Književnost Odlomci iz knjiga

"Kao što postoji tajna Nemačka koju je opevao pesnik Štefan George, postoji i tajna Evropa, čiji je pesnik Niče. "
Olivije Mejer: Razgovor sa munjom

Mejer o svojoj knjizi kaže: „Razgovor sa munjom je ničeanski pamflet. Napisao sam je za svoju braću po Ničeu,
usamljene i ponosne kao orao, koji se bore sa ljudskim zoološkim vrtom. To je bitka perom za spas evropske duše od modernog ništavila.

„Gde je munja koja će te liznuti svojim jezikom?“ napisao je Niče u Tako je govorio Zaratustra."

Činjenica je, takođe, da su u skorijim generacijama evidentni simptomi sve većeg materijalizma i mehanizacije u planinarenju, koji su - posebno što se tiče manije za rekordima i jurnjave za težinom zbog nje same - poprilično uticaj američkog mentaliteta i njegove isprazne opsesije sportom. Sledeća opasnost - uzrokovana drugim faktorima - jeste fenomen „mase” koja nadire na planine, što neizbežno donosi plebejski kvalitet i uzrokuje gubitak spiritualnog kvaliteta, nivoa i vrednosti doživljaja. Konačno, postoji tu i izvesni snobizam koji, mešavinom lažne lakoće i razumljivosti, iskazuju oni koji delaju poput novih trenkera.

Zato u planinama, posebno tokom zime i leta, više nema mesta. Biće velika sreća ako su najbolji palninari sposobni da prevaziđu već pomenuta ograničenja i da u planinama i na vrhovima ponovo pronađu sredstva zaista celovitog doživljaja, vrstu tihe askeze i unutrašnjeg oslobođenja.

— Julius Evola, "Razmišljanja o vrhovima"

Celog života sam verovao da, služeći zakonu, služim Bogu. Prekasno, kada više ništa nisam mogao da promenim, shvatio sam da je i Justicija samo đavolov okot i da, štiteći je, mi koji joj služimo zapravo čuvamo naopaki poredak. Da li smo služeći toj njenoj pravdi činili i pravična dela? Jesmo...Ipak,količina nesreće koju smo proizveli, količina nepravde koju smo posejali, količina tuge u čijem smo stvaranju saučestvovali-to prevazilazi sva naša postignuća i sve naše dobre namere.
Evo...Ti i sada postupaš uveren u to da činiš dobro. Veruješ da ćeš, ako me zaustaviš, sprečiti zlo, da ćeš sprečiti remećenje javnog reda i mira, da ćeš očuvati nesmetano odvijanje poretka, ne razmišljajući o onome ko je na njegovom tronu. Uveren si da je ishod koji sugeriše zakon, bez obzira na to ko je u pitanju, jedini moguć i jedini ispravan. Razmišljanje o tome da li, čuvajući red i mir, zapravo čuvaš red i mir bitangama na vrhu, i da li sprečavanjem opasnosti zapravo čuvaš zlikovce od opasnosti, daleko je van tvojih nakana.

milorad majić-ostrvo pelikana

"Nulti broj" Umberto Eko

"Dragi, potražićemo neku zemlju u kojoj nema tajni, gde je sve jasno ko sunce. Postoji brdo takvih zemalja, negde između Južne i Centralne Amerike. Tamo ništa nije skriveno, zna se ko pripada kom kartelu, a ko je vođa revolucionarnih bandi. Ti lepo sedneš u restoran i naletiš na neke svoje prijatelje koji ti predstave svog drugara, glavnog igrača u švercu oružja, a on sav nalickan i doteran, s belom uštirkanom košuljom preko pantalona, kelneri mu peze - senjor, hoćete ovo.. senjor, hoćete ono... a komandant žandarmerije mu ukazuje svoje poštovanje. To su zemlje u kojima nema tajni, sve se odvija javno, podmićivanje policije je potpuno legalno, prožimanje vladajućih struktura i kriminalaca predviđeno je ustavom, banke žive od pranja novca, a svako ko ne položi novac sumnjivog porekla - može da nadrlja i ostane bez dozvole za boravak, ubijaju se samo međusobno, a turiste ostavljaju na miru..."

