Nepušački kutak : Ostavite pušenje sa nama!

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Jojoooj! To ja tako jaučem zbog jela! :) Jedini problem koji sam imala kad sam ostavila pušenje je što sam se ugojila 2kg od januara, naravno mogla sam i više ali sam presekla - ni debela neću biti srećna! :) I tih 2kg mi je otišlo u stomak jer se inače tako gojim... i naravno imala sam problem sa garderobom jer pola stvari nisam mogla da zakopčam ili sam kipela iz njih! I onda sam rekla da nema šanse da više grickam između obroka, imam osećaj da mi je to palo teže nego ostavljanje pušenja! Zato kad mi naleti potreba ja natrpam trešnje u činiju, em zaposliš ruke, em je zdravo! ;)
Jedi voće, batali grickalice, kad se budeš ugojila krivićeš ostavljanje pušenja za to, što nikako ne valja!
Pozdrav i drži se!

P.S. Dok sam pušila lakše mi je bilo da smršam, tipa 2 kg smršam za nedelju dana, jednostavno kad mi se gricka upalim cigaru i više mi se ne jede. A sad sam ova 2kg skidala Boga pitaj koliko, ko da su se zalepili za mene :(

a, kada tacno dodjes u fazu da ti se vise ne pusi? :( Tesko je, ebote, ne jedem izmedju obroka, pijem vodu, ali zato su mi obroci obilniji.
Najbolje je ne kupovati ta sranja, mislim na grickalice. Isto sam i ukapirala, ako imas cigarete pri ruci, velike su sanse da i zapalis koju. Odmah nadjes gomilu objasnjenja zasto to nije toliko strasno, itd,,, mislim sigurno znate na sta mislim.
Ja krkam bonbone ko blesava... one no sugar, kao to mi je najmanje zlo.

Ovo mi je treci put da ostavljam (sad je 4 . mesec
)i moram reci da mi je zyban dosta pomogao.Prva dva puta sam popio samo po kutiju ,jer imas osecaj da je sve proslo pa ti bude bezveze da dajes 50€ za drugu kutiju koja se preporučuje.
Ovaj put sam popio i drugu kutiju i mislim da mi je pomoglo.
Smetnje izaziva i to najvise nesanicu i opstipaciju,ali sama apstinencija je kod mene svaki put izazivala probleme...mozak mi gotovo da nije radio,jednostavno stane i kao da se nista ne desava,tesko mi je bilo da se krecem,pamtim,bilo mi je tesko da govorim ....ne znam vec sam i zaboravio ,ali mi je zyban pomogao da se ugojim manje.
Prvi put sam se ugojio 25kg ohooo ,za ova gotovo 4 meseca oko 3kg(ali se povecava i to me jedino brine)...Zyban je ok
Drzim ti fige ,a ti se drzi ovog foruma..najvise od svega pomaze

nemam problem sa tim da li cu zapaliti (kao, valjda, nesto se osecam sigurnije da tako tupim) , odlucila sam da vise nisam u drustvu pusaca i gotovo. Jedan od problema je sto sam nepodnosljiva okolini. Uzasno sam nervozna, lako prasnem, da, sve te situacije koje si nabrojao mi se desavaju. Cak sam morala da uzmem nekoliko dana slobodno , jer sam bila nepodnosljiva. Nisam mogla da kontrolisem nervozu. Koliko ce to da traje? Ako ce taj lekic da pomogne da budem manje nepodnosljiva samoj sebi i drugima, odoh da kupim. Samo da mi ne steti, to me jedino mucilo.
Ne mogu vecno biti na odmoru i kriti se od ljudi. E , sta je opstipacija? :) ne znam znacenje toga a treba da se suocim sa tim posto kupim taj lek.

