О ПОСТУ

MaranAta:
Ево на делу како јеретици не поштују Библију... Подсетимо се:

Боговидац Мојсије после поста од четрдесет дана усудио се да се попење на врх горе Синаја и да прими од Бога плоче са десет заповести. Не би имао ту смелост да се приближи врху, који се димио од божанског присуства, да се није био наоружао постом. Постио је, и тако је могао да разговара са Богом.

Пророк Самуило био је плод поста. Његова мајка Ана, пошто је постила, помолила се Богу: "Господе сила, помилуј ме и подари ми дете, па ћу га посветити Теби".

Великог јунака Сампсона, је пост учинио непобедивим. Преко поста је зачет у утроби матере своје. Пост га је родио. Пост га је одојио. Пост га је одхранио. Онај пост којег је одредио анђео: "Дете које ћеш родити, не треба да окуси ништа од плодова винограда. Неће пити вина нити било које друго опојно пиће". Док је Сампсон живео са постом, побеђивао је на хиљаде Филистејаца, рушио врата утврђених градова, задавио рукама лава. Међутим када је напустио пост и Далилда га навела на пијанство и у блуд, био је заробљен, ослепљен и исмејан од својих непријатеља.

После поста од четрдесет дана удостојио се пророк Илија да се сретне са Господом лицем у лице. После поста васкрсао је умрло дете и показао се јачим од смрти. После поста затворио је небо да не пада киша за три и по године. То је учинио да би омекшао тврдокорност срца Израиљаца који су се били предали разврату и безакоњу. Тако је изазвао принудни пост у целом народу, док се не покају и исправе своје грехе, који су проистекли од удобног и разнеженог живота.

Пророк Данило, који за двадесет дана није окусио хлеба нити пио воде, поучио је чак и лавове да посте. Гладни лавови нису га растргли, као да је имао тело од камена или бакра или неког другог тврдог материјала. Пост је ојачао тело Пророка и учинио га неповредивим за зубе звери, као што боја чини гвожђе неповредивим за рђу.

Живот Часног Претече био је један непрекидни пост. Није имао ни кревета, ни трпезе, ни имања, ни стоке, ни магацине хране, нити било шта друго од онога што се сматра неопходно за живот. Но управо због тога Господ је посведочио да је он "највећи од рођених од жене".

Мојсије да би по други пут примио таблице закона, морао је поново да пости.

Итд... Ето како јеретици на једној страни причају како "верују само у Библију", кад оно... ни у њу не верују, него у оно чиме им је секта испрограмирала мозак. 8)

Stih, MaranAtan, stih iz Biblije je taj koji potvrdjuje istinitost naseg govora. Ne ono sto bi ti voleo da bude nego ono sto Bog pise.

Stih, MaranAtan, stih iz Biblije je taj koji potvrdjuje istinitost naseg govora. Ne ono sto bi ti voleo da bude nego ono sto Bog pise.

Јадо јадни... па све је то препричано из Библије. Ти као "читаш Библију" а овамо немаш благе везе шта тамо пише. :lol:

MaranAta:
ponovo dobio svoje secanje na nebeski zivot koji je imao eonima sa svojim ocem Jehovom dok je bio mocno duhovno stvorenje

Деде нам објасни у којој фантазији гуруа твоје секте му се ово причинило, и да ли је пре тога јео бунике, или је дувао траву, или је пак користио неку тежу дрогу типа ЛСД... :lol:

:D

Makarije nije sramota ne znati-pozovi na kafu bilo kog Jehovinog Svedoka koji dolaze na tvoja vrata, pripremi Bibliju i postavljaj pitanja, dobices odgovore! Naravno ako si u stanju da razgovaras na temelju Biblije, u sta je trenutno imam velike sumnje! To vazi i za ovog tvog "Arona"-ovaj "Nije mu lako"! Vidim da citate koje sam vam naveo iz Pisma niste ni pogledali-to me ne iznenadjuje, jer je osnova po kojoj vi raspravljate o Pismu rekla-kazala!

