Nesumnjivo Hrvati

Tomko Marnavić Đorđe Niški, grof od Svonika, predvodnik (glava) Rašana, gospodar Vojnića, vikarni (reprezentativni izabranik) Vojvoda poslednjeg kralja Bosne , i tako dalje...

books

Al ovi Mađari znaju da se popišaju po kroatobošnjačkim tendencijama:rotf:

http://www.slobodnadalmacija.hr/Spektar/tabid/94/articleType/ArticleView/articleId/2182/Default.aspx

29.03.2008.
NOVINAR SPEKTRA RAZGOVARAO S BRANIMIROM ŠTULIĆEM (55), NAJVEĆOM ROCK ZVIJEZDOM HRVATSKE I BIVŠE JUGOSLAVIJE SVIH VREMENA

Na čemu radiš sada?

Život je kratak, a ja sam se zakopao u knjige. To mi je kao da se penjem na Himalaju ili još gore. Treba mi 30 godina da se popnem i onda još 60 da se spustim. Treba mi najmanje 20 godina da to otipkam, stavim na papir. Bavim se historijom, nema tu ničeg novog. Znaš da se brod farba svako neko vrijeme i da se izbacuje voda. Tako ti je i s prijevodima.

stulic02.jpg

Johnny Štulić

Da te sada nazove netko iz Vlade, ponudi domovnicu, putovnicu, osobnu… i nekakvo rješenje spora, kako bi ti reagirao?

Nikada nisam ništa imao ni s kojom vladom. Uostalom, što me stalno petljate s Hrvatskom? Hrvata ionako nema barem 600 godina. Što uostalom znači biti Hrvat i koji je to duh specijalni hrvatski?

To je narod koji najbolje zna Azrine pjesme, a i većinu stihova zna napamet, zar ne?

To nije istina… Otkačite se od mene, imate svoj život. To su vaše stvari. Ja sam Turčin, i to sam Turčin za sebe, a ne za vas. Također sam i Makedonac. I nikome ništa ne dugujem.​

http://www.slobodnadalmacija.hr/Spektar/tabid/94/articleType/ArticleView/articleId/2182/Default.aspx

29.03.2008.
NOVINAR SPEKTRA RAZGOVARAO S BRANIMIROM ŠTULIĆEM (55), NAJVEĆOM ROCK ZVIJEZDOM HRVATSKE I BIVŠE JUGOSLAVIJE SVIH VREMENA

Na čemu radiš sada?

Život je kratak, a ja sam se zakopao u knjige. To mi je kao da se penjem na Himalaju ili još gore. Treba mi 30 godina da se popnem i onda još 60 da se spustim. Treba mi najmanje 20 godina da to otipkam, stavim na papir. Bavim se historijom, nema tu ničeg novog. Znaš da se brod farba svako neko vrijeme i da se izbacuje voda. Tako ti je i s prijevodima.

stulic02.jpg

Johnny Štulić

Da te sada nazove netko iz Vlade, ponudi domovnicu, putovnicu, osobnu… i nekakvo rješenje spora, kako bi ti reagirao?

Nikada nisam ništa imao ni s kojom vladom. Uostalom, što me stalno petljate s Hrvatskom? Hrvata ionako nema barem 600 godina. Što uostalom znači biti Hrvat i koji je to duh specijalni hrvatski?

To je narod koji najbolje zna Azrine pjesme, a i većinu stihova zna napamet, zar ne?

To nije istina… Otkačite se od mene, imate svoj život. To su vaše stvari. Ja sam Turčin, i to sam Turčin za sebe, a ne za vas. Također sam i Makedonac. I nikome ništa ne dugujem.​

ja stvarno više ne vidim smisla ovom tvom nabrajanju svih onih koji kao nisu i onih koji baš ... ono... stvarno... nisu Hrvati.

pa što ako je Štulić rekao da je Turčin, a nije Hrvat?
ljepo je čovjek rekao da je ono što je za sebe, a ne za druge....

i prekini krasti tuđe ideje, u zarez....

Božidar Violić:

"Mi smo ionako sklepan narod..." rekao je, rezignirano, u intervjuu Globusu, Božidar VIOLIĆ, najbolji hrvatski pozorišni režiser, kako je u toj reviji predstavljan.

