Pale,subota,2.jula 1994.godine
Nastavak 2
Po mišljenju Nikiforova muslomani će prihvatiti plan,bez obzira što je Šaćirbej izjavio da plan nikako ne dolazi u obzir,da bosansku stranu ne interesuje razgovor sa Kontakt grupom niti razgovor o mapama,da ih čak ne interesuje ni razgovor o uniji jer će se oni boriti za celovitu Bosnu.Ovih dana nešto slično u Vašingtonu je izjavio i Ganić,koji izgleda sve toliko iritira da ga je čak i Gor kritikovao zbog lobiranja u Kongresu.Uprkos muslimanskim izjavama,i Nikiforo,a i Roberts sa kojima sam se satao isto veče,smatraju da su to taktički potezi Muslimana i da će oni,u svakom slučaju sve potpisati.Redman je,kaže Nikiforov,u Parizu tražio za Muslimane u Zapadnoj Bosni prijedor,Ključ,Sanski Most,Novi Grad i preko Ključa koridor do Centralne Bosne.U Istočnoj Bosni tražio je Foču,Miljevinu,Višegrad i Zvornik.A,eto,Rusi su uspeli,hvali se Nikiforov,istina uz pomoć Francuza i Engleza,da Novi Grad,Prijedor,Ključ,Zvornik,Rogatica i Foča ostanu u republici Srpskoj,dok Federacija dobija Jajce,ali i Doboj,sa čitavim Ozrenom i Sanski Most.Enklave su spojene do Višegrada i Federacija dobija južno od Rzave pristup Višegradu,dok brana ostaje kod nas.Goražde isto tako ulazi u njihovu enklavu sve do Zupčića,sa tim što ostaje T komunikacija,tako da bi smo mi mogli iz Rogatice da stignemo do Višegrada,ali Muslimani u tom slučaju prelaze na desnu stranu Drine.Najveće razočaranje je bilo to što smo čuli da celokupna Posavina,znači i Brod i Šamac i Derventa, pripadaju Federaciji.A još juče je beogradska štampa isticala da će zaslugom Rusije celo područje koridora ostati Srbima.Uostalom,prethodno je bilo rečeno da će mapa najviše ličiti na onu dogovorenu na brodu Invinsibl. Na toj mapi sa Invisibla Brod i Šamac ostajali su nama,samo su neki delovi brodske i odžačke opštine i Orašje pripali Federaciji.Osim toga,za nas potpuno neprihvatljivo rešenje Posavine,s obzirom da se radi i o širini koridora,osim Doboja i Ozrena,što je isto tako gotovo jednako nemoguće dati,pitanje mora je ostavljeno za razgovor sa Hrvatskom.Naime, Nikiforov je rekao da oni to pitanje našeg izlaska na more nisu mogli ni rešavati jer za to nisu imali mandat s obzirom na to da je u to uvučena i "druga država".Ne treba ni reći da su ovakve mape toliko neprihvatljive za našu stranu da više nije u pitanju procenat-u pitanju su neke ključne tačke.Pre svega ponovo,osim Posavine,u Zapadnoj Bosni Posanje,u Srednjoj Doboj i Ozren,a u Istočnoj Višegrad,i uz to znatno proširena muslimanska teritorija oko Goražda,Srebrenice i Žepe.Zaista,previše neprihvatljivih tačaka da bi se moglo računati da će u međuvremenu doći do neke bitne promene.Ne bi se čudili u koliko bi ona krajnja mapa koja treba da nam bude ponuđena u Ženevi bila bolja od ove,ali teško da bi ona mogla biti toliko bolja da bi bila i prihvatljiva,odnosno da bi od tri-četiri velika problema bar dva ili tri bila rešena.Najviše što se možemo nadati je da će Posavina verovatno izgledati drugačije nego na ovako obrazloženoj mapi.Drugim rečima,našli smo se pred onim najtežim problemom-kako prihvatiti mapu koja je neprihvatljiva za naš narod .Kako objasniti da treba predati,recimo, Doboj ili Ozren?Kako preuzeti odgovornost da se ovakva mapa prihvati? Ako se odbije? Pojavljuje se i drugi problem.To je političko rešenje.U predloženom dokumentu političkog ustrojstva unija treba da ima međunarodni subjektivitet i da ima mesto u U ujedinjenim nacijama.Znači da Republika Srpska ostaje u jednom nedefinisanom statusu,a ne predviđa se ni mogućnost izlaska iz unije ili drugačijeg rešenja odnosa između Republike Srpske i Federacije.Malo me začudilo da je sam Nikiforov rekao kako bi dobro bilo da izađemo sa predlogom klauzule za odvajanje od Federacije na osnovu međunarodno kontrolisanog referenduma,i to posle dva meseca.Pošto je on sam to predložio,logično bi bilo pomisliti da tako nešto neće biti neizvodljivo.Međutim,Nikiforov sigurno zna da se naši predlozi,pogotovo tako važni, uvek odbijaju,pa nije baš jasno zašto Rusija nije izašla sa takvim predlogom u Kontakt grupi.Osim toga, Buha i ja smo mu detaljno obrazložili koliko je to nelogično s obzirom da je Izetbegović već pristao na odvajanje i za to tražio teritorijalne koncesije koje je ovom mapom i dobio.Dodali smo da je nama jako dobro poznato da ni hrvatska strana ne želi zajedničku državu.I,konačno,ne mogu dva naroda koja su stvorila Federaciju kao suvereni narodi imati nekakvu prednost nad trećim narodu,Srbima,kojima se tako odriče suverenost jer ne mogu da biraju onako kao što su druga dva naroda izabrala.
...nastaviće se