Одбрамбено-отаџбински рат 1992-1995

• Začetnik teme Začetnik teme Blau
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Zapadna Ercegovina je baš vukoebina. I to teška.

Источна Херцеговина такође плус општине Фоча, Рудо, Чајниче, Вишеград, Рогатица, страшна вукојебина у којој нема никакве перспективе и из које се народ непрестано исељава.

Источна Херцеговина такође плус општине Фоча, Рудо, Чајниче, Вишеград, Рогатица, страшна вукојебина у којој нема никакве перспективе и из које се народ непрестано исељава.

Ja prosle godine bih u Cajnicu.......ono brate k'o da se penjes na Akonkagvu u Juznoj Americi! Kako onde narod zivi Boga pitaj. Plus kad sam video, sto ti kazes, Visegrad, Focu, Gacko, Bilecu.......crnjak ljuti. Narocito Gacko mi je delovalo kao krajnji jug Albanije! A isto ti je i sa druge strane Drine. Pocevsi od Nove Varosi, Priboja, Prijepolja, Pljevalja. Sve sama mrtvaja.

Hrvati imaju vlast u 3 kantona... HNK je mješoviti kanton i vlast je nemoguće napraviti bez SDA...
U pravu si.Valjda će doći pameti pa će se ova dva HDZ ujediniti što bi činilo većinu
Od ukupno 30 zastupničkih mjesta, Koalicija HDZ BiH, HSS, HKDU BiH, HSP Herceg Bosne; dobila je 11 mandata. Nju će predstavljati: Slađan Bevanda, Đuro Prkačin, Ivona Raguž, Zora Dujmović, Zoran Raič, Davor Pehar, Tomislav Martinović, Ante Pavličević, Andrea Martinović, Dario Pušić i Drago Tule.
Druga najjača stranka u Skupštini HNK bit će SDA: Elvira Dilberović, Šerif Špago, Osman Ćatić, Zijat Mušić, Zlatko Hadžiomerović, Ajman Šoše i Amir Šelo.
Po tri zastupnika imat će HDZ 1990 (Ilija Cvitanović, Luka Faletar, Mara Anđelić), SBB BiH (Anel Kljako, Mesud Džajić, Osman Macić) i SDP BiH (Aner Žuljević, Vesna Saradžić, Amer Zagorčić).
DF će imati dva zastupnika (Elmir Šator, Ana-Marija Tadić-Jakovljević), a jednog BPS (Adnan Velagić).

Iako po toj logici Hrvati obnašaju dio vlasti u srednjobosanskom kantonu
Skupštinu SBK čini 30 zastupnika, a najviše mandata na prošlim izborima dobili su SDA i hrvatska koalicija u kojoj su HDZ BiH, Hrvatska seljačka stranka (HSS), Hrvatska kršćanska demokratska unija (HKDU) i Hrvatska stranka prava (HSP) Herceg Bosne – podijelili su po osam skupštinskih mjesta.
Slijedi Savez za bolju budućnost (SBB) koji je osvojio četiri mjesta, koliko je dobila i Socijaldemokratska partija (SDP) BiH. DF je dobio tri mjesta, HDZ 1990 dva, a HSP BIH i HSS Stjepana Radića jedno mjesto.
SDA osvojila je 28.458 glasova, hrvatske stranke 25.213, SBB 12.148, SDP 12.041, DF 9.443, HDZ 1990 7.492, i HSP BiH-HSS Stjepana Radića 3.501.

Zapadna Ercegovina je baš vukoebina. I to teška.

http://balkans.aljazeera.net/makale/posusje-najmlada-opcina-u-bih

Posušje je u bivšoj Jugoslaviji bilo među najsiromašnijim općinama. Nakon rata, propalo je i ono malo poduzeća što ih je bilo. No, procvjetala je trgovina a onda - i proizvodnja. Uprkos bojaznima političara kako Hrvati odlaze iz Bosne i Hercegovine, Posušje je suprotan primjer. To je, prema broju mladih u ukupnoj populaciji, najmlađa općina u BiH.
Osnovna škola u Posušju najveća je po broju učenika u BiH. Ima ih više od 1.700, raspoređenih u tri smjene a uči ih stotinjak nastavnika.

U cijeloj Federaciji na svim državnim univerzitetima pao broj studenata, osim u Mostaru na Sveučilištu.
Sveučilište u Mostaru skočilo sa 13.7% udjela u Federaciji na 15.4%.