Povod za ovu izjavu bila je njegova konstatacija da se još nije navikao da govori "čisto" hrvatski: "...pa mi se često omaknu neprijateljske riječi. Mnogi me tada sa negodovanjem pogledaju...".

ed16d9adbd492cb04156d3662dde2188_700x550.jpg

Božidar Violić (rođen 1931. god. u Splitu), učenik Branka Gavelle, Mihovila Kombola, Bojana Stupice i Ranka Marinkovića, eminentni je pripadnik ključnog naraštaja redatelja koji je oblikovao i obilježio hrvatski teatar druge polovine 20. stoljeća, energično odbacujući autarkičnost, ideologizaciju i provincijalnost, te naprotiv, čuvajući uvijek njegove vrednote i posebnosti, hrabro ga izvodeći na europske i svjetske puteve. Obrazovanjem erudit, istinski znalac kazališne teorije i prakse, kritičar fenomena koliko i mentaliteta, skeptični slobodar u duši, Božidar Violić realizirao je više od 60 dramskih i opernih predstava, među kojima je dovoljno spomenuti samo nekoliko antologijskih, gotovo međaša epoha novijeg hrvatskog teatra.

Iako je, da se poslužimo citatom profesora Senkera, omiljena Violićeva tema “čovjek u željeznom zagrljaju vlasti”, sam redatelj uvijek je istražujući taj središnji problem moderna vremena jasno stajao na strani zdrava razuma, svjetla, razorne ironije i odbacivanja uskogrudnosti i predrasuda, dakle na strani čovjeka i njegove neophodne egzistencijalne, stvaralačke, umjetničke slobode.

Poslednja izmena:
Božidar Violić:

"Mi smo ionako sklepan narod..." rekao je, rezignirano, u intervjuu Globusu, Božidar VIOLIĆ, najbolji hrvatski pozorišni režiser, kako je u toj reviji predstavljan.

Povod za ovu izjavu bila je njegova konstatacija da se još nije navikao da govori "čisto" hrvatski: "...pa mi se često omaknu neprijateljske riječi. Mnogi me tada sa negodovanjem pogledaju...".

ponavljaš se...

Vid Balog, Međimurske Novine, 04. 02. 2004.

"Mislim da smo već na dobrom putu. Svi su vrlo svjesni te problematike, od onih starijih pa do danas. Mi smo nekakva najmlađa generacija. A kad smo toga svi svjesni, onda bi doista trebalo, kao što je Adam rekao, uvesti kajkavski u škole kao hrvatski materinski jezik.

Javna je tajna koje su svi naši akademici itekako svjesni da je hrvatski standard kojeg sada imamo zapravo velikim dijelom srpska inačica Vukovoga rječnika. Srbi se zezaju i često znam od njih čuti: "Ukrali ste nam jezik i još ste ga uništili". To se kao ne smije reći, a to svi znaju."

Vid Balog, Večernji list, 30.07.2010.

Ball04.jpg

Je li vaš Feydeau predstava samo za kajkavce?

– Naprotiv. Postoji grozan problem, a to je da je hrvatski književni standard, kako je to Krleža jednom rekao, uzet iz daleke turske provincije. Mi za standard imamo istočnohercegovački govor Trebinja. Sada su se naši jezikoslovci potrudili i rekli da to baš nije tako, da je tu ušlo i nešto Dubrovnika, Slavonije, Bosne pa se nešto uspjelo spasiti.​

Poslednja izmena:
izumitelj mp3 playera čistokrvni hrvat tomislav Uzelav, izumitelj torpeda Ivan Lupis, marin držić renesenasni komediograf, izumitelj padobrana Faust Vrančić, daktiloskopije Ivan Vučetić... svi su oni Hrvati

Uzelac čistokrvni? Marin Držić je onda čistokrvni Srbin...

Dr. sc. Vladimir Peter Goss, rođen 3. siječnja, 1942, Zagreb, Republika Hrvatska, redoviti profesor povijesti umjetnosti, Filozofski fakultet u Rijeci:
goss.jpg

"Hrvatska 1700 nije Hrvatska 1500. Ne samo kulturno već etnički. Hrvati su se masovno iselili u Austriju, Mađarsku, Sloveniju, Furlaniju, Slovačku... U oslobođene krajeve useljava se čudo stranaca – pretežno srednjeeuropejaca. Veliki dijelovi Hrvatske ostaju Vojna Krajina, naseljena vlaškim prebjezima uglavnom pravoslavne vjere. To područje je praktički do 1995 izgubljeno za Hrvatsku.

