Одбрамбено-отаџбински рат 1992-1995

• Začetnik teme Začetnik teme Blau
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Босански Срби нису могли имати то наоружање јер тако нешто не постоји.
О односима војних ефектива пожељно је препустити да кажу коју они који познају материју,. Једно је пропаганда српских неријатеља и аутошовиниста, друго стварно стање, ВРС је била у неповољном положају, и што се тиче људских ефектива и МТС, друга страна је у континуитету добијала војну опрему, ВРС је читаво вријеме била ограничавана, спутавана, силник је стао уз непријатеља, забрана дејства авијације, ултимативан захтјев да се артиљерија прво удаљи 10 км па онда 20 км од положаја око Сарајева, у таквим околностима ВРС је уз силне напоре држала положаје.
Veoma je lako doći do podataka o efektivama zaraćenih strana tako da ovakve budalaštine nema smisla pisati.
U Bosni je započet još jedan rat kada ni prvi nismo okončali u našu korist i okrenuli smo međunarodnu javnost protiv nas.
Kilavo smo ratovali svugde, hv je imao oružja koliko i VRSK, VRS je imala oružja mnogo više nego sve snage neprijatelja zajedno.

Po pitanju tenkova ukupno je VRS ostalo oko 300 vozila, koji su u vreme JNA pripadali 329.oklopnoj brigadi i 14, 16, 49,327, 336 i 343. motorizovanoj brigadi, kao i 980. nastavnom centru.

Armija BiH je tokom rata imala simboličan broj oklopnih vozila i tek je u završnici rata pribavljen je određeni broj. Prvi korpus je 1992. imao jedan T-55 i dva oklopna transportera, a 1995. narastao je na dva T-34, devet T-55 i dva oklopna transportera. Peti korpus u širem prostoru Bihaća je pri kraju rata imao pet T-55, a Sedmi korpus sedam tenkova T-55. Takođe i jedinice HVO su u svome sastavu imale manji broj tenkova T-55, kao i nekoliko M-47.

O artiljeriji i ostalome da ne pišem. Jedina prava organizovana i naoružana vojska u prvih dve godina ratovanja je bila srpska.

VRSK
Po pitanju brojnosti ostavljenih sredstava OMJ i ostale tehnike ne postoje potpuno provereni podaci. Tokom juna 1992, prema podacima Generalštaba VRSK, na raspolaganju su bila 262 tenka, 56 raznih oklopnih vozila, 1.360 artiljerijskih oruđa, 2.573 vozila i ostalo.

Prema dokumentu "Referisanje vrhovnom komandantu o planu upotrebe SVK", iznetim početkom 1995. vojska krajiških Srba je imala 301 tenk, 111 oklopnih vozila.

Ovoliki broj tehnike neprijatelj nije nikada dostigao.

Нису.
Прекретница рата је укључење НАТО савеза, у августу-серптембру 1995.године брутално бомбардовање градова и свих војних положаја ВРС, Српска, и јединице ВРС су разаране по дубини и ширини, тукли смо се док смо могли, али у августу-септембру 95-е сила ударила којој нисмо могли парирати.
Бомбардовање НАТО снага, када је Српска разваљена, су искористили наши непријатељи и освојили дијелове Крајине, стигли су до ХЕ Бочац, око 40 км од Бања Луке. Ту је тај продор узрокован огромном НАТО помоћи био заустављен, наравно да већи градови у Крајини нису били никад угрожени.
Jeste, NATO je bombardovao i nametnuo zabranu letenja, vise od godinu dana nakon početka rata u BiH.
To vrs nije sprečavalo da i dalje ratuje.
Prekretnica u ratu je angažovanje Hrvatske vojske krajem 1994. pa nadalje. Kada dolaze na 20km od BL, rat je gotov, srpsko vođstvo baca peškir.
General Lisica je kazao da je grad već bio u zbegu i poučeni dotadašnjim događajima i Banja Luka bi pala .

Одакле та будалаштина. Пред почетак дејтонских преговара ВРС је контролисала око 54% територије бивше БиХ. Тачан % је немогуће установити али није више од 55% (значи у том моменту) ни мање од 53% територије бивше БиХ.
У Дејтону су Српској враћени Мркоњић, Шипово и неки мањи рубни дијелови комшијских општина (па ево и сад ако саберемо и одузмемо што је враћено, то је збирно око 3-4% територије БиХ), одузет је значајан дио Озрена, територије уз коридор, део према Тузли, потез уз комуникацију Кладањ-Олово, општине Хаџићи, Илијаш, већи део српског Сарајева, део Трново и коридор према Горажду (тзв "пут вискија") те неке територије у источној Херцеговини, тако се дошло до тих 49%.
Zna se tačno koliko je ko kontrolisao, naposletku o tome su se vodili pregovori i crtale karte.
Srpskoj je vraćen veliki teritorij, skoro desetina današnjeg od strane Hrvata.