2013/14
hrvatsko Sveučilište: 11.193 studenata
bošnjački Univerzitet: 3.202

2012/2013
Sveučilište: 9.896
Univerzitet: 3.433

2011/2012
Sveučilište: 10.077
Univerzitet: 4.275

2010/2011
Sveučilište: 9.431
Univerzitet: 4.710

2009/2010
Sveučilište: 8.298
Univerzitet: 4.611

2008/2009
Sveučilište: 7.767
Univerzitet: 5.016

2007/2008
Sveučilište: 6.993
Univerzitet: 5.120

2006/2007
Sveučilište: 6.256
Univerzitet: 4.976

2005/2006
Sveučilište: 5.491
Univerzitet: 4.900

Фоча је Херцеговина, не буди изрод :P :roll:

Од када? Нисам чуо за то. :namcor:

Stara Hercegovina.

- - - - - - - - - -

Ja prosle godine bih u Cajnicu.......ono brate k'o da se penjes na Akonkagvu u Juznoj Americi! Kako onde narod zivi Boga pitaj. Plus kad sam video, sto ti kazes, Visegrad, Focu, Gacko, Bilecu.......crnjak ljuti. Narocito Gacko mi je delovalo kao krajnji jug Albanije! A isto ti je i sa druge strane Drine. Pocevsi od Nove Varosi, Priboja, Prijepolja, Pljevalja. Sve sama mrtvaja.

Obiđi istočnu i jugoistočnu Srbiju pa da vidiš šta je mrtvaja.

Da, stara Hercegovina, samo sto takav geografski termin vijekovima nije u upotrebi, ako je ikada i bio. Foca pripada istocnoj Bosni a Focaci vec nekoliko stotina godina nisu Hercegovci.

Није тачно. До прије 70 година, људи у данашњој западној Црној Гори себе су сматрали Херцеговцима. А камоли Фочаци.

ВОЈСКА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

Фоча ти је јужно од овог бијелог круга (Горажда)

Па ја сам из Фоче :D

- - - - - - - - - -

У суштини, та подјела на Босну и на Херцеговину је слаба, јер је сад израженија на Српску и Федерацију

Одлично, онда немораш ићи далеко. Питај своје комшије осјећају ли се Херцеговцима па нам препричај реакције.

Подјела земље на Српску и Федерацију је политичка подјела док су термини Херцеговине и Босне географски појмови који се немогу избрисати а камоли заборавити, нарочито када је у питању однос наших комшија из сусједних "република" према нама за које ћемо увијек бити Босанци (па чак и они који су Херцеговци).

Mene neki drugari iz RS zovu "Srbijanac" a ja njih "bosanci" i pritom niko se ne ljuti na to, jer znaju da termin "bosanci" mi u Srbiji koristimo iskljucivo za Srbe iz Bosne, dok za poturice jednostavno samo kazemo...."musliman".

Мени лично не смета када ме називају Боснацем али има оних који се жестоко увриједе ако их тако назовеш. И за појам "Србијанац" исто важи.

Зато што људи из Србије то помињу у контексту националности, типа: Били једном Србин, Хрват и Босанац. И под тим појмом стављају и Србе из Босне и Муслимане. Зато некима смета. А иначе када се то односи на територијалну припадност, ја не знам зашто би се неко љутио тј. ваљда се тиме треба поносити, да си Србијанац, Босанац, Херцеговац и сл.

Ратна репортажа:
Ви­де­ћи ку­да су дво­ји­ца Ср­ба уте­кли, му­џа­хе­ди­ни су кре­ну­ли ми­сле­ћи да ни­је ми­ни­ра­но
Сје­де­ћи на сан­ду­ци­ма од му­ни­ци­је чи­там „Три му­ске­та­ра” у пре­во­ду Си­ме Пан­ду­ро­ви­ћа. Књи­гу ко­ју је Сви­ле­ни за­бо­ра­вио.

У со­би, на тре­ћем спра­ту, чи­ји је зид про­би­јен гра­на­том ми­но­ба­ца­ча од осам­де­сет два ми­ли­ме­тра — по­ло­жај.

Беј­рут је од­ма­ра­ли­ште за ин­тер­нат­ске дје­вој­чи­це. Беј­рут је на Бли­ском ис­то­ку. Ово је Бо­сна — зви­јер ди­вља и не­по­зна­та.

На зи­ду не­вје­штом ру­ком ис­пи­са­ни Ње­го­ше­ви сти­хо­ви:

„Удри вра­га, не остав му тра­га!”

По­ред нат­пи­са ико­на све­тог Пан­те­леј­мо­на.

Пан­те­ли­ја и брат му Или­ја.

Је­ди­но се Ср­би са све­ци­ма ро­ђа­ка­ју.

