Nesumnjivo Hrvati

Stvarnost: Srbi za Hrvatima došli u rimsku Dalmaciju, Zaharija sa narodom pred Bugarima pobjegao u Hrvatsku, srbovlasi pred Turcima izbjegli u Hrvatsku.

Posrbljeni pravoslavci poput Antića uvijek istinu okreću naopako. Sada je to već postala neka vrsta nacionalne patologije.
Везе немаш.
https://sr.wikipedia.org/sr-ec/Антоније

1722632626521.png

:hahaha:

To je posrbljeni Bugar, otac mu je bio Nenko Antov iz Bosilegrada.
Шта, Бугари су католици? То што међу Србима у Хрватској нема Антонија, захвали геноцидашкој политици хрватске државе, а то што мислиш да међу Србима нема Антића, Антина, Антовића итд., захвали својој ограниченој баби која је на недељној миси од велечасног попила све узнање овог света.

Ima i [etničkih] Srba Antića, rekao sam - ali na razini statističke greške.

Činjenica da ima potrebu širiti tako očite laži potvrđuje da je nesiguran oko svojih korijena.
Има у централној Србији Звонимира, Томислава, Антонија, Кристина, Марта, Магдалена на кило. Само ови ваши Срби, Срби Крајишници зазиру од имена која ви често дајете јер вас презиру и не желе лошу карму да навуку на децу.

Има у централној Србији Звонимира, Томислава, Антонија, Кристина, Марта, Магдалена на кило. Само ови ваши Срби, Срби Крајишници зазиру од имена која ви често дајете јер вас презиру и не желе лошу карму да навуку на децу.
Doseljenici iz Crvene Hrvatske.

Sad ce Hrobatos da nas ubedjuje da je nastalo od starohrvatskog Grcimir :D

Srbi jesu mitomani kao i svi na Helmskom poluostrvu ali Hrvati nemaju premca.

Koliko se oni proseravaju o svojim 'povijesnim' granicama, njih bi sada trebalo da bude 25 miliona. Pored toga sto su upili raznorazne etnicke grupe (pogledaj im prezimena), jedva dobacuju 4 miliona. Jeste jedan deo hrvatskog naroda pobegao pred Turcima, ali su mnogo vise kasnije asimilovali. Srba ima duplo vise i to bi mogao da bude pokazatelj ko je gde bio u Srednjem veku. Recimo
Koga smo mi i kada asimilirali? koje dokaze imaš?

rupa tebi u glavi. naravno da je mitoizirao odredjene stvari kao što su delovi o doseljavanju ali razgraničenje i etničku pripadnost je izuzetno lepo i tačno opisao, sasvim drugačiji stil pisanja od mitoiziranih delova. za razliku od vas, mi bar imamo taj jedan pisani izvor. šta bi bilo da je umesto nekršteni Srbi, napisao nekršteni Hrvati? ko bi se spasao vas... ne bi ti to onda ni malo kritički gledao kao u ovom slučaju.
mada ima tu mnogo još razloga da se poveruje Porfirogenitu jer je Bosna u samom početku bila srpska zemlja u zaledju južne Dalmacije što je verovatno da je "nalegala" na nekrštene Srbe
Vi svaki izvor pa tako i Porfirogeneta selektivno citirate i proizvoljno tumačite, uzmete samo ono što se vama sviđa pa vadite to iz konteksta, a ostalo zanemarujete i banalizirate. Zapadna Bosna i zapadna Hercegovina su kod Porfirogeneta opisane kao hrvatske županije Pliva, Pset, Livno, Imota. Tako da te vaše insinuacije da je čitava BiH bila vaša možete slobodno mačku o rep okačiti. Ima i ona Porfirogenetova rečenica kada kaže da se dio Hrvata odvojio od Dalmacije pa zaposjeo Ilirikum i Panoniju. Valjda znate da je Ilirkum obuhvaćao skoro čitavi Balkan to jest prostor bivše Jugoslavije plus Albanija. To vam također uvik nekako promakne.