Moj motiv jeste bio rak, mislim isto kao i vi, sam imala u blizini ljude koji su bolovali od opake bolesti... ali covek ne razmislja bas trezveno. Mislim, da razmisljamo , da li bi ikada i zapalili cigaretu?! Ja se secam svoje prve cigarete, onesvestila sam se koliko mi se vrtelo u glavi posle prvog dima! Kakav sam ja mazohista kada sam posle toga zapalila i drugu, trecu, bilo prvo 1 pakla nedeljno ,i tako dalje do 1 - 1,5 pakle dnevno. Uzas, sta mi samo radimo sebi?!
Imala sam uznemirujuce rezultate, ispostavilo se da i nije toliko strasno, ali me je nateralo da razmislim i svasta nesto sebi obecam. Kada pomislis sta moze da te snadje, e , onda donosis odluke koje mogu da te spasu. Bilo bih uzasno neodgovorna prema samoj sebi da nastavim da se lagano ubijam. Heh, razumem ja i vecinu mojih prijatelja , koji nalaze bedne izgovore u tome , pa ni vazduh ni voda nisu cisti ni zdravi, od kud znas sta dises i pijes ?!?! Da, na to ne mogu da uticem, ali na ovo mogu, :) od mene zavisi.

Ja sam ostavila cigarete tako sto sam bacila kutiju i upaljac i vise nisam zapalila,a pusila sam preko 10 godina i to paklu i po Vinstona 100s. Bila sam strastveni pusac.Mogu vam reci da se osecala super posle toga. Malo sam imala krizu,ali jak covek sve savlada.I sad,posle nekoliko godina bez cigareta po nekad sanjam da palim cigaretu i odmah se trgnem iz sna i kazem sebi : Daleko bilo

a, kada tacno dodjes u fazu da ti se vise ne pusi? :( Tesko je, ebote, ne jedem izmedju obroka, pijem vodu, ali zato su mi obroci obilniji.
Najbolje je ne kupovati ta sranja, mislim na grickalice. Isto sam i ukapirala, ako imas cigarete pri ruci, velike su sanse da i zapalis koju. Odmah nadjes gomilu objasnjenja zasto to nije toliko strasno, itd,,, mislim sigurno znate na sta mislim.
Ja krkam bonbone ko blesava... one no sugar, kao to mi je najmanje zlo.

Drž' se Tijo!
Ja ne mogu da ti kažem kad ulaziš u fazu da ti se ne puši, meni i dan danas dođe želja, al kad pomislim kroz šta sam sve prošla ne pada mi na pamet da pokleknem sad! Tog dana kada sam prestala da pušim stavila sam aklu u džep od jakne, zaturila negde MOJU lepu omiljenu (zamisli omiljenu) pikslu, sklonila ukrštenice i sudoku i sve te gluposti koje me asociraju na cigaru! Čim sam izašla iz kuće izbacila sam krišom u kantu paklu, da me ne bi videli i smejali se, nije mi u tom trenutku trebalo kolebanje! To sam morala tako teatralno da uradim, kao da se istripujem da počinje moja borba! :)
A te bombone no sugar su meni pomogle isto jer imaju laksativno dejstvo, a ja sam imala problema sa opstipacijom (čitaj:zatvorom!) kad sam prestala da pušim....
E, i još nešto, vezano za rak... Glavni motiv je bio - mama je ostavila cigare iz zdravstvenih razloga 1.5 god pre mene... baka mi je umrla od moždanog udara, deka i ujak od srčanog... mama se već određeno vreme smara sa visokim pritiskom i jednostavno je odlučila da ostavi! I tako sam ja primetila da ona krišom od mene uzima 1-2 cigare dnevno, jedini sam ja pušač bila u kući. E tad sam pukla i ostavila, najviše njoj da budem podrška! Drugi razlog - pored redovnih godišnjih ginekoloških pregleda, cimanja, ništa me nije mrzelo, kontracepcije, zaštite od SPB i svega ostalog (stvarno sam bila revnosna) provale da mi je PAPA III grupa, pošalju me na explorativnu kiretažu, dr mi spominjao neke kancerogene ćelije itd. Ja sa nepunih tada 24. koja se čuva kao niko - tako nešto da mi saopšte! Srećom sve je ispalo ok ali ne bih sebe da dovodim u situaciju da opet prođem kroz isto!
Pozz! :)

nemam problem sa tim da li cu zapaliti (kao, valjda, nesto se osecam sigurnije da tako tupim) , odlucila sam da vise nisam u drustvu pusaca i gotovo. Jedan od problema je sto sam nepodnosljiva okolini. Uzasno sam nervozna, lako prasnem, da, sve te situacije koje si nabrojao mi se desavaju. Cak sam morala da uzmem nekoliko dana slobodno , jer sam bila nepodnosljiva. Nisam mogla da kontrolisem nervozu. Koliko ce to da traje? Ako ce taj lekic da pomogne da budem manje nepodnosljiva samoj sebi i drugima, odoh da kupim. Samo da mi ne steti, to me jedino mucilo.
Ne mogu vecno biti na odmoru i kriti se od ljudi. E , sta je opstipacija? :) ne znam znacenje toga a treba da se suocim sa tim posto kupim taj lek.

opstipacija je zatvor...