Кад напишеш нама, на кога мислиш?
Нешто нисао срео Срба који ће написати или рећи да је Караџић предао источно Сарајево, а да будемо прецизни, тада се 1995-96 и званични звало Српско Сарајево. Мада опет ко зна, и Срба има разних.
Bio sam mali , ali secam se kada je istočno Sarajevo pripalo federaciji da sam na TV-u gledao kako su Srbi odvozili i svoje mrtve od tamo.
Deda je onako za sebe kometarisao "predali smo im Sarajevo zauvek".

Bezvredna mahala koja je mogla da bude malo više porušena, a ne samo ovlaš rovašena. Mada, i ovako je poslužilo svrsi pošto teroristi sa tri puta brojnijim snagama nisu mogli da probiju blokadu :kafa:

Čitaš li komentar? Naravno da nisu mogli da probiju , nije sve u ljudskoj sili, nešto je i u artiljeriji, topovima, haubicama, tenkovima, utvrđenim položajima i dr. Ja ti pišem da je srpska politika strašno pogrešila što je predala teritorije u Dejtonu preko kojih je Sarajevo držani u blokadi, j budućem ratu nema više blokada Sarajeva a 80 hiljada vojnika je operativno da ide prema Drini. Strašna greška srpske politike u Dejtonu.

Čitaš li komentar? Naravno da nisu mogli da probiju , nije sve u ljudskoj sili, nešto je i u artiljeriji, topovima, haubicama, tenkovima, utvrđenim položajima i dr. Ja ti pišem da je srpska politika strašno pogrešila što je predala teritorije u Dejtonu preko kojih je Sarajevo držani u blokadi, j budućem ratu nema više blokada Sarajeva a 80 hiljada vojnika je operativno da ide prema Drini. Strašna greška srpske politike u Dejtonu.

Tako je, bravo, i mi smo samo iskoristili artiljeriju da napravimo efikasniju stvar od uličnih borbi za grad nikakve vrednosti. Uzgred, Sarajevo ćemo držati u blokadi i u nekom eventualnom sledećem sukobu, jer je dovoljno oped da ga čukamo sa brda.

Bezvredna mahala koja je mogla da bude malo više porušena, a ne samo ovlaš rovašena. Mada, i ovako je poslužilo svrsi pošto teroristi sa tri puta brojnijim snagama nisu mogli da probiju blokadu :kafa:

Tako je, bravo, i mi smo samo iskoristili artiljeriju da napravimo efikasniju stvar od uličnih borbi za grad nikakve vrednosti. Uzgred, Sarajevo ćemo držati u blokadi i u nekom eventualnom sledećem sukobu, jer je dovoljno oped da ga čukamo sa brda.

Kako? Kojoj blokadi? S kojih položaja? Poznaješ li teren oko Sarajeva? Ilijaš je njihov, više nije srpsku, Vogošća njihova, više nije srpska, Hadžići njihovo, spojeni sa Zenicom i Tuzlom, spojeni su sa Goraždem još je u punoj izgradnji tunel od 15 kilometara između Goražda i Sarajeva. S kojih pozicija misliš da postaviš blokadu Sarajeva? Po profesiji sam vojno lice, penzionisan u činu pukovnika, znam šta pišem.

170405097.4_mn.jpg

Poslednja izmena:
Kako? Kojoj blokadi? S kojih položaja? Poznaješ li teren oko Sarajeva? Ilijaš je njihov, više nije srpsku, Vogošća njihova, više nije srpska, Hadžići njihovo, spojeni sa Zenicom i Tuzlom, spojeni su sa Goraždem još je u punoj izgradnji tunel od 15 kilometara između Goražda i Sarajeva. S kojih pozicija misliš da postaviš blokadu Sarajeva?