"Ljubavi, ti nisi uzela u obzir da će malo-pomalo i Italija biti nalik na te zemlje iz snova u koje bi htela da se preseliš. Ako smo uspeli prvo da prihvatimo, a onda potpuno zaboravimo sve ono o čemu je pričao BBC, znači da smo na dobrom putu da izgubimo osećaj stida. Zar nisi videla kako su sagovornici u večerašnjoj emisiji hladnokrvno pričali kako su uradili to i to, kao da za to treba još i da im se dodeli odlikovanje? Nema više baroknog kjaroskura, ili ičega iz kontrareformacije, danas se sve odvija en plein air, kao na slikama impresionista, podmićivanje je dozvoljeno, mafijaš sedi u Parlamentu, u vladi utajivači poreza, dok po zatvorima čame samo sitne jajare iz Albanije. Pristojan svet će i dalje glasati za ništarije zato što neće poverovati BBC ili zato što neće gledati emisije nalik na ovu večerašnju, pošto će ih za ekrane prikovati neko đubre, možda će u udarnim terminima biti Vimerkateov telešop, po neko važno ubistvo i sahrane uz državne počasti. Ali mi nećemo biti deo te igre! Ja ću se ponovo okrenuti prevođenju sa nemačkog, a ti se lepo vrati u taj tvoj časopis za frizerske salone i čekaonice stomatoloških ordinacija. Uveče ćemo da pogledamo neki lep film, vikende ćemo provoditi ovde na Orti, a za sve drugo zabole nas štikla. Treba samo sačekati: čim definitivno postanemo Treći svet, život u našoj zemlji postaće izuzetno prijatan, kao da smo ceo dan na Kopakabani, pa onda samba rumba ča ča ča..."

"Divlje godine" Džej Džejkobs

"Ne znam šta je tamo gore, možda neka mala kancelarija. Kao kada ti pauk odnese auto u Njujorku... Moraš da odeš do doka 74, a četiri ujutru je i tu je šalter od pleksiglasa. Debeo je tri inča sa rupama od metaka, a iza je starica sa pikslama na očima, koja sedi za pisaćom mašinom. Možeš da vidiš svoj auto, kako robija sa stotinu drugih automobila. Izgleda postidjeno i posramljeno. I shvataš da je tvoja sudbina u njenim rukama. Verovatno je i ovo nešto slično... mislim, pošto umreš... ljudi veruju da će biti jednostavno ali daj... To će biti organizacioni košmar..."

Kazanova - Pisma jednog likantropa gospođi princezi J. I.

"Smatram da čovek treba da napusti svoju zemlju ako u njoj ne zna da živi, i da pokuša u nekoj drugoj. Mnogima dobro znan po svom negdašnjem izgledu, on nikome ne uliva poverenje, bez ikakve sigurnosti gubi pouzdanje. U novoj zemlji stiče poverenje, pun je sigurnosti i pošto n ije primoran da se bori protiv predrasuda, neprijateljstva i predubeđenja, može da se pokaže, preduzimljiv je i, uviđajući odobravanje na koje nailazi, postiže uspeh."

Karlos Kastaneda, "Moć tišine"

1.JPG

"Moć sadašnjeg trenutka", Ekart Tol:

Jednog dana prođe pored njega neki stranac. „Imate li šta
sitno?", promrmlja prosjak, mehanički držeći isturenu svoju staru
bejzbol kapu. „Nemam ništa da ti dam", reče stranac. A onda
upita: „Šta je to na čemu sediš?" „Ništa", odgovori prosjak.
„Samo neki stari sanduk. Sedim na njemu otkako me pamćenje
služi." „Da li si ikada pogledao unutra?", upita stranac. Prosjak
uspe malko da otvori poklopac. Zapanjen, u neverici i oduševljenju,
video je da je sanduk bio prepun zlata.

Ja sam taj stranac koji nema ništa da vam da i koji vam
govori da pogledate unutra. Ne u neki tamo sanduk, kao u ovoj
paraboli, već u nešto mnogo bliže: u sebe.

„Ali, ja nisam prosjak", mogu da vas čujem kako govorite.

Oni koji nisu pronašli svoje istinsko bogatstvo, a to je blistava
radost Bića i duboki mir koji ide sa njom, a koji je nemoguće
uzdrmati, prosjaci su, čak i ako poseduju veliko materijalno
bogatstvo.

