nije_lako:
maleni:
nije_lako:
Matej 17;14. - 21.
14.A kad dođoše k narodu, pristupi k njemu čovek klanjajući mu se
15.I govoreći:Gospode!pomiluj sina mojega;jer o mijeni bjesni i muči se vrlo;jer mnogo puta pada u vatru,imnogo puta u vodu.
16.I dovedoh ga učenicima tvojijem, i ne mogoše ga iscijeliti.
17.A Isus odgovarajući reče: o rode nevjerni i pokvareni!dokle ću biti s vama?dokle ću vas trpljeti?Dovedite mi ga amo.
18.I zaprijeti mu Isus;i đavo iziđe iz njega;i ozdravi momče onoga časa.
19.Tada pristupiše učenici k Isusu i na samo rekoše mu:za što ga mi ne mogosmo izgnati?
20.A Isus reče im:za nevjerstvo vaše.Jer vam kažem zaista:ako imate vjere koliko zrno gorušičino, reći ćete gori ovoj
rijeđi odavde tamo, i prijeći će, i ništa neće vam biti nemoguće.
21.A ovaj se rod izgoni samo molitvom i postom.
Marko 9;17. - 29. Ista proširena priča.
Luka 5;30. - 35.
30. I vikahu na njega književnici i fariseji govoreći učenicima njegovijem:zašto sa carinicima i grješnicima jedete i pijete?
31. I odgovarajući Isus reče im: ne trebaju zdravi ljekara nego bolesni.
32. Ja nisam došao da dozovem pravednike nego grješnike na pokajanje.
33. A oni mu rekoše: za što učenici Jovanovi poste često i mole se Bogu, tako i farisejski;a tvoji jedu i piju?
34. A on im reče:može te li svatove natjerati da poste dok je ženik s njima?
35. Nego će doći dani kad će se oteti od njih ženik, i onda će postiti u one dane.
Dok je Hrist bio među njima nisu postili, ali su postili nakon Uspenja.
Galatima 5;16. - 26.
Bez posta se je ovo nemoguće. Same oči te pri hrani varaju i mame (sve je sito - samo oči nisu, pritajena sebičnost: recimo na nekoj proslavi kada ti druga osoba "ispred nosa" uzme parče mesa,kolača ili sl.na kojeg si se namerio i sl.), miris, ukus. Obuzdaj želje očiju,nepca, trbuha i skoro sve si obuzdao. :wink:
Korinćanima II 11;27
27. U trudu i poslu,u mnogom nespavanju,u gladovanju i žeđi, u mnogom pošćenju, u zimi i golotinji
I kao što je na jednom mestu rekao da se trebamo ugledati na njega i Hrista. Kakav je to bio post Pavlov...prisilan ili iz ljubavi prema Bogu i ljudima?
Rimljanima gl 14. cela se odnosi na to koliko ko može primiti (inače su se Apostoli najviše borili protiv idolskih ŽRTAVA pri ishrani).
21.Dobro je ne jesti mesa, i vina ne piti, i ono ne činiti na šta se tvoj brat spotiče, ili oda šta gori postaje ili slabi.
22.Ti imaš vjeru? Imaj je sam u sebi pred Bogom. Blago onome koji ne osuđuje sebe za ono što nađe za dobro.
23.A koji sumnja osuđen je ako jede, jer ne čini po vjeri: šta god nije po vjeri grijeh je.
To je u pravoslavlju opšte poznata stvar - svi naši svetitelji iz redova monaštva su isceljivali milošću Božijom bolesne, slepe, gluve, opsednute demonima, prozorljivošću tešili i lečili duše, imali sve darove Svetog Duha - čineći čudesa još za života, spašavajući ljude u ime Gospoda našeg Isusa Hrista. Koliko to mogu činiti pripadnici sekti? Setite se da je i ubrus Sv.Ap. Petra isceljivao bolne (Dela Apostolska) - setite se vi koji pravoslavno svetootaštvo, mošti i post prezirete. Čuvajte se da zbog toga ne budete prezreni za neverstvo vaše i podsmeh kojem svoju decu učite. Mi smo sa pravoslavljem i verom primili i post (posta se razrešuju bolesni,stari, deca i trudnice). Vi koji ga ne možete podneti ne podsmevajte mu se.