Kako je iz te mase preživjelih Kajkavaca i Čakavaca, i doseljenih Štokavaca, rekonvertiranih hrvatskih Muslimana, Turaka (Turčin, Turković...), Katoličkih Vlaha, Cincara i Cica, Grka, Arbanasa, Nijemaca, Čeha, Slovaka, Ukrajinaca, Mađara i Mađarona, Talijana i Talijanasa, Francuza i Židova, Autonomaša i Narodnjaka, Partizana i Ustaša ispala nacija koja je uspjela stvoriti državu i više je nego čudo.

Postoji sekundarni mit, kojem sam i sam podosta doprinijeo – a taj je da Hrvatska nije zemlja, nije narod, već ideja, podneblje, koje djeluje na mnoge od doseljenika da vrlo brzo postanu "Hrvati". Čvrsto vjerujem da u tom mitu ima i više negoli zrno istine. Inače se navedeno čudo ne bi dogodilo. A to čudo je i izravna negacija mita o nepostojanju Hrvata koji je tako veselo lansirao Vuk S. Karadžić. Hrvati postoje iako sam Bog zna kakva nam krv kola u žilama (četiri pra-pretka pisca ovih redaka su: erdeljski Szekely, gradišćanski Židov, Ukrajinka rođena u Srebrenici, i lička Hrvatica – moguće mađarskog porijekla)."​

Uzelac čistokrvni? Marin Držić je onda čistokrvni Srbin...

Dr. sc. Vladimir Peter Goss, rođen 3. siječnja, 1942, Zagreb, Republika Hrvatska, redoviti profesor povijesti umjetnosti, Filozofski fakultet u Rijeci:
goss.jpg

"Hrvatska 1700 nije Hrvatska 1500. Ne samo kulturno već etnički. Hrvati su se masovno iselili u Austriju, Mađarsku, Sloveniju, Furlaniju, Slovačku... U oslobođene krajeve useljava se čudo stranaca – pretežno srednjeeuropejaca. Veliki dijelovi Hrvatske ostaju Vojna Krajina, naseljena vlaškim prebjezima uglavnom pravoslavne vjere. To područje je praktički do 1995 izgubljeno za Hrvatsku.

Kako je iz te mase preživjelih Kajkavaca i Čakavaca, i doseljenih Štokavaca, rekonvertiranih hrvatskih Muslimana, Turaka (Turčin, Turković...), Katoličkih Vlaha, Cincara i Cica, Grka, Arbanasa, Nijemaca, Čeha, Slovaka, Ukrajinaca, Mađara i Mađarona, Talijana i Talijanasa, Francuza i Židova, Autonomaša i Narodnjaka, Partizana i Ustaša ispala nacija koja je uspjela stvoriti državu i više je nego čudo.

Postoji sekundarni mit, kojem sam i sam podosta doprinijeo – a taj je da Hrvatska nije zemlja, nije narod, već ideja, podneblje, koje djeluje na mnoge od doseljenika da vrlo brzo postanu "Hrvati". Čvrsto vjerujem da u tom mitu ima i više negoli zrno istine. Inače se navedeno čudo ne bi dogodilo. A to čudo je i izravna negacija mita o nepostojanju Hrvata koji je tako veselo lansirao Vuk S. Karadžić. Hrvati postoje iako sam Bog zna kakva nam krv kola u žilama (četiri pra-pretka pisca ovih redaka su: erdeljski Szekely, gradišćanski Židov, Ukrajinka rođena u Srebrenici, i lička Hrvatica – moguće mađarskog porijekla)."​
držić ne može biti čistokrvni srbin jer je pisac renesanse. renesansa je ponovo bila samo u katoličkim zemljama a on je živio već u 14. stoljeću, dakle ta teorija pada u vodu. istina je da su se mnogi hrvati iselili u austriju ali isto tako i u područje zagorja gdje je danas najveća gustoća hrvatske. a čudno mi to što su hrvati "nestali" ali ****** zato su srbi preživjeli kako neobičnoo. Za kraj Uzelac je Hrvat pročitaj si njegovu biografiju a kada sljedeći put slušaš nešto iz mp3 sjeti se čiji je to izum. a koga li srbija samo ima od izumitelja a da nije rođen u hrvatskoj?
a di tebi piše u članku da su se svi hrvati iselili?

1) Nisam rekao da je Držić čistokrvni Srbin.