Veoma jednostavno, tolika vojska ne može da ostane neprimećena, pokret ka Srpskoj u bilo kom pravcu biće neutralisan artiljerijom, možda i avionima, baš kao što se rokaju teroristi na otvorenom prostoru u Siriji. U međuvremenu ćemo da nastavimo da rušimo mahalu. Ali, ovo su sve ionako samo proizvoljne konstrukcije, pošto loj nema ni hrabrosti ni mogućnosti da pokuša bilo šta u sledećih pola milenijuma, pod uslovom da im mi dopustimo da dišu toliko dugo.

Treba biti pošten pa reći da VRS i VRSK nisu imale šansi protiv ABiH, HV i HVO. Tehnika je uvijek bila na strani Srba, ali ljudstvo i ekonomija su bili na drugoj strani. VRSK 1995. je bila poražena vojska i prije Oluje, načeta očajnim ekonomskim stanjem, zamorom i dezertiranjima. U Krajini je bilo oko 450 000 ljudi i to ruralnih, manje obrazovanih i bez i jednog većeg urbanog centra. Sve skupa u RS i RSK je bilo oko 1,8 milijuna ljudi naspram skoro 6,5 milijuna u HR i FBiH. Odokativno. Postoji podatak da je prije "Bljeska" u Z.Slavoniji velik dio Srba već kriomice uzeo hrvatske papire.

Tehnika ne dobija rat, nego ljudski resurs. To ne umanjuje činjenicu da su Srbi loše i konfuzno ratovali sa slabo postavljenim ciljevima, očajnom ekonomijom i posljedično sve lošijom motivacijom. To nema puno veze sa narodnim osobinama ili hrabrosti. Uvijek su okolnosti glavne.

Veoma jednostavno, tolika vojska ne može da ostane neprimećena, pokret ka Srpskoj u bilo kom pravcu biće neutralisan artiljerijom, možda i avionima, baš kao što se rokaju teroristi na otvorenom prostoru u Siriji. U međuvremenu ćemo da nastavimo da rušimo mahalu. Ali, ovo su sve ionako samo proizvoljne konstrukcije, pošto loj nema ni hrabrosti ni mogućnosti da pokuša bilo šta u sledećih pola milenijuma, pod uslovom da im mi dopustimo da dišu toliko dugo.

Zaobilaziš jasno pitanje? Kako misliš da postaviš blokadu Sarajeva bez Ilijaša, Vogošće, Hadžića, Ilidže i dr?

Poslednja izmena:
Treba biti pošten pa reći da VRS i VRSK nisu imale šansi protiv ABiH, HV i HVO. Tehnika je uvijek bila na strani Srba, ali ljudstvo i ekonomija su bili na drugoj strani. VRSK 1995. je bila poražena vojska i prije Oluje, načeta očajnim ekonomskim stanjem, zamorom i dezertiranjima. U Krajini je bilo oko 450 000 ljudi i to ruralnih, manje obrazovanih i bez i jednog većeg urbanog centra. Sve skupa u RS i RSK je bilo oko 1,8 milijuna ljudi naspram skoro 6,5 milijuna u HR i FBiH. Odokativno. Postoji podatak da je prije "Bljeska" u Z.Slavoniji velik dio Srba već kriomice uzeo hrvatske papire.

Tehnika ne dobija rat, nego ljudski resurs. To ne umanjuje činjenicu da su Srbi loše i konfuzno ratovali sa slabo postavljenim ciljevima, očajnom ekonomijom i posljedično sve lošijom motivacijom. To nema puno veze sa narodnim osobinama ili hrabrosti. Uvijek su okolnosti glavne.

Jedne prilike neko je to opisao nekako ovako srpska vojska je kod Osijeka a nije u Osijeku, kod Zagreba a nije u Zagrebu, kod Sarajeva nije u Sarajevu, kod Dubrovnika nije u Dubrovniku a gradovi su i koncentracija stanovništva i ekonomije i dr.

Tehnika ne dobija rat, nego ljudski resurs.

To ako imaš osvajačke namere, to jest da konsoliduješ teritorije koje si uzeo. Međutim, neki sledeći sukob (za koji ja mislim da ga neće ni biti) bi bio kombinacija te dve stavke, pošto su nam teritorije koje držimo etnički čiste i, za razliku od prethodnog rata, ne moramo da brinemo o nekakvim delovanjima iznutra, već možemo da se koncentrišemo na odbranu svog, gde će opet do izražaja doći tehnika. Drugoj strani sada fali i ljudski resurs i tehnika...

