Nova domovina

Ja tačno sve i da hoću da iznosim lične podatke i da odgovorim na pitanje, trebalo bi mi 10 str.

Nije isto roditi se u jednom mestu, odrasti tu, završiti školu, steći prijatelje itd pa onda otići preko granice, šta sa ljudima koji su se selili kao ludi jer nisu imali rešeno stambeno pitanje, pa je to išlo toliko daleko da čak na pola godine živiš u selu kod majčine majke na primer, a znaš da smetaš tamo, prosto - ne pripadaš tu a moraš kao i ta rodbina koja mora da vas istrpi...

Posle takvog cimanja, ako uspeš da budeš stabilan bukvalno bilo gde, super.
Eto, to je moja priča, svedena na najmanju moguću meru odavanja ličnih podataka. Koja crna nostalgija...jesam sad trenutno u Srbiji, ali "svratio" samo :D
Moj otac je tako ceo život lutao, to je bio njegov stil. Okej, imao je svoju kuću gde su žena i deca, ali prosto je morao da luta. Navikao.

Naravno, jezik prosto mora da se nauči ali to ide prirodno. Koliko je teško iskomunicirati u Beču sa standardnim nemačkim? Tačnije, koliko je teško raditi neki posao koji podrazumeva povremenu komunikaciju sa ljudima ako ne znaš bečki dijalekat?
Nije lako. Namucila sam se :mrgreen: . Svakom sam pri prvom kontaktu rekla da još učim,da me isprave i odmah nestane to becko uvrtanje i pricaju normalno.

Na primjer ja živim skroz normalno u Becu.Mozda nas dvoje drugačije doživljavamo šta je normalno .
pa da.. različiti smo
moj rođak npr koji živi u selu podno Prokletija gde ima čist vazduh, reku u selu, čistu vodu i zdravu hranu , domaće životinje i dvoje zdrave dečice sigurno ne bi menjao svoj život za neki stan tj betonski kavez u Beču , da juri na poso i s posla u automobilu , gužva frka.. i da sluša nemački jezik po ceo dan
jbg to je on..selo , priroda, zdrav život bez stresa i jurnjave.. i sigurno se bolje hrani i zdravije živi nego 99 % Bečlija a kažu da je zdravlje najvažnije
al ok ja razumem i druge ljude koji imaju drugačije prioritete u životu
isto tako i Austriji imaš lepih sela verovatno i da im ponudiš Beč samo bi se nasmejali

Poslednja izmena od moderatora:
Meni je samo glupo kod svih tih ljudi, odu preko i onda potrose citav godisnji na posetu Srbiji, umesto da odu lepo na neko more i uzivaju nakon cele teske godine… imam i ljude koji su sad milioneri u Kanadi i celo leto provedu na Romaniji.. mislim se, da li ste normalni? Ali dobro.

Sustinski, nostalgija zavisi od coveka do coveka, licno nisam imao problem nikad sa tim jer zaista bez svega i svakog se moze.
Da, individualno je. Ja sam mislila lako ću, ali dosta si ranjiv kad si u stranoj zemlji, uronjen u jezik koji ne razumeš dobro.

За @Lúnasa и @Kvinsi знамо да им је лепо, за носталгију не знам, али не бих рекла да плачу сваког дана...
Није поента само отићи, треба знати и изабрати по својој мери.

Kratka mi pauza, ne znam šta ste dalje pisali, to ću tek da pročitam ali upravo o ovome se radi.
I o očekivanjima, jer svi znamo da su prevelika očekivanja majka svih zajeba.

Zašto onda toliko naših ljudi koji godinama, čak decenijama, žive u inostranstvu komentariše domaću politiku?
Drugar živi evo već 4 godine u Americi, oženjen Amerikankom, a i dalje se svađa na tviteru sa recimo Azdejkovićem
Zato sto je covek politicko bice,a tamo nemas cak ni frizera ili nekog prodavca sa kojim ces na minut da popricas o politici ili istracaris nesto i to je najveci nedostatak zivota u inostranstvu,a rekao bih i nenadokadivi.Dzabe mercedesi kad nisi ukljucen u zajednicu,a to nije moguce jer imas drugo ime i prezime

Pitanje za sve, žene i muškarce, koji su se odselili u inostranstvo.
Koliko se osećate kao "svoj na svome" (Nemci kažu Zuhause, kotkuće) u toj novoj zemlji?
Puca li nostalgija za zavičajem?
Osećate li diskriminaciju jer ste stranci?
Osjecam diskriminaciju u svojoj zemlji daleko vise i imam sve manje kontakt sa nasim ljudima.
Forum mi je i nacin da malo odrzavam jezik i pisanje.

Poslednja izmena:
Zato sto je covek politicko bice,a tamo nemas cak ni frizera ili nekog prodavca sa kojim ces na minut da popricas o politici ili istracaris nesto i to je najveci nedostatak zivota u inostranstvu,a rekao bih i nenadokadivi.Dzabe mercedesi kad nisi ukljucen u zajednicu,a to nije moguce jer imas drugo ime i prezime
Kad postaneš državljanin, svakako imaš pravo da odlučuješ o politici te zemlje.
Balkan je fabrika za proizvodnju radnika,tako nas posmatraju stranci.Das nam malo para,mi srecni,ne mesamo se u politiku,nista nas ne zanima ,oni zadovoljni jer su dobili dobru,a priglupu radnu snagu,od lekara do cistaca
Zašto si autošovinista?

Kakav autosovinista???Pricam sta mi lepo stranci kazu o Balkanu.Prihvatanje zavisi od tvoje percepcije,neko moze biti potpuno odbacen u stranoj zemlji ,a osecati se prihvacenim i obrnuto.
Ovo mi je delovalo problematično, pomislila sam da je to tvoj stav o nama:
oni zadovoljni jer su dobili dobru,a priglupu radnu snagu,od lekara do cistaca

Slične teme

Back