„Neka opaka žena kada je umrla nije ostavila nijednu vrlinu. Đavoli je zgrabe i bace u jezero. Njen anđeo čuvar se trudio da u njoj otkrije bar jedno dobro delo i da o tome kaže Bogu. Odjednom, on reče Gospodu: „Ona je iščupala glavicu luka iz svoje gradine i dala je prosjakinji“. Bog mu reče: „Uzmi taj luk, pruži ga toj ženi u ognju, neka se uhvati za njega. Ako uspeš da je time izvučeš, ona će preći u raj. Ako li se luk prekine, ona će ostati tamo gde je“. Anđeo pohita toj ženi i pruži joj njen luk: „Uzmi, i uhvati se čvrsto za njega“. Anđeo je počeo da je izvlači obazrivo, i ona se našla skoro izvan ognja. Ostali grešnici, videći da nju izvlače iz ognjenog jezera, uhvatiše se za nju, želeći da iskoriste ovu iznenadnu sreću. Ali ta žena, koja je bila veoma zla, ritala se i udarala ih nogama, vičući: „Samo mene izvlače, a ne i vas! To je moj luk, a ne vaš!“ Na te njene reči, luk se prekide. Žena ponovo pade u ognjeno jezero, gde se još muči.”

F. M. Dostojevski
„Braća Karamazovi” (odlomak)

Čovek je dužan da bude inteligentan

Mnogi ljudi misle: inteligentan čovek to je onaj koji je mnogo čitao, koji je dobio dobro obrazovanje (po mogućnosti humanističko), mnogo putovao, poznaje nekoliko jezika.Međutim, može se imati sve to i biti neinteligentan, a velika je mogućnost da, iako ništa od ovoga nema, čovek ipak bude prirodno inteligentan .

Obrazovanost se ne sme mešati sa inteligencijom. Obrazovanost živi starim sadržajem, a inteligencija – stvaranjem novog, osveštavanjem starog znanja kao novog.Inteligencija, to nije samo znanje, već i sposobnost da se razumeju drugi. Ona se ispoljava u hiljadama i hiljadama malih stvari: u sposobnosti da se sa uvažavanjem negoduje, da se ponaša skromno za stolom, u umeću da se neprimetno (stvarno neprimetno) pomogne drugom, da se čuva priroda, ne baca smeće oko sebe – ne prlja opušcima ili psovkama, glupim idejama (to je takođe smeće, i to još kakvo)!

Upoznao sam, na ruskom Severu, seljake, koji su bili zaista inteligentni ljudi. Oni su održavali iznenađujuću čistoću u svojim domovima, znali su da cene dobre pesme, umeli su da ispričaju zanimljivu priču koja se desila njima ili drugima, vodili su uredan život, sa razumevanjem se odnosili prema tuđoj tuzi i tuđoj radosti.Inteligencija, to je sposobnost za razumevanje, za opažanje, to je tolerantan stav prema svetu i ljudima.

Dimitrij Lihačov: Pisma o dobrom i lepom

– Pa gde si, bre, ti?
– U vozu.
– U kakvom vozu?
– Kako kakvom?
– Daj, bre, ozbiljno te pitam.

– U vozu. Znaš šta je voz? Prljavi kupe. Prazan. Pod je ulepljen, sivi mebl na sedištima. Iznad ovog preko puta mene je nešto urezano. Ne mogu da vidim šta bez naočara. Mrzi me da ih vadim iz torbe. Iz pepeljare vire pikavci, stočić na rasklapanje ne može da se podigne. Naravno, i onaj poznati zvuk – može svaki prag da se izbroji. Drveća promiču iza musavog prozora. Sporo.

Tišina. Neverica sa druge strane. Muk od pet sekundi.

– OK. Duhovito. Uspeo si da me zabrineš. Nakratko. Stvarno, gde si? Čekam te kod mame već pola sata.
– Majka nam je umrla pre deset godina.
– Na groblju te čekam. Na groblju! Da, deset godina – na današnji dan.
– Tačno. Na današnji dan. Ne mogu da dođem. Na putu sam.
– Stvarno si na putu? Nismo se čuli mesec dana. Pokušavao sam da te dobijem hiljadu puta. Uvek si nedostupan. Pre par dana sam ti poslao poruku. Da te podsetim za danas. Očekivao sam te ovde.
– Znam. Žao mi je. Nisam mogla da ti se javim.

Neverica sa druge strane. Muk od deset sekundi.

– Zašto govoriš u ženskom rodu?
– Promenila sam pol.
– Ne razumem.
– Promenila sam pol.

Muk od dvadeset sekundi.

