Nesumnjivo Hrvati

Još jedan nesumnjivo Hrvat.
https://www.medjugorje-info.com/hr/...-nije-mogao-podnijeti-nepravdu-turskih-kadija

О ИМЕНУ, ВЕРИ, ЕТНОСУ И ПОРЕКЛУ ХАРАМБАШЕ МИЈАТА ТОМИЋА
(из рада у објављивању)
Чувени дувањски харамбаша чете од 40 хајдука, који је устао против турскогa зулума (Станојевић, „1 писмо М.Т.” 1965: 254)! Турци су га ухватили и у Сарајеву погубили ’без гроба’ 1642. (Stanojević „Dalmacija u doba Kand.rata” 1958: 97, 98). Грана Томићâ данас у Мостару чува предају да је он рођен у Конгори код Дувна од оца Ивана Томића, да је (око) 20 год. имао кад се одметнуо и (око) 20 год. хајдуковао (Dragić, „Poetika i pov.hrv.usm.knjiž.” 2007/08: 353, 354), а чувена нар. песма „M.T.odmeće se u hajduke” прецизира: „Ja sam momak iz sela Kongore, sin... kongorskoga kneza” (Jukić–Martić, „Nar.pjesme bos.i herc.I” 1858: 559). Рођен је, стога, оквирно око 1595. У опширном дефтеру БиХ из 1585. проналази се село код Дувна Конгоре, тј. Конгора, и у селу кнез с најопорезованијом баштином Иван {ерго *~1565}, син (Д)митра {ерго *~1535}, с тим да је стари власник баштине (деда) Иван {ерго *~1505}, син (прадеде) Стипана/Стјепана (и сл.) {ерго *~1475} (Aličić, „Opš.kat.pop.za Oblast Hercegovu iz 1585.g.” II 2014: 391, 392), где се увиђа и то да се отац звао по деди Иван, а да се Мијат (одмиља!) звао по деди – Митар! (уп. Михајловић, „Српски презименик” 2002: 49), а пошто међу њима нема личног имена Тома, очито да су се сви презивали Томићи. Ово село Конгора је у сумарном дефтеру Херцеговине из 1533. запустело село-’мезра’ (Sarinay et al., „174 num.Hersek livâsi icmâl Eflakân ve voynugân t.d.933/1533”, 2009: 46), а у канун-нами дефтера из 1585. су сви новонасељени на ’мезре’ одређени као турски статусни власи (често сточари), којима се, сад као државним колонистима, додељује земља за земљорадњу (Aličić, Ibid. I: 1). У канун-нами Сулејмана Величанственог отпре 1521. статусни власи су одређени као Срби, србофони и хришћанске, примарно православне вере, исто као и код словеначког путописца из 16. в. Бeнедикта Курипешича који јасно каже да су ’власи’ Срби (Đurđev, „Nešto o vlаš.star.pod tur.upr.” 1940/41: 49, 55, 59, 60), а у селу Конгори дефтер из 1585. бележи да ово село има сабор/вашар на православне празнике Петровдан и Госпојиндан/(Велику) Госпојину (Aličić II, Ibid.), на управо оне датуме на које се од давнина одржавају вашари у Дувну, плус за католичку Св. Кату (Karan, „Srbi DU–živ.i stradanja” 2016: 445). Изводи се закључак да је ДУВАЊСКИ ХАРАМБАША ИЗ КОНГОРЕ МИТАР-МИЈАТ ТОМИЋ БИО ПРАВОСЛАВАЦ И СРБИН. Надаље, Томићи који су данас у Мркоњић-граду чувају предају да су из Херцеговине, и да су „1 deo loze Tomićâ, koji su ostali u Hercegovini, danas katolici, promenili su veru u katoličku ”, а у Херцеговину су се сви испрва доселили од рода-братства Томићâ из Дробњака у ЦГ (Инф. Младен Томић, 2020). Потврђује и сачувано предање у Дробњаку, које зна да се братство Томићâ често расељавало, те да их има данас и католика, а да је од њих и чувени харамбаша Мијат Томић, славе Св. Ђорђија/Ђурђевдан и као преславу Св. Николу (Томић, „Дробњак, Пива, Бањани” 2000: 93). У корелацији са остатком дробњачких предањa о Томићима (lbid.) проналази се отац кнеза Ивана Томића (* ~1505), који је након 1533. довео део Томићâ у Конгору у организацији Турака – и то је један од дробњачких кнезова под војводом Батрићем, кнез ’џемата’ пастирâ у положају статусних влаха, Тома-Томаш Балотић (ерго *~1445), син кнеза Ивана Балотића (ерго *~1415), сa боравиштем у селима Периш, тј. Превиш и Поље Дубо(в)штница, тј. Дубровско, cпоменут у опширном дефтеру Херцеговине из 1475–77. (Aličić „Poim.pop.sandž.-vilaj.Hercegovina” 1985: 0-B, I, III, 66, 153, 155). Иначе, по дробњачком предању, поменутом кнезу Томи управо су Турци доделили наследно кнештво (a потом и главно кнештво) у племену јер им је био ’миљеник’, будући да је управо он издајом одбране помогао Турцима да освоје његову област, потоњу нахију по имену Гра(д)чаница/Никшићи, негде у периоду 1466–1475. (Томић, lbid.) Ипак, кнез Тома подигао је у селу Превиш православну цркву, у чијем је врло оштећеном ктиторском натпису изнад довратника цркве и забележен: Михаил... кнез Тома... Доброњакâ, тј. Дробњакâ (Томић, lbid.) Закључујемо и да је ХАРАМБАША МИТАР-МИЈАТ ТОМИЋ БИО ПОРЕКЛОМ ИЗ СРПСКОГ ПЛЕМЕНА ДРОБЊАКÂ У ЦГ.
Tomić je jedno od najčešćih prezimena kod Hrvata u Hrvatskoj i Bosni, samo jednog Srbina sam upoznao sa tim prezimenom.
Petrovdan, Godpođindan i sl. su i katoličke velike svetkovine, sv. Katarina je i pravoslavna svetica tako da ništa to ne govori o kojoj vrsti hrišćanstva se radi.
Nosioci prezimena danas i imena nosioca prezime u Bosni tada kazuju da je malo verovatno da su bili Srbi i pravoslavci.