Vi svaki izvor pa tako i Porfirogeneta selektivno citirate i proizvoljno tumačite, uzmete samo ono što se vama sviđa pa vadite to iz konteksta, a ostalo zanemarujete i banalizirate. Zapadna Bosna i zapadna Hercegovina su kod Porfirogeneta opisane kao hrvatske županije Pliva, Pset, Livno, Imota. Tako da te vaše insinuacije da je čitava BiH bila vaša možete slobodno mačku o rep okačiti. Ima i ona Porfirogenetova rečenica kada kaže da se dio Hrvata odvojio od Dalmacije pa zaposjeo Ilirikum i Panoniju. Valjda znate da je Ilirkum obuhvaćao skoro čitavi Balkan to jest prostor bivše Jugoslavije plus Albanija. To vam također uvik nekako promakne.
Нико не приписује читаву БИХ Србији зна се тачно који је појам Порфирогенитове Босне.
Међутим само присуство Хрвата у Далмацији и власт над градовима почиње од Василија Македонца ослобађањем Хрвата од Франака и давања номиналне власти над градовима у приморју то је тек уопште доношење тог имена у Далмацију које је било у залеђу. Дакле Поргирогенит у овом моненту описа разликује Словене од Хрвата и не поистовећује их на овом делу.
Тек стапањем Словена и Хрвата настаје ткз Хрватска и то опет период од 70. година али довољно да се име задржи. Дакле та таква Хрватска не постоји ни 200 година у континуитету до пада под мађарску власт.

Друго ако Срби у време Часлава нису владали приморским кнежевинама не знам зашто дубровачка традиција памти Часлава 2 пута крунисаног као краља Рашке потом се крунисао за краља Далмације.
Чему поента да се латински Дукљанин и хрватски не разликују до Часлва од Часлава хрватска хроника изводи порекло хрватских владара.

Дакле до Здеслава и Бранимира нико не помиње хрватско име ни Јован Ђакон пише неки Словен Бранимир је убио Здеслава и преузео власт над његовом кнежевином. Дакле ни овде Ђеновљани не знају за Хрватску.
Јер управо тада почиње настајати у Далмацији преласком у савез из ортодоксног православља у римокатоличанство и папски патронат тај појам почиње да је подмеће као синоним за горњу Далмацију.

Koga smo mi i kada asimilirali? koje dokaze imaš?
1736953445031.jpeg

Dr sci. Vladimir Peter Goss, rođen 3. siječnja, 1942, Zagreb, Republika Hrvatska, redoviti profesor povijesti umjetnosti, Filozofski fakultet u Rijeci:

"Hrvatska 1700. nije Hrvatska 1500. Ne samo kulturno već etnički. Hrvati su se masovno iselili u Austriju, Mađarsku, Sloveniju, Furlaniju, Slovačku... U oslobođene krajeve useljava se čudo stranaca
– pretežno srednjeeuropejaca. Veliki dijelovi Hrvatske ostaju Vojna Krajina, naseljena vlaškim prebjezima uglavnom pravoslavne vjere. To područje je praktički do 1995 izgubljeno za Hrvatsku.

Kako je iz te mase preživjelih Kajkavaca i Čakavaca, i doseljenih Štokavaca, rekonvertiranih hrvatskih Muslimana, Turaka (Turčin, Turković...), Katoličkih Vlaha, Cincara i Cica, Grka, Arbanasa, Nijemaca, Čeha, Slovaka, Ukrajinaca, Mađara i Mađarona, Talijana i Talijanasa, Francuza i Židova, Autonomaša i Narodnjaka, Partizana i Ustaša ispala nacija koja je uspjela stvoriti državu i više je nego čudo.

Postoji sekundarni mit, kojem sam i sam podosta doprinijeo – a taj je da Hrvatska nije zemlja, nije narod, već ideja, podneblje, koje djeluje na mnoge od doseljenika da vrlo brzo postanu "Hrvati". Čvrsto vjerujem da u tom mitu ima i više negoli zrno istine. Inače se navedeno čudo ne bi dogodilo. A to čudo je i izravna negacija mita o nepostojanju Hrvata koji je tako veselo lansirao Vuk S. Karadžić. Hrvati postoje iako sam Bog zna kakva nam krv kola u žilama (četiri pra-pretka pisca ovih redaka su: erdeljski Szekely, gradišćanski Židov, Ukrajinka rođena u Srebrenici, i lička Hrvatica – moguće mađarskog porijekla)."
* * *

1736953414435.jpeg

Božidar Violić, najveći hrvatski kazališni redatelj, rođen 1931. god. u Splitu:

"Mi smo ionako sklepan narod..."
rekao je, rezignirano, u intervjuu Globusu, Božidar VIOLIĆ, najbolji hrvatski pozorišni režiser, kako je u toj reviji predstavljan.