Ostaj mi zdravo Maksime!

Одговр као што видим - немаш. Него си се бацио на трла-баба-лан причу. А твоју братију ја позовем унутра, па их онда задржавам што дуже могу, јер на тај начин спасавам друге потенцијалне жртве од тих следбеника масона Расела.

Него.. нешто избегаваш да нам испричаш на ком оно сазвежђу живи Бог. :lol:

MaranAta:
Одговр као што видим - немаш. Него си се бацио на трла-баба-лан причу. А твоју братију ја позовем унутра, па их онда задржавам што дуже могу, јер на тај начин спасавам друге потенцијалне жртве од тих следбеника масона Расела.

Него.. нешто избегаваш да нам испричаш на ком оно сазвежђу живи Бог. :lol:

E moj Makarije! Voleo bih da te vidim i upoznam! Nadam se i da hocu!

Моји пороци су ствар измешу мене и Бога. Света Тајна Покајања служи за то да своје пороке признам, препознам, покајем се због њих, и обећам да ћу се уз Божју помоћ борити против њих. :wink:

За јехића... Зашто да не. Ако неком приликом долазиш овамо, јави се, па да попричамо и уживо. 8)

rdeki:
Ja sam pitao ovo:

Hajdemo sada ispocetka. Zanimaju me dve stvari.
1. Zbog cega je to sto je Nikodim citirao Isaiju ispalo pogresno?
2. Gde u Bibliji (Starom i Novom Zavetu) stoji kako i kada treba postiti?

A ti si mi izneo primere iz Biblije kako su pojedinci postili i izvukao svoj sopstveni zakljucak da na osnovu toga trebaju svi da poste u odredjeno vreme po necijoj zapovesti. Pritom mi uopste nisi odgovori na gore postavljena pitanja.
I opet ti kazem, ako su pitanja teska i ne znas odgovor, zaista nije sramota reci: "Ne znam.".
Видим "рдеки", да си неколико пута инсистирао на одговору шта је погрешно у мом цитирању 58. поглавља пророка Исаије, кога иначе називају старозаветним јеванђелистом. Па ево, питам ја тебе шта може бити погрешно у чистим библијским стиховима? Намерно нисам давао никакав коментар да не би уследила бујица увреда и дисквалификација коментатора. Но, ево!

Као што видиш људи различито доживљавају пост. Постоји изрека да неко пости, а неко и гладује. Из ових стихова се види да пуко уздржавање од хране, или посебно од неке врсте хране, није оно што Бог очекује од нас и није угодно Богу, (Исаија 58,5. Такав ли је пост који изабрах да човек мучи душу своју један дан? Да савија главу своју као сита и да стере пода се кострет и пепео? То ли ћеш звати пост и дан угодан Господу?) Господ, преко пророка, говори прво шта пост није, а потом шта пост јесте. Награда о којој Господ говори, у стиховима који следе, је нешто што очекује Његов верни народ. Награда, не само зато што не једу, или не једу ову или ону храну, већ зато што призивају име Господње и што ће добити одговор (Исаија 58,9 први део) "9. Тада ћеш призивати, и Господ ће те чути; викаћеш, и рећи ће: Ево ме." Међутим, Он очекује од свог верног народа да према слабима и угроженима, као и према свим осталима, престане говор мржње и упирање прста (Исаија 58,9 други део и даље) "Ако избациш између себе јарам и престанеш пружати прст и говорити зло;10. И ако отвориш душу своју гладноме, и наситиш душу невољну; тада ће засјати у мраку видело твоје и тама ће твоја бити као подне.11. Јер ће те Господ водити вазда, и ситиће душу твоју на суши, и кости твоје крепиће, и бићеш као врт заливен и као извор коме вода не пресише."

