О ПОСТУ

MaranAta

Ističe se
Poruka
2.303
Поред молитве а свега што служи духовном животу, свети оци приписују и посту нарочиту важност Они су посматрали тело и душу као једну целину и тако их третирају у свим њиховим манифестацијама. Душа делује на тело како живоносно, тако и смртоносно, што у обратном случају исто и за тело значи.

Нема остварења ни испуњења човекове личности ако све силе душе: разум, воља и осећање, као и тело узајамно не суделују. Али, то није могуће постићи без прихватања поста и душевног и телесног.

Пост не значи да се само уздрлавамо од мрсне хране, већ у првој линији то је одрицање од злочестивих мисли, жеља и дела. Телесни пост је свакако неопходно помоћно средство за успешну борбу против страсти, нарочито против гордости која је корен сваког даљег зла. Тело које у греху има заједничко учешће са душом, треба са њом у и врлинама да има учешћа. Стваран пост је у првој линији уздржавање од сваке похотљивости Без поста, кажу оци. сам телсни пост Бог не прихвата. Пост има у првом реду духовни смисао и он је органски повезан са целокупним духовним животом. Стварни пост приводи човека смирењу. А у смирењу човек стиче сазнање, да за човека спасење лежи једино у Богу, у његовој свемилости. Код стицања свих врлина и код испуњења свих заповести, Свети Оци придају врлини расуђивања највећу важност. Расуђивање значи дар разликовања измеру онога што је корисно и онога што Је штетно: тамо где је истина и тамо где је лаж.

Утемељитељ хришћанскога подвига, Спаситељ наш Исус Христос, уочи ступања у подвиг искупљења рода људскога, укрепио је себе дуготрајним постом. И сви подвижници, почињући да служе Господу, наоружавали су се постом и нису друкчије ступали на пут Крста но спроводећи пост. Ми не треба да умртвљујемо своје тело, него своје страсти. Пост се не састоји толико у томе да се једе ретко, колико да се једе мало. Неразуман је онај посник који ишчекује одређени час, а онда се за трпезом сав предаје ненаситој наслади, и телом и умом Што се тиче хране, треба се чувати и тога да не будемо пробирљиви, гледајући које је јело укусно а које није...

Храну уопште треба узимати свакога дана толико да се тело укрепи и буде пријатељ и помоћник у вршењу добродетељи (врлине). Иначе, може да се деси да од изнурења тела и душа занемоћа. Не може свако да прими на себе строго правило уздржања или то да се лиши свега што му може послужити за олакшање немоћи. Петком и средом, нарочито у време четири велика поста, храну узимај једном дневно, и Анђео Господњи ће се приљубити уз тебе.

Света Православна Црква установила је четири годишња поста: Велики или Ускршњи Пост, у трајању од 7 седмица, Апостолски пост, Богородичин пост (у трајању од две седмице пре празника Успења Пресвете Богородице) и Божићни пост, који траје 6 недеља. Осим тога, постоје и посни дани током целе године, сваке среде и петка )осим за време трапавих седмица). Једнодневни пост је прописан и на дан пре Богојављења ‘Крстовдански пост’ у јануару, на дан Усековања главе Св Јована као и на празник Воздвижења Часног Крста.

На овој страници бисмо желели да прикажемо општа правила поста, онако како је то прописала Православна Црква. Коришћени су извори Српске Православне Цркве.

Неки су постови строжији од других. Најстрожији су Велики и Богородичин пост. За време тих постова, уље је дозвољено само суботом и недељом, као и на извесне празнике. Тако на пример, пост је на дан Светих Четрдесет Мученика разрешен на уље и вино. Употреба рибе, уља и вина дозвољена је на празник Цвети као и на Благовести, уколико не падају за време Страсне седмице. Зѕ време Богородичиног поста, риба је дозвољена само на празник Преображења Господњег, док се осталим даним пости на води (осим суботом и недељом, када је разрешено на уљу).

Апостолски и Божићни постови су мање строги. Уље је дозвољено уторком, четвртком, суботом и недељом, док се понедељком, средом и петком пости на води. На велике празнике, на пример на Ваведење и Св. Николу, дозвољена је риба.

Има дана када се потпуно одричемо од хране, или једемо само једном дневнно (увече) хлеб и воду – обично на Велики Петак и у прва три дана Ускршњег поста.

Ово су најосновнијa правила поста, али сваки Хришћанин би пре почетка поста требао да поразговара са својим свештеником или духовником и утврди која врста поста одговара највише његовим духовним и физичким снагама. Не може свако да прими на себе строго правило уздржавања или да се лиши свега што му је потребно за олакшање немоћи. Овде спадају нарочито деца, стари, болесни, труднице и дојиље, као и они који обављају тешке физичке послове.