Priče crnogorskih plemena su samo priče bez ikakvih dokaza, često da uzdignu svoju veličinu i slavu .
Kada se ide u detalje ne postoji bukvalno ništa što bi potvrdilo te priče.
Imao onih priča o čuvanju krune i krsta sv. Jovana kod nekog plemena, da bi se proučavanjem otkrilo da prvi spomen toga datira iz kasnog 18. veka. Sve ostalo je slično u vezi "starih predanja".

Tomić je jedno od najčešćih prezimena kod Hrvata u Hrvatskoj i Bosni, samo jednog Srbina sam upoznao sa tim prezimenom.
Petrovdan, Godpođindan i sl. su i katoličke velike svetkovine, sv. Katarina je i pravoslavna svetica tako da ništa to ne govori o kojoj vrsti hrišćanstva se radi.
Nosioci prezimena danas i imena nosioca prezime u Bosni tada kazuju da je malo verovatno da su bili Srbi i pravoslavci.

Priče crnogorskih plemena su samo priče bez ikakvih dokaza, često da uzdignu svoju veličinu i slavu .
Imao onih priča o čuvanju krune i krsta sv. Jovana kod nekog plemena, da bi se proučavanjem otkrilo da prvi spomen toga datira iz kasnog 18. veka. Sve ostalo je slično u vezi "starih predanja".
Sad na osnovu zanemarijući asimilacije Srba po Hrvatskoj i vještačkoj implementaciji hrvatstva na sve i svatšta itd. što je pokazano na ovom forumu x puta ti sad kao argument koristiš
Što bi Selindžer rekao ''Jaka svtar.''. Nije ni za instinktivno odbacivanje ali slabo. Tomića imaš gotovo svuda po Srbiji, time ne aludirajući na pretjeranu brojnost ili nešto već mislim da su rasprostranjeni solidno. Ima ih i ovdje kod mene u Banjoj Luci, Srba. Za tvoju informaciju, poznajem nekoliko Hrvata, tj. da budem precizniji, hrvatskih porodica, banjalučkih, i AMA APSOLUTNO NI JEDNA od tih porodica nema hrvatsko prezime već imaju mađarska i njemačka prezimena. Poznajem jednog isto ''Hrvata'' iz Vojvodine Rozmaring se preziva, majka mu Mađarica ako se ne varam. U Slankamenu svi Folksdojčeri danas Hrvati, u Baranji slična situacija.
download.png
Što se Šokaca i Bunjevaca tiče istu su sudbinu doživjeli, postavljani su dokumenti ovdje ja mislim. Vi za razliku od okolnih naroda imate strahovito jaku masu asimilovanih, samo po čemu se ističete je što su u velikom broju isti ti i NASILNO asimilovani, ne pretapanjem prosto živeći sa lokalcima što se dešavalo svuda i što je na neki način i normalno. Postavljao sam dokumente (biće još) o hrvatizaciji sleš katolizaciji Srba tokom Drugog svjetskog rata, sa kojom dozom zadovoljstva to vaši fratri (uglavnom, ne svi) rade je meni fantastična. Nakon svega ovog rečenog apsolutno mi ne pada napamet da vas negiram kao narod, zaseban narod koji je državu u Srednjem vijeku itd. da ne dužim već ti aludiram na bitne stvari koje si poptupno i to na 282. stranici ove diskusije batalio ono, šmekerski, baš me briga. :D
To je inače tekst što sam gore postavio od jednog našeg istraživača prezimena i ne znam da li je još nešto po zanimanju, Žarka B. Veljkovića, odličan naučnik, nije pristrasan (za razliku recimo od Nikole Žutića, primjer sa naše strane), vidjećemo kad se rad pojavi, imaćemo mnogo više informacija pa ćemo nadam se proširiti diskusiju u vezi njega, no mislim da tu sa vaše strane gotovo i nema šta da se kaže budući da je ubačen u hrvatski koš do sada već kvintilion puta viđenom matricom, katolik = Hrvat matricom.

