Starosna penzija je obicna socijalna pomoc, fakticki mizerija gora od smrti, prosjecan zemljoradnik u Srbiji zivi kao gospodin covjek u poredjenju sa ljudima sto ovise od starosne penzije. Znaci, od sedmicne penzije, samac moze da plati kiriju, kupi steku cigara, pola kile kafe i gajbu piva. To je ta famozna penzija, samo je hvale oni sto ne zive od nje.
Sto se tice "drzave" koja brine o gradjanima, to je provala decenije, oni koji primaju $1000 djecijeg su u tolikim g''''nima da im je bolje kupiti prnje i bjezati nazad, to su socijalni slucajevi, a znamo da drzavna statistika jasno povezuje okolnosti u kojim djeca odrastaju i relativno visoke sanse da ce doci do "skretanja sa pravog puta", to se odnosi na kriminal, ovisnost narkoticima, alkoholizam, prostituciju, nasilje u porodici itd itd. Fakticki, ta "pomoc" je znak da je neko u dubokim go''''nima.
Sto se tice plata nastavnika, u prosjeku nije toliko visoka, ne zelim ulaziti u dublju raspravu o nebitnim sitnicama. A nebitno je jer broj Srba koji su doselili u Australiju poslije skolovanja u Srbiji i postali nastavnici je koliki tacno? Bolje bi bilo navesti primjer profesionalnih fudbalera iz Srbije, oni zaradjuju preko $100 000, jer to fakticki ima vise dodirnih tacaka sa prosjecnim srpskim imigrantom. Vi prosjecni gradjani koje interesuje Australija, reci cu vam iskreno, DA, nastavnici imaju dobre plate, medjutim, sanse da ce dobiti poziciju su astronomske, pametnije vam je probati na nekoj lutriji ili postati profesionalni fudbaler, vece su vam sanse. Da vam docaram malo jednostavnije, oni koji su rodjeni i skolovani u Australiji, kad zavrse fakultet, nemaju zagarantovano radno mijesto vec idu na spisak, a prvo im se nude pozicije po provinciji.
"As universities continue to pump out ever increasing numbers of teaching graduates,
the new crop are joining more than 44,000 already trained teachers in NSW on a waiting list for a permanent job. Last year only half of the 16,000 trainee teachers who graduated across Australia that year had secured permanent employment four months after graduating."
http://www.smh.com.au/national/educ...-nsws-teacher-oversupply-20141020-118l98.html
44 000 ucitelja i nastavnika su na spisku onih koji traze stalnu poziciju, i to samo u Novom Juznom Velsu.
Vecina ce dozivjeti veliko razocarenje poslije prvih par mjeseci u zemlji kengura, ogromnu vecinu ceka gradjevina, ciscenje tudjih fekalija, rad za minimalac, otplacivanje neke rupe 25+ godina itd itd. Proci ce vam zivot u dugovima i luksuzu koji podrazumijeva vidjanje svojih najmilijih svakih desetak godina.
Uz svo dužno poštovanje, svako kome nije dobro, može se vratiti u Srbiju.
Ono što ja mogu da kažem kao svoje iskustvo, je da sam ponudu za posao dobila još pre nego šro sam i aplicirala za vizu, prevodilačka agencija je videla moje podatke na sajtu vlade Viktorije. Dobila sam dva SS, odbila da odem u Viktoriju, ipak izabrala Pert , čim sam došla i poslala mejl da sam stigla, počela sam da radim u struci, kao prevodilac.
Nastavnika ima i sa Diploma level, rang našeg petog stepena, ali sa četvorogodišnjim školovanjem , kao što smo mi iz Srbije, i oni nisu bez posla. U svakom slučaju, posao u struci nije lako naći odmah, ali se nalazi, i daleko od toga da je tako strašno kao što vi to vidite.
Ljudi na ovaj forum dolaze da bi saznali kako da pobegnu iz ove "perspektivne" zemlje, i iako nigde ne padaju $ sa neba, mislim da im nije potrebno mračiti i iznositi negativne primere pojedinaca. Kada toliku energiju već ulažete, mogli bi je uložiti pa posavetovati ljude kako da uspeju otići, a ne po principu grožđe je kiselo.
Imala sam sreće pa sam 3 godine pre imigracije bila u Australiji mesec dana, i stekla uvid u to kako žive ljudi. Ipak, mnogi samo na osnovu naših iskustava i komentara donose zaključke, pa svi moramo biti obazrivi u iznošenju svojih viđenja. Ja sam optimista i sve vidim možda i boljim nego što jeste, ali ne treba ni ići u drugu krajnost.