nije_lako
Elita
- Poruka
- 21.493
E baš lepo rečeno...ajd sad ti lepo moju bucmastu snajku nagovori da posti-zna da se suviše opustila,zna da je izgubila uzde nad sobom,kuka nad svojim kg,slaže se da je post koristan ali ne može da izdrži. Pa neka se raduje onda životu i slavi Boga s radošću i nastavi da robije svojim sitnim strastima.Elizabeta Petrovic:Post je značajan za čoveka kada on oseti da se suvuše opustio, i da je izgubio uzde nad sobom. Svako zadovoljstvo je lepo dok se ne kosi sa čovekovom savesti. A kada se to desi, i kada osećamo da gubimo kontrolu, da se suviše odajemo žderanju, koje nije dobro ni za zdravlje, ni za spavanje, ni za koncentraciju (mnogo se bolje misli kada stomak nije prepun), onda je post koristan.
Post može biti takav da se ništa ne jede neko vreme, da se pije samo voda, takav post preporučuju i neki lekari da bi se stomak pročistio. Dovoljno je nekada samo preskočiti jedan obrok, i to je vrsta posta. A nekada je za nekog post da se odrekne nečeg što je ovladalo njim, to ne mora biti neka namirnica ili hrana, već nešto drugo.
Ali ono što je najvažnije to je da post koristi ako je povezan sa molitvom. Ako to radimo dok su nam misli na TVu, raznim glupostima, onda nema nikakvu svrhu.
Što se izbora hrane tiče (uvek, a ne kad se posti), mislim da je važno da hrana ne bude suviše veštačka, već što više prirodna, da ne bi suviše izazivala čula ukusa, najviše voće i povrće.
Mislim da svako individualno treba da oseti kada mu je vreme za post, a ne da to neko drugi propisuje. Posebno kada je čoveku teško, kada oseća da mu nije ni do čega, samo do molitve.
Svaki hrišćanin ima neko iskustvo u tome.

EP, ceo život pravoslavaca je Liturgija i Jevanđelje, svaki dan, svaki minut do Strašnog suda. Popuštanje u Crkvenim zapovestima dovodi do opuštanja vernika. Posle po njih dolaze grabljivi vuci u jagnjećoj koži i odvlače ih od Spasenja. Žao mi je što si lišena blagodati potpunog poznanja Istine, upravo zato što se trudiš. Seti se da je i Gospod rekao da se samo postom mogu izagnati demoni koji kinje druge duše ... Gospod želi da se svi ljudi spasu i izbave od ropstva grehu. Post je uz molitvu jedini način da se ljudska duša izbori sa demonskim napadima - sa onim perfidnim umetnutim i podmetnutim mislima (jedan od Svetih otaca je rekao otprilike sledeće: da bi Sotona pridobio čoveka, prvo što mu govori je to da je Bog čovekoljubiv - razmisli malo o tome).