Razmisli malo je li pametno da govoriš sa tolikom dozom samopouzdanja, naročito uzimajući u obzir lupetanja vezana ca crnogorska plemena. Vodeći porijeklo od njih među Srbima ne predstavlja nikakav prestiž, ono što znamo ipak jeste da ljud porijeklom iz tipa Vasojevića, Drobnjaka itd. ima u solidnom broju među Srbima, Muslimanima van Crne Gore, pa evo i sad kako vidimo ima ih i kod Hrvata (Hercegovina) no sad koliko mnogo, sad ne znam.
Vidiš po toj tvojoj početnoj matrici neko od naših bi mogao recimo da izvuče srpsko porijeklo Hrvata tipa iz Širokog Brijega ili još bolje, Mostara u kojem ima prezimenjaka koji su u toj relaciji samo ili gotovo isključivo sa Srbima. Tako da pažljivije malo ubuduće.
Nadam se da sada neće doći do kontraoptužbe koja u vama nikne samoinstinktivno, zaista, to sam samo kod vas vidio (što ne znači da nema kod drugih), kao mala djeca neko vam nešto kaže što vam ne ide u prilog vi samoinstinktivno mijenjate subjekat po potrebi i stižemo onda do kmečanja bez ikakvog značaja. Upravo se to dešava kada vam mi pomenemo ovo gore što sam ja, a vi odmah uzvaraće kako Vasko Popa, Nušić, Cincar-Marković, Vajfert itd. nisu Srbi što u nama da budem iskren znatno povećava lučenje ''No shit Sherlock.'' hormona.

Презиме Томић постоји међу Србима из разних крајева https://www.poreklo.rs/2012/02/03/poreklo-prezimena-tomic/comment-page-6/#comment-133800

Sad na osnovu zanemarijući asimilacije Srba po Hrvatskoj i vještačkoj implementaciji hrvatstva na sve i svatšta itd. što je pokazano na ovom forumu x puta ti sad kao argument koristiš

