Nepušački kutak : Ostavite pušenje sa nama!

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Pushaci nisu nekulturni i bezobzirni ljudi koji pale cigaretu kad god hoce i gde god hoce bez obzira na druge. Pushaci su ljudi koji MORAJU da puse, jer ih nikotin drzi u vlasti. Vecinom se i sami osecaju grozno kad pushe tamo gde znaju da nije bas prihvaceno. Pusiti ili nepusiti nije stvar izbora i volje ako si pusac. Pushac ima samo jednu mogucnost: da pushi. Zato prestati sa pushenjem nije stvar jake "volje" i "karaktera". Naprotiv-mnogi lako prestanu kad su slabi-zbog bolesti i straha.
Mnogo vise snage volje treba da se propusi ili nastavi sa pusenjem nego da se prestane. Da bi se prestalo sa pusenjem potrebno je samo da shvatimo da mi to mozemo da uradimo NAJLAKSE NA SVETU. Zato sto mozemo. Sve mozemo da radimo bez cigarete bolje i lakse. I da-svi pushaci ZNAJU da to nije zdravo. Zato je besmisleno kriviti pushace za ugrozavanje svog i tudjeg zdravlja. Svaki pushac potajno zeli da prestane, ali veruje da ne moze. U to ga nikotin ubedi, jer se oseca jako lose kad ne dobije dozu. Samo treba prevariti krizu-3 minuta i gotovo: mi smo nepushaci.

Pipi Langstrumpf:
Pushaci nisu nekulturni i bezobzirni ljudi koji pale cigaretu kad god hoce i gde god hoce bez obzira na druge. Pushaci su ljudi koji MORAJU da puse, jer ih nikotin drzi u vlasti. Vecinom se i sami osecaju grozno kad pushe tamo gde znaju da nije bas prihvaceno. Pusiti ili nepusiti nije stvar izbora i volje ako si pusac. Pushac ima samo jednu mogucnost: da pushi. Zato prestati sa pushenjem nije stvar jake "volje" i "karaktera". Naprotiv-mnogi lako prestanu kad su slabi-zbog bolesti i straha.
Mnogo vise snage volje treba da se propusi ili nastavi sa pusenjem nego da se prestane. Da bi se prestalo sa pusenjem potrebno je samo da shvatimo da mi to mozemo da uradimo NAJLAKSE NA SVETU. Zato sto mozemo. Sve mozemo da radimo bez cigarete bolje i lakse. I da-svi pushaci ZNAJU da to nije zdravo. Zato je besmisleno kriviti pushace za ugrozavanje svog i tudjeg zdravlja. Svaki pushac potajno zeli da prestane, ali veruje da ne moze. U to ga nikotin ubedi, jer se oseca jako lose kad ne dobije dozu. Samo treba prevariti krizu-3 minuta i gotovo: mi smo nepushaci.
Potpuno je tacno ovo sto si napisala.Ja sam se jednog jutra probudila i rekla sebi od danas vise necu da pusim,iz cista mira kao da je to najprostija stvar na svetu.Nisam pravila nikakvu dramu oko toga sto ne pusim,u stvari nisam toj cinjenici pridavala nikakav znacaj.Psihicke krize sam imala kratko ali nisam htela da priznam sebi da su zbog cigareta i ignorisala sam ih dok nisu prestale.Proslo je cetiri godine od kako ne pusim.

Zavisi ko ti ga prepisuje i ko ti i kako vodi terapiju: Ziban je antidepresiv po prirodi stvari, oko tog leka postoje mnoge kontroverze (benefiti vs. rizici), i da sam na tvom mestu nikako ne bih uzimala Ziban na svoju ruku i bez saradnje sa strucnim licem. Inace, znam da te mrzi ali o Zibanu je na ovoj temi pisano u vise postova. Sedi pa ipak iscitaj temu.

dr:
Ja vam mogu preneti fantasticno iskustvo moje sestre , ona je cigarete ostavila zahvaljujuci akupunkturi, nisam ni ja verovala ali evo vec 5 meseci ne pusi a imala je samo dva tretmana.
gde, kad i kako? ako te ne mrzi, moze i na pp.

sad sam pretrazivao po netu, i vidim da se u bgd-u otvorio neki alen kar centar za shatro lako odvikavanje od pusenja. jedna do dve psihoterapije i ostavis cigare odmah i zauvek.
jbg, previse dobro zvuci. al' na otvaranju bio i tadic, pa valjda nije neka zayebancija:?

Sto se tice Zybana. Od lekova protiv pusenja mislim da je najefikasniji. Nisam strucan vec sam razgovarao sa mnogima i istrazivao po malo ovu temu.

Sto se tice mog iskustva sa pusenjem, dacu svoju licnu "ispovest":
Imam 29 godina i cigarete sam ostavio pre dve godine. Bio sam stravstven pusac, dve kutije dnevno u proseku.
Tri razloga koja su me naterali da ostavim cigarete.
1.Zdravstveni
2.Religijski
3.Materijalni.

