Одбрамбено-отаџбински рат 1992-1995

• Začetnik teme Začetnik teme Blau
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Slušaj nije ti ovo politika gde možeš da lupaš šta ti padne na pamet, ovde se broje fakti.

Početkom 1995. nakon hrvatskih osvajanja po zapadnoj Bosni sastao se Vrhovni savet odbrane Jugoslavije gde se vrh politike i vojske sastao da razmotre situaciju u državi i okruženju.
Tamo je rečeno da vojska ima goriva za 2.5 dana ratovanja, da fali vojske, nema se sredstava za obnavljanje rezervi i redovno stanje odbrane jer se istrošilo pomažući Srbe u RSK i RS.

Pogledajte prilog 693990
Ovo je realno stanje bilo, bez obzira koliko se oni pred narodom pravili da je sve u redu i neprijatelju pretili intervencijom. Oni nisu bili u stanju izaći izvan granica SRJ.

Vidi ovako, kada neko kaže da vojska ima goriva za nekoliko dana rata, to može da bude tačno samo u smislu da su trenutne rezerve goriva tolike, a nikako da se ne može pronaći još goriva. Znam dobro tu rečenicu, zakržljale nakaze je često koriste, samo što je ta rečenica milion puta izvučena iz konteksta i tumačena ovako kako je ti tumačiš, što znači na nebulozan način.

To je suština cele priče. Kad bi krenuli na,recimo Zapadnu Slavoniju da nisu imali garancije da se VRS neće mešati u sukob?.Sve njihove operacije poslednje godine rata su napadi na isparcelisane delove koji su podrazumevali neaktivnost srpskih vojski u susednim zonama i čak blokadu istih da eventualno priteknu u pomoć.
ali, pošto se radi o strani koja na primer klasičan ispraćaj crnogorskog dela JNA naziva " pobedničkom operacijom deblokade Dubrovnika" ili ispraćaj Perišićevog dela JNA iz Istočnog Mostara i leve obale Neretve nazivaju " pobedničkom operacijom Lipanjske zore"što ne bi i ovo slavili kao nezapamćene vojne uspehe.
Tuđman je znao stanje u VJ i stanje u srpskim državama preko Drine.
Ljudi, pa on je sa nekoliko cisterni goriva kupio Karadžića da ne interveniše kada Hrvati napadnu Krajinu .

Vidi ovako, kada neko kaže da vojska ima goriva za nekoliko dana rata, to može da bude tačno samo u smislu da su trenutne rezerve goriva tolike, a nikako da se ne može pronaći još goriva. Znam dobro tu rečenicu, zakržljale nakaze je često koriste, samo što je ta rečenica milion puta izvučena iz konteksta i tumačena ovako kako je ti tumačiš, što znači na nebulozan način.
A gde da nađu gorivo dovoljno za ratovanje za jedan jedini dodatan dan u zemlji pod sankcijama i gde se gorivo kupovalo na litrene boce.

Pogledao sam po internetu koliko treba sredstava za malo veće ratovanje, našao u našim krajevima samo za oluju nešta.

U operaciji „Oluja“ sudjelovala je čitava država, bilo u boju, bilo materijalno ili, pak, moralnom potporom vojnicima. U danima izvođenja operacije Hrvatska vojska dnevno je trošila oko 1200 tona različitog streljiva, 400 tona motornih goriva, 300 tona hrane i pića. U 84 sata oslobođeno je 11000 četvornih kilometara prostora, što je oko 18,5 posto ukupne površine Republike Hrvatske.

Znači Hrvati su trošili po danu 550 000 litara goriva, sada zamisli koliko bi nama trebalo sa pet puta više tenkova i vozila.
One brojke iz dokumenta sa veća odbrane tom svetlu izgledaju realno.

A gde da nađu gorivo dovoljno za ratovanje za jedan jedini dodatan dan u zemlji pod sankcijama i gde se gorivo kupovalo na litrene boce.

Pogledao sam po internetu koliko treba sredstava za malo veće ratovanje, našao u našim krajevima samo za oluju nešta.

U operaciji „Oluja“ sudjelovala je čitava država, bilo u boju, bilo materijalno ili, pak, moralnom potporom vojnicima. U danima izvođenja operacije Hrvatska vojska dnevno je trošila oko 1200 tona različitog streljiva, 400 tona motornih goriva, 300 tona hrane i pića. U 84 sata oslobođeno je 11000 četvornih kilometara prostora, što je oko 18,5 posto ukupne površine Republike Hrvatske.

Znači Hrvati su trošili po danu 550 000 litara goriva, sada zamisli koliko bi nama trebalo sa pet puta više tenkova i vozila.
One brojke iz dokumenta sa veća odbrane tom svetlu izgledaju realno.

