Одбрамбено-отаџбински рат 1992-1995

• Začetnik teme Začetnik teme Blau
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Мој шеф, који је иначе и био некада у Америчком сенату је неколико пута напоменуо да ће бити некаква превара у Босни. Месец дана пред наводни геноцид у Сребреници ми је рекао да ће тај град бити упориште медија широм света и дао нам је инструкције да зовемо медије.

Robert Baer, бивши високи изасланик и официр ЦИА, уједно је и аутор многих дела у којима је одавао информације о ЦИА и о администрацији Била Клинтон и Џорџа Буша, због чега је неколико пута хапшен и привођен. Лични пријатељ, Mitt Waspurh који је радио у сенату и који му је давао поједине информације је убијен у хотелу из сачмаре. Као високи оперативац ЦИА радио је на простору Југославије у периоду од (1991-1994) и на Блиском истоку. Роберт Баер је учествовао у неколико документараца на Националној Географији оптужујући владу Буша за рат због нафте!

Интервју је обављен уживо у Канади, током мог пута пре неколико дана. Robert Baer тренутно промовише своју књигу -The secret of White House- у Квебеку, где смо и разговарали. У интервјуу смо разговарали о позадини рата у Југославији.

Кад сте стигли у Југославију,где је то тачно било и који Вам је био први задатак?

Стигао сам хеликоптером са још 3 агента. Слетели смо 12. Јануара 1991 у Сарајево. Задатак нам је био да припазимо на наводне терористе српске националности, који би требали напасти Сарајево.

О којим терористима је реч и зашто би они наводно требали да изврше те нападе?

О српским, дати су нам фајлови да група по имену „Врховна Србија“ планира извести бомбашке нападе на кључне зграде у Сарајеву због жеље да Босна изађе из тадашње Југославије.

Да ли је таква група постојала и шта сте Ви тачно радили у Сарајеву по нарадби команде ЦИА?

Таква група никад није постојала! И нас је централа преварила. Имали смо задатак да упозоравамо и да ширимо панику међу политичарима у Босни, једноставно пунили смо им главу да ће Срби да нападну. У почетку смо и ми прихватили причу, али после смо се мало запитали. Зашто дижемо панику кад та група олигледно ни не постоји?

Како и када се завршила та операција и да ли је имала неко име?

За мене се завршила након 2 недеље, добио сам нови задатак у Словенији. Иначе операција је трајала још месец дана и имала је назив „ИСТИНА“. Иако је то било све само не то!

Кажете отишли сте у Словенију, којим поводом?

Тамо сам добио инструкције да је Словенија спремна да прогласи независност, дате су нам паре, неколико милиона долара, уз тај новац ми смо финанцирали разне невладине организације, опозиционе странке и разне политичаре који су распаљивали мржњу.

Какво сте Ви имали мишљење због те пропаганде од стране ЦИА, и шта су о томе мислисле ваше колеге?

Свакако да се задатак не одбија од ЦИА, поготово не тада јер су сви били нервозни и склони параноји! Многи агенти и високи чиновници ЦИА су нестајали само зато што су одбили да раде пропаганду против срба у Југославији. Ја лично сам био шокиран дозом лажи наше агенције и политичара! Многи агенти ЦИА су радили пропаганду а да нису ни свесни шта раде. Једноставно свако ради делић приче, и само онај ко је склопио целу причу зна позадину а то су политичари.

Значи постојала је пропаганда искључиво према Србима?

Да и не. Пропаганда је имала за циљ да завади државе и да се оне одвоје од матичне Југославије. Морали смо изабрати жртвено јагње које би било криво за све. Неко ко би био одговоран за рат и насиље. Србије је изабрана јер је на неки начин била наследница Југославије.

Можете ли набројати политичаре који су у бившој Југославији били плаћени од стране ЦИА?

