Ма, таквима попут тебе, узалуд је причати. Испада само губљење времена. Ево неких Библијских референци о томе како поста има више начина, а јеретици заправо бирају онај најлакши. Игром случаја наравно.
(Јес. 4,16) Иди, скупи све Јудејце што се налазе у Сусану, и постите за ме, и
не једите ни пијте за три дана ни дању ни ноћу...
(Д.Ап. 9,8-9) А Савле устаде са земље и отвореним очима својим никога не виђаше. Они га узеше за руку и уведоше у Дамаск.
И бјеше три дана слијеп, и не једе, нити пи.
(Изл. 34,28 ) И Мојсије оста ондје код Господа
четрдесет дана и четрдесет ноћи, хљеба не једући ни воде пијући
(5. Мој 9,18 ) Потом падох и лежах пред Господом као прије,
четрдесет дана и четрдесет ноћи, хљеба не једући ни воде пијући
(Дан. 10,2-3) У то вријеме ја Данило бјех у жалости три недјеље дана.
Јела угодна не једох, ни месо ни вино не уђе у моја уста, нити се намазах уљем док се не навршише три недјеље дана.
(Дан. 1)
12.
Огледај слуге своје за десет дана,
нека нам се даје вариво да једемо и воде да пијемо.
13. Па онда нека нам се виде лица пред тобом и лица младића који једу царско јело, па како видиш, онако чини са слугама својим.
14. И послуша их у том, и огледа их за десет дана.
15.
А послије десет дана лица им дођоше љепша и меснатија него у свијех младића који јеђаху царско јело.
16. И Амелсар узимаше јело њихово и вино које њима требаше пити, и даваше им варива.
17.
И даде Бог свој четворици младића знање и разум у свакој књизи и мудрости; а Данилу даде да разуме сваку утвару и сне.
18. И кад прође вријеме по коме цар бјеше рекао да их изведу, изведе их старјешина над дворанима пред Навуходоносора.
19. И говори цар с њима,
и не нађе се међу свјема њима ни један као Данило, Ананија, Мисаило и Азарија; и стајаху пред царем.
(2. Јез 6,35) После свега ја се поново плачући молих, и такође
постих седам дана...
(2. Јез 9, 23-26) А ти, када прође седам дана оних, не пости једнако у њима, изађи на цветно поље, где нема саграђених кућа,
почни се хранити само пољским цветовима и не кушај меса, не пиј вина, него само цветове, моли се Свевишњем непрестано, и Ја ћу доћи и говорити са тобом. И одох ја, као што Он рече мени, у поље, које се назива Ардат, и
седох тамо међу цветове и једох пољске траве, и би мени храна од њих да се заситим.
-------------------------------------------
Закључак: Дужина поста, као и сам начин поста разликује се и варира, зависно од тога колики степен просветљења желимо да постигнемо уз пост и молитву. Видимо да је за добијање 10 Божјих заповести, Мојсије постио без ичега 40 дана. Док је Данило постио недељу дана на вариву и води (кувано биље), за задобијање премудрости. Јездра је постио на начин који се назива "сувоједење" (некувано биље) недељу дана.
Да ли је сада јасно зашто јеретици узимају најлакши пример поста у Библији и тумаче га као "једини исправан" ?