Онај који пости требало би овако да се понаша, па верујем да се сада у нашим крајевима влада посебна, толерантна атмосфера и братољубље, да нема мржње и ударања песницом безбожно, свађа и тако које чега.

Иначе, морам да ти кажем да уздржавање од неких врста хране (меса или уопште хране животињског порекла), је одлика великог броја Адвентиста. Они то не чине у неким посебним временским периодима, већ је то саставни део њиховог свакодневног живота и то не сматрају постом, а у време поста одричу се хране потпуно (неко и воде), посвећују се молитви у којој износе своје, или посебне потребе других за које се моле, као што су сада угрожени људи на Косову, као и када требају да донесу неке тешке животне одлуке или пред вечеру Господњу (еухаристију) и тд. О времену поста они одлучују сами, зависно од потреба, о трајању такође. Обично траје један дан, али није искључено да траје и дуже.

Све ово не значи да то у потпуности задовољава све библијске критеријуме поста, али сигурно није противно ни једном библијском принципу.

Поздрављам све на форуму и желим да вас Господ благослови!

Да, позната нам је јерес суботарске секте која још увек дели храну на "чисту" и "нечисту", иако је Господ све очистио, и чак и рекао где је таква подела хране нашла свој крај. Наравно, сада овде покушаваш да ту јерес потуриш под "пост" иако то са постом нема никакве везе. Ништа ново од суботара. :roll:

Иначе, морам да ти кажем да уздржавање од неких врста хране (меса или уопште хране животињског порекла), је одлика великог броја Адвентиста. Они то не чине у неким посебним временским периодима, већ је то саставни део њиховог свакодневног живота и то не сматрају постом, а у време поста одричу се хране потпуно (неко и воде), посвећују се молитви у којој износе своје, или посебне потребе других за које се моле, као што су сада угрожени људи на Косову, као и када требају да донесу неке тешке животне одлуке или пред вечеру Господњу (еухаристију) и тд. О времену поста они одлучују сами, зависно од потреба, о трајању такође. Обично траје један дан, али није искључено да траје и дуже.

Nikodim Ljutic:

Znači vi to postite odokativno.... :shock:

FARMACEUT:
Nikodim Ljutic:

Znači vi to postite odokativno.... :shock:
Шта?

maleni:
nije_lako:
,ako nisi "kandidat" za sveca, potrudi se barem .

Samo jedno pitanje.

Gde se to isticu kandidature za sveca, nesto se razmisljam da se kandidujem i sam.
U manastirima uglavnom uz Božiju pomoć. Posvećiješ svoj život Gospodu, umireš za svet i svetsko i jedino čemu stremiš je Carstvo Nebesko.
Btw reč "kandidat" je upotrebljena u žargonu maleni...zato sam stavila navodnike.

Пост од 24 часа без хране и воде? Па ја то радим сваки пут пред само причешће, само што томе претходи цела недеља поста на води... а сада за часни пост, и целих 6 недеља поста на води, сем викенда кад може и уље. :roll:

MaranAta:
Пост од 24 часа без хране и воде? Па ја то радим сваки пут пред само причешће, само што томе претходи цела недеља поста на води... а сада за часни пост, и целих 6 недеља поста на води, сем викенда кад може и уље. :roll:

Da, da, na tebi se bas vide plodovi tog silnog posta. Posebno, tako, kako da kazem jedna castnost. Da ne pominjem laganje, pljuvanje, netoleranciju, osudjivanje, hvalisanje, samozadovljstvo, samodovoljnost, ....

Mozda bi ipak morao da uzmes po malo hrane zbog svojih slabosti.
"A ti ne pij samo vode," kako savetuje Pavle, "vec i pomalo vina radi svog stomaka."
Ako nista drugo da mozes da svaris sebe.

MaranAta:
Ево на делу како јеретици не поштују Библију... Подсетимо се:

Боговидац Мојсије после поста од четрдесет дана усудио се да се попење на врх горе Синаја и да прими од Бога плоче са десет заповести. Не би имао ту смелост да се приближи врху, који се димио од божанског присуства, да се није био наоружао постом. Постио је, и тако је могао да разговара са Богом.