Povod za ovu izjavu bila je njegova konstatacija da se još nije navikao da govori "čisto" hrvatski: "...pa mi se često omaknu neprijateljske riječi. Mnogi me tada sa negodovanjem pogledaju...".

Božidar Violić (rođen 1931. god. u Splitu), učenik Branka Gavelle, Mihovila Kombola, Bojana Stupice i Ranka Marinkovića, eminentni je pripadnik ključnog naraštaja redatelja koji je oblikovao i obilježio hrvatski teatar druge polovine 20. stoljeća, energično odbacujući autarkičnost, ideologizaciju i provincijalnost, te naprotiv, čuvajući uvijek njegove vrednote i posebnosti, hrabro ga izvodeći na europske i svjetske puteve. Obrazovanjem erudit, istinski znalac kazališne teorije i prakse, kritičar fenomena koliko i mentaliteta, skeptični slobodar u duši, Božidar Violić realizirao je više od 60 dramskih i opernih predstava, među kojima je dovoljno spomenuti samo nekoliko antologijskih, gotovo međaša epoha novijeg hrvatskog teatra.
* * *
1736953381949.jpeg

Vid Balog, nešto manje velik kazališni redatelj, Međimurske Novine, 04. 02. 2004.
"Mislim da smo već na dobrom putu. Svi su vrlo svjesni te problematike, od onih starijih pa do danas. Mi smo nekakva najmlađa generacija. A kad smo toga svi svjesni, onda bi doista trebalo, kao što je Adam rekao, uvesti kajkavski u škole kao hrvatski materinski jezik.

Javna je tajna koje su svi naši akademici itekako svjesni da je hrvatski standard kojeg sada imamo zapravo velikim dijelom srpska inačica Vukovoga rječnika. Srbi se zezaju i često znam od njih čuti: "Ukrali ste nam jezik i još ste ga uništili". To se kao ne smije reći, a to svi znaju."

Vid Balog, kazališni redatelj, Večernji list, 30.07.2010.

Je li vaš Feydeau predstava samo za kajkavce?

– Naprotiv. Postoji grozan problem, a to je da je hrvatski književni standard, kako je to Krleža jednom rekao, uzet iz daleke turske provincije. Mi za standard imamo istočnohercegovački govor Trebinja. Sada su se naši jezikoslovci potrudili i rekli da to baš nije tako, da je tu ušlo i nešto Dubrovnika, Slavonije, Bosne pa se nešto uspjelo spasiti.
* * *

1736953525472.jpeg

Johnny Štulić, ex-yu rock legenda:

http://www.slobodnadalmacija.hr/Spek...2/Default.aspx
29.03.2008.
NOVINAR SPEKTRA RAZGOVARAO S BRANIMIROM ŠTULIĆEM (55), NAJVEĆOM ROCK ZVIJEZDOM HRVATSKE I BIVŠE JUGOSLAVIJE SVIH VREMENA

Na čemu radiš sada?

Život je kratak, a ja sam se zakopao u knjige. To mi je kao da se penjem na Himalaju ili još gore. Treba mi 30 godina da se popnem i onda još 60 da se spustim. Treba mi najmanje 20 godina da to otipkam, stavim na papir. Bavim se historijom, nema tu ničeg novog. Znaš da se brod farba svako neko vrijeme i da se izbacuje voda. Tako ti je i s prijevodima.

Johnny Štulić

Da te sada nazove netko iz Vlade, ponudi domovnicu, putovnicu, osobnu… i nekakvo rješenje spora, kako bi ti reagirao?

Nikada nisam ništa imao ni s kojom vladom. Uostalom, što me stalno petljate s Hrvatskom? Hrvata ionako nema barem 600 godina. Što uostalom znači biti Hrvat i koji je to duh specijalni hrvatski?

To je narod koji najbolje zna Azrine pjesme, a i većinu stihova zna napamet, zar ne?

To nije istina… Otkačite se od mene, imate svoj život. To su vaše stvari. Ja sam Turčin, i to sam Turčin za sebe, a ne za vas. Također sam i Makedonac. I nikome ništa ne dugujem.

* * *

1736953605035.jpeg

Ivan Meštrović (1883 — 1962)
Čuvena je Meštrovićeva izjava još prije stvaranja Jugoslavije: “Ja sam Hrvat zato što sam Srbin, odnosno Srbin sam zato što sam Hrvat.”

Poslednja izmena:

Back