Zaboravio si da je takva situacija bila '92 i '93, ne '95. Drugo, zalihe goriva imaju i druge organizacije, ne samo vojska, kao na primer policija. Tako da se dovoljno goriva može naći, a molio bih te da prestaneš da se predstavljaš kao Srbin, imajući u vidu ovo "nešta".

Zaboravio si da je takva situacija bila '92 i '93, ne '95. Drugo, zalihe goriva imaju i druge organizacije, ne samo vojska, kao na primer policija. Tako da se dovoljno goriva može naći, a molio bih te da prestaneš da se predstavljaš kao Srbin, imajući u vidu ovo "nešta".
Nemaš pojma do 1997. se kuburilo sa dizelom za traktor, a ti bi terao vojsku sa ni pola rezervoara da ide ratovati preko granice. Mogli smo odmah predati jedno dvesta tenkova neprijateljima bez da se gine.

Nemaš pojma do 1997. se kuburilo sa dizelom za traktor, a ti bi terao vojsku sa ni pola rezervoara da ide ratovati preko granice. Mogli smo odmah predati jedno dvesta tenkova neprijateljima bez da se gine.

Ja pričam o namenskim nabavkama goriva, koje veze nemaju sa stanjem u društvu gde se kola, uzgred, i dalje voze. I nisi ti mi, tako da ne bi mogao ništa da predaš, jedino da probaš da uništiš te tenkove, kako Hrvati često vole da se hvale. Jedan kržljavi primerak je tako napisao da smo gubili svaku bitku u kojoj nismo angažovali bar 300 tenkova. I još jedna stvar, jedno su ofanzivne, a drugo defanzivne akcije. Da je naša namera bila da osvajamo hrvatske teritorije, onda bi priča o manjku goriva imala smisla, dok ovako nema nikakvog.

Ja pričam o namenskim nabavkama goriva, koje veze nemaju sa stanjem u društvu gde se kola, uzgred, i dalje voze. I nisi ti mi, tako da ne bi mogao ništa da predaš, jedino da probaš da uništiš te tenkove, kako Hrvati često vole da se hvale. Jedan kržljavi primerak je tako napisao da smo gubili svaku bitku u kojoj nismo angažovali bar 300 tenkova. I još jedna stvar, jedno su ofanzivne, a drugo defanzivne akcije. Da je naša namera bila da osvajamo hrvatske teritorije, onda bi priča o manjku goriva imala smisla, dok ovako nema nikakvog.
Koje namenske nabave goriva kada smo bili pod sankcijama,a gorivo šta je i dolazilo u zemlju je većinom bila sa rečnih teglica Rumunja gde se znalo po 50-100 litara kupiti po astronomskim cenama ili noću ukrasti.
Znam jednog koji se znao hvaliti da je tako sagradio kuću.

Koje namenske nabave goriva kada smo bili pod sankcijama,a gorivo šta je i dolazilo u zemlju je većinom bila sa rečnih teglica Rumunja gde se znalo po 50-100 litara kupiti po astronomskim cenama ili noću ukrasti.
Znam jednog koji se znao hvaliti da je tako sagradio kuću.

Rođače naš napaćeni i pokatoličeni, upravo sam ti objasnio da se za vojne potrebe gorivo može naći i u rezervama drugih organizacija, što ne podrazumeva šverc preko granice i zaplenu pojedinačnih rezervoarskih kontingenata. I takođe da bi mnogo manje goriva bilo potrebno ako si ukopan u mestu kao što bismo mi bili u slučaju napada Hrvata.

nisi u pravu...bio sam nekoliko puta za Bugarsku za gorivo...kolone automobila su vukle gorivo...mogao si u Bugarsku ili međuzonu...goriva koliko hoćeš...lično sam bio prisutan jedne noći, kada ulazi 6 cisterni goriva, na čelu i začelju kolone su džipovi...za njih je odmah oslobođena traka i prolaz BEZ ZAUSTAVLJANJA...prisutni likovi mi kažu, da su to arkanove cisterne... A ONDA POČINJE REKETIRANJE...prvo srpska carina ili JUGOSLOVENSKA...na pola puta patrola policije reketira....stižem u bliinu Kruševca, idem preko Đunisa..još jedno reketiranje od strane policije...TOLIKO O SANKCIJAMA ZA GORIVO

nisi u pravu...bio sam nekoliko puta za Bugarsku za gorivo...kolone automobila su vukle gorivo...mogao si u Bugarsku ili međuzonu...goriva koliko hoćeš...lično sam bio prisutan jedne noći, kada ulazi 6 cisterni goriva, na čelu i začelju kolone su džipovi...za njih je odmah oslobođena traka i prolaz BEZ ZAUSTAVLJANJA...prisutni likovi mi kažu, da su to arkanove cisterne... A ONDA POČINJE REKETIRANJE...prvo srpska carina ili JUGOSLOVENSKA...na pola puta patrola policije reketira....stižem u bliinu Kruševca, idem preko Đunisa..još jedno reketiranje od strane policije...TOLIKO O SANKCIJAMA ZA GORIVO
Kada je to bilo?
Naravno državni krimosi su obezbedivali svoje dupe preprodajući napaćenom narodu. Daleko je to od potreba jedne vojske.

