После не знам ни ја колико дана већања смо се договорили да круна буде трећина укупне висине грба, као на неким старијим примерима.
И молим вас, јел видите ову хајку у Вечерњим новостима како плету колико би коштала промена не знам ни ја чега. Пази сад:
Неће коштати ама баш ништа, ни Владу, ни тебе, ни мене.
Аман, грб није мењан. У хералдици имате блазон и емблазон. Блазон вам је званичан опис грба на доста компликованом језику (ево ја сам између осталог и професор енглеског, причам га исто као и српски, додуше мастер сам и хералдике, па и дан данас морам да проверим неке компликованије блазоне на енглеском, који заправо уопште није енглески него англо-нормански). Само будала мисли да све зна, а таквих изгледа иам доста овде.
Елем блазон је опис грба, то улази у закон. По том опису се ради емблазон илити цртеж грба. Досадашња верзија једноставно не прати добро опис грба из закона, која је била само препоручена верзија Краловог рада, који и сам има разне грешке, али код нас вам је кад се грешка окамени немогуће ју је променити. ми се сатрсмо да ова верзија буде тачна до у словце. Направих читаву књигу, скоро 50 разних верзија грба и застава, Све је усвојено, све верзије могу да се скину са сајта владе (колико беше има, скоро 200 мегабајта). Скините, гелдајте, проучавајте, цртао сам тако да може све да се види.
Дакле, грб није мењан, само због стандардизације изгледа и описа грба нема промене личних карти, нити пасоша нити плоча нити било чега. Прво што ће се мењати је застава јер се оне похабају и имају рок трајања годину- две (оне напољу). А те заставе што се мењају, да ли ће неко штампати по новом цртежу или старом кошта потпуно исто.
Ја бих први заплакао од муке да сад море да се мења пасош јер сам га после силног чекања добио тек у јулу прошле године. Личну карту тек пре коју недељу.
У колико беше варијанти постоји званично и немачки грб? Ја се сећам једног са државне заставе (и то максимално упрошћеног), једног са пасоша и оног из њихове скупштине, Fette henne, тако се ваљда зове, буквално дебела кокошка га зову.
Буквално нико неће ни динар потрошити на ово. а кад смо већ код пара, што ме ти вајни новинари не зову да им покажем колико сам био мало плаћен и да више престане ова харанга. Ја сам хералдичар, била је част радити ово, у мом послу је реч све. Ко се крије? Еве ме. Где су нека друга господа што променише нешто друго, м?
А за оне што се куну у Стојана Новаковића само да би окаменили стање у њиховим главама и Краловог орла, мислите да њега нису исто тако критиковали за грб из 1882? Буквално исте речи користе, као да за 130 година нисмо ништа научили. Само што је тад било нећемо орлушину, нећемо ни оцила, па је било бјашњавања како оцила нису оцила него одсјај светлости од крста који личи на С (Исусе Пантократоре!!) Да се разумемо, ја се дивим Новаковићу, али он сам каже да је орао и круна цртана у духу тог времена. дакле, имао је он муке са свезнајућим критичарима и те как(а)о.
Сам Стојан Новаковић, човек који је практично био покретачка снага за грб из 1882, такво стање ума критичара описује као „владање као да се и у томе реакционарски затворило у традиционалну огорченост“.
онда читам плаћену кукњаву како су наши стари гинули под том и том заставом. Па ви и не знате како је изгледала застава Краљевине Србије а како Краљевине Југославије!
У краљевини Југославији у 1930им од Краловог орла није остало ама баш ништа.
Извињавам се на могућим правописним грешкама, у брзини ово написах. Крај паузе, идем да радим даље.