MaranAta:
...сваки Хришћанин би пре почетка поста требао да поразговара са својим свештеником или духовником и утврди која врста поста одговара највише...
Bolje sa lekarom da porazgovara prvo ako misli da posti na hlebu i vodi... :wink:

Uhhh, posle citanja ovog, prijela mi se slaninica... mmmmm...

Nego da pitam, posto znam dosta 'striktnih' vernika koji se svega ovoga pridrzavaju, da li je za vreme posta dozvoljeno pusenje, uzivanje u alkoholu i drugim opijatima, kao i seks?

Ne pitam to da bih im trljao nos, samo da im pokazem koliko su oni 'postili' ;)

Incognito:

Nego da pitam, posto znam dosta 'striktnih' vernika koji se svega ovoga pridrzavaju, da li je za vreme posta dozvoljeno pusenje, uzivanje u alkoholu i drugim opijatima, kao i seks?

U postu svako prima onoliko koliko može. Sve što si nabrojao su strasti.
Ako kreneš da im trljaš nos zbog toga što istinski brineš za njihove duše i zdravlje onda je to OK (pod uslovom da ti ne činiš isto i pod uslovom da motiv nije zloba u odvraćanju od Boga - ne osuđuj ih da sebe ne bi osudio :D ). Sama njihova povratna reakcija na tvoj komentar bi mogla njih same da ponuka na razmišljanje koliko su podložni strastima i gde je koren greha.U svakom slučaju njima možeš biti od koristi...ali zapitaj se od kolike će to koristi biti tebi i tvojoj duši.
PS Mnoooogo te volim! :D

Sizif:
MaranAta:
...сваки Хришћанин би пре почетка поста требао да поразговара са својим свештеником или духовником и утврди која врста поста одговара највише...
Bolje sa lekarom da porazgovara prvo ako misli da posti na hlebu i vodi... :wink:
Sizife ... ne trebaju zdravi lekara već bolesni.
Svako ko posti leči svoju dušu, a ko ima poriv da svoju dušu u potpunosti izleči taj će postiti onako kako oseća da treba - na hlebu i vodi - i ni "dlaka mu sa glave neće faliti".
Znam staricu koja je živela 92 godine: uvek kada bi se osećala loše, sutra-dan ništa nije jela. :D
I zamisli :shock: : bila je školovana.

Incognito:

da da da... i josh nesto, nema gresnih misli, nema svadje, nema urlanja.....

slatka kao medic:
Incognito:

da da da... i josh nesto, nema gresnih misli, nema svadje, nema urlanja.....

:wink: Нема овог, нема оног, нема ништа. :) Али шта има?

Поздрав.

:) P.S. Сим-па-ти-чан имаш такав ник.

Отац Тадеј је много говорио о мислима, и наглашавао да од тога какве су нам помисли - такав нам је и живот. Јер, од помисли све и полази. Па ако имаш грешне помисли, лако ћеш и завршити као грешник уколико се протива таквих помисли не бориш. Грешне помисли и распаљују тело страстима, и људи се онда ваде на то како је то асвим природно... траже себи изговор... шта ли...

Сасецање таквих помисли у корену и борба против истих, потпомогнута постом и млитвом, води човека натраг ка боголиком изгледу по коме смо оригинално и створени. :roll:

Post kao post, nikad nije na stetu, narocito ako je covek bolestan i pod kontrolom lekara. No post, kakav se primenjuje madju nekim Hriscanskim udruzenjima, ne bi se moglo reci da ima nekakav smisao, bilo za zdravlje tela ili duse. Ako se podje od toga, da sto prirodnija, oneobezvredenija, i sto manje zagadena hemijom hrana uglavnom donovodi ka najpozeljnijem rezultatu u pogledu telesnog zdravlja, -onda bi se moglo reci da post kakav se praktikuje medju Hriscanima, gde se uzimaju male kolicine, ali obezvredjene, zatrovane, ili 'hemijshe' hrane, i to jos neukusne(teze varenje, jer je izlucivanje sokova za varenje hrane mnogo uslovljeno time da li nam hrana prija ili ne), nece doprineti nekom neznam kako pozitivnom rezultatu.
A sto se Isusovog ucenja o postu tice, njegov govor se sastoji uglavnom od parabola, tako da njegovo znacenje posta je u stvari uzdrzavati sebe od neispravnih dela.