I ja sam bio takav, dok nisam odlučio...

Prekjuče, na 19ti dan sam povukao dva dima, ne zato što mi se pušilo, nego samo da vidim na šta će sad da mi liči dim cigare...? I ne liči ni na šta...Ajde to, nego me baš uplašilo to što me bronhija pekla narednih sat vremena... Nema šanse da zapalim...

:) prosao je jos jedan dan. Veceras sam bila na probi :)
Sedeljka sa drugaricom, trac partijica. Ona pusi, mislila sam da cu da verovatno pokleknem i zatrazim bar dim da povucem. Desilo se nesto neverovatno, iskulirala sam njenu prvu cigaru, drugu , trecu i u nekom trenutku piksla vec skoro puna, a mene boli glava i muka mi . To je osecaj koji mi je bio potreban, da mi je muka od duvanskog dima, a ne da me vuce zelja da i ja povucem.
Ne znam koji je dan.... i odlucila sam necu da brojim dane, uvek cu da pomislim na godine koliko sam trovala svoje telo.
Nemam problem sa zatvorom, hvala ti Boze, bar nesto da nije problem. Inace, dorucak zitarice , obavezno sa mlekom. Jedem i jednom dnevno neki Bio slim sa vocnim jogurtom (to mi bude uzina) , isto neke kao zitarice ali u prahu, tako se nesto zove, kao regulise metabolizam, na mene deluje.

@ pussycat, draga moja , prosle smo bukvalno istu pricu, papa nikolau , itd., itd. Sedam dana pakla i cekanje rezultata biopsije, znam kroz sta si prosla. Proslo je :)

opstipacija je zatvor...

I ja sam bio takav, dok nisam odlučio...

Prekjuče, na 19ti dan sam povukao dva dima, ne zato što mi se pušilo, nego samo da vidim na šta će sad da mi liči dim cigare...? I ne liči ni na šta...Ajde to, nego me baš uplašilo to što me bronhija pekla narednih sat vremena... Nema šanse da zapalim...

:) bio neki nick na forumu, "radoznalost je ubila macku" :lol: Sta te bre briga na sta ce da ti lici dim cigare :) Mislim da ne treba mnogo da provociras sebe. :)

Ja, posle celovecernjeg pasivnog trovanja dimom , ustanovila da definitivno nema sanse vise da zapalim. A zapocinjem i akciju i da nateram najblizu okolinu da batali to, pa nisam ja ostavljala da bi oni nastavili da me truju.

mislim da kada spoznas taj osecaj da ces biti bezbedan. :) Valjda
meni danas 13 dan, mislim , kao resila da prestanem da brojim.
Malo mi cudno bude, :) pogotovo posle klope, kao da sam nesto propustila da uradim...
Ma, bicemo mi o.k. Kao sto si i rekao, snazna volja i samo napred. :)

Ovo mi je prva ozbiljna akcija tipa da sam cvrsto resila. Ranije sam kao pokusavala, ali nisam bila ozbiljna u nameri. Nisam posecivala ovu temu, slucajno sam naletela , procitala prvih 20 stranica i ostala. Ova tema defnitivno pomaze ....

posetio sam 300 foruma u vezi odvikavanja. na ovaj sam usao direktno na zadnju stranicu jer smatram da sam nakupio tolko informacija da mogu da otvorim savetovaliste za odvikavanje od pusenja. problem je u tome sto gutam tri pakle dnevno i na svakih nedelju dana ostavljam pusenje (najvise 4 sata). po svemu sudeci zyban kao sredstvo za odvikavanje ima vise argumenata za nego protiv.
intersuje me postoji li jos ona akcija, kupis jednu kutiju odes sa racunom u savetovaliste i dobijes drugu besplatno ?

:) :) labarum037 legenda si!

