Nesumnjivo Hrvati

Vjerojatno u Vojvodini ima Nijemaca i Mađara koji se izjašnjavanju kao Srbi.

"Vjerojatno" :lol: Još kad lik sazna koliko se Cigana izjašnjava Srbima u Srbiji, šlagirat će ga.

Imaš prime example Ive Andrića. Roditelji Hrvati, katolici. Tako se i sam izjašnjavao do WWII. Kasnije u Beogradu se počeo izjašnjavati kao Srbin. Nije tu ništa čudno ni neprirodno. Likovi se asimiliraju s vremenom. Eto ovaj je ubacio turbo brzinu prema asimilaciji, drugi su to kroz generacije uradili.

Uglavnom lik dvije knjige nije pročitao, ovdje dolazi isključivo zbog prepucavanja.

"Vjerojatno" :lol: Još kad lik sazna koliko se Cigana izjašnjava Srbima u Srbiji, šlagirat će ga.

Imaš prime example Ive Andrića. Roditelji Hrvati, katolici. Tako se i sam izjašnjavao do WWII. Kasnije u Beogradu se počeo izjašnjavati kao Srbin. Nije tu ništa čudno ni neprirodno. Likovi se asimiliraju s vremenom. Eto ovaj je ubacio turbo brzinu prema asimilaciji, drugi su to kroz generacije uradili.

Uglavnom lik dvije knjige nije pročitao, ovdje dolazi isključivo zbog prepucavanja.
Upravo to. Ja kad upalim na televiziji neki srpski program di se pušta muzika pa skoro svi njihovi pivači su Romi. Ja ni jednog nisam vidio da liči na bilca. Kao da Indiju gledam a ne Europu.

Imaš prime example Ive Andrića. Roditelji Hrvati, katolici. Tako se i sam izjašnjavao do WWII. Kasnije u Beogradu se počeo izjašnjavati kao Srbin
Da, ali niko od Srba to ne spori, to činjenica.
Po meni je problem to što Hrvati nikad ne prihvataju da je neko ko je poreklom bio Srbin postao Hrvat. A svakako da su istorijski događaji išli u prilog tome da su migracije išle s istoka na zapad.
Isto tako, Hrvati pričaju o nekoj njihovoj ćirilici , uzgred lomeći table na tom pismu.Takođe, ne poseduju natpise na svom narodnom jeziku, bezobzira kojim pismom bi bili pisani. Na taj način, ukoliko bi imali koristi, mogli bi tvrditi da su pričali mandarinski koji su, eto, igrom slučaja, morali da zapišu na latinskom.

Da, ali niko od Srba to ne spori, to činjenica.

Jok nije :lol: Eno potraži temu o njemu pa se vrati. Mrki čak ide toliko daleko da od Andrića napravi Židova. Samo da nije Hrvat haha

Po meni je problem to što Hrvati nikad ne prihvataju da je neko ko je poreklom bio Srbin postao Hrvat.
Na primjer?
Isto tako, Hrvati pričaju o nekoj njihovoj ćirilici , uzgred lomeći table na tom pismu.

Čekaj jel ti tvrdiš da Hrvati nikad nisu koristili čirilicu? A što se tiče lomljenja tablica, znaš ti dobro koje su se tablice lomili i zašto. Sad bi ja tebi mogao o Srbima i rušenju katoličkih crkava, pored ogromnog broja "srpskih" velikana koji su bili katolici. Od Boškovića, Gundilića pa dalje,zar ne? Ne glupiraj se Gorde, nisi ti FDDD. Mislim da se s tobom ne trebam prepucavati kao s nekim drugim pametnjakovićima. Previše si razuman i načitan za takve stvari.

Takođe, ne poseduju natpise na svom narodnom jeziku, bezobzira kojim pismom bi bili pisani. Na taj način, ukoliko bi imali koristi, mogli bi tvrditi da su pričali mandarinski koji su, eto, igrom slučaja, morali da zapišu na latinskom

Kakve natpise?

