Nesumnjivo Hrvati

Gusle su instrument došao sa Turcima i raširen je na području na kojem su Turci vladali. Meni gusle paraju uši , ne podnosim ih organski.
Стигле су са Отоманима али нису турски него изгледа арапски и зову се рабаба.

Rababa poem / song Jordanian Bedouin traditional music​

Али као и са трубом Срби извршише надградњу и иструмента и напева.
Требињац направио чак и камене гусле карактеристичног звука.

Reč gusle dosta je stara u srpskom jeziku. Gusle kao instrument koristile su se i na srpskom srednjovekovnom dvoru. Žitije od Teodosije Hilandarca o dvoru velikog župana Stefana Nemanjića, pri početku XIII stoleća:

content

Reč gusle dosta je stara u srpskom jeziku. Gusle kao instrument koristile su se i na srpskom srednjovekovnom dvoru. Žitije od Teodosije Hilandarca o dvoru velikog župana Stefana Nemanjića, pri početku XIII stoleća:

content
То нам ништа не говори о самом инструменту, звуку, колико струна, гудало, начину певања, ......
Са друге стране имаш снимак рабабе који видиш и чујеш, а чујеш и стил "певања" и не треба ти музичко образовање да би повезао порекло балканских гусли за које данас знамо. Садржај и значење речи се мења временом.

То нам ништа не говори о самом инструменту, звуку, колико струна, гудало, начину певања, ......
Са друге стране имаш снимак рабабе који видиш и чујеш, а чујеш и стил "певања" и не треба ти музичко образовање да би повезао порекло балканских гусли за које данас знамо. Садржај и значење речи се мења временом.

То је тачно што кажеш, али нећемо цепидлачити; инструмент је или исти или је врло сличан био овоме иначе не би исто име било примењено. Српски гуслари су били још и у Пољској почетком XV столећа. Нисам убеђен да је инструмент као такав дошао овде са Турцима Османлијама, који су у XIV ст. били толико страни свет, и до те мере да Срби који одлазе у емиграцију пред претњом агарјана још сад и носе те инструменте са својим развијеним песмама.

Једноставно, није убедљиво приписати тај инструмент Турцима.

Да ли те гусле Лужичана изгледају и звуче као Балканске?
Да ли се и уз њих запева на исти непријатан начин као и код Балканаца и Бедуина?

Не знам знам да гусле су веома раширен иструмент и никакви Турци нису потребни да су довели код Срба.

Остатак је ствар укуса, од свих наших народних инструмента ја гусле исто најмање готивим, а остатак поста је класичан антиоријентални наратив који Срби (или њихова интелектуална елита) гурају на жалост већ 200 година.

То је тачно што кажеш, али нећемо цепидлачити; инструмент је или исти или је врло сличан био овоме иначе не би исто име било примењено. Српски гуслари су били још и у Пољској почетком XV столећа. Нисам убеђен да је инструмент као такав дошао овде са Турцима Османлијама, који су у XIV ст. били толико страни свет, и до те мере да Срби који одлазе у емиграцију пред претњом агарјана још сад и носе те инструменте са својим развијеним песмама.

Једноставно, није убедљиво приписати тај инструмент Турцима.
И како звуче те те гусле српских гуслара почетком петнаестог столећа, како изгледају, како се свирају, колико жица имају, да ли се уз њих пева и како се пева. Уствари можда боље да те питам да ли видиш и да ли добро чујеш шта се догађа на снимку који сам поставио.
Па ако си видео и чуо онда нам објасни и опиши твоје утиске.
Реци на пример: не ово нема никакве сличности са балканским стилом ни са балканским звуком ни са балканским певањем.
Бедуина је било међу Отоманима.
Стани а како објашњаваш снимак који сам поставио, Сербо Макеридов је однео Арапима српске гусле?

Poslednja izmena:
Не знам знам да гусле су веома раширен иструмент и никакви Турци нису потребни да су довели код Срба.

Остатак је ствар укуса, од свих наших народних инструмента ја гусле исто најмање готивим, а остатак поста је класичан антиоријентални наратив који Срби (или њихова интелектуална елита) гурају на жалост већ 200 година.
Добро бре дај тај снимак лужичкох гусала које су идентичне балканским.
Дај Пољаке да видимо како гуслају или Чехе.

Poslednja izmena:
Какав снимак?

Видео снимак стар више од 500 година?
Управо.
Како онда можеш да повезујеш ту причу о гуслама из петнаестог столећа са данашњим гуслама, а одбацујеш оно што видиш и чујеш.
Садржај и значење речи се мењају.
Уосталом погледај како изгледају и звуче хусле и гусле са других простора, па то упореди са рабабом.

Управо.
Како онда можеш да повезујеш ту причу о гуслама из петнаестог столећа са данашњим гуслама, а одбацујеш оно што видиш и чујеш.
Садржај и значење речи се мењају.
Уосталом погледај како изгледају и звуче хусле и гусле са других простора, па то упореди са рабабом.

