Odlazak u Australiju-opšta diskusija

Uvek možeš aplicirati za 489 vizu, odeš u ruralni deo dve godine , dovoljno je 50 poena+10 sponzorstvo.

http://www.immi.gov.au/visas/pages/489.aspx
Na ovom linku mozes videti koje su drzave, teritorije oznacene kao Regional... ako se ne varam South Australia je cela drzava, tako da mozes u principu i da ides u Adelaide...sto i nije lose, ukoliko je tvoje zanimanje na njihovoj listi. Za koje si zanimanje dobila assessment?

Nisam siguran da li je ovo Permanent Visa, mislim da je dobijes na 4 godine, pa onda mozes da apliciras za PR, tako da ako nije PR onda ne mozes imati odredjene povlastice koje ti daje njihov Centrelink.
u svakom slucaju to je mogucnost u ovom trenutku, za ostalo moras da sacekas 2016. uz rizik da tvoja profesija bude skinuta sa liste.
Pozdrav

Moja ideja je da idem u Victoriu. Da, znam da bi mnogi tamo... Ali vec sam bila 2 puta turisticki, imam rodbinu u Melbourne-u... Dobila sam assessment za software enigneer. Nekako sam se nadala da ce mi priznati iskustvo zbog pisma poslodavca, iako sam pre slanja procitala celokupnu dokumentaciju.. Ali sta da se radi... Od necega sam morala da krenem.

A ova prica oko sponsorship by an eligible family member? S obzirom da imam familiju koja od 1965. zivi u Australiji. Na koji nacin funkcionise to sponzortsvo? Da li bi oni morali da daju neki novac ili bi samo mogli da garantuju na neki nacin za mene? Kako se dobija tih 10 poena?

Pogledaj na immi sajtu http://www.immi.gov.au/Visas/Pages/489.aspx

The relative or the relative's partner you want to sponsor must be your:
•child or stepchild
•parent or step-parent
•brother, sister, adoptive brother, adoptive sister, stepbrother, step sister, niece, nephew, adoptive niece, adoptive nephew, step niece, step nephew, aunt, uncle, adoptive aunt, adoptive uncle
•grandparent or first cousin.

Tvoja porodica u Australiji mora biti nesto od gore navedenog, prvo koleno i moraju da zive u Designated Area, sto je cela Victoria. Za detalje sta oni kao sponzori moraju da urade, nisam siguran,

Software Eng je na listi za 489 u Darwin-u, Tasmaniji i Viktoriji, s tim sto ukoliko apliciras kao state nominated, onda moras da zivis 4 godine van Melburna, tj Metropolitan Area. Mislim da je Geelong ok, a to je grad 75km od Melburna, sa nekih 200 000 ljudi. Nije Melburn ali mislim da nije ni los. Bolja varijanta su rodjaci, samo ukoliko su bliski.

Mozes i da sacekas sledecu godinu za 190 vizu, uz rizik da Software Eng ne bude na listi. Da li bi morala ponovo da radis assessment, kako bi dodali jos jednu godinu?

Pozdrav ljudi, novi sam na forumu i vec duze vrijeme citam po netu u vezi australije a vidim da su ivanu grofu pojedini savjetovali vizu 457 o kojoj sam i ja razmisljo pa sam se odlucio registrirat da zamolim i ja koji savjet.
Situacija je slicna ko u ivana zato mi je i zapeo za oko, takodjer moj ujak ima firmu koja se bavi gradjevinom u Geelongu i voljan je ponuditi mi i kartu i posao i smejstaj i sve ali postoji kvaka ta sto sam ja Racunalni tehnicar u strojarstvu, sad mene zanima moze li on sa gradjevinskom firmom meni ponuditi sponzorstvo, u slucaju da ne moze postoji li ikakva druga mogucnost da me mozete savjetovat kako bi se dokopao Australije citao sam da neki pokusavaju i sa studiranjem ili upisivanjem nekih kurseva al opet bi voli cuti koji savjet od vas, puno pozdrava.

Pozdrav ljudi, novi sam na forumu i vec duze vrijeme citam po netu u vezi australije a vidim da su ivanu grofu pojedini savjetovali vizu 457 o kojoj sam i ja razmisljo pa sam se odlucio registrirat da zamolim i ja koji savjet.
Situacija je slicna ko u ivana zato mi je i zapeo za oko, takodjer moj ujak ima firmu koja se bavi gradjevinom u Geelongu i voljan je ponuditi mi i kartu i posao i smejstaj i sve ali postoji kvaka ta sto sam ja Racunalni tehnicar u strojarstvu, sad mene zanima moze li on sa gradjevinskom firmom meni ponuditi sponzorstvo, u slucaju da ne moze postoji li ikakva druga mogucnost da me mozete savjetovat kako bi se dokopao Australije citao sam da neki pokusavaju i sa studiranjem ili upisivanjem nekih kurseva al opet bi voli cuti koji savjet od vas, puno pozdrava.

