Одбрамбено-отаџбински рат 1992-1995

• Začetnik teme Začetnik teme Blau
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Зато што југословенски Београд није дао дозволу ВРС да то учини а могли смо да "Оремо" авионима колико год смо хтели све до марта '93. Могли смо и после ракетама и артиљеријом али Младић и Караџић су слушали Милошевића. А шта......ти би мало да подјеббаваш......као нисмо могли јер сте ви јунаци и људине :mrgreen: :mrgreen::heart:

Rat je svo vreme "kontrolisan" od NATO pakta, svo vreme i svo vreme je predsednik Slobodan Milošević "držan na liniji", da ne kažem a i mogu "pritiskan za mu..daaa", a on je "pritiskao" Karadžića i Mladića, jer bez Beograda se nije moglo. Naravno svo vreme je nad Miloševićem "visila pretnja", ko "nož nad glavom" od podizanja embarga na isporuku oružja muslimanima i Hrvatima, te intervencija NATO pakta. Kada je Milošević prvi put "odradio na svoju ruku", bez kontrole NATO pakta na Kosovu i Metohiji iz NATO pakta ostvarili su pretnju bombardovanjem. Znam stvari kako su se kretale, da se nije igralo tako već krajem 1992 u jesen , zimu ili u proleće 1993 godine NATO bi intervenisao i podigao embargo na oružje muslimana i Hrvatima, naoružao ih a onda bi bilo gadno. Uslov vođenja rata kako se vidio bio je "kontrola istog od NATO pakta".
Ne treba da se čudite što su mnogi puta zaustavljane akcije, kao "naredba odozgo", moralo se tako jer je tako naređivao NATO pakt, da nije "zasuli bi nas tepisima bombi iz vazduha" kao i 1999 godine.
Ne treba zaboraviti u to vreme je NATO mogao sve. Rusija je bila "na kolenima", Kina na nju se nije moglo računati. Znači?
Pravi gospodar rata je bio NATO pakt ko u igrici sa daljinskim upravljačem.

Poslednja izmena:
Evo jos jednog pitanja: kako to da muslimansko-hrvatski savez ne napada koridor sa dve strane, koridor koji je sirok najvise 2km kod Brckog u tom trenutku, a moguce i manje, a napadaju mnogo teze oblasti za osvojiti na zapadu Bosne? Zasto je bila Una 95 a ne Sava 95?

Zato što je "gospodar rata" bio NATO pakt, to je bio u potpunosti kontrolisan rat i NATO nije želeo propast Republike Srpske ili njenog zapadnog dela, da de prekine "koridor života" Republike Srpske. Rat je "daljinskim upravljačem" vodio NATO pakt a on ga je i završio 1995 godine. Tada su NATO paktu želeli tako, 1999 godine, odigrali su "na drugi način", kojim bi odigrali prvom prilikom da Slobodan Milošević, Franjo Tuđman i Alija Izetbegović su i pomislii "da rade nešto na svoju ruku" bez konsultacija sa NATO paktom. I šta da su Alija Izetbegović i Franjo Tuđman i pokušali da presku koridor? Izgubili bi podršku NATO pakta, plus bi dobili bombardovanje ko i Slobodan Milošević 1999 godine, kada se usudio "na svoju ruku", bez konsultacija s njima.

Poslednja izmena:
Nije mogla vojska iz SRJ da ide u Krajinu i da se tamo stacionira pre Oluje jer bi to bila agresija ,nismo imali zeleno svetlo za tako nesto ,ko sto ni sad nemamo za sever kosova,mogli bi bombe da popijemo od nato....Nego jel te sankcije imao Milosevic ili je imao narod praznoglavce? Ovo za orkan i dejstvovanje je objasnjeno sto puta pa odgovor potrazi sam, ali ti to ne umes kao sto ni za milovanovica i bihac ne umes kao sto ni za plan kontakt grupe iz 94 ne umes.Pun si nekih neistina nesposoban za bilo kakvu ozbiljnu raspravu ti mene nazivas hrvatom ja cu tebe ustasom i aj mrs u severnu koreju.

NATO pakt je kotrolisao rat. Dobro ste primetili. Pored "zone zabrane letenja" mogli su uvesti i "herimetičko zatvaranje na Drini i Dunavu", koje su mogli kontrlisati satelitskim putem i svako kršenje istog sprečavati udarima iz vazduha , bombardovanjem avionima i dr.