Па није управо. Тражиш нешто, дословно, немогуће. :lol:

Па није управо. Тражиш нешто, дословно, немогуће. :lol:
Па зашто онда уопште спомињеш српске гусле из петнаестог века кад не знаш ништа о њима.
Колико струна имају?
Умеш ли ишта да кажеш о њима?
Да ли у користили трзалицу?
Зашто није убедљиво приписати тај инструмент Бедуинима?
Звук и начин коришћења наших гусли није подударан са рабабом који можеш да видиш и чујеш али је подударан са српским гуслама из петнаестог века о којима не знаш ништа?
Одустајем

Па зашто онда уопште спомињеш српске гусле из петнаестог века кад не знаш ништа о њима.
Колико струна имају?
Умеш ли ишта да кажеш о њима?
Да ли у користили трзалицу?
Зашто није убедљиво приписати тај инструмент Бедуинима?
Звук и начин коришћења наших гусли није подударан са рабабом који можеш да видиш и чујеш али је подударан са српским гуслама из петнаестог века о којима не знаш ништа?
Одустајем

Не из петнаестог, већ из тринаестог.

Пре свега, проблем је у томе што си ти навео да су стигли са Османлијама, а да не пружиш никакве аргументе за то.

Добро бре дај тај снимак лужичкох гусала које су идентичне балканским.
Дај Пољаке да видимо како гуслају или Чехе.

У праву си нисам нашо, али на јутубу ионако релативно мало има о лужичким Србима и код музике су више неке модерне ствари.

Не из петнаестог, већ из тринаестог.

Пре свега, проблем је у томе што си ти навео да су стигли са Османлијама, а да не пружиш никакве аргументе за то.
Capture.JPG

Никакве аргументе?????
Јордан никада није био део исте државе као Балкан и пре двеста година камиле нису шпартале Балканом?????
Тактика опсењивања неуке публике.
Сарма је исто што и долма упркос различитим називима и није никакав производ узвишене и инвентивне српске гастрономије.
Сарма није стигла са Османлијама јер побогу не зове се исто у Истанбулу и Лесковцу?????????
Не верујем да си баш толико наиван нити толико необавештен, него си само подлегао, данас модерном, а погубном идентитетском тренду ексклузивизма.
Много дуже смо били заједно са Јорданцима него са Словенцима, па није никакво чудо што завијамо по арапски , а не јодлујемо на алпски начин.

Poslednja izmena:

Kosovo | The Legendary Epic of Kosovo | Isa Elezi-Lekgjekaj | The Song of Halil’s Wedding (vv 1-20)

Ево да ти поставим једно питање, надам се даћеш одговорити.
Шта повезује српске гусле, албанску лауту и бедуински рабаб и да ли се разликују?
Немам никакве аргументе, цццццццццццц.
Славене , Славене, ....
Зашто Пољаци не завијају овако?

Poslednja izmena:
Mogli bismo otvoriti temu sličnu onoj Nesumnjivo Hrvati pod naslovom Nesumnjivo Srbi koja bi uključila celi niz pojedinaca koji su potekli iz drugačijeg etničkog podneblja, bilo linijom svojih predaka, bilo čak individualno. Evo jednog spiska koji sam samo spomenuo jednom na temi:

Tako i srpski forum treba da bude mesto za pišanje po Srbima. A ne po drugima. Oni koji smatraju drugačije, nisu ništa drugo do kukavice koje žele da promovišu beskičmenjaštvo. Viđao sam tako neke ljude koji žele da otvore i otvaraju teme o nekim susednim narodima, pa tako i o Hrvatima i onda, kao, hajde da se okupi 10 nas pa da pljujemo zajedno bez druge strane, ili eventualno na drugoj strani bude neki 1 Hrvat, i to najčešće neko ko zapravo o dotičnoj tematici ne zna ništa tako da i ispada kao potpuni praznoglavac, kao npr. onaj Lamasu ili Vaša Visost. Zato i jesam rekao da si ti izgleda sve stvari izokrenuo naopačke. Tu nema ni trunke hrabrosti. To su sve potpune kukavice koje nedostatak sopstvene hrabrosti nadomešćuju vikanjem takoeeeeee. Čim vidim tako neku temu ili objavu, kao npr. Mrkaljeva tema o Nesumnjivo Hrvati, prva stvar koju pomislim je 🤮 i %$#!@ ti materina kukavična; idi na Forum HR da to tamo pišeš to, umesto što se lažno predstavljaš da imaš petlju ovde.

Tako da, ono što tebi u suštini smeta s vremena na vreme jeste što ti želiš i od mene uguraš u tor, da budem sastavni deo krda koje svoju hrabrost gradi ulizivanjem ili jednoumljem. Ali, i ti kao i suave bavite se ćoravim poslom jerbo – nećete me na to nikada naterati, bez obzira na to o kakvom se pritisku radi. Jerbo, da i ja citiram jednu staru narodnu poslovicu: na muci se poznaju junaci. A ti, kako da se izrazim – srbovanje u Kragujevcu – iz nelogičnih razloga dovodiš u vezu sa junaštvom i čak nekakvom pozitivnom (sic!) vrednošću. Što postavlja po prirodi stvari pitanje, kakav si ti to Srbin ako samome sebi i svojim najbližima moraš konstantno dokazivati sopstveno srpstvo..? I to čak i po cenu žrtvovanja nekih tradicionalnih srpskih vrednosti, koje su sastavni deo i srpskog nacionalnog identiteta, kao što je gostoprimstvo? :roll: Zarad čega? Rešavanja nekih kompleksa; gajenja zaslepljujućeg nacionalizma, ili nečeg trećeg?
Izuzetno nadahnuto u beton zakucan odgovor na svaku gornju insinuaciju i postojanje nedoumica:
1658178840403.png
Dr Dragan Petrović - Institut za međunarodnu politiku i privredu
@Krishna
@suave
@Slavan
@Crnugović
@Zvonimir Božić
@Tandoori Masala
@ИгарЈ
@Khal Drogo
@Сребрена
@JustinCase