Пророк Самуило био је плод поста. Његова мајка Ана, пошто је постила, помолила се Богу: "Господе сила, помилуј ме и подари ми дете, па ћу га посветити Теби".

Великог јунака Сампсона, је пост учинио непобедивим. Преко поста је зачет у утроби матере своје. Пост га је родио. Пост га је одојио. Пост га је одхранио. Онај пост којег је одредио анђео: "Дете које ћеш родити, не треба да окуси ништа од плодова винограда. Неће пити вина нити било које друго опојно пиће". Док је Сампсон живео са постом, побеђивао је на хиљаде Филистејаца, рушио врата утврђених градова, задавио рукама лава. Међутим када је напустио пост и Далилда га навела на пијанство и у блуд, био је заробљен, ослепљен и исмејан од својих непријатеља.

После поста од четрдесет дана удостојио се пророк Илија да се сретне са Господом лицем у лице. После поста васкрсао је умрло дете и показао се јачим од смрти. После поста затворио је небо да не пада киша за три и по године. То је учинио да би омекшао тврдокорност срца Израиљаца који су се били предали разврату и безакоњу. Тако је изазвао принудни пост у целом народу, док се не покају и исправе своје грехе, који су проистекли од удобног и разнеженог живота.

Пророк Данило, који за двадесет дана није окусио хлеба нити пио воде, поучио је чак и лавове да посте. Гладни лавови нису га растргли, као да је имао тело од камена или бакра или неког другог тврдог материјала. Пост је ојачао тело Пророка и учинио га неповредивим за зубе звери, као што боја чини гвожђе неповредивим за рђу.

Живот Часног Претече био је један непрекидни пост. Није имао ни кревета, ни трпезе, ни имања, ни стоке, ни магацине хране, нити било шта друго од онога што се сматра неопходно за живот. Но управо због тога Господ је посведочио да је он "највећи од рођених од жене".

Мојсије да би по други пут примио таблице закона, морао је поново да пости.

Итд... Ето како јеретици на једној страни причају како "верују само у Библију", кад оно... ни у њу не верују, него у оно чиме им је секта испрограмирала мозак. 8)
Sve ovo sto si naveo jeste produkt rekla-kazala, ne verujem da je tvoj, ali bez ikakve vrednosti jer je bez i jednog stavka iz Biblije!

Moram da ti kazem da smo se slatko nasmejali onoj tvojoj gluposti ( koju si ti, verujem veoma temeljito istrazio) o Danilovom postu pre nego sto je bacen u jamu-nije jeo ni pio 20 dana-idi begaj! A povrh svega je naucio i lavove da poste-svi smo se smejali, a tek moja deca, sta da ti kazem.Stvarno bih voleo da te vidim i upoznam. Jadna je ta tvoja vera koju ti imas! kakve ti budalastine valjas, pa cela kovinska ludnica sa vrsackom ne bi poverovala u te kretenluke koje ti navodis! Naucio Danailo lavove da poste-idi molim te, Danilo nije imao druga posla nego je ucio lavove da poste! To je prica tvoje crkve! Eto najbolji primer kako tvoje gazde tumace Bibliju, a vi koji u to verujete jos ste gori i cemerniji! Zaista je to zalost i jad slusati takve price koje sramote Boga! Imas li dostojanstvo covece? Gde ti je samopostovanje? Gde ti je razum?

Druge navode je besmisleno komentarisati, moja deca pisu ubedljivije sastave i price! Totalno gubljenje vremena!

Vec se, evo drugi dan tome smejem! Dede ispricaj jos neku pricicu koju su isfabrikovali tvoji prvosvestenici, posto ih ima dosta da im ni imena ne znas!

Stvarno si gori od Maksima!