Nisi ti ništa svatio, koje druge organizacije kada je sve bilo državno i uračunato u borbene mogućnosti države ?
Sankcije su vredele kako za državu tako i za sve u državi.
Ti kao da otkrivaš toplu vodu nama budalama.

Naravno da ne, čak i ovome što si postavio se kaže da vojska ima rezerve goriva za nekoliko dana rata. Dakle pojedinačna organizacija, koja nije jedina u državi. A ti nisi živeo pod sankcijama i pojma nemaš kako je tada bilo, jedino što znaš su floskule koje su toliko puta ponavljane i koje obavezno dolaze sa strane, ne odavde.

za vreme
Kada je to bilo?
Naravno državni krimosi su obezbedivali svoje dupe preprodajući napaćenom narodu. Daleko je to od potreba jedne vojske.
za vreme tih famoznih sankcija...gde se pojedinci iz državnih uprava, bogatili svakodnevno...DA LI SI ČUO DA JE NEKI CARINIK NAPUSTIO RADNO MESTO I OTIŠAO NEGDE NA BAUŠTELU

za vreme

za vreme tih famoznih sankcija...gde se pojedinci iz državnih uprava, bogatili svakodnevno...DA LI SI ČUO DA JE NEKI CARINIK NAPUSTIO RADNO MESTO I OTIŠAO NEGDE NA BAUŠTELU

Carinik je tada bilo jako unosno zanimanje, mada nije da nije i sada. Inače, ceo taj masovni šverc preko granice, a isto važi i za Milov šverc cigareta, ne bi bio moguć bez odobrenja upravo pojedinih međunarodnih faktora koji su nam udarili sankcije. Ipak cilj tih sankcija nije bio da svi pocrkamo od gladi...

Carinik je tada bilo jako unosno zanimanje, mada nije da nije i sada. Inače, ceo taj masovni šverc preko granice, a isto važi i za Milov šverc cigareta, ne bi bio moguć bez odobrenja upravo pojedinih međunarodnih faktora koji su nam udarili sankcije. Ipak cilj tih sankcija nije bio da svi pocrkamo od gladi...
naravno...hiljadu automobila na granici sa minimum 300 litara po autu, u međuzoni stotine bugarskih kombija sa gorivom...da je neko zviznuo raketu u nas, izgoreli bi kao pljeskavice na roštilju...a to kao Amerikanci nisu mogli da vide, priče za malu decu

naravno...hiljadu automobila na granici sa minimum 300 litara po autu, u međuzoni stotine bugarskih kombija sa gorivom...da je neko zviznuo raketu u nas, izgoreli bi kao pljeskavice na roštilju...a to kao Amerikanci nisu mogli da vide, priče za malu decu

Ili onolike glisere i ostala plovila natovarena cigaretama, piče oni tako po otvorenom moru bez ikakvih problema, a prethodno tovare palete cigareta u luci u Bariju, ne može to bez kabla...

Sustina cele price je da ti izmisljas ,a Franja je po svaku cenu zeleo demonstracijom sile da pokaze srbima da moze da ih se resi i samo se cekao povod za napad za to je pripremao vojsku ,kupovao oruzje i cekao u pripravnosti i nikakva vrs ga ne bi omela u tome,jer je HV imala tada dovoljno kapaciteta za tako nesto,a vrs ni u najludim snovima dovoljno ljudstva za ispomoc, i da su recimo dosli vojnici vrs napustili svoje polozaje u bosni i zaposeli siroke teritorije po zapadnoj slavoniji.Hrvati bi u tom slucaju samo digli jos vise vojske mogli su 150 000 ako treba.

Ovo boldovano je dokaz da ti blage veze nemaš o čemu pišeš.

Tačno tako!,to im je još jedna fantazmagorija kojom pokušavaju da objasne kako su mogli da zauzmu jednu srpsku oblast bez mešanja ostatka srpskih zemalja.
Što kažeš ti kako im se onaj general pravi blesav tako i ovi na forumu,kao da su iz iste vojne škole izašli. :hahaha: :hahaha: :hahaha:

Отаџбински рат: Војна полиција ВРС разоружава "браћу" Србе као какав отпад, криминалце, љуте душмане? Уперују се пушке, пријети се мрско, дрско.

