Како сам у критичним данима септембра-октобра 1995-е био на другом ратишту, опрезан сам поводом дешавања у Крајини. Инфоемисао сам се, имам бројне познанике и пријатеље, актере тих догађаја, тако да ипак имам добра сазнања.
Када је у питању пад неких крајишких општина у септембру-октобру 1995-е, пуно је ту манипулација, подваљених лажи и "искривљавања" чињеница.
Форумаш
Дундурије је дао коректан опис те ситуације, наравно у тако сажетом посту немогуће је дати квалитетан осврт на сва та дешавања, требало би неколико страница да се опишу догађаји и објасни та ситуација када догађаји драматичном брзином сустижу једни друге, а ако одете у ширину, постане смарајуће, а и иначе људи тврдоглаво одбијају да покушају сагледати ширу слику од оне упрошћене коју су формирали.
Ту се кроз те подваљене лажи и манипулације, врло перфидно моделира лажна слика, за посљедицу има "болдовање" анимозитета према Крајишницима, и онима у Српској и онима у Српској Крајини, и уопште према свим Србима пречанима.
Имамо ту појаву попут овог билмеза на теми који себи даје за право да поручи другима да "
лупетају" и који у сваком посту показује "импресиван" ниво неписмености. Један од принципа на форумима ми јесте да не придајем пажљу правописним грешкама (а и реално, сви грешимо), али лик који показује такав безобразлук, а на другој страни неписменост заслужује осцјену страшно, не заслужује бити "поштеђеним".
Како год, оно што је извјесно и што су и форумаши на теми и сви мислећи људи примијетили и исправно закључили, морало се тих критични мјесеци "стање на терену прближити" давно прије задатом омјеру 51:49%. У супротном да су у преговоре Срби ушли са 2/3 територије које је контролисала ВРС нешто прије тих бурних дешавања, преговори би килаво ишли, могуће би у старту били осуђени на неуспјех.
Силник који се током читавог одбрамбено-отаџбинског рата сврстао са својим капацитетима и политичким утицајем против Српске и ВРС, тих мјесеци се активније укључује, употребивши војне ефективе "порадио је" да се стање на терену приближи задатом омјеру.
Друга ствар, тамо гдје су српске снаге пружиле отпор, напредовање ХВ и тзв АБиХ би било заустављено, ни макац даље, а биле би натјеране и на повлачење.
Шта се све дешавало у позаини тих дешавања, какве су све наредбе или боље рећи упутства добијали важни актери те приче и те драме, сазнати никад нећемо, можемо тек нагађати на основу неких изјава. И ту када дајемо суд о неким личностима, пожељан је опрез: У супротном олако ћемо ставити бреме кривице личностима које то нису заслужиле.