Što bi Selindžer rekao ''Jaka svtar.''. Nije ni za instinktivno odbacivanje ali slabo. Tomića imaš gotovo svuda po Srbiji, time ne aludirajući na pretjeranu brojnost ili nešto već mislim da su rasprostranjeni solidno. Ima ih i ovdje kod mene u Banjoj Luci, Srba. Za tvoju informaciju, poznajem nekoliko Hrvata, tj. da budem precizniji, hrvatskih porodica, banjalučkih, i AMA APSOLUTNO NI JEDNA od tih porodica nema hrvatsko prezime već imaju mađarska i njemačka prezimena. Poznajem jednog isto ''Hrvata'' iz Vojvodine Rozmaring se preziva, majka mu Mađarica ako se ne varam. U Slankamenu svi Folksdojčeri danas Hrvati, u Baranji slična situacija.
Pogledajte prilog 747851
Što se Šokaca i Bunjevaca tiče istu su sudbinu doživjeli, postavljani su dokumenti ovdje ja mislim. Vi za razliku od okolnih naroda imate strahovito jaku masu asimilovanih, samo po čemu se ističete je što su u velikom broju isti ti i NASILNO asimilovani, ne pretapanjem prosto živeći sa lokalcima što se dešavalo svuda i što je na neki način i normalno. Postavljao sam dokumente (biće još) o hrvatizaciji sleš katolizaciji Srba tokom Drugog svjetskog rata, sa kojom dozom zadovoljstva to vaši fratri (uglavnom, ne svi) rade je meni fantastična. Nakon svega ovog rečenog apsolutno mi ne pada napamet da vas negiram kao narod, zaseban narod koji je državu u Srednjem vijeku itd. da ne dužim već ti aludiram na bitne stvari koje si poptupno i to na 282. stranici ove diskusije batalio ono, šmekerski, baš me briga. :D
To je inače tekst što sam gore postavio od jednog našeg istraživača prezimena i ne znam da li je još nešto po zanimanju, Žarka B. Veljkovića, odličan naučnik, nije pristrasan (za razliku recimo od Nikole Žutića, primjer sa naše strane), vidjećemo kad se rad pojavi, imaćemo mnogo više informacija pa ćemo nadam se proširiti diskusiju u vezi njega, no mislim da tu sa vaše strane gotovo i nema šta da se kaže budući da je ubačen u hrvatski koš do sada već kvintilion puta viđenom matricom, katolik = Hrvat matricom.

Razmisli malo je li pametno da govoriš sa tolikom dozom samopouzdanja, naročito uzimajući u obzir lupetanja vezana ca crnogorska plemena. Vodeći porijeklo od njih među Srbima ne predstavlja nikakav prestiž, ono što znamo ipak jeste da ljud porijeklom iz tipa Vasojevića, Drobnjaka itd. ima u solidnom broju među Srbima, Muslimanima van Crne Gore, pa evo i sad kako vidimo ima ih i kod Hrvata (Hercegovina) no sad koliko mnogo, sad ne znam.
Vidiš po toj tvojoj početnoj matrici neko od naših bi mogao recimo da izvuče srpsko porijeklo Hrvata tipa iz Širokog Brijega ili još bolje, Mostara u kojem ima prezimenjaka koji su u toj relaciji samo ili gotovo isključivo sa Srbima. Tako da pažljivije malo ubuduće.
Nadam se da sada neće doći do kontraoptužbe koja u vama nikne samoinstinktivno, zaista, to sam samo kod vas vidio (što ne znači da nema kod drugih), kao mala djeca neko vam nešto kaže što vam ne ide u prilog vi samoinstinktivno mijenjate subjekat po potrebi i stižemo onda do kmečanja bez ikakvog značaja. Upravo se to dešava kada vam mi pomenemo ovo gore što sam ja, a vi odmah uzvaraće kako Vasko Popa, Nušić, Cincar-Marković, Vajfert itd. nisu Srbi što u nama da budem iskren znatno povećava lučenje ''No shit Sherlock.'' hormona.
Апсолутно сам уверен у то да све те приче су плод фантазије.

У средњој школи када је почело око одвајања Црне Горе и лудило због тога, један Црногорац ме мртав ладан убеђивао како су већина становника Србије Црногорци, да је Карађорђе презименом Петровић рођак црногорске династије Петровић и Црногорац тиме.

98 одсто њих и нас не зна претке из 19. века, а као знају куда су се селили пре неколико векова, када, са све именима тих људи.

Најсмешније је када на основу неког презимена код нас се изводи порекло свих са таквим презименом у свету од тог нашега, а Србија је насељавања људима из околних подручја и шире.

Мој прапрадеда је дошао из Крагујевца у Војводину, а један локални историцар аматер његово презиме записао као аутохтоно у мом крају чак пре велике сеобе у 17. веку.

Приметно је стварање нове историје да би се нешто приказало као наше са историјском позадином, што није добро јер испадамо смешни.

Сада ће књигу тога аматера неко да цитира и тврди оно што ја знам да није истина у књизи, а колико је тога још измишљено у њој што не знам.

To forsiranje porijekla stanovnštva iz Crne Gore je mit koji kruži u širim masama koja nije upoznata sa tom tematikom. Netačno je da se ljudi koji se bave tim stvarima slažu sa tom tezom.

Мој прапрадеда је дошао из Крагујевца у Војводину, а један локални историцар аматер његово презиме записао као аутохтоно у мом крају чак пре велике сеобе у 17. веку.
Kako god da ti se preziva prapradeda sumnjam da je jedini sa takvim prezimenom, danas Vidića recimo imaš u okolini Užica i u okolini Mrkonjić Grada, veze nemaju jedni sa drugima.