To ako imaš osvajačke namere, to jest da konsoliduješ teritorije koje si uzeo. Međutim, neki sledeći sukob (za koji ja mislim da ga neće ni biti) bi bio kombinacija te dve stavke, pošto su nam teritorije koje držimo etnički čiste i, za razliku od prethodnog rata, ne moramo da brinemo o nekakvim delovanjima iznutra, već možemo da se koncentrišemo na odbranu svog, gde će opet do izražaja doći tehnika. Drugoj strani sada fali i ljudski resurs i tehnika...

Mislim da je najugroženiji deo na potezu Pale, Han Pijesak, Kalinovik , Rudo radi izuzetno slabe naseljenosti.

Jedne prilike neko je to opisao nekako ovako srpska vojska je kod Osijeka a nije u Osijeku, kod Zagreba a nije u Zagrebu, kod Sarajeva nije u Sarajevu, kod Dubrovnika nije u Dubrovniku a gradovi su i koncentracija stanovništva i ekonomije i dr.

Džakula, samo su gradovi bili drugi. Drugo, Hrvatskoj nikako nije moglo biti u interesu da ide dublje u RS 1995. Jer zašto? Da ojača Bošnjake? Puno bolje je biti u državi sa 37% Srba i 50% Bošnjaka nego sa 80% Bošnjaka i 5% Srba. To opet nema veze sa osobnim sentimentima bilo koga prema bilo kome nego sa praktičnom politikom.

Džakula, samo su gradovi bili drugi. Drugo, Hrvatskoj nikako nije moglo biti u interesu da ide dublje u RS 1995. Jer zašto? Da ojača Bošnjake? Puno bolje je biti u državi sa 37% Srba i 50% Bošnjaka nego sa 80% Bošnjaka i 5% Srba. To opet nema veze sa osobnim sentimentima bilo koga prema bilo kome nego sa praktičnom politikom.

Politika "ravnoteže", na kojoj je sklopljen i Dejton.

Sada svima fali sve, nema smisla voditi rat ako su gustoće stanovništva 50-70 po km2. Teritorija imaju i Srbi i Hrvati znatno iznad europskog prosjeka. Bošnjaci su u nezavidnoj situaciji i tu su dobili i Srbe i Hrvate protiv sebe. Iako tvoje mišljenje o Rvatima znam, to dvoje zaista više nemaju razloga ratovati, jer su se grubo odstranili tamo gdje su si smetali. Hr je u interesu jaka RS.

Zahtjevi Bošnjaka su logični i ići će u prvom redu protiv Hrvata u BiH, jer Srbi su svoje zauzeli. FBiH bi za Bošnjake bila taman a mi smo sad tu "višak". Opet, nema veze sa osobnim sentimentima.

Sada svima fali sve, nema smisla voditi rat ako su gustoće stanovništva 50-70 po km2. Teritorija imaju i Srbi i Hrvati znatno iznad europskog prosjeka. Bošnjaci su u nezavidnoj situaciji i tu su dobili i Srbe i Hrvate protiv sebe. Iako tvoje mišljenje o Rvatima znam, to dvoje zaista više nemaju razloga ratovati, jer su se grubo odstranili tamo gdje su si smetali. Hr je u interesu jaka RS.

Zahtjevi Bošnjaka su logični i ići će u prvom redu protiv Hrvata u BiH, jer Srbi su svoje zauzeli. FBiH bi za Bošnjake bila taman a mi smo sad tu "višak". Opet, nema veze sa osobnim sentimentima.

Hrvati se ionako iseljavaju , posebno hrvatske enklave u Zeničko-dobojskom i Srednjo-bosanskom kantonu.

Hrvati se ionako iseljavaju , posebno hrvatske enklave u Zeničko-dobojskom i Srednjo-bosanskom kantonu.
Te enklave su ionako zanemarive u velikoj slici, Hrvati bi vjerojatno potpisali treći entitet bez tih enklava. Samo što Bošnjacima to ne bi bilo dovoljno vjerojatno. A zapadni kantoni su usprkos svemu dosta demografski žilavi.

Veoma je lako doći do podataka o efektivama zaraćenih strana tako da ovakve budalaštine nema smisla pisati.
Наравно да није лако, тражи времена, не селективан него темељит приступ. Што могу учинити под условом да имам релевантног саговорника, ту водити расправу са оним ко ће гурати пропагандну мантру, или вадити податке из антисрпских портала, је залудан посао.
Ефективи су и бројност, и борбена средства, и МТС, и логистика, рат је почео са МТС бивше ЈНА, ВРС је дошла до дијела тих средстава, оних које ЈНА није успјела дислоцирати до 19.05.1992.
За ток рата много је ту важних фактора, политичка позадина, подршка моћног играча, који ће 10ак пута ВРС ултимативно поручити да заустави дејства и врати освојено, економија, финансијска подршка, одржавање и ремонт тих МТС, можеш имати технику, али шта вреди ако је мањи % у оперативној употреби или ако за 80% возила ниси ни акумулаторе у стању обезбједити или пак гориво.
Јједна опширна тема која тражи детаљнији и темељитији приступ, и расправу са онима који познају материју, набадати селективно неке бројке је бесмислено разглабање.
U Bosni je započet još jedan rat kada ni prvi nismo okončali u našu korist i okrenuli smo međunarodnu javnost protiv nas.
Срби нити су започели рат у бившој БиХ нити су га узроковали, други су.
Kilavo smo ratovali svugde,...
Ратовали смо како смо знали и умјели. У политичким околностима када смо спутани и под сталним притиском, када силник, прејак играч у континуитету ради протов Срба, по потреби и војно се укључи, боље се није могло. Но то недовршени људи који слику формирају како им је отац или бабо причао не разумију.
Zna se tačno koliko je ko kontrolisao, naposletku o tome su se vodili pregovori i crtale karte.
Srpskoj je vraćen veliki teritorij, skoro desetina današnjeg ....
И да је десетина (мање је) од данашњег територија Српске, то је десетина од 49%, опет остаје 44% територије БиХ. Али су у току преговора у Дејтону Српској узете много веће територије, које је у том моменту контролисала ВРС. Написах у посту које.
ВРС је почетком преговора у Дејтону контролисала око 54% (+/-) територије БиХ. Могуће си негдје прочитао, чуо да је то било мање од 49%, пропаганда ради, међутим, ако и летимично погледаш мапу, једна бесмислица.
Bio sam mali , ali secam se kada je istočno Sarajevo pripalo federaciji da sam na TV-u gledao kako su Srbi odvozili i svoje mrtve od tamo.
Deda je onako za sebe kometarisao "predali smo im Sarajevo zauvek".
Ти си био мали, ја сам био учесник тих догађаја. Људи паметују, моралишу, свирају ку*цу, међутим сваки од тих сарајевских Срба је пролазио кроз личну агонију, катарзу. Бранили су своје српско Сарајево и одбранили, сада морају предати непријатељу.
Виде људи тако неке слике, детаље на ТВ, формирају суд, моралишу, окривљују, међутим бјеше то трагедија сарајевских Срба, свако се на свој начин борио са својим демонима, било, прошло, неко разумије, неко не, идемо даље.

Nisu Srbi imali na početku problema čak ni sa brojem vojnika, imali su daleko više od ostalih, jednu Bijeljinu za bosanske prilike velik grad su zauzeli Arkanovci za pola dana.
Problem je ono "lako ćemo" i alavost na pare.

Te enklave su ionako zanemarive u velikoj slici, Hrvati bi vjerojatno potpisali treći entitet bez tih enklava. Samo što Bošnjacima to ne bi bilo dovoljno vjerojatno. A zapadni kantoni su usprkos svemu dosta demografski žilavi.

BiH je ovakva kakva je neodrživa. Bošnjacima bi bilo najpametnije da razmišljaju o vlastitoj nacionalnoj državi. Da puste Srbe i Hrvate, da pregovorima dobiju 40 odsto u teritoriji i "mirna Bosna".

Nisu Srbi imali na početku problema čak ni sa brojem vojnika, imali su daleko više od ostalih, jednu Bijeljinu za bosanske prilike velik grad su zauzeli Arkanovci za pola dana.
Problem je ono "lako ćemo" i alavost na pare.
Nisu na početku, to nije u pitanju. U početku su jedino Srbi imali vojsku uopće. Hrvatska tek od 9mj 91. stvara vojsku sa zarobljenom tehnikom a dotad je imala lako naoružanu policiju, Bošnjaci su rat dočekali bez ičega. Govorio sam o 1995. kada su svi raspolagali barem sa kalašnjikovima i minobacačima. Bošnjaci su imali oko 150 000 pod kakvim takvim oružjem. HVO još 50 000+ nekoliko brigada HV. VRS je imala koliko, 90 000 sve skupa?

Back