– Zašto? Mislim, odakle ti ideja? Nikada nisi pokazivao sklonosti… Mislim, uvek je sve bilo… Zašto? Ne razumem. Čekaj, ozbiljan si?
– Ozbiljna, ne ozbiljan.
– Šta?
– Pitao si me da li sam ozbiljan. Prestani da mi se obraćaš kao muškarcu.
– Dobro. Da li si ozbiljna?
– Da.
– A kako? Kako si uspeo? Mislim, uspela. Stvarno ništa ne razumem.
– Sećaš se svih mojih službenih putovanja u poslednjih šest meseci?
– Da.
– To nisu bila službena putovanja. To su bile pripreme na koje sam morala da idem. Razne.
– Gde?
– To nije bitno.
– Uvek vozom?
– Da. Znaš da se plašim aviona.
– Šta ti je ona rekla?
– Još ne zna.
– Kako ne zna?
– Lepo. Ne zna. Vraćam se upravo kući da je obradujem.
– Da je obraduješ?
– Da. Znaš koliko je volim i da ne mogu bez nje.
– Znam, ali zašto bi se ona obradovala tvojoj promeni pola?
– Rekla mi je da smo odavno samo najbolji prijatelji. Da prema meni ne oseća više ništa sem toga. Da je ne uzbuđujem. Da više ne može da bude sa mnom. U stvari, rekla je da bismo mogli i dalje da živimo zajedno. Da pričamo o svemu, da mi se poverava, da sedimo noćima jedno pored drugog, da me i dalje voli, ali na drugačiji način. I da bi uživala u tome. Samo kada bih ja bila – žensko.

Priča je iz knjige „Besani“ Gorana Stojičića

Radio je stvari do kojih mu nimalo nije bilo stalo, ali bilo je to divno. Odjednom je shvatio koliko su sretni ljudi (koje je do tada uvijek sažalijevao) koji obavljaju poslove na koje ih ne tjera nikakvo unutarnje Es muss sein!, i na koje mogu zaboraviti onoga trenutka kad napuste radno mjesto. Nikada do tada nije osjetio tu blaženu ravnodušnost. Kad mu za operacijskim stolom nešto ne bi uspjelo onako kako je želio, bio je očajan i nije mogao spavati.

Kundera, Nepodnošljiva lakoća postojanja

Piter Trektenberg: Kazanovin kompleks

Bio sam istovremeno sa dve žene, ali, bez obzira na svu ljubav i seksualnu pažnju koju su mi pružale, sa obe sam se osećao neispunjeno, kao da je neki suštinski deo mene ostajao skriven i netaknut. Nije mi padalo na pamet da bih ja mogao da imam neke veze sa tim. Umesto toga tražio sam ispunjenje kroz još više seksa, još više laži i više emocionalnih sukoba i varnica…Provodio sam se i pre sa ženama čija imena bih zaboravljao čim bi napustile moju sobu. Moj život je varirao od pikarske pustolovine do sapunske opere. Kad bolje razmislim, nije broj ljubavnica to što je upadljivo, jer živimo u vreme emotivne neobaveznosti, nego taj uvek isti ciklus osećanja. U početku bi me u susretu sa novom ženom preplavila nesavladiva želja za njom i ta čežnja je činila od mene izgladnelo siroče. Kada bi pristala da spava sa mnom, osećao sam trijumf koji je bio tako grandiozan, lepši od samog seksa. Ali trijumf se brzo preobražavao u sumnju u taj odnos. Koliko god da je trajalo viđanje sa svakom ženom, trijumf je prerastao u iscešđenost i prezasićenost. Šta te žene hoće od mene? Nemam ništa da im dam. Iskradao bih se iz kreveta sa osećajem prevarenosti. Tako je izgledao moj erotski život: smena želje, trijumfa i užasa… a kako je vreme odmicalo ja sam tu vrtešku vrteo sve brže i sa sve više žena paralelno…

"Da, gospođo, književnost je definitivno nemoguća. Sve su komunikacije među ljudima isključene. Živimo u svemiru koji je modelovan kao saće. Svako je konfiniran u svojoj voštanoj ćeliji, naseljenoj avetima vlastite imaginacije, koje zovemo svetom. U tom respektu, čak su i pavijani na višem stupnju međusobnog razumevanja. Blagodareći pipkanju i njuškanju, pretpostavljam. Pavijani su prozreli ništavnost jezika pre nego što su do njega i dospeli. Pisci, nažalost, ne mogu da se njuškaju sa čitaocima da bi bili shvaćeni. Slikarima je lakše. Ili Martinu. Oni se ničem određenom ne obraćaju. Tu je slučaj uvek moguć. Uvek je moguće da dve osobe vide nešto na isti način. Slikar uvek ima bar po jednog gledaoca s kojim se razume. Makar taj gledalac bio on sam. Pisac nikada nema nijednog čitaoca. Čak ni sebe. On uvek piše nizašta i ni za koga. On uvek tera vetar kapom. Reči se ne mogu upotrebljavati kao boja. Pisac mora znati da one znače samo ono što on misli da znače za sve kojima su namenjene da uopšte nešto znače. A takvih reči nema… Teorijski, knjiga bi bila dobra jedino kada bi se služila izmišljenim rečima. Za svaku knjigu morao bi se izmišljati nov rečnik, inače bi već kod druge nastali nesporazumi. Takvu knjigu, razume se, niko ne bi čitao. Pisac bi, međutim, imao bar tu satisfakciju da ne služi kao trgovački agent za reklamiranje pojmova koji su bili pohabani još u doba najezde Hiksa… (Leonid, Zlatno runo II):