2) Uzelac je srpsko prezime. http://en.wikipedia.org/wiki/Uzelac

biskup_martin_borkovic.jpg

Biskup senjski Martin Borković

Stanovništvo Like oko 1700. Naseljenici u ličkim selima 1700. prema izvještaju senjskog biskupa Martina Borkovića, pisanog godine 1710.

Krš (Srednji Kosinj) – pravoslavni vlasi naseljeni od Turaka: Basta, Burcar, Ćormarković, Glumac, Javorina, Kokotović, Lastavica, Luben, Munjas, Paripović, Počuča, Uzelac, Zobenica...

Počitelj – pravoslavni vlasi naseljeni od Turaka iz Bosne: Bobul, Čuturilo, Lubenović, Njegovan, Trkulja, Uzelac, Vitas, Vuksan.

Mutilić – starosjedioci Hrvati iz turskog vremena: Augustić, Bakarić, Cvitković, Dubravčić, Gašperović, Valentić; pravoslavni vlasi naseljenji od turaka iz bosne: Basara, Basta, Dopuđa, Hajduk, Komadina, Krnjajić, Lončar, Oštrokapa, Uzelac

Poslednja izmena:
Luppis is descended from a branch of the Italian noble family of de Lupis, that moved to Dalmatia from Giovinazzo, Apulia. This branch moved first to Republic of Dubrovnik) and then to the peninsula of Pelješac in Croatia), where Slavicized the name in Vuk, Vukic or Vukašinovic (another adaptation of lupus, "wolf"). When, in XVII century, one of his ancestors had moved to Rijeka, that in that time had a mostly Italian urban population,[citation needed] he Italianized again his name in Luppis. See: Giovanni Luppis family in the Libro d'Oro della Nobiltà Italiana scanned version here; also: History of the de Lupis Family (in Italian) and Giovanni Luppis genealogy.

Giovanni Luppis in the Libro d'Oro della Nobiltà Italiana:

Famiglia%20Lupis%20Libro%20d%27oro_Page_5.jpg

1) Nisam rekao da je Držić čistokrvni Srbin.

2) Uzelac je srpsko prězime. http://en.wikipedia.org/wiki/Uzelac

biskup_martin_borkovic.jpg

Biskup senjski Martin Borković

Stanovništvo Like oko 1700. Naseljenici u ličkim selima 1700. prema izvještaju senjskog biskupa Martina Borkovića, pisanog godine 1710.

Krš (Srednji Kosinj) – pravoslavni vlasi naseljeni od Turaka: Basta, Burcar, Ćormarković, Glumac, Javorina, Kokotović, Lastavica, Luben, Munjas, Paripović, Počuča, Uzelac, Zobenica...

Počitelj – pravoslavni vlasi naseljeni od Turaka iz Bosne: Bobul, Čuturilo, Lubenović, Njegovan, Trkulja, Uzelac, Vitas, Vuksan.

Mutilić – starosjedioci Hrvati iz turskog vremena: Augustić, Bakarić, Cvitković, Dubravčić, Gašperović, Valentić; pravoslavni vlasi naseljenji od turaka iz bosne: Basara, Basta, Dopuđa, Hajduk, Komadina, Krnjajić, Lončar, Oštrokapa, Uzelac
http://imehrvatsko.net/apex/f?p=108:PREZIMENA:4239242059115356::NO:RP:P3_PREZIME:Uzelac evo ti o uzelcima, dakle koga srbi imaju od pronalazača? a Ivan VUčetić?????

Poslednja izmena:
Luppis is descended from a branch of the Italian noble family of de Lupis, that moved to Dalmatia from Giovinazzo, Apulia. This branch moved first to Republic of Dubrovnik) and then to the peninsula of Pelješac in Croatia), where Slavicized the name in Vuk, Vukic or Vukašinovic (another adaptation of lupus, "wolf"). When, in XVII century, one of his ancestors had moved to Rijeka, that in that time had a mostly Italian urban population,[citation needed] he Italianized again his name in Luppis. See: Giovanni Luppis family in the Libro d'Oro della Nobiltà Italiana scanned version here; also: History of the de Lupis Family (in Italian) and Giovanni Luppis genealogy.

Giovanni Luppis in the Libro d'Oro della Nobiltà Italiana:

Famiglia%20Lupis%20Libro%20d%27oro_Page_5.jpg
http://imehrvatsko.net/apex/f?p=108:PREZIMENA:7711816911191859::NO:RP:P3_PREZIME:Lupis ovo je o lupisima to je prezime podrijeklom iz dubrovnika zanimljivo je da ih također ime u području hrvatskog zagorja dakle daleko od utjecaja talijana. znaš li ti kada su nastala srpska prezimea?