То је једно од мојије сјећања на Отаџбински рат.

Наравно не кривим обичне људе. Позитивни ствари је било сто пута више. Него одакле то, такав став, такво наређење? Чему?

Tačno tako!,to im je još jedna fantazmagorija kojom pokušavaju da objasne kako su mogli da zauzmu jednu srpsku oblast bez mešanja ostatka srpskih zemalja.
Što kažeš ti kako im se onaj general pravi blesav tako i ovi na forumu,kao da su iz iste vojne škole izašli. :hahaha: :hahaha: :hahaha:
Ti se ne pravis blesav,jer vise i ne mozes od onog sto jesi...bosanske srbe su i pre i posle bljeska vijali gde su stigli....i sad ti tu nesto trtljas kao mogli su ovi to da brane ,klinacke igrice,smesan si ,nerealno plitak ,dok su hrvate srbe toliko pregazili da je tebi ostalo samo da vices izdaja

I od svega si to nasao....znaci vrs je imala kapacitet to da brani.......ti si zaista odlepio...veze nemas ni sa cim, pa koliko su bile udaljene te granice od save na primer....skroz tamo do pakraca,sta zna internet ratnik sta je nebranjen prazan prostor....
Напали су и РС тада. Тукли су артиљеријом масовно, чак и авијацијом (ако се сјећам тамо им је срушен један авион из Стреле).

ВРС је имала и материјала и људи за подршку. Чак је тамо код Градишке стигло нешто артиљерије Војске Крајине којој није дозвољено чак ни да помогне људима да се извуку, него су Хрвати тукли и радили шта су хтјели.

Помоћ од ВРС за Западну Славонију је била да је десетак људи са аутоматским пушкама прелетило мост у трку не поштујући забрану "мешања у ствари друге државе" како рече Манојле Миловановић. То се нас не тиче. Мислим да има још видео, неки интервју за српску ТВ у РС. Ту је био и један свештеник који му то нијер оћутао. Овај ко крмак зацрвени се и не рече ништа.

Čitao sam ranije neki intervju sa hrvatskim generalom čijeg imena ne mogu da se setim, ali koji je rekao za sukobe kod Zadra i u samom gradu da, citiram, "ne zna ni sam kako su se odbranili". General koji ne ume da objasni kako su uspeli da se "odbrane", a suština je da su se "odbranili" tako što se vojska po ko zna koji put povukla nadomak cilja, a po naređenju iz Beograda...
Zna se što je bilo na fronti, jednostavno je nevjerojatno da su se Srbi toliki preplašili nekoliko raketa i povukli.
Srpska propaganda o Armbrustina, modernom naoružanju, je prepala srpske vojnike više nego što ih je trebala motivirati da zgaze neke "ustaše separatiste" koje pomažu belosvecki ološi.

Zna se što je bilo na fronti, jednostavno je nevjerojatno da su se Srbi toliki preplašili nekoliko raketa i povukli.
Srpska propaganda o Armbrustina, modernom naoružanju, je prepala srpske vojnike više nego što ih je trebala motivirati da zgaze neke "ustaše separatiste" koje pomažu belosvecki ološi.

:hahaha1: :hahaha1: :hahaha1: :hahaha1: :hahaha1: :hahaha1: :hahaha1: :hahaha1: :hahaha1: :hahaha1: :hahaha1: :hahaha1: :hahaha1: :hahaha1: :hahaha1: :hahaha1: :hahaha1: :hahaha1: :hahaha1: :hahaha1: :hahaha1: :hahaha1: :hahaha1: :hahaha1: :hahaha1: :hahaha1: :hahaha1: :hahaha1:

Eksplicitni primer šta ustaška propaganda radi ionako kržljavom mozgu...

Лични утисци са лица мјеста. Ту је била маса гвожђурије и људи, Кнински корпус је имао 110% попуне у јединицама. Никад ни прије ни послије, такво стање попуне, силе, морала, није било на томе простору. Чак ни 1993. године ђе су вођене борбе таквог интензитета, да тако гадно није било ни на Вуковару и другим мјестима (има једна добра ваша књига о борбама на Равним Котарима, одличан и објективан опис обе стране).

Нема те силе на овоме свијету да би ви то зауставили. А тукли сте се максимално, није да нисте.

Заувјек дугујете Ратку Младићу што нијесу пали и Задар и Шибеник. Лисица вам је мало помутио рачуне кад је на своју руку, не слушајући Младића помјерио линије до испред Задра и Шибеника.
Да не би Лије, Книн и Бенковац би били прва линија.

Back