Daj, nemoj da me zezaš i sad da tražim , ne znam 5 osoba koje bi poreklom bile Srbi a oni se izjašnjavanju kao Hrvati.
Čekaj jel ti tvrdiš da Hrvati nikad nisu koristili čirilicu? A što se tiče lomljenja tablica, znaš ti dobro koje su se tablice lomili i zašto. Sad bi ja tebi mogao o Srbima i rušenju katoličkih crkava, pored ogromnog broja "srpskih" velikana koji su bili katolici. Od Boškovića, Gundilića pa dalje,zar ne? Ne glupiraj se Gorde, nisi ti FDDD. Mislim da se s tobom ne trebam prepucavati kao s nekim drugim pametnjakovićima. Previše si razuman i načitan za takve stvari.
Pa, ajde, ne mogu da kažem da tvrdim, ali stvarno ne mogu da se setim vezano za ćirilicu. Iskreno da ti kažem ja ne mogu da se setim ni nekog narodnog teksta na latinici pre 14-og, 15-og veka.
Što se tiče lomljenja tabli, znam zašto to rade, ali da li ti razumeš (ukoliko Hrvati misle da je ćirilica bilo i njihovo pismo) da, npr. Hrvati zarate s nekim ko piše latinicom, i šta polome celu Hrvatsku nakon tog rata? Poenta je (ne samo za Hrvate) da takvi ljudi sami sa sobom ne stoje s dve noge na zemlji.
Zamisli, npr. Ja sa Srbin, s sličnim osećajem kao neki Hrvat ali na različitim stranama, i sad uzmem i izlomim mobilni jer je sad tekst na latinici!? Oni lome te table zato što glume Hrvate (imamo i mi te što glume Srbe) i lome ih zato što ih ne košta ništa...
Ovo za rušenje katoličkih crkava , na koji period precizno misliš ?

Jok nije :lol: Eno potraži temu o njemu pa se vrati. Mrki čak ide toliko daleko da od Andrića napravi Židova. Samo da nije Hrvat haha

Na primjer?

Kakve natpise?
Jel ima natpis nekog hrvatskog vladara na narodnom jeziku (pa zovi ga kako hoćeš)?

Daj, nemoj da me zezaš i sad da tražim , ne znam 5 osoba koje bi poreklom bile Srbi a oni se izjašnjavanju kao Hrvati.

Pa daj nešto :per:

Pa, ajde, ne mogu da kažem da tvrdim, ali stvarno ne mogu da se setim vezano za ćirilicu. Iskreno da ti kažem ja ne mogu da se setim ni nekog narodnog teksta na latinici pre 14-og, 15-og veka.

Pa imaš bezbroj primjera ćirilice, najbolji je valjda poljički statut. Od Bosne, preko Hercegovine, do Poljica, Splita, Zadra imaš ćirilicu. U nekima se spominje i hrvatsko ime/jezik.

Franjevci su najduže očuvali tu tradiciju pisanja ćirilicom pa evo ti čak primjer iz 18 stoljeća u Splitu. Što piše?
dokument_pisan_hrv_cirilicom_arvaticom_poljica640.jpg

Ta usporedba sa Srbima mi je dosta glupa. Pa ne trebam ti valjda ja objašnjavati da okolnosti nisu bile iste. Katolička crkva nije bila blagonaklonjena narodnim jezicima. Ni slovenskim, ni germanskim...Srbi su imali svoju "nacionalnu crkvu" pa je situacija oko jezika i pisma bila sasvim drugačija nego kod Hrvata. Mislim da je to jako glup argument. Kao i onaj "gdje su grobovi hrvatskih vladara"? A gdje si grobovi srpskih vladara, suvremeni hrvatskim vladarima? Nema ih. O hrvatskim svjedoče pored pisanih izvora i kameni ulomci, kod srpskih to nemamo. Znači li to da nisu postojali? Naravno da ne znači. Postojali su bez sumnje.

Drugi primjer je, nakon tridentskog sabora je katolicima bilo određeno da djeci daju imena katoličkih svetaca umjesto svoja slavenska osobna imena. Dok su Hrvati od Dragoja i Radoslav postali Bartol i Ivan, Srbi su i dalje ostali Dragoje i Radoslav.

Što se tiče lomljenja tabli, znam zašto to rade, ali da li ti razumeš (ukoliko Hrvati misle da je ćirilica bilo i njihovo pismo) da, npr. Hrvati zarate s nekim ko piše latinicom, i šta polome celu Hrvatsku nakon tog rata? Poenta je (ne samo za Hrvate) da takvi ljudi sami sa sobom ne stoje s dve noge na zemlji.

