master sorcerer had given me the crystals.
She replied that he hadn't actually given them to me, but that he had, rather, recovered them on my behalf.
"He found them in a cave in the mountains. Someone must have left them there ages ago," she said gruffly.

Her impatient tone made me think that she didn't want to talk about the master sorcerer either, so I asked her instead,
"What else do you know about these crystals?"
I held one up to the sunlight to see its translucence.
"The use of crystals was the domain of sorcerers of ancient Mexico," Clara explained:
"They are weapons, used to destroy an enemy."
Hearing that gave me such a jolt I nearly dropped one of the crystals.
I tried to give them to Clara to hold, wanting nothing more to do with them, but Clara refused to take them.
"Once you hold crystals like these in your hands, you can't pass them on," she reprimanded me:
"It's not right: In fact, it's dangerous.
"These crystals must be treated with infinite care. They are a gift of power."

"I'm sorry," I said, "I didn't mean any disrespect, I just became frightened when you said they were used as weapons."
"Formerly, they were, but not today," she clarified. "We've lost the knowledge of how to turn them into weapons."
"Was there such a knowledge in ancient Mexico?"
"There certainly was! It's part of our tradition," she declared:
"Just as in China where there were ancient beliefs so farfetched that they have turned into legends, here in Mexico we also have our share of beliefs and legends."

– Taisha Abelar, "The Sorcerers' Crossing"

“Usamljenost nije samo odsustvo ljudi. To je odsustvo svrhe, odsustvo smisla. Kada se nađeš u svetu gde sve deluje strano i daleko, gde je svaka veza površna, a svaki pokušaj razumevanja nailazi na ravnodušnost, shvatiš da prava usamljenost nije biti sam, već osećati se samim u svetu koji više nema smisla.”

Haruki Murakami - "Norveška šuma"

Back