Borislav Pekić

„Slika Dorijana Greja“ – Oskar Vajld

„Jedina draž braka je u tome što prevara postane apsolutno neophodna sa obe strane. Nikada ne znam gde mi je žena, a moja žena nikada ne zna šta ja radim. Kada se vidimo – a povremeno se viđamo, kad zajedno izlazimo na večeru… – sa najozbiljnijim izrazima pričamo jedno drugome najbesmislenije priče. Moja žena je vrlo vešta u tome – u stvari, mnogo veštija od mene… A kada me uhvati u laži, uopte mi ne pravi scenu. Ponekad zaželim da to učini, ali me ona samo ismeje.“

Ono je jedino moglo da me odbrani od mirisa koji su mi napadali nezaštićene i u to doba godine preosetljive nozdrve, oči, usne i kožu sve jače što su bili gušći i što se više približavalo sazvežđe Psa.

Samo uši su mi ostajale pošteđene od tih mirisnih oluja. Isparenja, slani vetrovi, zadah pene, joda i morskih trava, koje su očigledno u ratu s kopnenim travama, sukob suvoće i vlage, uzimali su me brzo i lako u zaštitu dok god sam se nalazio u krugu njihovog zračenja. Putovanje u planine nije dolazilo u obzir, jer trave koje precvetaju u dolinama, nešto kasnije cvetaju u brdima i svako pomeranje u visine vraćalo bi me u fazu koju sam u dolini već bio preboleo. Trebalo je, dakle, silaziti što više, do samog nivoa mora. Ove godine rešio sam da taj silazak ne bude u pravcu Stona, gde sam obično letovao jedući dagnje s crnim hlebom i belim vinom, nego u pravcu jedne druge, južnije obale. Kako se niko od prijatelja nije rešio da u ovo doba godine kreće na put, pošao sam sâm uzevši sa sobom u kola plavu torbu s presvlakama, bocu vina, kesu poljskih gljiva, konzervu pasulja i par krvavica. Lekove protiv cvetne groznice sa radošću sam odbacio i krenuo najkraćim i najbržim putem na jug preko Niša i Skoplja prema egejskoj obali. Usput, negde predveče, u Stobima sam se zaustavio za trenutak i noseći vino i hranu otpešačio do malog rimskog amfiteatra koji se nalazio skriven iza termi, spolja zasut i zarastao u trave, ali iznutra hladovit i skoro potpuno očuvan sa svojih 120 mesta u gledalištu. Tu sam mogao, zaštićen od sunca i cvetnog praha da predahnem i obedujem okružen kamenom, vlagom i pokojim strukom loćike, koja nije imala moć da mi naškodi.

Ušao sam na ulaz za glumce, stavio bocu i hranu na veliki kamen posred scene i brzo se povukao. Prikupio sam suve bivolje balege, nešto grančica punih skorelog blata, uneo sve to natrag na scenu i upalio vatru. Kresanje šibice čulo se, kao što sam očekivao i već ranije proverio više puta, potpuno jasno sve do najdaljeg mesta u poslednjem redu pri vrhu amfiteatra. Ali, napolju, izvan gledališta, gde su divljale trave i mirisi brusnice i lovorike, nije se moglo čuti apsolutno ništa što se događalo unutra. Vatru sam posolio da bi se izgubio miris balege i blata u njoj, a zatim sam gljive oprao u vinu i zajedno s krvavicama bacio na žeravicu. Sedeo sam i gledao iz hlada kako sunce na zalasku menja sedišta u gledalištu i približava se izlasku iz amfiteatra.

Kada je napustilo pozorište, skinuo sam gljive i krvavice sa vatrišta, otvorio pasulj i počeo da jedem.

Čujnost je bila savršena i svaki moj zalogaj odjekivao je na svakom sedištu ponaosob podjednako jasno, od prvog do osmog reda, ali svuda na drugi način, vraćajući mi zvuk natrag u središte scene. To je bilo kao da su gledaoci, čija su imena bila isklesana na pročeljima njihovih kamenih sedišta, jeli zajedno sa mnom, ili bar požudno mljaskali usnama pri svakom novom zalogaju. Učinilo mi se da sam među tim imenima na pročelju sedišta razaznao i nekoliko ženskih imena. U svakom slučaju, sto dvadeset pari njihovih ušiju bilo je načuljeno u odjeku još uvek, i preda mnom je osluškivalo s napetom pažnjom i žvakalo za mnom čitavo gledalište u Stobima požudno udišući miris krvavice. Kada bih zastao, zastajali su i oni kao da im je zalogaj zapeo u grlu i napregnuto pratili šta ću učiniti. U takvim trenucima naročito sam pazio da sekući hranu ne porežem prst, jer sam imao osećaj da bi ih miris žive krvi mogao izvesti iz ravnoteže i oni bi sa galerije mogli kidisati na mene i rastrgnuti me gonjeni svojom dvehiljadugodišnjom žeđi.

Posle obeda komad krvavice sam bacio u vatru i ostavio da dogori, a potom sam ugasio oganj vinom, i cvrčanje ugašene vatre bilo je propraćeno na galeriji jednim prigušenim: Psssst! Upravo sam hteo da sklopim nož kada je iznenada dunuo vetar i naneo nešto cvetnog praha na pozornicu; kinuo sam i u istom trenutku posekao ruku. Krv je pala na topli kamen i zamirisala…
Ako sam dobro shvatio i upamtio šta se potom dogodilo, nije mi jasno ko sada piše ove redove.

Iz knjige „Mali je svet“ Milorada Pavića

Svetlana Aleksijevič: “Limeni dečaci”

“Strah! Nije me stid zbog straha. Strah je čovečniji od hrabrosti. Shvatio sam to. Plašiš se i sažaljevaš, makar samog sebe… Osvrćeš se oko sebe, počinješ da primećuješ život… Sve će nastaviti da živi, a ti ćeš nestati. Ne želiš da misliš, kako ćeš da ležiš neugledan i mali, hiljadu kilometara od kuće. Ljudi već lete u kosmos, a ubijaju se, kao što su se ubijali i pre hiljadu godina.”

Iz Nepodnošljive lakoće:

Nikad nećemo moći sa sigurnošću ustanoviti u kojoj su mjeri naši odnosi prema drugim ljudima posljedica naših osjećaja, ljubavi, mržnje, dobrote ili zlobe, a u kojoj su mjeri predodređeni odnosom snaga između pojedinaca.

Stvarna dobrota čovjeka može se pokazati u svoj svojoj čistoći i slobodi samo u odnosu prema nekome tko ne posjeduje nikakvu moć. Pravi ispit ljudskog morala, onaj osnovni (iskren tako duboko da izmiče našem pogledu) jest u odnosu čovjeka prema onima koji su mu prepušteni na milost i nemilost - prema životinjama. A baš je tu došlo do fundamentalnog debakla čovjeka, u toj mjeri elementarnog da su iz njega proizašli svi ostali.

„Osnovni pojam svakog živog običaja je čast. Sve drugo – vernost, smernost, hrabrost, viteštvo, samokontrola, odlučnost – sve je već uključeno u taj pojam. A čast je stvar krvi, ne razuma. Čast staleža, porodice, čoveka i žene, naroda i otadžbine, čast seljaka, vojnika, čak i bandita – znači da život jedne ličnosti ima izvesne vrednosti, da ima istorijski rang, odstojanje, plemstvo..."

Osvald Špengler, "Propast Zapada"

Herman Hese: “Srećan je ko ume da voli”

“Svaka pojava na zemlji predstavlja jedan simbol, a svaki simbol jedna otvorena vrata kroz koja duša, ako je spremna, može da uđe u središte sveta gde smo ti i ja i dan i noć jedno. Svaki čovek s vremena na vreme nađe ova otvorena vrata, svako pre ili kasnije shvati da je sve što vidi jedan simbol iza koga stoje duh i večni život. Ali samo malobrojni prođu kroz ta vrata i odbace privid u zamenu za intuitivnu, unutrašnju istinu.”

Back