Embargo na oruzje hrvatima i muslimanima nije ni postojao, samo formalno, sto je Klinton potvrdio

“Navijao sam za Hrvate” – ovim riječima Bill Clinton opisuje svoje raspoloženje u ljeto 1995.
Situacija na Balkanu je u ljeto 1995. doživjela “dramatični preokret” – piše Bill Clinton. “Embargo na isporuku oružja Bosni nismo oštro provodili, jer smo bili svjesni da je u pitanju opstanak te države. Uz to, dopustili smo jednoj privatnoj vojnoj firmi, u kojoj su radili umirovljeni časnici američke vojske, da dodatno uvježba i poboljša kvalitetu hrvatskih oružanih snaga” – piše o američkoj pomoći Zagrebu i Sarajevu bivši američki predsjednik.

Dok su nama i naftu zatvorili u svercu 1993. Nismo imali nafte njive da obradjujemo.
Zabranili su nam da koristimo avijaciju gde smo daleko bili ispred hrvata i muslimana.
Jedino su muslimani imali problem sa hrvatima jer su im hrvati pokrali teze naoruzanje koje je stizalo u hrvatske luke za muslimane.

Koridor nisu smeli napasti jer je pretila intervencije Srbije, za razliku od RSK. Amerikanci nisu to hteli dozvoliti jer bi bilo grdnih problema za njih i njhove muslimansko-hrvatske saveznike

Mnogi Europljani, a i neki amerčki vojni i obavještajni stručnjaci protivili su se akciji oslobađanja zaposjednutih djelova Hrvatske, zabrinuti da će Slobodan Milošević otvoreno intervenirati u korist krajinskih Srba ]

Ameirkanci su se potrudili da se te ne desi.

Embargo na oruzje hrvatima i muslimanima nije ni postojao, samo formalno, sto je Klinton potvrdio

Dok su nama i naftu zatvorili u svercu 1993. Nismo imali nafte njive da obradjujemo.
Zabranili su nam da koristimo avijaciju gde smo daleko bili ispred hrvata i muslimana.
Jedino su muslimani imali problem sa hrvatima jer su im hrvati pokrali teze naoruzanje koje je stizalo u hrvatske luke za muslimane.

Koridor nisu smeli napasti jer je pretila intervencije Srbije, za razliku od RSK. Amerikanci nisu to hteli dozvoliti jer bi bilo grdnih problema za njih i njhove muslimansko-hrvatske saveznike

Ameirkanci su se potrudili da se te ne desi.

NATO je "satelitskim navođenjem" ko u igrici kontrolirao rat i njegove učenike na terenu.

Коридор је МОРАО бити шири. Он је МОРАО имати ширину макар 30 км ! Орашје је морало пасти као и Градачац. Коридор је морао ићи јужним падинама Мајевице и Требаве. Заправо је много тога морало а није урађено.

Коридор је МОРАО бити шири. Он је МОРАО имати ширину макар 30 км ! Орашје је морало пасти као и Градачац. Коридор је морао ићи јужним падинама Мајевице и Требаве. Заправо је много тога морало а није урађено.

Koridor je najslabija tačka Republike Srpske, zatim slabo naseljena područja od Sarajeva do Rudog i Čajniča.

Što se nisu probili? I
Дошло им коначно из гузице у главу да је готово. Добро су направили јер су сачували животе војника и цивила који су били са њима.
Ускоро су то закључили и у сао Источна Славонија и Српској, такође сачували народ тамо.
Где смо се инатило до задњег, тамо Срба више нема .

VJ nije mogla da uzme uniforme i znakove SvK to je bio veliki problem. Je l vas tako pametnim uce u franjinim skolama?!
Nego, daj mi taj intervju Milovanovica sto si pominjao.
nije moglo ustaso

Nesrećnik niti ne zna da su 1993 jedinice VJ učestvovale u operaciji Podrinje 93 čak su i helihopteri učestvovali s tim što su prethodno sa njih u Bajnoj Bašti skidane oznake VJ i stavljane oznake VRS.Takođe,iste godine,na sarajevskom ratišti imamo 72.spec. brigadu VJ i onu katastrofu na Betaniji.

