О ПОСТУ

Хммм.. не могу да се сложим са оним "оставља мало рђице", јер би то значило да човек који евентуално успе за живота да постигне ниво чистоте без греха, неминовно пада и отпада од Бога. Као прво, познато је да не постоји безгрешан човек, па је самим тим и то "мало рђице" узроковано нашом падљивом природом, а не неким актом Бога. Као друго, теорија да је "мало рђице" неопходно да би се човеку дао мотив да се и даље труди, нема основа јер се зна да ће у Царству Божјем сви бити такви. Да ли то значи да потпуна спознаја Бога води неминовно ка отпаду, или препуштању греху? Тешко. :?

Rdeki, tesko da ces moci da dodjes do nekih saznanja na ovaj naci.

Postoji dijemteralno suprotno tumacenje posta od strane pravoslavaca s jedne strane i hriscana sa druge.
Pravoslavlje ima svoje "sveto predanje" odnosno zakon o hriscanstvu te zbog toga ima propisani post koji se upraznja da bi se zadovoljila forma. Otud propis o hrani koji je Hrist odbacio, otud javno oglasavanje od posta koje je Hrist osudio, kao i sve ostalo.

Kod evandjeoskih hriscana post je propisan biblijom (omiljen tekst je ovaj iz Isaije) i osim potpunog odricanja od hrane u vreme posta, posebno iziskuje molitvu, cinjenje dobrih dela i svega onog u cemu covek koji radi uvek oskudeva.
Taj post traje dan ili najduze nekoliko dana.

Tako ti stoje stvari po ovom pitanju.

Наравно, јеретици тумаче Библију онако како им њихов дух налаже, и при томе игноришу све примере поста које налазимо у Библији, а које сам ја делимично навео у неком од својих претходних јављања. То што су праведници постили по 40 и више дана, јеретици протестантски игноришу.

Зашто они то раде ? Не могу да се одрекну Мек Доналдса и фаст фуд џанк хране, ни пола дана, акамоли целих 40 дана. Гледам их сваки дан и не могу да се начудим како човек може да поприми облик дебеле свиње.

Читајте о томе овде: http://www.obesity.org

О крмећем синдрому као епидемији у протестантској Америци: http://www.google.ca/search?q=obesity

Ужас ! :(

MaranAta:
Наравно, јеретици тумаче Библију онако како им њихов дух налаже, и при томе игноришу све примере поста које налазимо у Библији, а које сам ја делимично навео у неком од својих претходних јављања. То што су праведници постили по 40 и више дана, јеретици протестантски игноришу.

Зашто они то раде ? Не могу да се одрекну Мек Доналдса и фаст фуд џанк хране, ни пола дана, акамоли целих 40 дана. Гледам их сваки дан и не могу да се начудим како човек може да поприми облик дебеле свиње.

Читајте о томе овде: http://www.obesity.org

О крмећем синдрому као епидемији у протестантској Америци: http://www.google.ca/search?q=obesity

Ужас ! :(

Ja jednom rekoh pa me Zex ukorio, ali ponavljam. Ti stvarno nista drugo ne radis nego kopas po raznoraznim sajtovima nebi li se docepao neceg sto mislis da je prljavo a onda time mases slavodobitno i "genetski" sortiras ljude. Fasisoidnost pravoslavlja opet je na delu, ali o tome smo vec raspravljali pre par meseci.

Ljudi, maranata, mogu da poprime oblik svinje zbog previse hrane koje jedu. ALi mislim da oni nisu problem.

Problem su oni koji poprime karakter svinje i zive na djubristu tudjih gresaka.

Prijatno vece.

Samo je Hrist postio cetrdeset dana, a nema nikoga ko je postio vise od toga.

Posebno ne pravednika. Doduse postoji onaj u Indiji koji je ovih dana bio i na vestima koji kaze da 40 godina nije nista jeo.

Mozda i ima ima neki pravoslavni koji posti vec 40 godina ziveci samo od proje, ribe, posne sarme, posnih pogacica, medenih kolca, .... jadan.

Ево на делу како јеретици не поштују Библију... Подсетимо се:

Боговидац Мојсије после поста од четрдесет дана усудио се да се попење на врх горе Синаја и да прими од Бога плоче са десет заповести. Не би имао ту смелост да се приближи врху, који се димио од божанског присуства, да се није био наоружао постом. Постио је, и тако је могао да разговара са Богом.

Пророк Самуило био је плод поста. Његова мајка Ана, пошто је постила, помолила се Богу: "Господе сила, помилуј ме и подари ми дете, па ћу га посветити Теби".

Великог јунака Сампсона, је пост учинио непобедивим. Преко поста је зачет у утроби матере своје. Пост га је родио. Пост га је одојио. Пост га је одхранио. Онај пост којег је одредио анђео: "Дете које ћеш родити, не треба да окуси ништа од плодова винограда. Неће пити вина нити било које друго опојно пиће". Док је Сампсон живео са постом, побеђивао је на хиљаде Филистејаца, рушио врата утврђених градова, задавио рукама лава. Међутим када је напустио пост и Далилда га навела на пијанство и у блуд, био је заробљен, ослепљен и исмејан од својих непријатеља.

После поста од четрдесет дана удостојио се пророк Илија да се сретне са Господом лицем у лице. После поста васкрсао је умрло дете и показао се јачим од смрти. После поста затворио је небо да не пада киша за три и по године. То је учинио да би омекшао тврдокорност срца Израиљаца који су се били предали разврату и безакоњу. Тако је изазвао принудни пост у целом народу, док се не покају и исправе своје грехе, који су проистекли од удобног и разнеженог живота.

Пророк Данило, који за двадесет дана није окусио хлеба нити пио воде, поучио је чак и лавове да посте. Гладни лавови нису га растргли, као да је имао тело од камена или бакра или неког другог тврдог материјала. Пост је ојачао тело Пророка и учинио га неповредивим за зубе звери, као што боја чини гвожђе неповредивим за рђу.

Живот Часног Претече био је један непрекидни пост. Није имао ни кревета, ни трпезе, ни имања, ни стоке, ни магацине хране, нити било шта друго од онога што се сматра неопходно за живот. Но управо због тога Господ је посведочио да је он "највећи од рођених од жене".

Мојсије да би по други пут примио таблице закона, морао је поново да пости.

Итд... Ето како јеретици на једној страни причају како "верују само у Библију", кад оно... ни у њу не верују, него у оно чиме им је секта испрограмирала мозак. 8)

MaranAta:

Hajdemo sada ispocetka. Zanimaju me dve stvari.
1. Zbog cega je to sto je Nikodim citirao Isaiju ispalo pogresno?
2. Gde u Bibliji (Starom i Novom Zavetu) stoji kako i kada treba postiti?

Maleni mi je odgovorio, i hvala mu na tome, a ti na taj odgovor imas zamerke, pa zato pitam tebe.
I jos jednom te molim, ili mi odgovori ili kazi: "Ne znam.". Nije sramota ne znati. Sramota je razmetati se kao da znas, a zapravo ne znas.

Ма, таквима попут тебе, узалуд је причати. Испада само губљење времена. Ево неких Библијских референци о томе како поста има више начина, а јеретици заправо бирају онај најлакши. Игром случаја наравно.

(Јес. 4,16) Иди, скупи све Јудејце што се налазе у Сусану, и постите за ме, и не једите ни пијте за три дана ни дању ни ноћу...

(Д.Ап. 9,8-9) А Савле устаде са земље и отвореним очима својим никога не виђаше. Они га узеше за руку и уведоше у Дамаск. И бјеше три дана слијеп, и не једе, нити пи.

(Изл. 34,28 ) И Мојсије оста ондје код Господа четрдесет дана и четрдесет ноћи, хљеба не једући ни воде пијући

(5. Мој 9,18 ) Потом падох и лежах пред Господом као прије, четрдесет дана и четрдесет ноћи, хљеба не једући ни воде пијући

(Дан. 10,2-3) У то вријеме ја Данило бјех у жалости три недјеље дана. Јела угодна не једох, ни месо ни вино не уђе у моја уста, нити се намазах уљем док се не навршише три недјеље дана.

(Дан. 1)
12. Огледај слуге своје за десет дана, нека нам се даје вариво да једемо и воде да пијемо.
13. Па онда нека нам се виде лица пред тобом и лица младића који једу царско јело, па како видиш, онако чини са слугама својим.
14. И послуша их у том, и огледа их за десет дана.
15. А послије десет дана лица им дођоше љепша и меснатија него у свијех младића који јеђаху царско јело.
16. И Амелсар узимаше јело њихово и вино које њима требаше пити, и даваше им варива.
17. И даде Бог свој четворици младића знање и разум у свакој књизи и мудрости; а Данилу даде да разуме сваку утвару и сне.
18. И кад прође вријеме по коме цар бјеше рекао да их изведу, изведе их старјешина над дворанима пред Навуходоносора.
19. И говори цар с њима, и не нађе се међу свјема њима ни један као Данило, Ананија, Мисаило и Азарија; и стајаху пред царем.

(2. Јез 6,35) После свега ја се поново плачући молих, и такође постих седам дана...

(2. Јез 9, 23-26) А ти, када прође седам дана оних, не пости једнако у њима, изађи на цветно поље, где нема саграђених кућа, почни се хранити само пољским цветовима и не кушај меса, не пиј вина, него само цветове, моли се Свевишњем непрестано, и Ја ћу доћи и говорити са тобом. И одох ја, као што Он рече мени, у поље, које се назива Ардат, и седох тамо међу цветове и једох пољске траве, и би мени храна од њих да се заситим.

-------------------------------------------

Закључак: Дужина поста, као и сам начин поста разликује се и варира, зависно од тога колики степен просветљења желимо да постигнемо уз пост и молитву. Видимо да је за добијање 10 Божјих заповести, Мојсије постио без ичега 40 дана. Док је Данило постио недељу дана на вариву и води (кувано биље), за задобијање премудрости. Јездра је постио на начин који се назива "сувоједење" (некувано биље) недељу дана.

Да ли је сада јасно зашто јеретици узимају најлакши пример поста у Библији и тумаче га као "једини исправан" ?
:roll:

:D

Makarije da li si ikada cuo za izraz: "Lupas kao Maksim po diviziji!" ? Ako nisi sa'cu ti objasnim: Maksim je mitraljez iz Prv.Sv. rata i mitraljezac u boju kada raspali po diviziji napravi haos, eto otkuda potice izraz :"Lupas kao Maksim po diviziji!"

I ti isto tako lupetas o postu jer nemas blage veze sta je post, sta znaci post na hebrejskom jeziku, zasto su i iz kojih razloga postili Jevreji, sta je oznacavao post u Izraelu a kakvu ulogu igra u pravom hriscanstvu!
U Pravoslavlju znamo da ima ritualnu ulogu "prociscenja", ponavljam ritualnu ulogu-jos jedno od nebrojeno mnogo izmisljenih bremena u Pravoslavnoj religiji koja nemaju apsolutno nikakve veze s Biblijom, vec su cista izmisljotina ljudi!

Ako zelis da saznas sta je post i zasto su postili Izraelci imaces prilike, jer cemo i o tome da razgovaramo, ali na temelju Biblije a ne na temelju Maksima!

Ostaj mi zdravo Makarije!

*Mihal*:
FARMACEUT:
Post podrazumeva i TRAJNI PREKID SA SEXUALNIM ŽIVOTOM KOJI TRENUTNO VODIŠ;I KAKO SI SE JAVNO DEKLARISAO.....

Ako podjemo od toga da prema Biblijskim ucenjima sve postoji radi ljubavi, a ljubav vodi ka radjanu vise zivota, -onda i svraha posta bi trebalo da bude jaca ljubav. Pa kad se ona onako podgrejana postom razplamti, ko tu jos ima snagu i volju da se bori protiv onog sto i Bog i sama priroda beskompromisno traze od coveka?

Iskušenju MORAMO odoljeti... :D

MaranAta:
Побеже Рдеки... :lol:

Makarije da li si ikada cuo za izraz: "Lupas kao Maksim po diviziji!" ? Ako nisi sa'cu ti objasnim: Maksim je mitraljez iz Prv.Sv. rata i mitraljezac u boju kada raspali po diviziji napravi haos, eto otkuda potice izraz :"Lupas kao Maksim po diviziji!"

I ti isto tako lupetas o postu jer nemas blage veze sta je post, sta znaci post na hebrejskom jeziku, zasto su i iz kojih razloga postili Jevreji, sta je oznacavao post u Izraelu a kakvu ulogu igra u pravom hriscanstvu!
U Pravoslavlju znamo da ima ritualnu ulogu "prociscenja", ponavljam ritualnu ulogu-jos jedno od nebrojeno mnogo izmisljenih bremena u Pravoslavnoj religiji koja nemaju apsolutno nikakve veze s Biblijom, vec su cista izmisljotina ljudi!

Ako zelis da saznas sta je post i zasto su postili Izraelci imaces prilike, jer cemo i o tome da razgovaramo, ali na temelju Biblije a ne na temelju Maksima!

О синко... одговор си ти добио. Само је твој проблем што ти се не свиђа па се правиш као да ти још није одговорено. Сајонара. 8)

MaranAta:
О синко... одговор си ти добио. Само је твој проблем што ти се не свиђа па се правиш као да ти још није одговорено. Сајонара. 8)

Ja sam pitao ovo:

Hajdemo sada ispocetka. Zanimaju me dve stvari.
1. Zbog cega je to sto je Nikodim citirao Isaiju ispalo pogresno?
2. Gde u Bibliji (Starom i Novom Zavetu) stoji kako i kada treba postiti?

A ti si mi izneo primere iz Biblije kako su pojedinci postili i izvukao svoj sopstveni zakljucak da na osnovu toga trebaju svi da poste u odredjeno vreme po necijoj zapovesti. Pritom mi uopste nisi odgovori na gore postavljena pitanja.
I opet ti kazem, ako su pitanja teska i ne znas odgovor, zaista nije sramota reci: "Ne znam.".

Неко је глуп, а неко се прави луд. Било које од овог двога да је у питању, ефекат је исти као кад нешто говориш глувом човеку. То што ти поново постављаш питања на која си већ добио одговор ми само каже да припадаш једној од те три групације. Сам одабери којој припадаш. :wink:

MaranAta:
Неко је глуп, а неко се прави луд. Било које од овог двога да је у питању, ефекат је исти као кад нешто говориш глувом човеку. То што ти поново постављаш питања на која си већ добио одговор ми само каже да припадаш једној од те три групације. Сам одабери којој припадаш. :wink:

MaranAta:

Dragi moj, kako god me ti nazvao (glupim, gluvim ili ludim) ja cu to primiti kao kompliment, jer je od tebe. A ti sada biraj kako ces me nazvati.

Den:
MaranAta:

Ajde mudrice prosvećena i sveupućena, lični izaslaniče i tumaču Boga i Jevanđelja pardon...Jehove, anđele (glasniče) Gospodnji, brate napaćeni prosvetli nas! Obasjaj nas spoznajom! Reci nam ti šta je post...ali pod jednim uslovom - tek kada budeš postio 7 nedelja na vodi (bez ulja, ribe i vina) pa budeš mogao na osnovu čega da komentarišeš i opovrgavaš neke stvari, a ne na osnovu onoga što si "pazario" od svojih učitelja, otaca, pastora ili kako ih već oslovljavaš.

rdeki:
MaranAta:

Dragi moj, kako god me ti nazvao (glupim, gluvim ili ludim) ja cu to primiti kao kompliment, jer je od tebe. A ti sada biraj kako ces me nazvati.

Za tebe više nemam komentara, sve što je trebalo da znaš o postu ti je objašnjeno. Čitaj svetootačku baštinu i žitija svetaca - videćeš da je put monaštva više - manje isti (sličan Hristovom i Apostolskom),ako nisi "kandidat" za sveca, potrudi se barem da budeš medju pravednicima - zbog tebe, zbog tvoje porodice,zbog svih onih koje voliš. Ako si Pravoslavac i veruješ u Boga posti, probaj barem Petrovski ili Gospojinski post, ispovedi se, pokaj se, pričesti se i sve će ti biti jasnije. Naravno umnoži molitve i dobra dela u tom periodu(što ne znači da to ne treba da činiš i bez posta),čitaj Sveto Pismo i ne dozvoli da ti ga drugi čitaju i tumače. Naravno pre čitanja Sv.Pisma prvo se pomoli Svetom Duhu - ako istinski veruješ on će te sam poučiti, sa svakim novim iščitavanjem ono će ti se otkrivati sve više i više, u onolikoj meri u kojoj se ti trudiš da činiš ono što je pred Bogom ugodno (mišlju,delom,rečima).
Ako ne želiš onda se ostavi praznih naklapanja, jer mi se čini da ti više tražiš izgovor kako ne bi postio.
Molim te, oprosti Maran Ati...a i meni grešnoj ako sam te nečim ovom prilikom uvredila.

nije_lako:
Den:

Obasjaj nas spoznajom! Reci nam ti šta je post...ali pod jednim uslovom - tek kada budeš postio 7 nedelja na vodi (bez ulja, ribe i vina) pa budeš mogao na osnovu čega da komentarišeš i opovrgavaš neke stvari, a ne na osnovu onoga što si "pazario" od svojih učitelja, otaca, pastora ili kako ih već oslovljavaš.