Sve ovo sto si naveo jeste produkt rekla-kazala, ne verujem da je tvoj, ali bez ikakve vrednosti jer je bez i jednog stavka iz Biblije!

Јадниче јадни... па ти стварно немаш благе везе шта пише у Библији!!! Ево ти само једног примера како су горњи наводи заправо препричани догађаји из Библије:

(2 Мој 34,28) И Мојсије оста ондје код Господа четрдесет дана и четрдесет ноћи, хљеба не једући ни воде пијући; и написа Господ на плоче ријечи завјета, десет ријечи.

Ето како јеретици познају Библију. Све јунак до јунака. :lol:

MaranAta:

Јадниче јадни... па ти стварно немаш благе везе шта пише у Библији!!! Ево ти само једног примера како су горњи наводи заправо препричани догађаји из Библије:

(2 Мој 34,28) И Мојсије оста ондје код Господа четрдесет дана и четрдесет ноћи, хљеба не једући ни воде пијући; и написа Господ на плоче ријечи завјета, десет ријечи.

Ето како јеретици познају Библију. Све јунак до јунака. :lol:

E sad se stvarno vidi koliko (ne)poznajes Bibliju. Ovde se uopste ne radi o postu, niti pak iko ozbiljan uzima ove stihove kao primer za post.

Kao sto si primetio pise da je Mojsije bio bez hrane i VODE cetrdeset dana sto je fizicki nemoguce osim ako nije u pitanju Bozije cudo. Kako je u pitanju Bozije cudo, to ovaj post ne cini voljnim kakav bi on morao da bude vec nametnutim. Pod tim ne mislim da je Bog na nesto prislio Mojsija nego da je obezbedio da u vreme koje je proveo sa njim Mojsijevo telo bude oslobodjeno fizickih i fizioloskih potreba.
Isto se desilo sa jevrejima u pustinji kad su jeli samo jednu vrstu hrane i nije im bilo nista, kad njihova odeca i obuca nije ovestala. To je fizicki nemoguce, ali je moguce Bozjim cudom.

Kako je post ISKLJUCIVO voljni cin on podleze PRIRODNIM ZAKONIMA koje je Bog postavio. I pokoravanje tela uvek se odnosi na pokoravanje unutar tog zakona, da bi smo odali pocast onome koji je stvorio taj zakon.

A sad, cak i da je to ono sto ti pricas istina o Mojsijevom primeru, svi ostali primeri su plod tvog proizvoljnog tumacenja i iskrivljavanja Biblije.
Nista novo, cak nisam ni iznenadjen :roll:

Е јадо најјаднији... Јадно је твоје тумачење и разумевање Библије. Ево, управо си тврдио да је оно што пише о Мојсијевом посту - не једдењу и не пијењу целих 40 дана, заправо - неистинито, тј. рекао си да Библија лаже. Које ли богохуле зарад одбране властите испразне људске философије.

Дакле, верујеш ли ти уопште у аутентичност и истинитост Библије у целини, или не? 8)

MaranAta:
Е јадо најјаднији... Јадно је твоје тумачење и разумевање Библије. Ево, управо си тврдио да је оно што пише о Мојсијевом посту - не једдењу и не пијењу целих 40 дана, заправо - неистинито, тј. рекао си да Библија лаже. Које ли богохуле зарад одбране властите испразне људске философије.

Дакле, верујеш ли ти уопште у аутентичност и истинитост Библије у целини, или не? 8)

Nije tacno da sam to rekao, rekao sam da ti ponovim, da niko ko ozbiljno procava Bibliju ne uzima ovaj Mojsijev primer za primer posta.
On je covek bio bez hrane i vode 40 dana po Bozijoj odluci radi visih stvari od telesnog dokazivanja svojih duhovnih dostignuca. I nije moguce, osim ako neko hoce da manipuli se i da laze kao sto ti cinis, ovo uzimati kao obrazac za post.