Шта је то пост, лепо нам објашњава Св. Јован Лествичник:
-------------------------------------------------
ПОСТ је насиље над природом и лишавање грла насладе на коју је навикло, гашење пламена телесне пожуде, одстрањење рђавих мисли, ослобођење од сновиђења, очишћење молитве, светилник душе, стражар ума, спас од огрубелости, двери умилења, смирено уздисање, ведра скрушеност, одмарање многоговорљивости, основ безмолвија, чувар послушности, олакшица сна, здравље тела, виновник бестрашћа, отпуштење грехова, врата и блаженство раја.

Треба ли да се подсетимо да је прва Божја заповест изречена људима била "НЕ ЈЕДИ..." И човек не послуша... :cry:

MaranAta:
ПОСТ је насиље над природом и лишавање грла насладе на коју је навикло, гашење пламена телесне пожуде, одстрањење рђавих мисли, ослобођење од сновиђења, очишћење молитве, светилник душе, стражар ума, спас од огрубелости, двери умилења, смирено уздисање, ведра скрушеност, одмарање многоговорљивости, основ безмолвија, чувар послушности, олакшица сна, здравље тела, виновник бестрашћа, отпуштење грехова, врата и блаженство раја.

Треба ли да се подсетимо да је прва Божја заповест изречена људима била "НЕ ЈЕДИ..." И човек не послуша... :cry:

Zbog toga naši praroditelji behu proterani iz raja.... :cry: :cry: :cry:

FARMACEUT:
Post podrazumeva i TRAJNI PREKID SA SEXUALNIM ŽIVOTOM KOJI TRENUTNO VODIŠ;I KAKO SI SE JAVNO DEKLARISAO.....

Ako podjemo od toga da prema Biblijskim ucenjima sve postoji radi ljubavi, a ljubav vodi ka radjanu vise zivota, -onda i svraha posta bi trebalo da bude jaca ljubav. Pa kad se ona onako podgrejana postom razplamti, ko tu jos ima snagu i volju da se bori protiv onog sto i Bog i sama priroda beskompromisno traze od coveka?

*Mihal*:
FARMACEUT:
Post podrazumeva i TRAJNI PREKID SA SEXUALNIM ŽIVOTOM KOJI TRENUTNO VODIŠ;I KAKO SI SE JAVNO DEKLARISAO.....

Ako podjemo od toga da prema Biblijskim ucenjima sve postoji radi ljubavi, a ljubav vodi ka radjanu vise zivota, -onda i svraha posta bi trebalo da bude jaca ljubav. Pa kad se ona onako podgrejana postom razplamti, ko tu jos ima snagu i volju da se bori protiv onog sto i Bog i sama priroda beskompromisno traze od coveka?
Ljubav Božija je nepromenljiva, savršeno čista, lišena telesne "prljavštine" u kom je telesni čovek doživljava. Čak i telesna ljubav je zemaljski oblik čežnje za bezuslovnim sjedinjenjem sa osobom za koju mislimo da volimo. Ljubav Božija prema palom čoveku se ispoljava kroz Hrista koji nam je pokazao put Istine i Svetlosti.Pokazao nam je kako da očistimo svoje grehe, da postanemo i ostanemo savršeno čisti - da umremo za grešnog i palog čoveka u nama (post, molitve, pokajanje, Svete tajne, svetootačka baština)i da se preporodimo u Svetom Duhu po milosti Božijoj. Rim.posl.gl.8.

*Mihal*:
MaranAta:
Прика... љубав о којој се говори у Библији НИЈЕ телесна љубав... :roll:

OK, da se puno ne zaluta od teme,samo kratko -Biblijska ljubav je jasno opisana u Pesmi nad pesmama, -cista erotika, u pravom smislu te reci.

Прика... твоје разумевање проблематике је очајно. :roll:

ДОБРОТОЉУБЉЕ -- СВЕТИ МАКСИМ ИСПОВЕДНИК: ЧЕТИРИ СТОТИНЕ ПОГЛАВЉА О ЉУБАВИ

Читати овде: http://www.svetosavlje.org/biblioteka/Dobrotoljublje/dobro310.htm

А кликнути на чинк где пише "следећа" за наставак. Кад проучиш јави се... :wink:

MaranAta:

Cak ni sam sotona nije izmisli ovaka sistem manipulacije Bozjom reci kojim ti baratas. U stvari to je upravo ono lice pirode koju imas. Do sad nisam bio siguran a sad jesam. Isto ko sto rece Isus farisejima - tvoj otac je otac lazi.

Zapovest izrecena ljudima bila je NE JEDI PLODA SA DRVETA.