U Novom Zavetu vi ste tražili razlog da ne postite, mi smo našli razlog da iz ljubavi prema Bogu postimo.
Nije tebi lako uistinu. Niko rec nije rekao protiv biblijskog posta koji osim potpunog odbijanja hrane podrazumeva i duhovno delovanje. Poroblem je sto pravoslavci veruju da poste a u to vreme im je najveca briga kako da spreme sto vise "koser" hrane.
Ako je to post ja zahvaljujem Bogu sto tako ne postim.
Nije ni moje, ni tvoje maleni da osuđujemo one koji ne mogu da shvate i prihvate post. Ali nije u redu da se omalovažava vrednost posta, pogotovo ako se zahvaljujući njemu uzdiže duh. Mnogi pravoslavci kod nas ne znaju zbog čega se posti i koja je svrha posta,zašto ga je Crkva propisala, zašto ih sveštenstvo opominje da pri postu umnože molitve i dobra dela. 50 godina se pravoslavlje u Srbiji držalo u budžacima kao tradicija, u Crkvu išlo krišom, sveštenike za osvećenje vodice malo je ko zvao (većina koja je i primala sveštenika radila je to zato "što je takav red i običaj, što su tako radili naši stari ..."),deca krštavana tajno pogotovo ako su im roditelji bili članovi KPJ. Deca su generacijama učena da Bog ne postoji, da su postili samo siroti seljaci dok su popovi mrsili: samo su negativni primeri davani na uvid jer je "komesar rekao da od danas nema Boga!". Sveštenici su u komunizmu zbog progona videli samo oličenje Satane i bili blagi prema pastvi kako ne bi i njih izgubili. Crkvena imovina je bila oduzimana, preoravani su grobovi u Porti i na njima su podizana državna zdanja. Zapravo postojalo je 50 godina duhovnog mraka. Kada je on "popustio" ljudi su počeli shvatati Boga i njegovu pravdu na način koji im je prezentovan u partizanskim i "rambo" filmovima (JA i MI i NAŠI protiv mrskog im neprijatelja, DOBRI i ZLI), pravoslavlje je u glavama većine spojeno sa nacionalizmom (kao i sve vere uostalom na teritoriji exYu), dok su raznorazne sekte i "duhovni centri" počeli uzimati maha i na brzinu "pazariti" duše. Tvrdim ti da ni jednog pravoslavca koji je dušom vernik i gladan duhovne hrane i koji je iole upućen i istraživao Pravoslavlje ni jedna sekta ne bi dobila (večinu koje poznajem i koji su prešli u neku drugu "hrišćansku sektu" prešli su iz finansijskih razloga, iz koristoljublja - i tek onda saznali ono za šta se nisu želeli potruditi da saznaju u pravoslavlju koje im je sve vreme pred očima i "na izvolite"). Post nije za badava dat pravoslavcima i Bogu hvala vidim i da SPC radi na tome da se i preko medija ljudima objasni zašto - onaj ko želi i ko treba da shvati shvatiće, onaj koji je još uvek slab i tek treba da primi primiće, onaj ko ne treba neće - sve je Božija volja, jer je On taj koji ljudima otvara oči i uši. Svako od nas prima onoliko koliko traži i dobija shodno duhovnom uzrastu i posti prema željama srca - neko plače što posti uz pun trbuh, a neko se raduje sa koricom hleba i vodom.
Dragi moj, ja niti osuđujem niti branim one koji ne mogu da shvate i prihvate post. Naprotiv, želeo bih sve ljude da podstaknem da se posvete postu. Pravom i istinskom biblijskom postu, ne pravoslavnom, ne katoličkom, već biblijskom postu.
Ako misliš da je moje pisanje nastojanje da omalovažim vrednost posta onda si u zabludi. Naprotiv post je po meni od neprocenive važnosti za duhovni rast i duhovno napredovanje. Ali, ponavljam, biblijski post, ne pravoslavni, ne katolički, već pravi i jedinstveni biblijski post. Post u kojem se ni ne postavlja pitanje hrane (jer se ona na uzima), već pitanja vere, delovanja, pomaganja, tešenja, hrabrenja ... Post u kojem se vreme provodi u molitvi i istraživanju Pisma, u zajedništvu sa braćom i sestrama.