Znaš ti Gorde dobro gdje su razbijene te tablice i zašto. Imaš bezbroj mjesta u kojem postoje dvojezične/ćirilične tablice i nitko nikad u njih nije dirao. Previše daješ značaj člancina u žutoj štampi. Oni su se uhvatili Vukovara a u bezbroj drugih mjesta nikad nitko taknuo nije tablice/ploče. Doduše bilo je i incidenata na drugim mjestima poput Biskupije ako se dobro sjećam. Uglavnom preduvjet za uvođenje ravnopravne uporabe manjinskog jezika/pisma je taj da ta manjina čini barem 33,3% populacije u mjestu. Takav je zakon i to je pravo svake manjine. Bilo srpske, mađarske, talijanske ili koje već...zašto netrepljivost prema srpskoj? Pa to je valjda jasno, ne pravimo se mutavi.

Ovo za rušenje katoličkih crkava , na koji period precizno misliš ?
Na isti period kao ti. Ovi lome tablice na ćirilici, a Hrvati nekad davno koristili latinicu (pored drugih pisama). Drugi su 90ih rušili/bombardirali katoličke crkve. A velike Srbende poput Gundulića, Boškovića, i još bezbroj njih su bili katolici. Zar nije ista logika? Meni je potpuno jasno zašto to rade i jedni i drugi. To što se s tim ne slažem i ne odobravam je druga stvar. (Mada se naravno i ne slažem s tim da su Gundulić i Bošković navodno Srbi)

Ima li natpis nekog srpsko vladara na narodnom jeziku (pa zovi ga kako hoćeš)? Ali da taj vladar bude suvremen hrvatskim vladarima (Hrvatima)
Temnićki natpis je 10-i ili 11 vek. Iz 12-og znam nekoliko.
Jel ovaj poljički statut najstariji zapis u Hrvatskoj, svejedno da li je ćirilični ili latinični?
Koliko sam upoznat, tj. što sam našao od informacija da je najstariji prepis na ćirilici iz 16-og veka? Pričam o nečemu što je sačuvano.

Jel ovaj poljički statut najstariji zapis u Hrvatskoj, svejedno da li je ćirilični ili latinični?
Јесте то је тај статут писан српским језиком ћирилицом кога су Хрвати присвојили једноставно.
Ћирилица у тадашњу Угарску провинцију Хрватску, као и српски језик, долази када Срби почињу да насељавају те проторе масовно у време турске инвазије, зато штокавице пре тога тамо и нема.

Јесте то је тај статут писан српским језиком ћирилицом кога су Хрвати присвојили једноставно.
Ћирилица у тадашњу Угарску провинцију Хрватску, као и српски језик, долази када Срби почињу да насељавају те проторе масовно у време турске инвазије, зато штокавице пре тога тамо и нема.
Interesuje me koji je natpis ili zapis najstariji sačuvan na narodnom jeziku, svejedno da li je ćirilica ili latinica!? To nikako da razumem... Ali da je sačuvan, svejedno da li je prepis nekog teksta koji nije sačuvan.

Interesuje me koji je natpis ili zapis najstariji sačuvan na narodnom jeziku, svejedno da li je ćirilica ili latinica!? To nikako da razumem... Ali da je sačuvan, svejedno da li je prepis nekog teksta koji nije sačuvan.
Вероватно Винодолски законик писан хрватским језиком глагољицом из 13. века.

Ma da :lol: To je hrvatski ban Petar Talovac 1432 pisao čirilicom koju je naučio od srpskih stočara pa je rekao "al je lepo, i ja ću ovako švrljati".

Uh, s glagoljicom sam baš tanak. Jel se mogu prepoznati naše reči zapisane tim pismom? Mislim, onako, na oko kad pogledaš?
A latinični neki zapis na narodnom jeziku ?
Тешко.
Vinodol.jpg

нема ту ништа чудно језик се мења и еволуира заједно са људима.
Текстови на латиници се јављају још касније од ових на ћирилици и глагољици.

Тешко.
Pogledajte prilog 1672509
нема ту ништа чудно језик се мења и еволуира заједно са људима.
Текстови на латиници се јављају још касније од ових на ћирилици и глагољици.
I ja sam sad gledao upravo na netu, onako na brzinu mi je teško da bilo koju reč prepoznam.

Back