Да, мада је то деликатно. Стипе Месић, Фрањо Туђман, Алија Изебеговић, многи саветници и чланови владе Југославије, плаћени су и били српски генерали, новинари па чак и поједине војне формације. Једно време је плаћен био и Радован Караџић али је престао да узима помоћ кад је схватио да ће бити жртвован и оптужен за злочине у Босни. Био је израђен од Америчке администрације.

Споменули сте контролу и финансирање медија, како је то било тачно?

То се већ зна, поједини агенти ЦИА су били задужени за писање званичних изјава које би спикери читали на вестима. Наравно спикери нису ништа знали, они су то добили од свог шефа а он од свог који је био наш човек. Постојао је један задатак за све, а то је да се кроз телевизију шири мржња, национализам и скроз су се истицале разлике међу људима.

Сребреница, сви знамо за њу. Можете ли рећи нешто о томе уколико знате?

Да! Од 1992 сам у Босни био поново, али овог пута смо требали да обучавамо војне формације које су представљале Босну, нову државу која само што је прогласила независност. Сребреница је преувеличана прича и нажалост велики број људи су изманипулисани. Број жртава је једанк убијеним србима и другима али Сребреница је политички маркетинг. Мој шеф, који је иначе и био некада у Америчком сенату је неколико пута напоменуо да ће бити некаква превара у Босни. Месец дана пред наводни геноцид у Сребреници ми је рекао да ће тај град бити упориште медија широм света и дао нам је инструкције да зовемо медије. Кад сам питао зашто, рекао је видећеш. Добијена је наредба да са новонасталом Бошњачком војском ударимо по кућама и цивилима. Наравно то су били грађани Сребренице. У том тренутку са друге стране ударили су и Срби. Вероватно је и њих неко платио и нахушкао!

Ко би онда могао крив бити за геноцид у Сребреници?

Једноставно жртве у Сребреници су биле ту због Босанаца, Срба и Американаца то јест нас! Али све је преписано Србима. Нажалост многе жртве су сахрањене као муслимани а били су Срби или друге националности. Пре неколико година је мој друг, бивши агент ЦИА и садашњи човек у ММФ-у рекао да је Сребреница производ договора између Америчке владе и политичаре у Босни. Сребреница као град је жртвована јер је након тог наводног злочина срба, Америка имала повода за напад.

Шта мислите генерално зашто се Југославија распала, тјст зашто је Ваша влада имала жељу да то уради?

Све је јасно, људи који су некад хушкали на рат а уједно и приповедали о миру сада су власници компанија које експлоатишу разна рудна богатства и слично! Једноставно, направили су од Вас робове, ваши људи раде за џабе и тај производ иде у Немачку и Америку, они зарађују! А Ви још на крају морате да откупите и увезете оно што сте сами направили, пошто немате новца, морате се задужити, то је читава прича са целим Балканом!

Нисте били на Косову активни као агент ЦИА, али да ли је и ту било неког притиска од стране Америке?

Како не! Косово је одузето из два разлога, прво због рудних и природних ресурса а друго, Косово је војна база НАТО-а! У срцу Европе је њихова највећа војна база.

Имате ли поруку за људе из бивше Југославије?

Имам. Нека забораве прошлост, она је исценирана и лажирана.Изманипулисани сте, они су добили шта су хтели и глупо је да се Ви још мрзите, морате показати да сте јачи и да сте схватили ко је све направио! Ја се искрено извињавам! Зато дуго времена и откривам тајне ЦИА и Беле куће!
http://www.pogledi.rs/ispovest-cia-agenta-dati-su-nam-milioni-da-rasparcamo-sfrj-podmitili-smo-stranke-i-politicare-koji-su-raspaljivali-mrznju-medju-narodima-a-krajnji-cilj-je-bio-da-vas-napravimo-robovima/

Imas knjigu od Slavka Lisice gde pise da su po padu Bos.Broda mogli komotno da uzmu i Orasje i Tuzlu a kamoli Gradacac. Knjiga se zove "General bez potrebe"!

Ni koridor ne bi prosirili bez Tudjmana, Orasje je jedino odbilo da se povuce i niste ga uzeli.