Најсмешније је када на основу неког презимена код нас се изводи порекло свих са таквим презименом у свету од тог нашега, а Србија је насељавања људима из околних подручја и шире.
Skoro ni jedan istraživač, tačnije ni jedan jer u suprotnom nije istraživač ili je koristio ko zna kakve izvore, za porijeklo prezimena itd. ne donosi zaključke koristeći se samo glasovnog sklopa prezimena, osim ako se radi o nekom šarlatanu.

Приметно је стварање нове историје да би се нешто приказало као наше са историјском позадином, што није добро јер испадамо смешни.
U pravu si, stvaraju je autohtonisti.

Jel može neko da potvrdi ili opovrgne da je Knez Zahumlja Mihajlo višević kao i Zahumlje naseljeno hrvatima sa wisle? Postoje razni nebulozni prepisi koji se graniče sa ludilom.Koliko je meni poznato Zahumljani nikada nisu zapisani kao Hrvati niti se dovodili u vezu sa njima?

Jel može neko da potvrdi ili opovrgne da je Knez Zahumlja Mihajlo višević kao i Zahumlje naseljeno hrvatima sa wisle? Postoje razni nebulozni prepisi koji se graniče sa ludilom.Koliko je meni poznato Zahumljani nikada nisu zapisani kao Hrvati niti se dovodili u vezu sa njima?
Насељено је Србима са Висле, бар је тако по ДАИ.
Иначе Михајло кнез Захумља се презивао Вишебуђ а не Вишевић, раније се лоше преводило његово презиме са грчког.

Насељено је Србима са Висле, бар је тако по ДАИ.
Иначе Михајло кнез Захумља се презивао Вишебуђ а не Вишевић, раније се лоше преводило његово презиме са грчког.
Fasciniran sam ili bolje rečeno frapiram šta se Hrvatima predaje i na šta uopšte liči njihova istorijografija.To je bio samo jedan od bisera iz te kuhinje.Inače ima ih koji tvrde da pričaju Dubrovačkim hrvatskim dijalektom :lol:
To je valjda novi izraz za srpsku istočno hercegovačku štokavicu.
pored takve istorijografije oni ne mogu biti normalni.

zna li se tačno kada je paganija nepovratno izgbuljena? Obzirom da se navodi kao srpska oblast na početku?
To je teško pitanje, to jest teško je pratiti kome je pripadala s vremena na vrijeme. Davno sam gledao emisiju što sam ti poslao ali ono čega se sjećam je da je Uzelac u toj ili u nekoj od drugih njegovih emisija na tom kanalu rekao kako su Hrvati često upadali u Paganiju i kako su stalno imali pretenzije ka tom području.

To je teško pitanje, to jest teško je pratiti kome je pripadala s vremena na vrijeme. Davno sam gledao emisiju što sam ti poslao ali ono čega se sjećam je da je Uzelac u toj ili u nekoj od drugih njegovih emisija na tom kanalu rekao kako su Hrvati često upadali u Paganiju i kako su stalno imali pretenzije ka tom području.
da, to je potpuno razumljivo.
Mislim da je ostalo jedino upitno da li je granica baš na vrbasu, ili je zapadnije .
To je jedina stvar oko koje bi se moglo polemisati, ovo ostalo je poprilično jasno.

Dugo je bilo uvaženo mišljenje da je granica tj da je Hrvata nedvosmisleno bilo u cazinskoj krajini i da je taj sam zapad Bosne bio naseljen Hrvatima, dalje od toga ne.Moguće je da su pravolinijski do pred ključ živeli izmešano, a dalje od toga nisu bili faktor.

da li bi ovo teoretski bilo ,,najpreciznije" razgraničenje Srba i Hrvata u Srednjem veku?
Pogledajte prilog 763769

Kada su bosna i dalmacija u pitanju?
Takođe postoji teza da bi granica mogla ići pravolinijski od zadra.
Ako gledamo onu teoriju koja insistira na granici na zapadno od Vrbasa (i na Vrbasu), od zaokruženog mjesta pa ostatak linije ''u lijevo'' si previše pomjerio granicu ''ka gore'' (zapadu). Livno se recimo u DAI pominje kao Hrvatska župa i ako bismo pratili granice po tom izvoru onda bi granica naglo skrenula ka istoku otprilike kod današnjeg Mrkonjić Grada.
20200914_185435.jpg

