Niko neće u nastavnike

Pogledajte prilog 1465665

Projekcija je da će školama u Srbiji u narednih pet godina nedostajati 5.000-7.000 nastavnika

Ukoliko se nešto hitno ne preduzme, školama u Srbiji u narednih pet godina nedostajaće pet do sedam hiljada nastavnika, upozorili su na nedavnom skupu u SANU dekani fakulteta u Beogradu koji školuju nastavnički kadar.

Koliko je situacija alarmantna dovoljno govori podatak što su na smeru za nastavnika hemije ove godine upisana tri brucoša, biologije - 2, fizike - 7, matematike- 3, geografije - 20, srpskog jezika 60, istorije - 84. Na fakultetima kažu da je to istorijski minimum.

Trend naglog opadanja interesovanja za nastavničke fakultete krenuo je 2015. godine. Te godine na Matematičkom fakultetu u Beogradu bilo je 112 prijavljenih kandidata za polaganje prijemnog, a samo godinu dana kasnije broj zainteresovanih kandidata je prepolovljen. Već tada u školama u Srbiji nedostajalo je oko 500 nastavnika matematike i isto toliko fizike.

Danas je u školama najveći deficit nastavnika matematike, fizike, hemije, informatike, nemačkog jezika. Pravilnik o zapošljavanju u školi kaže da u učionicu mogu samo nastavnici sa master diplomom. Međutim, Pravilnik je jedno, a realnost na terenu nešto sasvim drugo. Da bi se održala nastava, direktori su prinuđeni da angažuju manje stručan kadar, čak i apsolvente sa fakulteta.

Više je razloga što se beži iz prosvete. Matematičari, fizičari, informatičari ne žele da rade u školi jer u privredi mogu da zarade mnogo više. Osim finansijskog momenta, status profesije je danas vrlo nizak, nije vrednovan na pravi način.

Dekani osam fakulteta Univerziteta u Beogradu, koji imaju smerove za nastavnike, uradili su platformu kojom se predlaže rešenja kako bi se povećalo interesovanje za nastavničke smerove i rešio deficit kadrova u školama.

Stipendije, veće plate i vraćanje ugleda prosvetnim radnicima- tri su ključne stvari na kojima insistiraju dekani. Platforma je usvojena na Senatu i prosleđena Ministarstvu prosvete.
link
u kapitalizmu nista ne funkcionise a na prvom mestu , obrazovanje, jer samo sa destruktivnim obrazovanjem kapitalizam moze opstati.
 
Opusteno, SNS ce to lako da resi sa tri jednostavna koraka:
- zgadice ljudima zelju za zivotom pa se nece razmozavati i nece ni biti dece,
- zgadice ljudima zelju za zivotom pa ce da se iseli ko jos nije, i da prave decu negde drugde,
- starosna granica za penziju se podize na 68 god.

I eto resenja 😊😊😊
 
Može i profesionalni glumac.

Jednom snimljena lekcija bude posle dostupna generacijama .
E sad, mozda je nivo predavanja i ucenja profana u skolama na nivou bota, ne znam, jer nisam gledao kako je kod drugih, a jesam bio samo kod dvoje kolega rezultat 1 prema 1, sto je interesantno zenska je vanserijska u nastavi , musko je bot, a u zivotu musko je bogatas koji je sam stvorio bogatstvo , a zena jedva kuburi sad kad je rodila dete, bas se muci , a eto kazem ima talenat za malo nadprosecnu profesorku , a mozda i vise, ne znam ja koliko moze...

Ali sigurno je da ako je prosek bot, onda je bot nivo koji ne donosi mnogo deci ako moraju u skolu...Znaci onda ukinuti skole pa nek sve rade online....inace imas totalnu propast, dolazi u skolu a ima botinu za profana, dobijes sipak...
 
Ja imam resenje, samo nek mi daju da budem ninistar prosvete, ali ustvari imam tri resenja
Jedno je jeftino i super prakticno , drugo je moralno i eticno ali velika slova E i M, sto ce reci ebace mi kevu i stoka u narodu i deca potomci te stoke...a trece resenje je malo kosta vise ali zvuci lepse i pristojnije od ova prva dva....
Sto se mene tice ja bih najradije ovo najjeftinije a najprakticnije i sto je zanimljivo za narod najbolje...

A sto se tice uvlacenja profanima i resenja za nedostajajuci radni profil, to nije problem ni u jednom od tri resenja...Jes malo problem u ovom drugom resenju , ne moze veliko E i veliko M bez para ali ionako bi mnogima isao na jaja sa tim pravim vrednostima, nije to za Srbe...ali jeste resenje...ali zato profani bi lepo prosli u ovom najlaksem i najefikasnijem resenju, bas bas dobro bi prosli , a u ovom sto je na sredini , e tu bi im bilo bolje nego sad ali ne bas totalna laganica..
 
Форум средњих школа је тражио одобрење да се у школе врате пензионери и да могу да предају и несвршени студенти.
Квалитет није важан, само да се попуни број.
Nažalost, došli smo u situaciju ili da se radi ili tako, ili da deca u pojedinim školama uopšte više nemaju fiziku, matematiku...

Jedino treće rešenje bi bilo predavanje u amfiteatrima po fakultetima, gde bi 200 dece moglo istovremeno da prati čas matematike.

Jasno je zapravo da rešenja nema, osim da se mladi ljudi motivišu da se bave tim zanimanjem, a svi znamo kao se to može postići. Ali preči je nacionalni stadion i naknade glasačima za pravilno zaokružen broj, fizika nema tu težinu.
 

Back
Top