Neznam, nikad nisam bio zavisnik o cigarete, no covek sa bezbroj drugih iskustava sposoban da na situacije gleda za mnogo razlicitih uglova mogao bi mozda i ovde da kaze nesto pametno,... ma da.

Pusenje, kafa, internet surfovanje, ogovaranja, odlazenja u crkvu... ispravite me ako gresim, ali kakve razlike ima medju njima? Sve ovo a i jos mnogo toga jednostavno radimo samo zato sto postoji jedan pritisak unutar nas koji nas tera da to radimo, bez mnogo razmisljanja ima li to neke veze s vezom, jednosavno radimo to i unutarnji pritisak nas ostavlja na miru. A taj unutarnji pritisak je u stvari nagon za zivotom, zelja za izrazavanjem, snaga koja nas tera da se pomeramo, zapazamo, stvaramo i osetimo ovaj zivot, necemo moci otarasiti je se ili je izbeci.

I gle, napokon nam dojadi ta jedna od losih navika(bar mi mislimo da je takva) i mi resimo da je se otarasimo, i sta se tad desava, pojavi se praznina kao da zivot vise nije potpun, i to sa osecajem dosta gorim od osecaja bespomocnog pusaca. Pa najbrzi i najednostavniji lek za to je da tu prazninu na brzinu ispunimo ponovo jenom toplom cigaretom. Sta je pesnik ovim hteo reci, to da se ovikavanje od pusenja pocinje daleko pre nego sto se donese odluka da se cigareta nece vise dataci nasih usana. Covek kad baci poslednju cigaretu od sebe, treba do tada da ima bar nekoliko 'osiguranja' da se nece vratiti natrag, i to u vidu zanimljivih njemu i ispunjavajucih zanimacija i stremljenja. Ne verujete, svaki dan umesto cigareta za te pare kupite nekom detetu ili nekoj vama dragoj osobi mali pokloncic, videcete, vas zivot ce se preobliciti a vasi osecaji obogatiti, vasa dusa ce biti ispunjena i necete ni pomisliti na ideju vratiti se natrag.

Puno pozdrava :) :)

postoji jedan aforizam: lako je biti crnac i boriti se za ljudska prava
postani pasionirani pusac, pa onda mozemo da razvijemo diskusiju o pozitivnoj strani ostavljanja cigareta.
vec sam napomenuo da imam potencijala da ubedim druge da batale duvan, ali...
pusenje nije ritual, nije ovisnost, nije navika vec kompleksan problem navedenog i jos mnogo toga u interakciji sa jos kompleksnijom psihologijom svakog pusaca ponaosob.
nije neophodno mesati svetski bol (dobra dela) i pusenje.
no, kada sam vec pomenuo crnce, bilo bi dobro da uvezem jednog koji bi me stalno pratio i lupao po prstima svaki put kada se dohvatim paklice

Nista, nista, rekao sam svoje i svestan sam toga da nije ni trunke ubedljivo. Cist pokusaj da se nekog uhvati za neka osecanja, popularna praksa, ponekad uspeva ali sto dalje sve teze, imuniten protiv nje je vremenom postao vec dosta jak. Da, odobravam da se kaze da je odvikavanje od pusenja dugacak, slozen i veoma psihicki naporan proces.

:)

labarijume... možda nije loše da se prethodno prvo dogovoriš sa sobom da li u stvari želiš da ostaviš cigarete ili ne... Staviš na papir plus i minus strane... Ne znam koliko vremena pušiš, ali ja sam nakon 18 godina ostavio bez problema... Pušio sam po 2 pakle... Najmanja varijacija u vidu proslava, rođendana, i ostalih masovnijih druženja - eto i po 3,4 kutija... u stvari, ne mogu da kažem da sam ostavio jer sam još uvek u procesu odvikavanja...naime, poslednju cigaretu sam ispušio 23. maja uveče... Od tada ni jednu i imao sam frku prvih 2,3 dana... Svakim danom sve manje... I ja sam prestajao 2,3 puta, na po 1 dan...ubrzo izludim, počnem da se svađam sa svima i zapalim... Ali nisam bio odlučio da ostavim, nego eto - kao 'ajde da probam da ostavim... nema od toga ništa...

Znači prvo odluka, pa kao logistika tome - pročitaj ovaj forum i nađi sebi neki sport...