A Gradacac ne bi uzeli ni da ste ratovali jos 100 godina iako ste bili naoruzani JNA arsenalom.

O Tuzli i siroj okolini mozete samo da sanjate, mislim to je sramota i spominjati koliko ste tu samo teritorije izgubili u prvih 6 mjeseci rata.

Ni koridor ne bi prosirili bez Tudjmana, Orasje je jedino odbilo da se povuce i niste ga uzeli.

A Gradacac ne bi uzeli ni da ste ratovali jos 100 godina iako ste bili naoruzani JNA arsenalom.

O Tuzli i siroj okolini mozete samo da sanjate, mislim to je sramota i spominjati koliko ste tu samo teritorije izgubili u prvih 6 mjeseci rata.
Ви сте имали заштићене зоне, због чега

Ти изгледа не разумеш моје питање, ради се о вашој војничкој способности. Да није влада у Београду подлегла притисцима Вашингтона, вероватно би војска РС тотално поразила непријатеља и брзо завршила рат. Где сте били пред поразом ту је српска армија заустављана и почињали неки преговори или су осниване заштићене зоне.

Ти изгледа не разумеш моје питање, ради се о вашој војничкој способности. Да није влада у Београду подлегла притисцима Вашингтона, вероватно би војска РС тотално поразила непријатеља и брзо завршила рат. Где сте били пред поразом ту је српска армија заустављана и почињали неки преговори или су осниване заштићене зоне.

Pa to i jeste i za plakanje i za smijanje da niste 1992. godine uspjeli zauzeti citavu sfrj s onoliko oruzja.

A rat u Bosni osim dogovora sa Tudjmanom za Posavinu i Alijine navlake sa Srebrenicom vam je citav bio jedan veliki poraz.

Sad se moze kmekati i plakati ali vidi sta vam uradise Hrvati cim su vam bili jednaki po opremi.

Прави господар рата у бившој Југи је био Вашингтон и они су донели одлуку о прекиду рата, а не директно сукобљене стране.

Naravno ali kao i svi njihovi psi na lancu, tako su se i balkanski psi oteli kontroli.

Rat je zaustavljen jer:

1. Niko nije zelio novi pokolj u Evropi, ovaj put nad Srbima te milion izbjeglica u Srbiji

2. Niko ne zeli muslimansku zemlju u po Evrope, to je tesko za svariti

Ali nije Vasington natjerao junacine u bijeg, sami su bjezali...

Pa to i jeste i za plakanje i za smijanje da niste 1992. godine uspjeli zauzeti citavu sfrj s onoliko oruzja.

A rat u Bosni osim dogovora sa Tudjmanom za Posavinu i Alijine navlake sa Srebrenicom vam je citav bio jedan veliki poraz.

Sad se moze kmekati i plakati ali vidi sta vam uradise Hrvati cim su vam bili jednaki po opremi.

znas i sam da su vas stitli nemacka i amerika, pase i ustase...

sta blebetas i pored toga srbi su drzali 70 % bosne pa su morali raznim pritiscima jer sankcije ocito ne pomogose, da dovedu do dejtona i da dobijete pola sto delis sa hrvatima dok je srbin na svome sa polovinom...

dobro si ti od srbina i prosao koji je imao sankcije svo vreme rata... no i tako te je prebio da su se gace tresle... a sledecu zimu bi crko ko pas da ne bi dejtona...

hrvati su uradili po scenariu kada je sve dogovoreno to i sam znas... ostalo im je da prikrivaju sve samarcine tokom 4 godine i da se kurce tim poslednjim kada se niko brnaio nije , i kao i u lijevca polju... ko da je to ceo rat...

drugo zaneseni posle oluje su krenuli sa onim mambama i dobili u bosni po guzici kada je pokrenuta avijacija rs, tako da je tudjman odma naredio povlacenje bez govora... potpuno razbijeni i doso je kraj rata...

tolko o toj hrvatskoj ravnopravnoj sili ili ti junacima...

drugo srbi imaju pola bosne a ti frtalj...

na kraju ces ostat i bez toga jer ti ne gine da padnes pod ustasku cizmu posto mi poturice necemo...

inace i oni te vole ko suljeve na cmaru...