Ali i tu sam se ogradio pa sam ti napisao da, cak i kad bi to bilo moguce, ostali primeri koje si naveu su laza, iskrivljavanje i manipulacija stihovima.

Nek ti je je na cast.

Matej 17;14. - 21.
14.A kad dođoše k narodu, pristupi k njemu čovek klanjajući mu se
15.I govoreći:Gospode!pomiluj sina mojega;jer o mijeni bjesni i muči se vrlo;jer mnogo puta pada u vatru,imnogo puta u vodu.
16.I dovedoh ga učenicima tvojijem, i ne mogoše ga iscijeliti.
17.A Isus odgovarajući reče: o rode nevjerni i pokvareni!dokle ću biti s vama?dokle ću vas trpljeti?Dovedite mi ga amo.
18.I zaprijeti mu Isus;i đavo iziđe iz njega;i ozdravi momče onoga časa.
19.Tada pristupiše učenici k Isusu i na samo rekoše mu:za što ga mi ne mogosmo izgnati?
20.A Isus reče im:za nevjerstvo vaše.Jer vam kažem zaista:ako imate vjere koliko zrno gorušičino, reći ćete gori ovoj:prijeđi odavde tamo, i prijeći će, i ništa neće vam biti nemoguće.
21.A ovaj se rod izgoni samo molitvom i postom.

Marko 9;17. - 29. Ista proširena priča.

Luka 5;30. - 35.
30. I vikahu na njega književnici i fariseji govoreći učenicima njegovijem:zašto sa carinicima i grješnicima jedete i pijete?
31. I odgovarajući Isus reče im: ne trebaju zdravi ljekara nego bolesni.
32. Ja nisam došao da dozovem pravednike nego grješnike na pokajanje.
33. A oni mu rekoše: za što učenici Jovanovi poste često i mole se Bogu, tako i farisejski;a tvoji jedu i piju?
34. A on im reče:može te li svatove natjerati da poste dok je ženik s njima?
35. Nego će doći dani kad će se oteti od njih ženik, i onda će postiti u one dane.

Dok je Hrist bio među njima nisu postili, ali su postili nakon Uspenja.

Galatima 5;16. - 26.
Bez posta se je ovo nemoguće. Same oči te pri hrani varaju i mame (sve je sito - samo oči nisu, pritajena sebičnost: recimo na nekoj proslavi kada ti druga osoba "ispred nosa" uzme parče mesa,kolača ili sl.na kojeg si se namerio i sl.), miris, ukus. Obuzdaj želje očiju,nepca, trbuha i skoro sve si obuzdao. :wink:

Korinćanima II 11;27
27. U trudu i poslu,u mnogom nespavanju,u gladovanju i žeđi, u mnogom pošćenju, u zimi i golotinji

I kao što je na jednom mestu rekao da se trebamo ugledati na njega i Hrista. Kakav je to bio post Pavlov...prisilan ili iz ljubavi prema Bogu i ljudima?

Rimljanima gl 14. cela se odnosi na to koliko ko može primiti (inače su se Apostoli najviše borili protiv idolskih ŽRTAVA pri ishrani).
21.Dobro je ne jesti mesa, i vina ne piti, i ono ne činiti na šta se tvoj brat spotiče, ili oda šta gori postaje ili slabi.
22.Ti imaš vjeru? Imaj je sam u sebi pred Bogom. Blago onome koji ne osuđuje sebe za ono što nađe za dobro.
23.A koji sumnja osuđen je ako jede, jer ne čini po vjeri: šta god nije po vjeri grijeh je.