1. Uvek hladne noge, ruke, posebno vrhovi prstiju na rukama. Drhtavica celog tela, posebno zadnjeg dela vrata. Nikada nisam iskasljavo ono mnogima poznato jutarnje. Ocni pritisak povisen.
U rekordnom roku mi vratila cirklulacija i noge i ruke su tople. Drhtavica je svedena na minimum, ocni pritisak sveden na minimum. Neko mi rece da mi se javlja ocni pritisak zato sto imam secer, a taj mi je rekao i da je uveren zbog toga sto imam ucestalo mokrenje (nije prehlada, a na dva tri gutljaja vode isao sam i vise od 10 puta dnevno). Da li su ovo simtomi za dijabetes? Moze li ukratko odgovor da ne razvodnjavam temu.
To je ukratko o zdravstvenim razlozima.

2. Vernik sam SPC i cigarete smatram za greh.

3. Pusio sam uvek skupe cigarete: Marlboro 100`s, Vinston. Novcanik mi se non-stop praznio. Vise sam voleo da kupujem cigarete nego hleb.

Stavke pod 1. i 2. su najvise uticale, a treca najmanje mada ni nju ne bi izostavio.

Danas se super osecam, disem mnogo bolje, nemam zute ruke i ne smrdim na duvan.
P.S. Ah da i da jos kazem, pusio sam 14 godina i uglavnom u kombinaciji sa alkoholom, a kad je alkohol tu je i sportska kladionica, a gde je kladionica tu je i poker aparat. Danas toga nicega nema. Hvala Bogu. Pozdrav

Pipi Langstrumpf:

Ovo si napisala FENOMENALNO! Skoro nisam pročitala bolju definiciju pušača i njihovih ponašanja...

Što se datuma tiče, možda i nema potrebe pridavati mu značaj! Ja lično ne znam tačan datum odbacivanja cigareta, znam da je okt. 2005, valjda druga polovina.
Značajni datumi su rodjendani, venčanja i tako to... prestanak pušenja nije za obeležavanje.

MegiS:
Što se datuma tiče, možda i nema potrebe pridavati mu značaj! Ja lično ne znam tačan datum odbacivanja cigareta, znam da je okt. 2005, valjda druga polovina.
Značajni datumi su rodjendani, venčanja i tako to... prestanak pušenja nije za obeležavanje.
Nepushenje nije zavet. To je jednostavno saživljavanje sa novom životnom stvarnošću - bez duvanskog dima. Samo nepushenje je vredno, a pamćenje datuma prestanka uopšte nije bitno.

(Ovo je citat sa druge teme).

"Rekao nam je da je, dok je bio učenik, imao problem: bio je naviknut na cigarete. Pokušao je da prestane nekoliko puta, ali bez uspeha.
“Jednog dana, mi je rekao da ćemo ići da sakupljamo biljke u pustinjskoj oblasti i da će put trajati nekoliko dana. Rekao mi je: ‘Najbolje je da poneseš ceo paket cigareta! Ali budi siguran da si ih umotao veoma dobro jer je pustinja puna životinja koje mogu da ih ukradu’. “
“Zahvalio sam mu na obzirnosti i pažljivo učinio onako kako mi je predložio. Ali sledećeg dana, kada sam se probudio u sred čestara, otkrio sam da je paket nestao.”
“Očajavao sam; znao sam da ću bez cigareta uskoro početi da se osećam loše. On je okrivio kojota za štetu i pomogao mi da ga potražimo. Nakon višečasovnog mučenja, konačno je pronašao tragove životinje, koje smo pratili do kraja dana, zalazeći sve dalje i dalje u planine. Kada je pao mrak, priznao mi je da smo se potpuno izgubili.“
“Bez cigareta i bez znanja gde se nalazim, osećao sam se očajno. Kako bi me utešio, uveravao me je da mora postojati grad u blizini, samo treba da hodamo još malo dalje i stići ćemo do nekog naselja i biti bezbedni. Ali, celi sledeći dan smo proveli tražeći put na sve strane. Tako smo proveli skoro dve nedelje.”
“Došao je trenutak kada sam skoro mrtav od iscrpljenosti pao na pesak i spremio se da umrem. Kada me je video u takvom stanju, pokušao je da me podstakne i učini da nastavim, pitajući me: ‘Zar nisi više zainteresovan za pušenje?’
Gledao sam ga razjareno, grdeći ga zbog njegove neverovatne neodgovornosti i razdrao sam se da sve što želim to je - da umrem. ‘Vrlo dobro!’ odgovorio je ravnodušno, ‘Onda možemo da vratimo.’ Bili smo u blizini autoputa, svo vreme!”

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back