Fausto Veranzio was born in the noble family of counts Veranzio or conti Verantii.

brat: Giovanni Veranzio

otac: Michele Veranzio, a Latin poet
majka: iz porodice Berislavić

stric: Antonio Veranzio

deda: Francesco Veranzio
baba: Margherita Statileo

Fausto Veranzio was born in the noble family of counts Veranzio or conti Verantii.

brat: Giovanni Veranzio

otac: Michele Veranzio, a Latin poet
majka: iz porodice Berislavić

stric: Antonio Veranzio

děda: Francesco Veranzio
baba: Margherita Statileo

http://en.wikipedia.org/wiki/Faust_Vrančić
da bi znao da je faust živio u vrijeme renesanse koje u srbiji nije nikada stiglo. draganić-veranzio s tim da je draganich talijanski graf. veranzio dolaze iz bosne koja je tada bilo 90% katolika

Немаш појма о српским научницима и проналазачима. Молим те да се не јављаш са оваквим, пре свега, глупим "констатацијама".

~ http://forum.krstarica.com/threads/397510

vi niste normalni, bošković je vaš???? hahahahahaahahaha daj odi u znaš već di.. cepelin je patentirao david schwarz kako vi samo znate krasti. onda ženu od ajnštajna pa daj ne da mi se s vama... niste ništa izumili i bok i to da sam tesla je rođen u srbiji bilo bi upitno jel bi bio fizičar. najveći srpski patent stoj za pečenje rakije hahahahahahahahahahaha
a imate li nekog baš pametnog koji nije rođen u hrvatskoj?

Poslednja izmena:
Ругала се сврака свраки... шерпа лонцу... Циганин Циганину...како год окренеш.

Покушаји провокације су ти бедни и јефтини. Хрвати не могу да се подсмевају Србима да су ишта боље и успешније чинили од њих, осим клања вратова, вађења очију и изградње концентрационих кампова.

Хрвата је дупло мање него Срба, дупло су мања нација и на једнако назадном балканском нивоу као и Срби и на СВИМ пољима имају дупло мање успешних људи, што је и нормално. Ненормално је једино што немају сопствени различит језик и што у 10 највећих својих великана набрајају 7 Срба...

vi niste normalni, bošković je vaš???? hahahahahaahahaha daj odi u znaš već di.. cepelin je patentirao david schwarz kako vi samo znate krasti. onda ženu od ajnštajna pa daj ne da mi se s vama... niste ništa izumili i bok i to da sam tesla je rođen u srbiji bilo bi upitno jel bi bio fizičar. najveći srpski patent stoj za pečenje rakije hahahahahahahahahahaha
a imate li nekog baš pametnog koji nije rođen u hrvatskoj?

Какве везе има са Хрватима ако је неко рођен у Хрватској? :D Па нису га Хрвати правили... :lol:

Да се Тесла родио у колиби у шуми, да ли би то значило да вукови и медведи имају право да се њиме поносе? :lol: Какве везе има глупа територија... Србин је Србин, родио се он међу крволочним вуцима или геноцидним Хрватима, свеједно.

+ то је тад била држава Аустрија чији је главни град био Беч, а владајућа нација Немци. :hvala:

Какве везе има са Хрватима ако је неко рођен у Хрватској? :D Па нису га Хрвати правили... :lol:

Да се Тесла родио у колиби у шуми, да ли би то значило да вукови и медведи имају право да се њиме поносе? :lol: Какве везе има глупа територија... Србин је Србин, родио се он међу крволочним вуцима или геноцидним Хрватима, свеједно.

+ то је тад била држава Аустрија чији је главни град био Беч, а владајућа нација Немци. :hvala:

oni prsivajaju nas samo kad njima odgovara ,a pobili su po logorima vise srba nego osmanlisko carstvo ,tako da je krajnje licimerno prisvajati srbe iz vojne krajine ...al sta ces ,ima ih raznih ...

Зато и кажем да је јефтина и неуспешна провокација.

Јесмо ми Срби и заостала и примитивна и корумпирана и непоштена нација али, генерално гледано, од Хрвата не да нисмо гори, него је то једна од ретких нација са европског дна од које можемо да кажемо да смо бољи. У сваком погледу.

Back