Poznajem ljude koji su otisli (i ostali) na radne vize, relativno jednostavna procedura, pogotovo za one koji imaju bar malo mozga pa plate profesionalca odnosno agenta koji se bavi vizama. Ne moj pogresno da me shvatis, moze i bez njih, ALI, izgubis puno vremena i rizikujes da ces pogrijesiti negdje uz put. Fazon je da moras godinama da radis kod firme koja te je "zaposlila", sto znaci mogu da ti vade dusu a ne smijes ni "A" da kazes, jer ako ostanes bez posla letis napolje. Vecina koji su dosli kao "gradjevinci" nisu imali veze sa tom industrijom u Srbiji, jednostavno su "kupili" papire i skupili "dokaze", e sad, tu je osnovni problem. Australija trazi "majstore" i ocekuje da ih poslodavci placaju "majstorski", a ljudi koji dolaze su daleko od "majstora", i tu dolazi do problema. Australija je drzava u kojoj vlada ozbiljan kapitalizam, naci poslodavca koji ce placati na lijepe price i umiljat pogled je u domenu naucne fantastike. Shvatas? Sto se tice "gradjevinskog iskustva" potrebnog za vizu, ako ne mozes naci gradjevinsku firmu i nekog ko ce ti izdati "papire", bolje ti je da zaboravis Australiju, tamo je konkurencija vise nego zestoka.

Inace, sto bi se selio u Australiju? Drzava nije osjetila krizu 20 godina, balon kad pukne, sto ce se desiti u iducih par godina, ce mnoge zaviti u crno. Ljudi jeste li svjesni koliko je skup zivot u Australiji? Cetvoroclana porodica mora da ima bar $100 000 za neki polu-pristojan zivot u nekom polu-pristojnom mijestu, cijene hrane i nekretnina su medju najvisim u svijetu, obicni vrtic kosta oko $90 dnevno/po dijetetu u Melburnu. Dobro razmisliti prije selidbe, 95% dosljaka provede prvih 25 godina u dugovima do guse, radeci one teze i slabo placene poslove da bi otplatili neku supu u vukojebini bogu iza nogu (kao sto je Geelong). Australija je za ljude koji su ostali bez igdje icega i spremni su da dvadeset godina trpe da bi druga generacija imala malo bolje sanse u zivotu, i za one koji su puni kao brod (uglavnom azijate) i zele da operu pare koje su zaradili na sumnjive nacine.

Poslednja izmena:
Mlad si, nemaš dovoljno staža za bodove, a ako želiš ići, upiši i neku višu školu, ili makar peti stepen. Tehničar kod nas i njih nije isto jer njima svi tehničari moraju biti minimum Diploma level, najsličnije petom stepenu kod nas. Bez obzira na veliki broj sati, prosto tako je. Prijatelj može da te pozove, zaposli kod sebe, plaća 2 godine, ali bez nostrifikacije zanimanja išta od toga. Trenutno, kao na iglama, čekam za prijateljicu asesment da vidimo da li je naš peti stepen ono što priznaju za tehničare, ne traže bačelor, idi na Vetsases sajt pa proveri.
Pozdrav...

- - - - - - - - - -

Poznajem ljude koji su otisli (i ostali) na radne vize, relativno jednostavna procedura, pogotovo za one koji imaju bar malo mozga pa plate profesionalca odnosno agenta koji se bavi vizama. Ne moj pogresno da me shvatis, moze i bez njih, ALI, izgubis puno vremena i rizikujes da ces pogrijesiti negdje uz put. Fazon je da moras godinama da radis kod firme koja te je "zaposlila", sto znaci mogu da ti vade dusu a ne smijes ni "A" da kazes, jer ako ostanes bez posla letis napolje. Vecina koji su dosli kao "gradjevinci" nisu imali veze sa tom industrijom u Srbiji, jednostavno su "kupili" papire i skupili "dokaze", e sad, tu je osnovni problem. Australija trazi "majstore" i ocekuje da ih poslodavci placaju "majstorski", a ljudi koji dolaze su daleko od "majstora", i tu dolazi do problema. Australija je drzava u kojoj vlada ozbiljan kapitalizam, naci poslodavca koji ce placati na lijepe price i umiljat pogled je u domenu naucne fantastike. Shvatas? Sto se tice "gradjevinskog iskustva" potrebnog za vizu, ako ne mozes naci gradjevinsku firmu i nekog ko ce ti izdati "papire", bolje ti je da zaboravis Australiju, tamo je konkurencija vise nego zestoka.

