- Poruka
- 30.460
На такав закључак нас упућују извори, рецимо ДАИ у коме се каже као што сам знаш да Срби настањују те и те жупаније и кнежевине а Хрвати те и те, дакле разликује два народа или два племена Србе и Хрвате једне од других, овде сам већ поставио питање на основу чега су византијски извори или и латински извршили ту поделу, односно који критеријум су користили при томе, не добих одговор, али остаје као чињеница сама та подела.Ма да ли су говорили истим дијалектом или не мање је важно поента је да се данас сматрају германским народима што и јесу били, не доводим им ја ништа у питање, њих си ти потегао у расправи а не ја, док су Франци исто Германи учествовали у генези Француза, а Англи и Саси као подлога енглеске нације.Znači po tebi su "u ranom srednjem vijeku Srbi i Hrvati dva jasno razdvojena naroda" a u istom periodu Saksonci i Bavarci su ti tek germanska plemena koja su govorila jednim istim njemačkim jezikom, čak im i narečja (ti kažeš dijalekti) koja dan danas postoje dovodiš u pitanje?To što najveći broj stranih istorijskih izvora čak do u pozni srednji vijek Srbe i Hrvate prepoznaje samo kao "Slovene" a njihov jezik kao "slovenski" - to nikom ništa. I ako su Vizantijci poslali Konstantina i Metodija iz okoline Soluna među Slovene u Moravsku da ih uče pismenosti, što ukazuje da su se Sloveni oko Soluna i u Moravskoj tada mogli sporazumjevati bez prevodioca, ti sumnjaš da su se tadašnji Srbi i Hrvati koji su bili susjedi (za razliku od Bavaraca i Saksonaca) mogli sporazumjevati bez prevodioca?
Pa najveći broj današnjih naroda na svijetu je nastao "podjelama političke prirode". Pa zar im zbog toga treba negirati identitetska osjećanja i proglašavati ih onima za koje se sami ne smatraju (na nekom prostoru, u nekom vremenu)?
Pa kada se slažeš sa boldovanim, što onda Divkovića proglašavaš Srbiniom kad sam Ćirković jasno sugeriše da je nezavisna bosanska država bila "kalup" u kome se do poznog srednjeg vijeka izlila posebna "narodnost" - svakako bosanska (Ćirković upotrebljava taj termin, Ivić koristi termin "etnicitet")?
Identitetski osjećaji određuju pripadnost pojedinca nekoj zajednici. Nacionalni osjećaj je složeniji pojam koji se po većeini sociologa javlja od pojave nacionalnih pokreta u Evropi od kraja XVIII vijeka.
Константин и Методије су узели језик Словена око Солуна јер су живели у Солуну и тај језик познавали, па су црквене књиге превели управо на тај језик након што су направили писмо за њега глагољицу.Наравно да су наилазили на разне дијалекте и наречја и потпуно друге словенске језике уз пут, али су они и даље ширили глагољицу као писмо Словена.Не знам да ли има неки податак да се жале на проблеме поводом тога.Уз то већ ћирилица се није примила међу Хрватима иако су како рече и Словени и суседни народ Србима.
Да али кад Аустријанац каже за себе да је Аустријанац он не мисли да нема везе са Немцима, већ зна да је пореклом Немац, а овде се просипају неке теорије када неко каже да је Бошњанин да нема везе са Србима већ је то неки посебан народ.
Зато што у време Дивковића та босанска држава више не постоји, дакле не постоји више тај "калуп" који је навео, а питање је да ли је он уопште и био босански према повељама самих босанских владара, дакле мораш да узмеш у обзир неке друге "калупе".
Уважени колега знам и сам да се у то време Срби и Хрвати не разликују као Швеђани и Кинези, већ да су два блиска словенска народа, оба дошла из приближно истих области на Балкан у приближно исто време.Али их извори помињу као два народа, који критеријум заузимају већ је за дискусију, имамо ту и чакавско-штокавску баријеру, треба узети у обзир и вањске утицаје на једне и друге који нису исти у Приморју и у унутрашњости, они са истока и са запада и тд.Касније је дошло природно до мешања и миграција становништва па су те разлике драстично смањене, то је моје мишљење.Бугари су већ друга прича.Uz svo dužno poštovanje Lekizane, ali na osnovu svega što je pisano na ovom forumu proteklih godina bi se valjda dalo zaključiti da to nije tačno. U vrijeme gdje nema modernog nacionalnog identiteta, ne može se govoriti o jasnoj razdvojenosti srodnih etničkih skupina. Mi nikako ne možemo govoriti o jasnoj razdvojenosti između Srba i Bugara u srednjem vijeku, recimo, za koje pored etničkih preklapanja i vjersko-kulturno-jezičkih (vizantinskih?) srodnosti znamo da su se i međusobno uzimali za vrlo srodne ako ne bismo rekli i istorodne kako se često koristi u svim slovenskim jezicima za slovenske narode nešto poznije, u rano moderno doba.
Što se tiče ranosrednjovjekovnih Srba i Hrvata, izuzev možda jedino po pitanju jedinstvenoga jezičkoga standarda kakav imamo zahvaljujući standardizaciji počev od ranog XIX st. na ovamo, po mnogo čemu se može reći da je etnička distanca između ta dva naroda bila mnogo manja nego danas. O jasnoj razdvojenosti ne može biti nikako govora, a podjela na rimokatoličanstvo i pravoslavlje, odnosno jednostavno rečeno Crkva, jeste ta koja je uvela jasnu razdvojenost između ta dva stara južno-slovenska naroda.
Poslednja izmena: