Srbin1000%
Aktivan član
- Poruka
- 1.462
Sugoslavija
Suga
Suga
Suga
Suga
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Dok se ti tvoji neki PROBUDE, on će da "majka".моћи ћеш моћи ћеш, итекако
престолонаследник је у србији већ годинама, неки треба да се пробуде, време је
SUGOSLAVIJA
профо, немој да се нервираш, урадио си сјајан посаосамо што Срби воле све да критикују, па чак и кад се у нешто не разумеју.. па су и те критике онда смешне и неозбиљне.
лична знатижеља- зашто су на круни хералдички флерони уместо љиљана (кринова) кад има довољно историјских извора који иду у прилог љиљанима у венцу на српској круни? ако је и то само Кралова заоставштина, зар није био сад прави тренутак да се и та грешка исправи?
и друго- да ли си урадио стандардизацију и за вертикалну верзију државне заставе (мислим на исправан положај грба на њој)?
још једном, све честике за твој рад![]()
А за кљун, аман, више. Ако баш треба нешто да кажем, рећи ћу само, не гледајте на запад за горњи део кљуна, гледајте на исток. Паметном доста. Ја сам патриота и Лала и професионални хералдичар. Гледајте замишљену линију од ивице круне и ивице кљуна.
Јавна расправа може, увек, али уживо, да се видимо, прво име и презиме, да те видим и ти мене да видиш. Него су овде сад разне љубоморе у питању. ал запамтите следеће:
оде круна, кршиш закон.
оде орао, кршиш закон.
оде грб са државне заставе, кршиш закон.
Изволте.
и да, пољски орао се описује као "рашчупан"!
Pa jedino što je bolje je to što sada sa onim krpama pored, po pitanju kombinacija boja, manje asocira na nemačku zastavu ...Novi grb je profesionalno uradjen i skoro sve mane starog su otklonjene.
Inače član ovog foruma je radio taj novi grb.
пољски грб је ок не зато што се нама свиђа, него зато што је хералдички исправан. о грбовима се не може дискутовати кроз категорије лепо-ружно.. грб је оно што је у блазону хералдичким језиком описано као грб.
а који су то симболи, то је већ нешто што представља део баштине и идентитета његовог власника.. па је у најмању руку увредљиво то оцењивати као лепо или ружно.
из истог разлога из ког је пољски грб, као и његов ликовни израз горе, ОК.. овај црногорски (у било којој варијанти) то није- он је хералдички мањкав.
онај ко зна то одмах види.
ако им је за утеху, и хрватски грб има сличан проблем.
што се тиче ''наметања симбола'', не бих рекао да је нама било шта наметнуто. грб Србије је одређен уставом и пратећим законом и ту се ништа није променило. дакле, Србија није добила нови грб, добила је само стандард (коначно!) за ликовни приказ свог грба.. да се више не дешава да га свако црта по свом нахођењу.
јавна расправа?! па ту замерку треба упутити Стојану Новаковићу- он је идејни творац српског грба
људи, хералдика је наука, па као и свака друга- и она има своју методологију и утврђена правила.. свиђало се то нама или не.
![]()
Ja sam za nešto ovako,naravno bez lopte,štit i ocila su dovoljna i mislim da ostvaruju najbolji efekat.
Orao je simbol velikodržavlja a ovaj naš je i toliko nakinđuren da je smešan.
Ne valjda taj , boje su mu bezveze .Mogli smo i ovo...
![]()
Ne valjda taj , boje su mu bezveze .![]()
Хвала ти. Види, ја ћу опет да дрвим о томе да грб није сме да буде промењен у опису у односу на закон и блазон, јер просто то може само Скупштина. Ако је Новаковић пре 130 година прецизирао да је круна по узору Немањићка али да се црта као модерна, веровао или не, флерони се цртају по опису као врло стилизовано лишће јагоде! Таква је хералдика, мож је пљујеш, али онда немамо грб него лого. "Па није Србија фабрика бре да има лого!" тако треба одговорити. Сад ће кука и мотика да нападне... наравно, то са правим лишћем јагоде нема никакве везе, можда је имало некад. Нацртао сам ја неколико таквих круна, нису лоше. Дакле, још једном, круна је по закону морала да остане оваква, па нек се то и гледа као Новаковићева грешка (али сам сигуран да је он то тако намерно урадио и да је Крал имао слободу да нацрта круну да личи на љиљан али да неко може да каже да је јагода. Значи, лоше. А где су бисери на тој круни, што то није ставио?)
Има примера за круне са љиљаном (крином) око обода, али се оне тако и блазонирају.
Даље, шта је уопште Немањићка круна? Јел то она прва, од папе? Где је њен облик да је видимо? Је ли сачувана? Само је то довољно за омањи грађански рат код нас. Јел то камелаукион или неко западњачкије решење? Ако је камелаукион, где падају перпендулије? Падају ли на штит? У хералдичком смислу, што се тиче круне, јел то значи да се директно позивамо на средњовековну државу као да кнежевине није ни било?
И читава прича са круном је заиста мучна и показује како смо тренутно изгубљени у свемиру и простору. И на крају иде решење које је најближе закону и Новаковићевом опису а остало је пљувачина разних "добромислећих". Србија има круну на грбу јер је ДРЖАВА са традицијом. није ово СР Србија. Није, схватите то више. Чак и хрватска има ону модификовану круну на свом грбу, што то нико не коментарише, ону нехералдичку измишљотину.
Зашто уопште круна кад смо република? Осим већ сто хиљада пута поновљеног одговора да је круна у републикама симбол старе државности и да је има и на руском и на мађарском грбу и на хрвтаском и на црногорским итд, има и много простији одговор што сам ово овако нацртао:
У закону стоји да је мали грб РС штит изнад ког је круна. Јел ви то схватате, круна је неодвојиви део грба по закону? Нема само штита, то наш устав не познаје. Нема само ни штита са крстом и оцилима! Оде круна, прекршили сте закон! ако вам се не свиђа круна, изволте, сазивајте скупштину, мењајте закон, мењајте устав, па шта вам Бог да.
Даље, приче о кршењу устава су бесмислене. Тек овај грб поштује устав! Опис грба није мењан, напротив тек сад је цртеж грба у складу са уставом! ко зна које су ту старе заваде са којиам ја немам ништа а богами нема нико ни из моје генерације. какви бре четници и партизани?! Ово је грб Србије, она је изнад свих подела! Срам било сваког ко хоће да склони орла, ма колико волео Тита! Ово је Србија, доста више једанпут заувек ваших подела! какав себичлук.
И да ти поштено одговорим, вертикална застава. Покушао сам све да и до ње дође. Нисам успео, нема такве одреднице у закону. Поштено? Али сам пресрећан што сам успео државну да кодификујем у милиметар и сам Бог свети зна колико сам дана провео у томе и колико других европских застава проучавао. Наиме, закон каже једну седмину од центра ка јарболу. коначно, коначно, српска застава, нема више на застави грб од три милиметра, па она јадна бела бордура око штита као да је Србија сама себи хералдичка ћерка итд.
Даље, за све који баш толико не воле круну, па идите на улицу па видите како се вијори застава. Златнија боја на круни је тамнија него пре... не боде круна уопште очи толико колико се буните на овој верзији. Ништа вама заправо није добро. Ви бисте Србославију, лепо признајте. Е, има нас који бисмо хтели Србију.
А за кљун, аман, више. Ако баш треба нешто да кажем, рећи ћу само, не гледајте на запад за горњи део кљуна, гледајте на исток. Паметном доста. Ја сам патриота и Лала и професионални хералдичар. Гледајте замишљену линију од ивице круне и ивице кљуна.
Јавна расправа може, увек, али уживо, да се видимо, прво име и презиме, да те видим и ти мене да видиш. Него су овде сад разне љубоморе у питању. ал запамтите следеће:
оде круна, кршиш закон.
оде орао, кршиш закон.
оде грб са државне заставе, кршиш закон.
Изволте.
и да, пољски орао се описује као "рашчупан"!