Inace, sto bi se selio u Australiju? Drzava nije osjetila krizu 20 godina, balon kad pukne, sto ce se desiti u iducih par godina, ce mnoge zaviti u crno. Ljudi jeste li svjesni koliko je skup zivot u Australiji? Cetvoroclana porodica mora da ima bar $100 000 za neki polu-pristojan zivot u nekom polu-pristojnom mijestu, cijene hrane i nekretnina su medju najvisim u svijetu, obicni vrtic kosta oko $90 dnevno/po dijetetu u Melburnu. Dobro razmisliti prije selidbe, 95% dosljaka provede prvih 25 godina u dugovima do guse, radeci one teze i slabo placene poslove da bi otplatili neku supu u vukojebini bogu iza nogu (kao sto je Geelong). Australija je za ljude koji su ostali bez igdje icega i spremni su da dvadeset godina trpe da bi druga generacija imala malo bolje sanse u zivotu, i za one koji su puni kao brod (uglavnom azijate) i zele da operu pare koje su zaradili na sumnjive nacine.

Svako ima svoje viđene stvari, svuda će doći kriza, ali u Srbiji je ekonomski sunovrat. Kada već pričate o brojkama, spomenite i to da država svakom svom permanet-u ili građaninu da starosnu penziju, radio ne radio, da čak i novopridošle porodice sa dvoje dece dobijaju svaki mesec oko 1000 $ dečijeg, da je država ta koja brine o građanima. U odnosu na Srbiju, to je naučna fantastika. Plata nastavnika u školi sa 8 godina staža je 95k godišnje, od toga eto cela jedna porodica može da živi, dok sa platom od 40k mesečno u Srbiji ne može.
Slažem se da je kapitalizam surov i da niko neće da plati nekog da ne radi, nego ga za svaki dat dolar dobro iscede, ali toga je uvek bilo i biće.

Svako ima svoje viđene stvari, svuda će doći kriza, ali u Srbiji je ekonomski sunovrat. Kada već pričate o brojkama, spomenite i to da država svakom svom permanet-u ili građaninu da starosnu penziju, radio ne radio, da čak i novopridošle porodice sa dvoje dece dobijaju svaki mesec oko 1000 $ dečijeg, da je država ta koja brine o građanima. U odnosu na Srbiju, to je naučna fantastika. Plata nastavnika u školi sa 8 godina staža je 95k godišnje, od toga eto cela jedna porodica može da živi, dok sa platom od 40k mesečno u Srbiji ne može.
Slažem se da je kapitalizam surov i da niko neće da plati nekog da ne radi, nego ga za svaki dat dolar dobro iscede, ali toga je uvek bilo i biće.

Starosna penzija je obicna socijalna pomoc, fakticki mizerija gora od smrti, prosjecan zemljoradnik u Srbiji zivi kao gospodin covjek u poredjenju sa ljudima sto ovise od starosne penzije. Znaci, od sedmicne penzije, samac moze da plati kiriju, kupi steku cigara, pola kile kafe i gajbu piva. To je ta famozna penzija, samo je hvale oni sto ne zive od nje.

Sto se tice "drzave" koja brine o gradjanima, to je provala decenije, oni koji primaju $1000 djecijeg su u tolikim g''''nima da im je bolje kupiti prnje i bjezati nazad, to su socijalni slucajevi, a znamo da drzavna statistika jasno povezuje okolnosti u kojim djeca odrastaju i relativno visoke sanse da ce doci do "skretanja sa pravog puta", to se odnosi na kriminal, ovisnost narkoticima, alkoholizam, prostituciju, nasilje u porodici itd itd. Fakticki, ta "pomoc" je znak da je neko u dubokim go''''nima.

Sto se tice plata nastavnika, u prosjeku nije toliko visoka, ne zelim ulaziti u dublju raspravu o nebitnim sitnicama. A nebitno je jer broj Srba koji su doselili u Australiju poslije skolovanja u Srbiji i postali nastavnici je koliki tacno? Bolje bi bilo navesti primjer profesionalnih fudbalera iz Srbije, oni zaradjuju preko $100 000, jer to fakticki ima vise dodirnih tacaka sa prosjecnim srpskim imigrantom. Vi prosjecni gradjani koje interesuje Australija, reci cu vam iskreno, DA, nastavnici imaju dobre plate, medjutim, sanse da ce dobiti poziciju su astronomske, pametnije vam je probati na nekoj lutriji ili postati profesionalni fudbaler, vece su vam sanse. Da vam docaram malo jednostavnije, oni koji su rodjeni i skolovani u Australiji, kad zavrse fakultet, nemaju zagarantovano radno mijesto vec idu na spisak, a prvo im se nude pozicije po provinciji.

"As universities continue to pump out ever increasing numbers of teaching graduates, the new crop are joining more than 44,000 already trained teachers in NSW on a waiting list for a permanent job. Last year only half of the 16,000 trainee teachers who graduated across Australia that year had secured permanent employment four months after graduating."

http://www.smh.com.au/national/educ...-nsws-teacher-oversupply-20141020-118l98.html

44 000 ucitelja i nastavnika su na spisku onih koji traze stalnu poziciju, i to samo u Novom Juznom Velsu.

Vecina ce dozivjeti veliko razocarenje poslije prvih par mjeseci u zemlji kengura, ogromnu vecinu ceka gradjevina, ciscenje tudjih fekalija, rad za minimalac, otplacivanje neke rupe 25+ godina itd itd. Proci ce vam zivot u dugovima i luksuzu koji podrazumijeva vidjanje svojih najmilijih svakih desetak godina.

@paper.flowers
Imas prijatelja koji ima firmu u Australiji 10 godina, a raspitujes se na Krstarici?
Nemoj da padas na te price, svaki debil moze da otvori firmu u Australiji, i to za sitnu lovu. Taj prijatelj ako je pravi "businessman", on ce da plati tamo gdje treba, i sve ce da prodje bez problema. Ako nije u stanju da izgura radnu vizu prijatelju, onda mu slobodno reci da je obicna fukara i da papirima od firme moze samo obrisati straznjicu.

Moj savijet ti je, da jednostavo odes na google, ukucas; "immigration agents sydney", izbaci ti brojeve, telefoniras njih nekoliko (kazes da znas engleski, znaci nema problema sa komunikacijom) i ljudi ti fino sve objasne. Nista te ne kosta, a dobit ces prave informacije.

Starosna penzija je obicna socijalna pomoc, fakticki mizerija gora od smrti, prosjecan zemljoradnik u Srbiji zivi kao gospodin covjek u poredjenju sa ljudima sto ovise od starosne penzije. Znaci, od sedmicne penzije, samac moze da plati kiriju, kupi steku cigara, pola kile kafe i gajbu piva. To je ta famozna penzija, samo je hvale oni sto ne zive od nje.

Sto se tice "drzave" koja brine o gradjanima, to je provala decenije, oni koji primaju $1000 djecijeg su u tolikim g''''nima da im je bolje kupiti prnje i bjezati nazad, to su socijalni slucajevi, a znamo da drzavna statistika jasno povezuje okolnosti u kojim djeca odrastaju i relativno visoke sanse da ce doci do "skretanja sa pravog puta", to se odnosi na kriminal, ovisnost narkoticima, alkoholizam, prostituciju, nasilje u porodici itd itd. Fakticki, ta "pomoc" je znak da je neko u dubokim go''''nima.

Sto se tice plata nastavnika, u prosjeku nije toliko visoka, ne zelim ulaziti u dublju raspravu o nebitnim sitnicama. A nebitno je jer broj Srba koji su doselili u Australiju poslije skolovanja u Srbiji i postali nastavnici je koliki tacno? Bolje bi bilo navesti primjer profesionalnih fudbalera iz Srbije, oni zaradjuju preko $100 000, jer to fakticki ima vise dodirnih tacaka sa prosjecnim srpskim imigrantom. Vi prosjecni gradjani koje interesuje Australija, reci cu vam iskreno, DA, nastavnici imaju dobre plate, medjutim, sanse da ce dobiti poziciju su astronomske, pametnije vam je probati na nekoj lutriji ili postati profesionalni fudbaler, vece su vam sanse. Da vam docaram malo jednostavnije, oni koji su rodjeni i skolovani u Australiji, kad zavrse fakultet, nemaju zagarantovano radno mijesto vec idu na spisak, a prvo im se nude pozicije po provinciji.

"As universities continue to pump out ever increasing numbers of teaching graduates, the new crop are joining more than 44,000 already trained teachers in NSW on a waiting list for a permanent job. Last year only half of the 16,000 trainee teachers who graduated across Australia that year had secured permanent employment four months after graduating."

http://www.smh.com.au/national/educ...-nsws-teacher-oversupply-20141020-118l98.html

44 000 ucitelja i nastavnika su na spisku onih koji traze stalnu poziciju, i to samo u Novom Juznom Velsu.