Се­дам­де­сет ме­та­ра да­ље су му­сли­ман­ски по­ло­жа­ји.

Из­ме­ђу, мин­ско по­ље.

По­ста­вљао га је Пе­ђа, до­бро­во­љац из Кра­ље­ва ко­ји је по­ги­нуо у Ка­син­дол­ској. Ни­ко ви­ше не зна гдје су по­ста­вље­не ми­не.

„Опет ко­па­ју?”

„Ко­па­ју!”

Из­ме­ђу ку­ћа ви­де се го­ми­ли­це зе­мље.

Про­ви­ру­ју оши­ша­не гла­ве. Му­сли­ма­ни се опет уко­па­ва­ју.

Ни­ко не пу­ца иако су на до­ме­ту.

Иако се гла­ве до­бро ви­де.

Ко­па­ју Ср­би ко­ји су оста­ли у Са­ра­је­ву.

Они ко­ји ни­су успје­ли да иза­ђу из гра­да.

Са­да слу­же му­џа­хе­ди­ни­ма као жи­ви зид.

Рад­не бри­га­де са­ста­вље­не од Ср­ба уко­па­ва­ју му­сли­ман­ске по­ло­жа­је. Кроз дво­глед ви­де се њи­хо­ва из­глад­ње­ла ли­ца.

При­је не­ки дан раз­ми­је­њен је се­дам­на­е­сто­го­ди­шњи дје­чак ко­га су си­ло­ва­ли Па­ки­стан­ци. Из­ва­ди­ли су му све зу­бе, и тје­ра­ли га да гу­та му­шко сје­ме.

При­чу о ње­му ис­при­ча­ли су они ко­ји су раз­ми­је­ње­ни за­јед­но с њим. Он не зна да зна­мо шта му се де­си­ло. Но­си нож, шкор­пи­он са при­гу­ши­ва­чем и ћу­ти. Ма­ло, ма­ло па по­диг­не по­кло­пац ка­на­ли­за­ци­је и не­ста­не у мра­ку. Не во­ли свје­тлост. Не во­ли љу­де. Па­цо­ви му по­ка­зу­ју пут. Вра­ћа се окр­ва­вље­не уни­фор­ме. По то­ме зна­мо да је кроз ка­на­ли­за­ци­ју сти­гао иза му­сли­ман­ских по­ло­жа­ја. Са­њам га сва­ке но­ћи, из ње­го­вих окр­ва­вље­них уста ци­је­ди се му­шко сје­ме.

Ми­тра­ље­зац ми да­је дво­глед. Гле­дам ли­ца упа­лих обра­за.

Не ви­де им се очи. Или су то оч­не ду­пље.

Сје­ћам се дје­ча­ка.

Че­сто по­же­лим (а сва­ког да­на их до­во­де на ко­па­ње) да при­ти­снем ру­чи­цу од бро­вин­га, да пу­стим ра­фал по оши­ша­ним гла­ва­ма, по чвор­но­ва­тим пр­ља­вим ло­ба­ња­ма, да им пре­кра­тим му­ке.

Под­не је. Плус три­де­сет. До­бри­ња, Са­ра­је­во.

Ве­ли­ка зе­ле­на му­ва зу­ји око на­ших гла­ва.

Ис­пред ку­ће мач­ка раз­вла­чи цри­је­ва дру­ге мач­ке ко­ју је раз­ни­је­ла гра­на­та.... https://www.google.rs/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&cad=rja&uact=8&ved=0CBwQFjAAahUKEwitnu-PgebGAhXHvhQKHcSaAks&url=http%3A%2F%2Fwww.pravda.rs%2F2015%2F07%2F15%2Fratna-reportaza-vi%25C2%25ADde%25C2%25ADci-ku%25C2%25ADda-su-dvo%25C2%25ADji%25C2%25ADca-sr%25C2%25ADba-ute%25C2%25ADkli-mu%25C2%25ADdza%25C2%25ADhe%25C2%25ADdi%25C2%25ADni-su-kre%25C2%25ADnu%25C2%25ADli-mi%25C2%25ADsle%25C2%25ADci-da-ni%25C2%25ADje-mi%25C2%25ADni%2F&ei=vfiqVe3LJ8f9UsS1itgE&usg=AFQjCNEdPLvoyvQPZUL5vsBTdvRyEYuFjA

I to spomiljanje Bosne je cista propaganda. Mi imamo cetri regije u Srpskoj i nijedna nije Bosna. I vazda neki nasi igoramusi mumlaju o Bosni. Kod nas u Srpskoj nema Bosne.

JSpBznu.png

Back