Nepušački kutak : Ostavite pušenje sa nama!

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
danas obelezavam devet meseci bez duvana......

kad sam ostavljao duvan, da bih sebe psihicki nekako smirio, jedna od hiljade kombinacija koja mi se vrtela po glavi je bila da cu zapaliti makar par cigara kad mi se zena porodi i dosao je i taj dan, sve je bilo ok, drustvo je doslo uvece u kafic, bila je luda atmosfera, pivo se tocilo u potocima, ja sam se ubijao jegerom ko nemac, dim od duvana se mogao seckati u kockama, za sankom oko mene i marlboro i winston i davidoff, i ja se onako obnevideo od jegera setih svoje ideje, zamislio se na trenutak da ipak pocastim karakter i onda sam najladnije iskulirao tu glupu ideju. Sad opet pokusavam da nadjem neki znacajan datum u buducnosti, i u tom danu cu dozvoliti sebi da razmislim da li bih mogao da zapalim jednu cigaretu. Verovatno detetov prvi rodjendan.

I ja sam ostavio duvan uz pomoc zibana, ustvari sam barem tako mislio, pusio sam 20god po dve i vise kutija dnevno, i nikada nisam pokusavao da ostavim dok nisam sam na svoju ruku otisao u apoteku, kupio ziban i drzao se uputstva, popio sam samo pola kutije zibana i uspesno sam ostavio duvan (druga polovina kutije mi je jos negde po fiokama u kuci). Pre nekog vremena kod mene u firmu dodje gospodin koji je vlasnik nekoliko privatnih apoteka u Novom Sadu, i posto je morao da saceka kod mene neko vreme da mu instaliramo neki uredjaj, ja sam poceo pricu sa njim na temu zibana i pohvalio sam mu se mojim iskustvom sa istim, a on je rekao da ja nisam ostavio to zbog zibana nego zbog moje volje. Ja sam mu kontrirao time da nikad u zivotu nisam imao dovoljno cvrstu volju da pokusam da ostavim duvan dok nisam kupio ziban, a on me je spustio rekavsi da on zivi od prodaje lekova i da vrlo dobro zna kako koji lekovi funkcionisu, poznaje ceo taj posao i 1000% tvrdi da ziban nema veze sa ostavljanjem pusenja nego da je to samo cvrsta volja. A njemu takva prica nije u interesu da je siri u javnosti.

Sad, ne bih voleo da obeshrabrim nekoga ko planira da proba sa zibanom, moja preporuka za one koji planiraju da udju u rat sa duvanom je da probaju sve, cena te kutije je sitan dozivljaj za cenu svih kutija cigareta koje ce te poduvaniti ako ne uspete da ostavite duvan. Pa i ako ne uspete, eto, barem ste se borili, probali ste, upalice nesto drugo za par dana ili par nedelja.

taja:
...e...esi pusio danas
pushim i dalje, ali bas malo. kad pocnes da pijes ziban, nastavljas u prvo vreme sa cigarama do odredjenog dana.
mene yebe sto sam povredio nogu, pa sad nekoliko dana kuliram sa zibanom, jer pijem neke lekove zbog noge:x (jbt,ko neki deda, kombinujem lekove )
ali, u principu, od prvog dana, ispushio sam mozda 5-6 cigara. i mislim da se prekosutra vracam opet na ziban. dobar je, dobar.
ostavljam garant

Ćao narode!
Ovih dana se navršilo osam meseci otkako (da li je po novom pravopisu pravilno napisati OD KAKO?) sam ostavio duvan.
Rezime - 10kg viška koje ne mogu nikako da skinem.
Pokušao sam sa trčanjem. Što jes' - jes', mnogo lakše dišem, nabacio sam lepu kondiciju, ali sam uz kondiciju nabacio još par kg!
Nervozan sam kao pašče. Depresivan, ponekad. To nije ništa čudno za apstinencijalnu krizu, čudno je možda što kriza tako dugo traje. Psihijatar mi je savetovao da probam sa zibanom, iako sam tad imao već šest meseci nepušačkog staža, pošto ziban u svom sastavu ima i antidepresive koji ublažavaju apstinencijalnu krizu.
Nisam probao, još uvek se "skidam na suvo"...
Ponekad mi nedostaje cigareta. Sve mi više smeta smrad duvanskog dima. Smrad garderobe nekih pušača (ne znam zašto ne svih) tera me na povraćanje. O pikslama i zadimljenim prostorijama da ne pričam.

Ти разлози добијања на тежини траже се углавном у оралној фиксацији која код оних који су оставили цигарете остаје незадовољена и компензује се већим уносом хране, као и у појачаној нервози која такође отвара апетит.

Evo šta se dešava kada prestanete da pušite:

Posle 6 sati nivo kiseonika u krvi se vraća na normalu
Posle 24 sata nema karbon monoksida u u vašoj krvi i vaša pluća počinju da se prečišćavaju
Posle 48 sati nema nikotina u vašem telu, a sposobnost da osetite ukus i miris je znatno povećana
Posle 72 sata disanje postaje lakše, povećava se opšti nivo energije
Posle 2-12 nedelja cirkulacija se popravlja, čineći hodanje i trčanje mnogo lakšim
Za 3-9 meseci funkcije pluća se popravljaju za 10% i smanjuju se disajni problemi
Posle 5 godina rizik od srčanog napada se smanjuje za pola u odnosu na pušače
Posle 10 godina rizik od raka pluća se takođe smanjuje za pola u odnosu na pušače, a rizik od srčanog napada je isti kao kod osoba koje nikada nisu pušile.