Što bi Selindžer rekao ''Jaka svtar.''. Nije ni za instinktivno odbacivanje ali slabo. Tomića imaš gotovo svuda po Srbiji, time ne aludirajući na pretjeranu brojnost ili nešto već mislim da su rasprostranjeni solidno. Ima ih i ovdje kod mene u Banjoj Luci, Srba..
Тај коме одговараш је провокатор који представљајући се Србином настоји злобним и злурадим постовима ширити пропаганду са хрватских портала који су данас подобро контаминирани неоусташтвом.
Ако неко напише да је срео само једног Србина са презименом Томић, тај или се прави блекаст или се није кретао ван своје хрватске средине, па и није упознао људе који живе ван његовог тора.
Јер да је мрднуо из своје средине, било у ком правцу, Србе са презименом Томић је морао срести. Презиме Томић је једно од најраспрострањенијих презимена међу Србима у бившој Босни и Херцеговини, могуће и најраспрострањеније (нисам провјеравао), Ђорђе Јањатовић је то уредно ажурирао (овдје, "corpus delicti", све је провјерљиво, сваки навод) а Томићи су толико распрострањени (додуше били, јер књига је ажурирана са стањем из 1991.године) да су обухваћени чак на 3 странице 363-365 приложене књиге, и готово да није било мјеста у БиХ у којем 1991.није било Срба са презименом Томић. Мало се то послије рата раселило, али и даље је ово презиме међу Србима баш распростањено, у Бањој Луци их има доста (лако провјерљиво), али има их у читавој Српској, а неки су остали и у фед.БиХ.
Томићи у Бањој Луци славе Ђурђевдан која је најчешћа слава међу Томићима али их има јако пуно који славе Јована и Николу, занимљиво за Томиће да не само да су били баш распрострањени у бившој БиХ, него и много слава славе, тако Томићи из бивше БиХ, ако сам добро избројао, славе чак 24 славе, и свакако су једно од презимена међу Србљем које слави највише слава.

Poslednja izmena:
Ako gledamo onu teoriju koja insistira na granici na zapadno od Vrbasa (i na Vrbasu), od zaokruženog mjesta pa ostatak linije ''u lijevo'' si previše pomjerio granicu ''ka gore'' (zapadu). Livno se recimo u DAI pominje kao Hrvatska župa i ako bismo pratili granice po tom izvoru onda bi granica naglo skrenula ka istoku otprilike kod današnjeg Mrkonjić Grada.
Pogledajte prilog 763770
da, to nisam uzeo u obzir...Opet sa druge strane ne znam da li je glamoč/Drvar recimo imao bitniji hrvatski faktor?Potkozarje takođe, ta strana je naslonjena ja slavoniju, a ne znam kakvo je tamo stanje bilo..Btw ne možemo znati prirodu granice, to je isto problem, ona nije morala striktno ići Vrbasom i Neretvom.

Takođe interesantno je iseljavanje Hrvata pred Turcima iz tih krajeva. Obzirom da im genetska saznanja ne idu na ruku nameće se pitanje jesu li oni bili većina na tim prostorima, takođe izvesnim mi se čini njihov prodor na te teritorije
Danas u Livnu ima ozbiljan procenat nekih grana PH908 koje se mogu povezati sa nama, kao i sa istočnom hercegovinom, u Bihaću takođe imamo zastupljenu ,,srpsku" genetiku u ozbiljnim %.
Stoga mi nije baš uverljiva neka njihova dominacija zapadno od Vrbasa, jedino ako su masovno pobegli pred turcima, možda su ostale pojedine enklave da tako kažem, ali to je generalno malo.

Takođe interesantno je iseljavanje Hrvata pred Turcima iz tih krajeva. Obzirom da im genetska saznanja ne idu na ruku nameće se pitanje jesu li oni bili većina na tim prostorima, takođe izvesnim mi se čini njihov prodor na te teritorije
Danas u Livnu ima ozbiljan procenat nekih grana PH908 koje se mogu povezati sa nama, kao i sa istočnom hercegovinom, u Bihaću takođe imamo zastupljenu ,,srpsku" genetiku u ozbiljnim %.
Stoga mi nije baš uverljiva neka njihova dominacija zapadno od Vrbasa, jedino ako su masovno pobegli pred turcima, možda su ostale pojedine enklave da tako kažem, ali to je generalno malo.
Pojam "Turska Hrvatska" nastaje u 17. stoleću; pre Turaka tamo nikad nije bila nikakva Hrvatska.

Back