Evo ga i ovaj duhoviti sa novim carolijama.Ni jedan moj post nije laz ,mitomanija niti bilo sta slicno.Pa gde sam ja rekao da je to idiotarija ovih,pauk sam samo spomenuo u sirem kontekstu objasnjavanja dogadjaja i stanja oko bihaca,na tvoju blesavu konstataciju u vezi kupresa i nista vise jer tebi treba crtati ,akciju pauk sam spominjao i dok se ti nisi pojavio ovde genije....,totalno nebitna akcija i izudjeno resenje ,pomoci muslimanima , do koje nikada ne bi ni doslo da se prihvatio plan kontakt grupe 94 koji su prekodrinski odbijali.I taj tvoj post gde ti mene kao ispravljas za Bihac ti je netacan ,samo nemam nameru da ispravljam svaku tvoju glupost koju odvalis ja sam jasno napisao kako je bilo.Inace spajanje rs i rsk inacenje i sva ta pogresna politika napadanja zasticenih zona po bosni nema veze sa politikom Beograda vec tamosnjih lidera.

a ceo taj rat oko Bihaca je ustvari jedna velika idiotarija rukovodstva rs i rsk koji su mislili da ce padom bihaca pobediti pa ce se lakse onda ujediniti.Glupost epskih razmera.

:rtfm::rtfm::rtfm::hahaha::hahaha::hahaha:

Nesrećnik niti ne zna da su 1993 jedinice VJ učestvovale u operaciji Podrinje 93 čak su i helihopteri učestvovali s tim što su prethodno sa njih u Bajnoj Bašti skidane oznake VJ i stavljane oznake VRS.Takođe,iste godine,na sarajevskom ratišti imamo 72.spec. brigadu VJ i onu katastrofu na Betaniji.
Posto sam te argumentima poklopio do sada jedno hiljadu puta ,zalim slucaj nemam nameru iznova i iznova to da cinim...a ti taman nesto novo procitao.... pa ko malo dete poceo da vristis na sav glas misleci da si rekao nesto pametno vau otkrio si toplu vodu... ovo su informacije dostupne jednim klikom misa samo si zaboravio da napises zasto su reagovali.....ali i to je nebitno..... nisi izneo svoj zakljucak do kraja onako kako ti umes te smo ostali uskraceni jer su to misli od neprocenjive vredosti,u njima se moze sagledati ceo tvoj intelekt...

Poslednja izmena:
Posto sam te argumentima poklopio do sada jedno hiljadu puta ,zalim slucaj nemam nameru iznova i iznova to da cinim...a ti taman nesto novo procitao.... pa ko malo dete poceo da vice na sav glas misleci da govori nesto pametno vau otkrio si toplu vodu... ,ali nisi izvukao svoj zakljucak do kraja onako kako ti znas i umes....... ovo su informacije dostupne jednim klikom misa samo si zaboravio da kazes zasto su reagovali.....ali i to je nebitno..... tvoji zakljucci su od neprocenjive vredosti,jesu li ti ukazivali ljudi na to do sada ?...

Čovek je u pravu, menjala su se obeležja.

a ceo taj rat oko Bihaca je ustvari jedna velika idiotarija rukovodstva rs i rsk koji su mislili da ce padom bihaca pobediti pa ce se lakse onda ujediniti.Glupost epskih razmera.

:rtfm::rtfm::rtfm::hahaha::hahaha::hahaha:
Pa bilmezu,kao po obicaju krivo shvatis recenicu ne umes da izvuces smisao iste kao ni bilo sta drugo sto procitas...
pricalo se o akciji pauk za nju sam rekao da nije idiotarija rukovodstva rs i rsk ,ali sve drugo ostalo oko Bihaca jeste idiotarija Mladica Karadzica i Martica i cela ta prica o padu iste o ujedinjenju i jednostranoj pobedi.