Poslednja izmena:
znas i sam da su vas stitli nemacka i amerika, pase i ustase...

sta blebetas i pored toga srbi su drzali 70 % bosne pa su morali raznim pritiscima jer sankcije ocito ne pomogose, da dovedu do dejtona i da dobijete pola sto delis sa hrvatima dok je srbin na svome sa polovinom...

dobro si ti od srbina i prosao koji je imao sankcije svo vreme rata... no i tako te je prebio da su se gace tresle... a sledecu zimu bi crko ko pas da ne bi dejtona...

hrvati su uradili po scenariu kada je sve dogovoreno to i sam znas... ostalo im je da prikrivaju sve samarcine tokom 4 godine i da se kurce tim poslednjim kada se niko brnaio nije , i kao i u lijevca polju... ko da je to ceo rat...

drugo zaneseni posle oluje su krenuli sa onim mambama i dobili u bosni po guzici kada je pokrenuta avijacija rs, tako da je tudjman odma naredio povlacenje bez govora... potpuno razbijeni i doso je kraj rata...

tolko o toj hrvatskoj ravnopravnoj sili ili ti junacima...

drugo srbi imaju pola bosne a ti frtalj...

na kraju ces ostat i bez toga jer ti ne gine da padnes pod ustasku cizmu posto mi poturice necemo...

inace i oni te vole ko suljeve na cmaru...
Док Слоба није пристао на тај сценарио, чекало се на покрет хрватске војске. Да не подсећам како су Срби у РСК предавали ун снагама тешко наоружање на чување, па онда следи акција Хрвата. Па да подсетим на УНПА зоне, где је опет било превара Срба. Када је почела офанзива Хрвата, нато авиони су гађали аеродром Удбина и још доста циљева у РСК. Војска РСК није могла да употреби ракетне системе, јер су ти исти системи били под контролом црвених беретки. Дошло је до Дејтона и Слоба постаје фактор мира и гарант тог истог мира, епилог је познат, западни разбојници су превеслали слобу и он је на крају умро у Хагу

- - - - - - - - - -

Koridor je zamijenjen za Hercegovinu(operacije Cagalj,Tigar,Lipanjske zore)i deblokadu Dubrovnika.

Takvo je barem popularno misljenje,a i neki generali(Stipetic)i dokumentarci to zastupaju.Ali opet,to moze biti samo djelomicno tocno jer i na jednom i na drugom pravcu izginuse mnogi ljudi.
Разних договора је сигурно било и наравно трговине где су се многи обогатили на рачун обичног народа. Рачун увек плаћају обични људи, сељаци и радници, односно, радничка класа

Znači gde god su srpske pobede to je bio dogovor izmedju zaraćenih strana,gde god ste vi pobeđivali to je vaše junaštvo...meni je drago što živite u takvom ubeđenju jer kad sledeći put opet krenete da uvedete "multietniĆku" BiH žestoko ima da tresnete o zemlju i opet će biti "help Baznia,dženosajd"...operacija Koridor bila namestena a najvece borbe su vođene tokom čitavog rata...zašto bi regularna hrvatska vojska,HVO i tzv ArBIH posle onolikih gubitaka (nisu ni na srpskoj strani bili mali) odlučila tek tako da se povuče...Sećam se nakon što ste popušili u Bos.Brodu,HTV je javljala o 3000 ubijenih ćetnika,15 oborenih aviona,50 uništenih tenkova itd :)Deblokada Sarajeva je još jedan primer "nameštene" operacije gde ste izginuli ko vrapci,ali eto...zapad je mnogo voleo Srbe pa islo na njihovu vodu...ulazak u Bihać pa se onda VRS naprasno uplašila moćnog razbijenog petog korpusa...stvarno ste narod kakvog nigde nema,iskreno žao mi vas

Poslednja izmena:
Koridor je zamijenjen za Hercegovinu(operacije Cagalj,Tigar,Lipanjske zore)i deblokadu Dubrovnika.