Dragi moj "Nije tebi lako" smatracu taj poziv da ti se objasni post kao pokusaj poniznosti i to je dobar pocetak!
Post je posledica zalosti ili radosti, znaci stanja u kome se osoba nalazi nakon iznenadjujuceg dogadjaja bilo radosnog ili zalosnog! Post oznacava stanje kada osobi nije stalo niti do jela, niti do pica, niti bilo kakvih aktivnosti i tu ne postoje pravila!
Primeri:

Kada je David pocinio preljubu sa Vitsavejom, dete rodjeno iz tog braka se razbolelo. Dok je dete bilo bolesno, David je postio (bio je u neizvesnosti i duboko zabrinut za zivot svog deteta i nije nista jeo niti je pio-razumljivo) dok dete nije umrlo, kada je umrlo David je ustao i jeo i pio!(2.Samuilova 12:15-23) Posebno obrati paznju na stavke 16,22 i 23!

Kada je Mojsije bio na gori Sinaj nije jeo niti pio 40 dana-postio je jer je bio u isekivanju i potpomognut svetim duhom!

Kada je bio krsten Isus hrist je postio 40 dana zato sto je ponovo dobio svoje secanje na nebeski zivot koji je imao eonima sa svojim ocem Jehovom dok je bio mocno duhovno stvorenje. Kakvo je samo ushicenje i radost imao i ko zna kakva jos osecanja kada je ponovo dobio svoje secanje i iskustvo!?

Svakako da postoji mnogo vise stavaka koji dokazuju sta je post, ali zbog duzine posta (ne volim dugacke postove) mislim da je ovih nekoliko primera sasvim dovoljno!

To je post a ne ritual i zahtev kakvim su ga napravili ljudi! Obrati paznju na dokaze koji su poduprti dogadjajima iz Biblije!

Vidimo se kasnije!

ponovo dobio svoje secanje na nebeski zivot koji je imao eonima sa svojim ocem Jehovom dok je bio mocno duhovno stvorenje

Деде нам објасни у којој фантазији гуруа твоје секте му се ово причинило, и да ли је пре тога јео бунике, или је дувао траву, или је пак користио неку тежу дрогу типа ЛСД... :lol:

Vidiš Dene...i mi postimo iz istog razloga kao Hrist: da bi spoznali svoje pravo koje smo dobili kroz Isusa Hrista da Boga nazivamo Oče naš (do Hrista to nije bila praksa),da svučemo starog grešnog čoveka i obučemo se u novog savršenog kao što je savršen naš Otac nebeski.Nažalost tvoja sekta te tome ne uči...pa nemožeš da osetiš tu radost u Duhu koju osećamo mi. I naravno...toga nema u Starom Zavetu...ima ga tamo gde je Pečat Duha Svetog i Krštenje (KRST) i dogod se ne vratiš pradedovskoj veri...nećeš ni osetiti.

MaranAta:
ponovo dobio svoje secanje na nebeski zivot koji je imao eonima sa svojim ocem Jehovom dok je bio mocno duhovno stvorenje

Деде нам објасни у којој фантазији гуруа твоје секте му се ово причинило, и да ли је пре тога јео бунике, или је дувао траву, или је пак користио неку тежу дрогу типа ЛСД... :lol:

Pusti Dena...prespavao citat Sv.Pisma je kada su Hrista sa 12 godina našli roditelji u Hramu. I tako on stražari...biće ponavljač ja ti kažem!
Podseti me, molim te, u kom Jevanđelju je Hrist na farisejsku primedbu da njegovi učenici ne poste rekao da će i oni postiti kada on ne bude bio među njima na zemlji? Naćiću mu i to ako treba.

Back