Vecina ce dozivjeti veliko razocarenje poslije prvih par mjeseci u zemlji kengura, ogromnu vecinu ceka gradjevina, ciscenje tudjih fekalija, rad za minimalac, otplacivanje neke rupe 25+ godina itd itd. Proci ce vam zivot u dugovima i luksuzu koji podrazumijeva vidjanje svojih najmilijih svakih desetak godina.

Uz svo dužno poštovanje, svako kome nije dobro, može se vratiti u Srbiju.
Ono što ja mogu da kažem kao svoje iskustvo, je da sam ponudu za posao dobila još pre nego šro sam i aplicirala za vizu, prevodilačka agencija je videla moje podatke na sajtu vlade Viktorije. Dobila sam dva SS, odbila da odem u Viktoriju, ipak izabrala Pert , čim sam došla i poslala mejl da sam stigla, počela sam da radim u struci, kao prevodilac.
Nastavnika ima i sa Diploma level, rang našeg petog stepena, ali sa četvorogodišnjim školovanjem , kao što smo mi iz Srbije, i oni nisu bez posla. U svakom slučaju, posao u struci nije lako naći odmah, ali se nalazi, i daleko od toga da je tako strašno kao što vi to vidite.
Ljudi na ovaj forum dolaze da bi saznali kako da pobegnu iz ove "perspektivne" zemlje, i iako nigde ne padaju $ sa neba, mislim da im nije potrebno mračiti i iznositi negativne primere pojedinaca. Kada toliku energiju već ulažete, mogli bi je uložiti pa posavetovati ljude kako da uspeju otići, a ne po principu grožđe je kiselo.
Imala sam sreće pa sam 3 godine pre imigracije bila u Australiji mesec dana, i stekla uvid u to kako žive ljudi. Ipak, mnogi samo na osnovu naših iskustava i komentara donose zaključke, pa svi moramo biti obazrivi u iznošenju svojih viđenja. Ja sam optimista i sve vidim možda i boljim nego što jeste, ali ne treba ni ići u drugu krajnost.

Pozdrav svima! Biću jasan. Da li je moguće naći posao u Australiji za profesije maser ili grafički dizajner preko agenta? Kako su plaćeni, i koje su cene nekretnina? Koja su vaša iskustva i preporuke?
Posao preko agenta se poprilično te�ko nalazi, pogledaj CSOL listu, pa vidi ima li takvih zanimanja na listi, maseri su sigurno dobro plaćeni, a lično mislim da Indijci ubijaju svaku konkurenciju za web dizajnere. Sigurnije je da uradi� asesment i aplicira� za vizu, nego da se oslanja� na agenta.

pozdrav svima
moja mala porodica koju cine zena sin i ja se upustila u avanturu iseljenja za australiju posle proslogodisnjih poplava....

imam jedno pitanje viza 457 ..sa pregledom u skennderbegovoj za nas troje ...bez ielts,prevoda i ostalih pratecih stvari..moze da nas kosta???

znaci apliciranje viza 457 ?money pregledi?money:confused: hvala

Evo malo da osvežim temu ... da li je neko putovao turistički u Australiju iz Srbije sa Mađarskim pasošem (imam Mađarsko dvojno državljanstvo).
Kopala sam malo po netu i našla da se sa Mađarskim pasošem može tražiti neka eVisitor visa (subclass 651).
Ima li ovde neko iskustvo sa dobijanjem ovakve vize ?

zdravo svima, Moje ime je Mario i zivim vec 3 godina u Sydney, rodjem sam u Italiji i ovde sam sa italijanski pasos i radim italijanski posao kao Pizza Chef, Ali srce i krv mi je uvek Srpsko!! =)

Ono sto hteo bih da pitam ovde u Forum je kako bih mogao mog oca da dovedem ovde.
On je u italiji u kriticnu situaciji, vec 6/7 meseca kako plate ne dobije i stvarno plasim se da pocinje depresno da zivi, tamo opasno se zezaju sa narod i pustaju da umru od gladi, moram da pomognem na neki nacin ali nemam pojma kako , ja bih ga uzeo ovde odmah, ali kako, nikoga ne poznajem od naseg narod ovde, ako neko sa dobru dusu iz Sydney-a ili iz cele Australije moze da mi nesto objasni ili da mi pomogne u koliko bih voleo da vratim tati osmeh, i da ga spasim iz tog ZATVORA sto je ITALIJA to bih bilo zajsta lepo.

izvinite za moju gramatiku, i hvala svima.

Mario Miljkovic

Back