*Mihal*:
MaranAta:
Прика... љубав о којој се говори у Библији НИЈЕ телесна љубав... :roll:

OK, da se puno ne zaluta od teme,samo kratko -Biblijska ljubav je jasno opisana u Pesmi nad pesmama, -cista erotika, u pravom smislu te reci.

Mislim da je u dugoj istoriji hrišćanstva (ne kažem prave vere, već svega onoga što se smatralo hrišćanstvom) bilo mnogo zloupotreba na temu čula, želja, strasti, ljubavi (i telesne i duhovne), itd. Sve bi se to moglo sumirati pod asketizmom, koji je po meni velika prevara.

Naime, Bog nam dade čula: ukus da uživamo u hrani, miris da se radujemo mirisima cveća, hrane, uši i oči da bismo čuli i videli lepote itd., pa i mogućnost za sexualno zadovoljenje (i radost) sa osobom sa kojom postajemo jedno u zajednici istinskog braka. I šta je tu ružno? U Petoknjižju stoji da kada se čovek oženi da bude oslobođen od vojske godinu dana! Zašto? Da se raduje sa svojom ženom, itd.

Jedno je jesti, a drugo žderati, jedno je ljubav, a drugo iskvarena (neljubavna) strast, itd.

Postoje različite vrste ljubavi, u zavisnosti od odnosa. Jedno je majčinska ljubav, jedno je prijateljska ljubav, drugo je erotska ljubav između osoba suprotnog pola koja je opisana u Pesmi nad pesmama. Takva ljubav ako ne sadrži elemente prave, posvećene ljubavi i dobrote je prazna sama po sebi. Ali kao deo ukupnog odnosa ljubavi je velika radost! Sasvim se slažem da se u Bibliji eksplicitno govori o lepoti i takve ljubavi, ali ne u kurvarstvu, već u čistoti. U Pričama Solomunovim "raduj se ženi mladosti tvoje..." pa sledi opis... itd.
Drugo je pitanje koje je Apostol Pavle postavio oko toga da li biti sam ili u braku, ali to je druga tema.
Prema svemu što ja čitam, Biblija poziva čoveka na istinsku radost u životu, koja obuhvata i njegova čulna uživanja, ali tako da sve bude čisto i u pravoj ljubavi (13.gl. 1. Korinćanima).

Svako dobro

Post je značajan za čoveka kada on oseti da se suvuše opustio, i da je izgubio uzde nad sobom. Svako zadovoljstvo je lepo dok se ne kosi sa čovekovom savesti. A kada se to desi, i kada osećamo da gubimo kontrolu, da se suviše odajemo žderanju, koje nije dobro ni za zdravlje, ni za spavanje, ni za koncentraciju (mnogo se bolje misli kada stomak nije prepun), onda je post koristan.
Post može biti takav da se ništa ne jede neko vreme, da se pije samo voda, takav post preporučuju i neki lekari da bi se stomak pročistio. Dovoljno je nekada samo preskočiti jedan obrok, i to je vrsta posta. A nekada je za nekog post da se odrekne nečeg što je ovladalo njim, to ne mora biti neka namirnica ili hrana, već nešto drugo.
Ali ono što je najvažnije to je da post koristi ako je povezan sa molitvom. Ako to radimo dok su nam misli na TVu, raznim glupostima, onda nema nikakvu svrhu.
Što se izbora hrane tiče (uvek, a ne kad se posti), mislim da je važno da hrana ne bude suviše veštačka, već što više prirodna, da ne bi suviše izazivala čula ukusa, najviše voće i povrće.
Mislim da svako individualno treba da oseti kada mu je vreme za post, a ne da to neko drugi propisuje. Posebno kada je čoveku teško, kada oseća da mu nije ni do čega, samo do molitve.
Svaki hrišćanin ima neko iskustvo u tome.

maleni:
MaranAta:

Cak ni sam sotona nije izmisli ovaka sistem manipulacije Bozjom reci kojim ti baratas. U stvari to je upravo ono lice pirode koju imas. Do sad nisam bio siguran a sad jesam. Isto ko sto rece Isus farisejima - tvoj otac je otac lazi.

Zapovest izrecena ljudima bila je NE JEDI PLODA SA DRVETA.

Хвала на комплименту. Када ме неки јеретик лично напада, ја само знам да сам још више у праву. Без обрзира на твој речник, и покушај да бомбастичним речником омаловажиш чињенице наведене о посту, прва заповест људима је била заповест која... гле чуда... има исти садржај као и пост: НЕ ЈЕДИ... 8)

Back