Pošto se već osećam mnogo bolje fizički, nemam namere da počinjem ponovo... Nema razloga da crkavam i da mi srce preskače zbog 5 stepenika ili 3metara uzbrdice... Nema razloga da se non stop sebam i okrećem - gde su, gde je upaljač...ostale još dve a ja u planini, gde ću sad da ih kupim...? Nemam namere da me večito opominju nepušači, da se cimam u prostorijama gde je zabranjeno pušenje... Da kriziram u autobusima, dok putujem po 3 sasta bez pauze... Gde nije zabranjeno pušenje, biće uskoro... Biće sve manje mesta za pušače, kako se budemo približavali EU... Smatram se građaninom Evrope i ako već u drugim stvarima ne mogu da budem kao oni, onda barem mogu da ne pušim...

Čak i ako sve te zabrane zaobiđem, opet mi ostaje ono najvažnije - zdravlje... Zašto da čekam da se doktor zgražava nad snimkom mojih pluća, a da meni tada bude neprijatno i da sebi puštam filmove jel sam to dobio neke rakove ili nisam... Zašto da svako vađenje krvi meni bude stres da li će i šta da mi pronađu... Nema razloga da ujutru po pola sata pljujem zelembaće po wc šolji...

Dovoljno sam rekao, a u stvari sve to i vrapci već znaju... Jednostavno ima mnogo razloga protiv i vrlo malo razloga za cigaretom...

Poslednja izmena:
nemam pojma.

Ja na kraju nisam kupila ziban, sestra mi dala neke biljne kapsule, kao deluju bolje mi je, nisam se ni na koga izvikala vec dva dana. :) I u vezi toga treba doneti odluku, odlucim da vise necu biti nervozna i tacka.
Kako god, :) Guram dalje, sve manje mislim na to, povremeno mi samo cudan osecaj.
Sedim sa drustvom i uzimam pikslu i primicem sebi i tako te sitnice. Ali , guram dalje.... mislim da mi je najgore proslo

Evo za 4 dana ističe prvi mesec kako ne pušim... Da kažem da uopšte ne primećujem cigaretu, lagao bih...lagao bih i sebe i vas koji planirate da prestanete... Ali ja sam pušač od 1990, strastven od 1992...:lol: Možda zato i posle mesec dana ponekad poželim cigaretu... I dalje je komšijama, prijateljima, kolegama neverovatno da sam ja prestao da pušim... Rođena žena mi ne veruje da mesec dana ni jednu nisam zapalio...:lol: Ja koji sam ujedao kada bih više od jednog sata ostajao bez cigarete...:lol: Osećaj je super, ali naiđe mi ponekad što kažu - žuta minuta... Pogotovo kad se nađem pored kolega koji puše. A sramota me da sad ja nekome prigovaram oko cigareta da ne pali u mom prisustvu, kada sam takoreći do juče jeo cigarete i gušio nepušače oko sebe, uključujući sopstveno dete... Uostalom, trudim se da to s dimom cigareta posmatram kao provokaciju, kao treniranje volje...kao iskušavanje duše... kao teranje inata sa sobom...:lol: Jer fizička zavisnost je odavno prošla...sve krize su iz glave...

Ja se napila pre neko vece i izduvanila nekoliko cigara. :( Ujutro , pored toga sto me bolela glava, bolelo me je i grlo i bilo mi je muka i katastrofa... Idemo dalje, naravno da ne pusim i dalje, to je bio jedan ispad koji cu da gurnem pod tepih ko da se nije ni desio i idem dalje.
Inace sam ok, ukapirala sam da nemam mnogo od toga da se sada zderem, sta je tu je... mozda sam prerano izasla medj narod :lol: , trebala sam jos neko vreme da provedem u izolaciji...

hvala na lepim recima, ali sta je sa mojim pitanjem - kupis jedan zyban, dobijes dva ?

...cou sam za to i dobio telefon(oni sa Batuta kazu da vazi dok traju zalihe) na koji treba da se javis ,ali se uglavnom niko nije javljao.. te sam na kraju i odustao i kupio drugu kutiju:rtfm:
razmisljao pa reko dobro za mene je a i bice mi teze da kupim paklo kad sam vec zyban plati 100€

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back