To je u pravoslavlju opšte poznata stvar - svi naši svetitelji iz redova monaštva su isceljivali milošću Božijom bolesne, slepe, gluve, opsednute demonima, prozorljivošću tešili i lečili duše, imali sve darove Svetog Duha - čineći čudesa još za života, spašavajući ljude u ime Gospoda našeg Isusa Hrista. Koliko to mogu činiti pripadnici sekti? Setite se da je i ubrus Sv.Ap. Petra isceljivao bolne (Dela Apostolska) - setite se vi koji pravoslavno svetootaštvo, mošti i post prezirete. Čuvajte se da zbog toga ne budete prezreni za neverstvo vaše i podsmeh kojem svoju decu učite. Mi smo sa pravoslavljem i verom primili i post (posta se razrešuju bolesni,stari, deca i trudnice). Vi koji ga ne možete podneti ne podsmevajte mu se. U Novom Zavetu vi ste tražili razlog da ne postite, mi smo našli razlog da iz ljubavi prema Bogu postimo.

Да ли је могуће да се Самсоново назирејство може назвати постом, уздржавање Самсонове мајке од грожђа и вина, такође.... Самсона је савладала његова слабост према Далиди и страст... нигде не пише да је почео да пије вино или једе грожђе, а још мање да је то био пркид поста, који није имао ни почетак... СУД 16:16 И она му досађиваше својим ријечима сваки дан и наваљиваше на њ, и душа му пренеможе да умре,17 Те јој отвори цијело срце своје, и рече јој: бритва није никад прешла преко главе моје, јер сам назиреј Божји од утробе матере своје; да се обријем, оставила би ме снага моја и ослабио бих, и био бих као сваки човјек.

... да ли је могуће да то што је анђео Господњи затворио уста лавовима, када је Данило био у јами лавовској, назвати да су и лавови били научени посту или чак тврдити да је Данилово тело било нарочито способно да одоли чељустима лава, као да су лавови покушали да га поједу, али нису успели због чврстине тела.... као да Бог ту није ни учествовао.... то је омаловажавање Божје силе... јерес да не може бити већа... ДАН 6:22 Бог мој посла анђела својега и затвори уста лавовима, те ми не наудише; јер се нађох чист пред њим, а ни теби, царе, не учиних зла.

Пост од 24 часа без хране и воде? Па ја то радим сваки пут пред само причешће, само што томе претходи цела недеља поста на води... а сада за часни пост, и целих 6 недеља поста на води, сем викенда кад може и уље.

МАТ 6:16 А кад постите, не будите жалосни као лицемјери; јер они начине блиједа лица своја да их виде људи гдје посте. Заисто вам кажем да су примили плату своју. 17 А ти кад постиш, намажи главу своју, и лице своје умиј, 18 Да те не виде људи гдје постиш, него отац твој који је у тајности; и отац твој који види тајно, платиће теби јавно.

maleni:
MaranAta:

Nije tacno da sam to rekao, rekao sam da ti ponovim, da niko ko ozbiljno procava Bibliju ne uzima ovaj Mojsijev primer za primer posta.
On je covek bio bez hrane i vode 40 dana po Bozijoj odluci radi visih stvari od telesnog dokazivanja svojih duhovnih dostignuca. I nije moguce, osim ako neko hoce da manipuli se i da laze kao sto ti cinis, ovo uzimati kao obrazac za post.

Ali i tu sam se ogradio pa sam ti napisao da, cak i kad bi to bilo moguce, ostali primeri koje si naveu su laza, iskrivljavanje i manipulacija stihovima.

Nek ti je je na cast.

Своју неверу у оно што пише у Библији и непознавање шта тамо пише, немој мени да качиш за врат. Ја ти дадох један пример поста од 40 дана, и то црно на бело пише. А закључке које ти сам изводиш нису резултат Библије, него испразног људског философирања. Невера да човек може да пости без хране и воде 40 дана значи да не верујеш ни да је Исус Христос постио 40 дана, или кажеш како је Он то могао, јер је Бог... А та невера даље те води да не верујеш ни у оно што је Христос рекао: "Не живи човјек о самом хљебу, но о свакој ријечи која излази из уста Божијих." А да је Христос имао и човечју природу која је бивала гладна, говори нам и (Матеј 21,18-19)...

Ил' си вера Православна, ил' вера јеретичка. 8)

Back