Poslednja izmena:
Kako nije pa ti iz dss su krali gde su stigli....vreme najgore moguce pljacke drzave pod plastom privatizacije u koaliciji sa Dinkicem ...Nije krao za sebe,ali za svoju stranku jeste,ni po cemu se nije razlikovao od ostalih stranaka na sceni,ubace svog coveka u neko preduzece i onda organizovana pljacka pa to rade i ovi iz sns sad samo u ono vreme su imali jos vise gde da maznjavaju...nakrali su se do mile volje, a kakve je sve mutivode primao u stranku ....sve je to Voja Kostunica mirno gledao , da ne sirimo temu u politiku.
ako ovako optužuješ Koštunicu...šta bi rekao za miloševića

Čovek je u pravu, menjala su se obeležja.
pa kad sam ja rekao bilo sta povodom toga? lepo napisem da covek misli da je otkrio ne znam ti ja sta....to je sve opste poznato
Dakle ja tu akciju obuzdavanja onog koljaca iz srebrenice koji se nakacio na nasu granicu ,menjanje uniforme kao i onaj poznati slucaj sa branom i istocnu bosnu uopste do sada nisam spominjao...tako da on moze da bude u pravu ,jedino u slucaju kad se sam sa sobom raspravlja

Zato što je "gospodar rata" bio NATO pakt, to je bio u potpunosti kontrolisan rat i NATO nije želeo propast Republike Srpske ili njenog zapadnog dela, ...

НАТО није контролисао рат, већ је опортунистички хватао ситуацију док су се блесави људи играли демократије. Да смо ми били озбиљнији, не би НАТО ништа могао да освоји.

НАТО није контролисао рат, већ је опортунистички хватао ситуацију док су се блесави људи играли демократије. Да смо ми били озбиљнији, не би НАТО ништа могао да освоји.
Nato je ovde vise sluzio kao buzdovan koji bi mogao da ti se srusi na glavu ,i ovde se vise igralo rata od demokratije, i koji ste to vi ili mi ? premalo reci si upotrebio za neko preciznije objasnjenje,a tako puno si hteo reci....

Poslednja izmena:
Ово је требало да буде њихова "Држава" !! Потурице су говвна а курвати су пролив !

unnamed.jpg

Када мали Перица, или у овом случају мали Мујица крене "бистрити високу политику" добићемо увијек будаласто паламуђење у скласу са његовим инфантилним поимањем ствари.
Тако и овдје мали Мујица који сазнања о том бурном времену марљиво прикупља са бошњачких портала за брзу индоктринацију малоумних грла уз мало прича што му је бабо испричао, "дубокоумно примјећује" како је то све НАТО контролисао, а актери на овим просторима су морали слушати, јербо ако не би слушали, има да на*ебу. Тачка. И тако испуца мудрост мали Мујица и у себи помисли, јој како сам паметан.
Но пустимо малог Мујицу, будаласто и ошинуто, такав је.

Наравно да се моћни играч, а на нашу несрећу 1990их завршила је (привремено) ера биполарног свијета и остао је један моћни играч, у тадашњем времену администрација САД некад и преко своје филијале НАТО, пита о много чему и неће дозволити да неки процеси прођу мимо њих. Па и ако нису нешто заинтересовани чисто да дају амин, да се зна да се они ипак питају.
Међутим ту је погубно (а то преко медија неки политичари продане душе) прихватити мантру "мали морају слушати како велики кажу" или "мора се тако, ми немамо алтернативу", и мантра којом се трасира пртина поданичком менталитету.

Увијек има простора да се поправе ствари, увијек постоји алтернатива, можда то не изгледа пуно, нека драматична промјена, али у животу људи а и не будуће процесе може пуно значити. Имамо свједочење Холбрука у својој књизи (коју нисам читао па се морам ослонити на новинске текстове, да се оградим) гдје тврди да сматра поразом у Дејтону што је Српској остало име, или што је остала институција предсједника Српске.
Увијек се може боље (или рђавије, како за кога) остварити нешто, али треба мудро радити, бити истрајан, некад и кварно одиграти.

Што се тиче одбрамбено-отаџбинског рата, истина је, силник је у том рату из неких својих разлога (да не бистримо високу политику) заузео страну, Срби су добили улогу негативаца, константно је, некад у рукавицама некад отворено, дјеловао против Српске, некад су то били политички притисци, некад би то ишло војном силом.
Тачно је и да је у 10+ наврата ВРС морала зауставити операције након ултиматума, није тајна. Проблем би био што би муслиманској и хрватској политичкој елити услијед те отворене помоћи силника порасли апитети (а тако то и бива када неком уопште помажете он стене увјерење да то морате, нико не мора), па би силник некад морао рећи "шибе", и показати им гдје им је мјесто.

Но како написах, могло се боље, и у Дејтону се могла изборити за боља рјешења за Српску, додуше ту је склоњен др Караџић за које се знало да ће бити "тврђи преговарач", да је он био, било би сигурно боље, не пуно, али неке нијансе (као рецимо што бошњачки и хтрватски члан у предсједништву могу покренути механизам заштите националних интереса и ставити вето, а српски то не може, или рецимо да се одмах ријешио статус Брчког) су могле се боље. Но добро, било, прошло.

Друга ствар која је важна, и силник се руководи стањем на терену, развојем ситуације, некад када нешто зацртају иду са логиком, ако прође, добро и јест. Да је ВРС клонула, ни мировних преговора не би било, Српске данас не би било, а Срби би имали статус какав данас имају у фед.БиХ.
Ако неко мисли да би моћни играч да су ствари кренуле по злу за Српску, кренуо да спасава Српску или да се ресетује и крене помагати Србима, безнадежно је наиван, уосталом имамо примјер РСК када су искључиво уз помоћ силника Срби почишћени из Српске Крајине.

У читавој тој причи бјеше важно да ВРС не клоне, да остане истрајна, да одбрани границе Српске. Та мисија је остварена. Колико су политичари били дорасли ситуацији, а колико су данас, други је пар опанака. Како написах, ту треа и мудрости и истрајности и некад кварно одиграти.
ра није заврена, насртаји на Српску ће се наставити, настојаће се урушити, и Српску ваља сачувати. Неће бити лако.

Требало је грунути по њима свим силама па докле се стигне. Кад НАТО груне на нас и они а ми увидимо да даље не можемо, онда ћемо стати и бранити се. До тада.....само напред и не стојати ( Живојин Мишић )

Требало је грунути по њима свим силама па докле се стигне. Кад НАТО груне на нас и они а ми увидимо да даље не можемо, онда ћемо стати и бранити се. До тада.....само напред и не стојати ( Живојин Мишић )
Mogli ste što ste htjeli do 15.9.1991. Kasnije više ne. Čim se Hrvatska domogla nekih dijelova JNA, snage otpr dva korpusa, u roku otprilike dva mjeseca je JNA u nestajanju i SVK u nastajanju počela gubiti teritorij. Izuzetak je Vukovar, gdje nije bilo moguće proturiti naoružanje i Dubrovnik, gdje do proljeća 92. također nije bilo moguće dostaviti ništa.

Suštinski, niste mogli ostvariti ovo o čemu govoriš jer je do jeseni 91. egida bila JNA i očuvanje Jugoslavije sa vrlo osjetljivim političkim implikacijama gdje bi se okupacija većeg dijela Hrvatske gledala kao obaranje legalno izabrane vlasti i državni udar a ne pobjeda u ratu s obzirom da protivnik, osim republičkog MUP-a nije postojao a JNA nije imala formalnu dozvolu za ništa, barem ne od legitimnih tijela.

Говорим да је Србима владао Карађорђе а не говвно од човека. Тада би сте могли имати и пет корпуса, ништа вам не би вредело. Него сте имали среће да је вама владао Хрват а нама Југословен. Ви сте имали хрватску војску а ми југословенску и грађанско-потрошачки дух становништва у Србији. Намерно не кажем народа.

Vukovar skoro sve do novembra(uzet je 18. novembra) nije bio u poptunoj blokadi. Tek tada se odlucilo da se grad zauzme i to ne jna vec dobrovoljacke formacije jer jna nije bila spremna da ide ozbiljno napred pesadijski. Vec posle Trpinjske, kada su nastrardali u tenkovima zbog toga sto nisu imali pesadijsku zastitu, pesadija koja je pratila najteze akcije su bili uglavnom iz SDG i drugih dobrovoljackih formacija a oklop i artiljerija su bili iz jna, i tada je realtivno lako uzeto sve sto se htelo.
Dva meseca je pustan koridor iz Vukovara prema Vinkovcima jer je jna i dalje bila neodlucna i mislila da tako dozvoljava civilma izlaz iz grada, sto se jeste desavalo, dok su celo vreme u Vukovar ulazili hrvatske snage sa oruzjem i municijom i ukopavali se po gradu.

Back