Nesumnjivo Hrvati

Naravno. Osim najranije spomenutog Idrisija i drugih putopisaca koji u narednim stoljećima posjećuju Dubrovnik(Solmski, Guylford, Tolstoj...) i nazivaju ga hrvatskim gradom, tu je i činjenica da su kroz cijelu povijest Dubrovnika brojni književnici i službenici sebe i svoj jezik nazivali hrvatskim imenom unatoč tome što najveći dio tog povijesnog perioda hrvatska država nije imala svoju samostalnost, a Dubrovačka republika jest. Malo gradova u svijetu ima tako jasan i kontinuiran nacionalno-kulturni identitet od svoga početka do danas, kao što je to slučaj za Dubrovnik.

S druge strane, neki drugi narodi koji su zaokupljeni Dubrovnikom u kojem nikada u povijesti nisu spomenuti, danas uopće i ne preispituju pripadnost grada čije je prvo zapisano ime bilo Alba Bulgarica.
Мислио сам јел има нешто с ових простора, нека повеља, документ, повластица, међународни уговор; типа Немањин уговор с Дубровником, уговор с Сплитом, договор Немање и Барбаросе о женидби Тољена где се помиње граница Србије и маркгрофофије Бертолда IV, Стефанова повеља Дубровнику, Десине повеље Мљету... Може за почетак и фалсификати..

Da.

Možeš li mi pokazati na karti gdje je Idrisi naznačio Srbiju? :think:

:hahaha:

Imamo susjede koji od 19. stoljeća nastoje prisvojiti ono što je naše, i jako je važno da znaju kako stvari stoje. Ne nužno zato što ćete tu istinu prihvatiti - znam da nećete, o lažima vam ovisi cijeli identitet - već zato da u svojoj podsvijesti to znate, bez obzira na ono što radite i govorite. To mi je jako važno.
Verovatno negde u Pakistanu s obzirom da je Belu Hrvatsku umesto u Poljskoj video u Dubrovniku.

Мислио сам јел има нешто с ових простора, нека повеља, документ, повластица, међународни уговор; типа Немањин уговор с Дубровником, уговор с Сплитом, договор Немање и Барбаросе о женидби Тољена где се помиње граница Србије и маркгрофофије Бертолда IV, Стефанова повеља Дубровнику, Десине повеље Мљету... Може за почетак и фалсификати..
Da, Dubrovnik je na sreću sačuvao brojne povelje koje svjedoče o odnosima sa susjednim državama. Nego, pošto si zaokupljen dubrovačkim dokumentima, možeš li mi ovdje pokazati nešto slično iz tog perioda za glavni grad Nemanjića, Stari Ras? Recimo, nešto - ma bilo što - što bi povezalo taj grad sa Srbima.

Da, Dubrovnik je na sreću sačuvao brojne povelje koje svjedoče o odnosima sa susjednim državama. Nego, pošto si zaokupljen dubrovačkim dokumentima, možeš li mi ovdje pokazati nešto slično iz tog perioda za glavni grad Nemanjića, Stari Ras? Recimo, nešto - ma bilo što - što bi povezalo taj grad sa Srbima.
Да је повезан Рас с Србима, јел то? Или на нешто друго мислиш?
Da, Dubrovnik je na sreću sačuvao brojne povelje koje svjedoče o odnosima sa susjednim državama.
Може ли нека инструкција, шта је у питању? Сам ћу да нађем после, не мораш да постављаш ако ти је тешко.

Nije problem pojasniti, samo pitaj - Dalmatinci i Dubrovčani na čije se književne radove i rječnike Vuk poziva svoj rod i jezik nazivali su izričito hrvatskim imenom. Ispod je samo jedan mali dio izvora koji to demonstriraju u kontinuitetu.

Pogledajte prilog 1569610
Нема друге, мораћу мијењати капи за очи... сад нигдје не видим Вука.

Ako spominje Srbe i Ras, naravno.
Ево овде се именом помиње Српска земља и Рас, Немању и Вукана да не рачунам и они се помињу.
IMG_20240624_210757.jpg

IMG_20240624_210643.jpg

@ronhilllol
Милсим да сам био фер, сад би био на тебе ред... Неки домаћи извор где се повезују Хрватска и Дубровник; може и хрватски владар, може и име владара и Дубровник и сл. да има неке везе међу то двоје.

Ne samo da su pravi Srbi preko Drine štokavsku jekavicu znali samo i isključivo kao hrvatski jezik i nisu htjeli da im se nameće, unatoč činjenici da su njome osim Hrvata govorili i muslimani i pravoslavci u Bosni i Hrvatskoj; nego je i sam Vuk otvoreno priznao da Srbi svoj jezik trebaju graditi po ugledu na Hrvate. I to je "reformom" i napravio.

Pogledajte prilog 1569518
Zato danas ne možete pročitati ni jedan stari srpski tekst, a jako dobro razumijete hrvatski jezik iz 15. stoljeća. Zato posežete za onim što nikada nije bilo vaše. Zato mrzite i nas, i sebe.
Ako sam dobro razumio, u Bosni i Hrvatskoj sa jedne strane stoje Hrvati a sa druge muslimani i pravoslavci. Nigdje katolika.

Inače, saglasan sam da se ovdje nećeš dugo zadržati.

Милсим да сам био фер, сад би био на тебе ред... Неки домаћи извор где се повезују Хрватска и Дубровник; може и хрватски владар, може и име владара и Дубровник и сл. да има неке везе међу то двоје.
Cijenim tvoj trud, ali spominju se zemlje pod srpskom kontrolom, no ne i Srbi. Kako znamo da su stanovništvo Starog Rasa činili Srbi kada je taj grad stoljećima prije toga bio dio Bugarskog, pa Bizantskog Carstva? Naročito kada uzmeš u obzir Porfirogenetov iskaz u kojem navodi da je nakon rata sa Bugarima gotovo cijelo srpsko stanovništvo odvedeno u Bugarsku,dok su samo neki sa Zaharijom našli spas u Hrvatskoj koja ih je zaštitila(a time i spasila srpsku naciju od nestanka), te da je Srbija poslije rata ostala potpuno pusta. Ja jednostavno nisam uvjeren da je tu uopće bilo Srba.

ps. To nisu originalni dokumenti.

Ako sam dobro razumio, u Bosni i Hrvatskoj sa jedne strane stoje Hrvati a sa druge muslimani i pravoslavci. Nigdje katolika.

Inače, saglasan sam da se ovdje nećeš dugo zadržati.
To je hrvatski etnički prostor - povijesni izvori, genetika i lingvistika se slažu po tom pitanju. Nisu Srbi bez razloga hercegovački govor, tj. čistu štokavicu, nazivali hrvatskim jezikom prije nego je propaganda stupila na snagu.

porf.png

I2a je naizraženiji među upravo među Hrvatima na prostorima koje su Hrvati izvorno naselili i uspostavili svoju vlast, a od tu se postupno širi prema istoku(poslije upada Turaka i na zapad) i opada u postotku, kao što je i očekivano.

Stvarnost: Srbi za Hrvatima došli u rimsku Dalmaciju, Zaharija sa narodom pred Bugarima pobjegao u Hrvatsku, srbovlasi pred Turcima izbjegli u Hrvatsku.

Posrbljeni pravoslavci poput Antića uvijek istinu okreću naopako. Sada je to već postala neka vrsta nacionalne patologije.

Back