извор: www.krstarica.com

~Petar~:
pushim i dalje, ali bas malo. kad pocnes da pijes ziban, nastavljas u prvo vreme sa cigarama do odredjenog dana.
mene yebe sto sam povredio nogu, pa sad nekoliko dana kuliram sa zibanom, jer pijem neke lekove zbog noge:x (jbt,ko neki deda, kombinujem lekove )
ali, u principu, od prvog dana, ispushio sam mozda 5-6 cigara. i mislim da se prekosutra vracam opet na ziban. dobar je, dobar.
ostavljam garant

....kako ti ide

Petre, ime dedino! :mrgreen:

Nemoj da mislis da ces da ostavis, nego ostavljaj i ne zali za tim djubretom. Zivot je fenomenalan. Ima ko i sta da ti ga zagorcava i skracuje, ali ti ga cuvaj. Super je sto si tako mlad shvatio da ti to ne treba, za razliku od mnogih koji su na ivici groba videli da je djavo odneo shalu.
(Imas 16 godina :P mnogi imaju pushackog staza koliko iznose tvoje godine zivota dvostruko :sad: )

Bravo lafe, ponosni smo na tebe :D

Javljaj sta se desava ;)

Harmony:
Petre, ime dedino! :mrgreen:

Nemoj da mislis da ces da ostavis, nego ostavljaj i ne zali za tim djubretom. Zivot je fenomenalan. Ima ko i sta da ti ga zagorcava i skracuje, ali ti ga cuvaj. Super je sto si tako mlad shvatio da ti to ne treba, za razliku od mnogih koji su na ivici groba videli da je djavo odneo shalu.
(Imas 16 godina :P mnogi imaju pushackog staza koliko iznose tvoje godine zivota dvostruko :sad: )

Bravo lafe, ponosni smo na tebe :D

Javljaj sta se desava ;)
hvala za ovo :D
stvarno znas da motivises;)
ide mi dobro za sad...od juce officially ne pusim (do juce sam 2 dnevno)
i sve mi sad izgleda kul i dobro...
p.s.
nemam 16 godina...al' imam jedno 6-7 pusackog staza;)

samo da obavestim da mi je prelepo, strava,doyaya :D(iako ne pusim tek 4-5 dana)

bio sam i u gradu..izasao, pio kafu, jeo slatko..sve ono sto me je raznije navodilo na cigaru..i skroz mi je proshlo sve okey
i zivot nije dosadniji bez pljugi :)(moja predrasuda)
to mi je bilo najbitnije da vidim
samo...non stop sam gladan, to malo smara

Ljudi svaka vam cast, bas ste karakteri! To se ceni! ;)
Ja nisam navucena na cigare, ali moja prica ide ovako - pre cetiri godine smo moj najbolji drug i ja poceli iz zezanja (moglo nam se) kao da pusimo. To je vise bilo ono pocetnicko puckanje, ali njega je to odvuklo u tesku zavisnost posle nekog vremena. Poceo je sve vise i vise da pusi, ranije smo palili po jednu do tri za vece, a onda je on poceo sam da "drogira" i preko dana tako da mu nije trebalo drustvo da zapali. Pokusavao je nekoliko puta da ostavi, ali nista. Ja sam ga jedno vreme cimala da polako prestaje, medjutim on je kao hteo da ostavi a u stvari nije, tako da sam ja digla ruke. I eno ga sad, kad mu nema paklice u dzepu oce da crkne. Ja sam nastavila tako s vremena na vreme da sa njim zapalim koju, medjutim pre dva meseca mi se desilo da posle 2-3 cigare pocne da me boli desno plucno krilo, pogotovo kad udahnem malo dublje. I to me boli posteno jedno dva dana, pa prestane. Tako da sad cigare necu vise da vidim ni cujem, moja mama je ostavila cigare posle 25 godina konzumiranja (doduse ne u nekim velikim kolicinama, ali dovoljnim da se svrsta u pushace), tako da je sad ostao samo taj moj drug koji ne moze, bolje receno nece da ih se mane. Ja ne znam kako da mu pomognem kad sve zavisi od snage njegove volje.

~Petar~:
samo da obavestim da mi je prelepo, strava,doyaya :D(iako ne pusim tek 4-5 dana)

bio sam i u gradu..izasao, pio kafu, jeo slatko..sve ono sto me je raznije navodilo na cigaru..i skroz mi je proshlo sve okey
i zivot nije dosadniji bez pljugi :)(moja predrasuda)
to mi je bilo najbitnije da vidim
samo...non stop sam gladan, to malo smara
To je najbolje, samo nastavi! Klin se klinom izbija.
Nipošto ne nasedaj na opasnu zamku - nikako više od uobičajenih obroka. I što više tečnosti i voća.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back