Verujem ti da mnogi pravoslavci ne znaju zbog čega se posti i koje je svrha. Stvarno, reci ti meni, koja je svrha posta u kojem je samo izmenjen jelovnik, u kojem ljudi veliki deo vremena provode u razmišljanju šta bi smeli, a šta nebi smeli da jedu. Nećeš mi valjda reći da je smisao posta odricanje od mrsne hrane (i to ne svakog mrsa).
Možda i jeste, jer ti kažeš da je taj post crkva propisala. Međutim ja ti kažem da ne moraš da držiš post koji je crkva propisala, već se postaraj da držiš post koji je opisan u Bibliji. Ako to držiš i drugima govoriš onda im post neće biti besmislen, jer post ne treba držati zbog crkve već zbog sebe i svog odnosa sa Bogom.
Znaš već mi je muka od toga da su pravoslavni bili 50 godina pod presijom. Jadni vi, svi su se urotili protiv vas u nameri da vas unište. Međutim katoločka crkva i ostale crkve imale su slobodu da deluju. Zašto? Možda da unište srpski narod i veru? Toga se još nisi setila da napišeš. Ja sa živeo u katoličkoj sredini i mogu da ti kažem da ih niko nikakvim represijama nije mogao sprečiti da idu u crkvu i da sahranjuju svoje mrtve na njihov način, ... i sve ostalo. Zato nemoj da pričaš gluposti. Samo nemoj da mi kažeš da je to bilo negde tamo, jer nije, već ovde u Zemunu.
Tako da je jedima bilo dobro, a vama jadnima loše u istoj zemlji sa istim režimo. Mislim da su to gluposti i izgovor da bi se opravdalo 50-godišnje lenstvovanje i nerad. Znam da je pravoslavnoj crkvi bilo jako dobro ze vreme predratne Jugoslavije jer je imala ugovor sa kraljem o svojm delovanju koji je pretočen u Zakon o crkvi, i da je nestankom toga zakona ona dovedena u isti polozaj sa ostalim grupacija i orgranzacijama.
Dragi moj imaš strašne predrasude prema vernicima drugih konfesija i bilo bi dobro kad bi sagledala ovaj problem iz drugih uglova. Možda onda nebi govorila besmislice.
Nemoj zaboraviti da su partizanske filmove i uvozne rambiće snimali i producirali pripadnici tvog naroda, koji su hteli da sede na dve stolice. Zelja im je bila da budu komunisti i uspesni i da budu vernici i ponizni. Medjutim, Bog se neda ismevati, pa sada plaćamo cenu tog ponašanja.
Ianče, znam pravoslavce koji su bili iskreni u veri i koji su shvatili svoje zablude. Znam i sada one koji su i SPC i deluju da se ona konačno otvori i da se razbije taj ksenofobični, fašisoidni, kvazidogmatski lobi koji svoj narod vodi u izolaciju i fizički propast.
Ja bih baš voleo da upoznam nekog ko je u hrišćansku evanđeosku crkvu došao iz pravoslavlja zbog novca. Ako je i takvih bilo, vrlo brzo su se razočarali i vratili, jer to nisu našli. Crkva ih je prozrela i prezrela pa su se vratili odakle su i došli.
Samo pravoslavlje može da govori o pazarenju duša, jer jedino ima tu ideju u svojoj glavi. Mislite da ijedna duša može da se kupi. U kakvog Boga vi to verujete? Ja nisam nikad cuo da duša može da se kupi. Možeš da kupiš čoveka, ali dušu nikad. Zato prestanite da bulaznite o takvim stvarima vec se pokorite Bogu i pocnite da delujete. Vreme je kratko, nespasenih je previse i posla ima za sve one koji veruju u Hrista.
Samo da te, za kraj podsetim na Hristove reči "Ko nije protiv vas, taj je sa vama!" Ako imaš uši ....