Takvo je barem popularno misljenje,a i neki generali(Stipetic)i dokumentarci to zastupaju.Ali opet,to moze biti samo djelomicno tocno jer i na jednom i na drugom pravcu izginuse mnogi ljudi.

Kurrca moga je tako. Da ste mogli presekli bi koridor samo tako...

Kurrca moga je tako. Da ste mogli presekli bi koridor samo tako...

Можда су и могли 1995...али...
Господин Хрњица је класични провокатор који не уме аргументовано да расправља.
Фронт који је држала ВРС био је много дугачак,дупли прстен у Сарајеву па прстен око Бихаћа итд одузимао је много снага.
Друго,бројност апсолутно је била на страни АБиХ а када се ту додају ХВО,ХОС а од 1994 и регуларне снаге ХВ плус НАТО авијација долазимо до закључка о изванредном војничком успеху,али врло скупо плаћеном.
Да је договора било,било је,и то свакавих врста чак и оних који не иду у сразмери са здравим разумом(сарадња ВРС са ХВО и ХВ,продаја ио трговина са 5.корпусом АБиХ..итд).

Можда су и могли 1995...али...
Господин Хрњица је класични провокатор који не уме аргументовано да расправља.
Фронт који је држала ВРС био је много дугачак,дупли прстен у Сарајеву па прстен око Бихаћа итд одузимао је много снага.
Друго,бројност апсолутно је била на страни АБиХ а када се ту додају ХВО,ХОС а од 1994 и регуларне снаге ХВ плус НАТО авијација долазимо до закључка о изванредном војничком успеху,али врло скупо плаћеном.
Да је договора било,било је,и то свакавих врста чак и оних који не иду у сразмери са здравим разумом(сарадња ВРС са ХВО и ХВ,продаја ио трговина са 5.корпусом АБиХ..итд).

Neprijatelj je imao i strane dobrovoljce (mudžahedine), mi smo imali nešto malo Rusa i Grka, ali je to tanko...

Ne samo NATO avijacija, već i NATO artiljerija sa zemlje (tzv. Snage za brze intervencije)... imao sam tu čast da na mene pucaju haubice od 200 i nešto mm...

Neprijatelj je imao i strane dobrovoljce (mudžahedine), mi smo imali nešto malo Rusa i Grka, ali je to tanko...

Ne samo NATO avijacija, već i NATO artiljerija sa zemlje (tzv. Snage za brze intervencije)... imao sam tu čast da na mene pucaju haubice od 200 i nešto mm...

Мислиш ли на офанзиву мујага на Игман и Бјелашницу, тада је гађана и наша болница Жице

Мислиш ли на офанзиву мујага на Игман и Бјелашницу, тада је гађана и наша болница Жице

NATO artiljerija je bila stacionirana na Igmanu... oni ne samo da su gađali položaje VRS već i civilne ciljeve po Ilidži, Hadžićima i okolini... ja sam upravo tada bio u Blažuju u blizini te bolnice...

Naravno ali kao i svi njihovi psi na lancu, tako su se i balkanski psi oteli kontroli.

Rat je zaustavljen jer:

1. Niko nije zelio novi pokolj u Evropi, ovaj put nad Srbima te milion izbjeglica u Srbiji

2. Niko ne zeli muslimansku zemlju u po Evrope, to je tesko za svariti

Ali nije Vasington natjerao junacine u bijeg, sami su bjezali...

Šta je Albanija? Hrišćanska zemlja?
Zašto bi zapadu bio problem muslimanska zemlja, kad su im Muslimani bili saveznici protiv srpskog neprijatelja, zašto bi pomagali neprijatelju (Srbima) ?

Back