Nepušački kutak : Ostavite pušenje sa nama!

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Pozdrav svima na ovom forumu.Da pocnem redom.Bila sam pusac 16 godina,poslednjih deset godina sam pusila 2 kutije obavezno a ponekad i vise.Mislila sam da nikada necu moci da ih ostavim.Sve sto sam radila cigara je bila prisutna,bila sam okoreli pusac.Uz kafu sam pusila po sest sedam cigara,ma to je bilo strasno kada se setim.Nikada ranije nisam ni pokusala da ih ostavim,uvek mi je bio izgovor da mi je to svo zadovoljstvo.Desavalo se da nisam imala za jako bitne stvari ali za cigare je vek moralo da se nadje.Kada sam ostajala na pola kutije vec bi me hvatala panika i morala sam da nabavljam drugu punu kutiju,strasno sta reci.Mnogo bi toga imalo da se prica.Iako imam redovne prihode i pomoc od roditelja ipak mi je to bila jako velika novcana izlaganja.Resila sam da probam da ih ostavim i uzela TABEX tablete.Pila sam ih tri nedelje i peti dan ostavila cigare ali sam imala jako velike krize.Kada sam prestala da pijem tablete propusila sam.Bila sam postidjena sto nemam svoje JA I NERESIM SE TOG SMRADA.Pusila sam jos neka 3 meseca ali sam krila od roditelja,iako sam udata i imam porodicu,ja VELIKA,ali mama je stalno zvocala o cigarama.Jedan dan me je mama nazvala i rekla da zna da pusim i izgrdila,mozda sada glupo zvuci ali ko razume shvatice,bilo mi je krivo na sebe sto sam ih razocarala a oni se bas trude da mi uvek budu u pomoci finansiski.Taj dan sam se jako isplakala i krivila sam sebe sto sam razocarala roditelje koji su mi verovali,dala sam detetu kutiju cigara i rekla baci u vatru.Secam se da dete nije htelo ali je ipak bacila.HVALA BOGU od tog dana ja nepusim osam meseci,ponosna sam,verovali ili ne bez dana krize,to me cudi posto svi kazu da imaju krize.Evo guram i dalje i ponasam se kao da nikada nisam pusila,srecna sam sto nemam krize verovatno mi je to pomoglo.Zivot je lepsi,opusteniji bez tih djavola,cistiji,sveziji.Uz moj nagovor i komsinica sa kojom svaki dan pijem kafu jeprestala,dve nedelje posle mene i super nam je.Jutarnju kafu nepijem a ranije sam tvrdila da nemogu da funkcioisem bez nje.Desi se da ceo dan nepopijem kafu pa cak ni tri u jedan neznaci mi nista kafa.Srecna sam sto sam uspela i zato svako treba da rascisti sam sa sobom ako hoce da ostavi cigare.Odgovorno tvrdim da je sve u psihi,nikakve tablete,elektronske cigare,ne nista samo psiha je u pitanju.Kada sam ja mogla a bila sam strastveni pusac moze svako ko je samo malo manje pusio od mene.SRECNO SVIMA:hvala:

jedan od najvecih zezova je ona opasna "samo jedna" ... toga se treba cuvati. Meni je knjiga Alana Kara pomogla , pogotovo da shvatim dve stvari: ovu koju sam vec navela , recenica : ne postoji samo jedna me spasila milion puta i druga da je neophodno sve gledati iz drugacijeg ugla. Npr., koji to problem cemo resiti ako zapalimo cigaretu (ona prica, desilo se nesto sto nas je uznemirilo i sad ce kao cigareta da ucini da se osecamo bolje...). Postavka u glavi da to ne da nece resiti stres, problem , vec ce ga uvecati. Cigareta ne resava ni jedan problem, ne pomaze ni u cemu, Kada sam tako sebi razjasnila stvari bilo mi je dosta lakse. Svako ostavljanje je bilo drugacije. I daaaa , opastnost je i uverenje :Ja to mogu da kontrolisem...moja drugariica mi to cesto govori... pa ako ti to kontrolises , koji ce ti djavo uopste.

Jeste vec :)
Pipi sećaš se da ja ovde imam najduži nepusacki staz od 10 godina..
Ja sam imala tada veliku krizu nakon dve godine i nikakvu do desete...
Imala sam prošle nedelje krizu usred velikog stresa na poslu... Trajala je nekoliko dana ali sam pregurala...
Slavicemo mi jos mnogo nepusackih godina..
Koliko ti ono beše sada slavis jedno 6 ako se dobro sećam...
Mislim da smo mas dve veterani na ovoj temi, ja se od 2006 borim sa ostavljanjem..
Inače osoba uz koju sam prošli put propustila posle 10 godina je nakon 45 godina ostavila pusenje... Samo je rekao necu vise...

Да, сећам се твојих десет година!
Знаш шта, увек је некако ствар у томе како гледамо на живот... Ја сам се увек бедачила што сваки пут поново пропушим пре него што прегурам две године, а онда сам једном села и рачунала колико година ја пушим. И то испаде дуг пушачки стаж и ја се растужила.
А онда ми је пало на памет да саберем свој не пушачки стаж у току тог пушачког стажа, и имала сам више непушачког од пушачког стажа. И одједном су ти силни покушаји на које сам до тад гледала као на поразе, постали низ победа, са победничким збиром. Помислила сам да је сваки дан, сваки сат који сам провела без цигарете драгоцен у мом животу.
Твој непушачки стаж је најдужи, и много ми значи твоје искуство. Одприлике сви имају кризе у истим временским интервалима, што ме доводи до закључка да кризе нису условљене неким догађајима у нашем животу, већ долазе кад им је време, а ми их правдамо неким ситуацијама које су нас навеле да пропушимо, што дакле не би било тачно ако сам у праву. Време појаве кризе дакле можемо да знамо унапред и да се адекватно припремимо за борбу против ње, а припрема је пола посла. Када сам на појаву криза почела да гледам тако, спремно сам чекала ону после две године коју раније нисам ниједном превазишла. И било је лако... Била је тачна ко швајцарски сат и ничим посебним изазван, само се појавила јер јој је било време.
Ја сад чекам ту после десет година, која је тебе оборила. Било би лепо да је опишем, ако се сећаш. Јел била физичка или психичка? Који су је симптоми пратили? Нервоза, туга? Колико дуго је трајала пре него што си поклекла? Или је она криза на превару, кад си претерано самоуверен? И још нешто, да ли си приметила можда да ти пред саму појаву кризе дувански смрад више смета него иначе?

Рекла бих да је права наука око остављања цигарета тек након што оставимо дуван, борба да останемо непушачи, пресуднија од прве фазе одвикавања. Додуше и много лака ако смо је свесни. А о томе се свуда ћути.

La_Prisonera jel si ostala nepusac???Takodje me interesuje Dujkic,jel se izborio??A sta kazes Pipi kad nailaze krize posle jedne godine??Nema veceg ponosa i pobede za okorelog bivseg pusaca nego kad kaze kad se neko dotakne teme o pusenju "ja ne pusim" ili "smeta mi dim" ili konstatuje "bas me briga hoce li poskupeti cigarete" ili jednostavno kad cigarete nisu sastavni deo zivota i o njima se ne razmislja uopste...

Па иду веће кризе овако: три месеца, пола године, година и по, две године - велика криза која траје око две недеље са чак и физичким симптомима али лако се решава, истим поступцима као и првих дана непушења, ако смо је свесни и спремно је дочекамо Персеном и чоколадом.:)
Оно што сам приметила као правило код себе, а било би корисно да утврдимо да ли је и опште правило, је да ми непосредно пред сам удар кризе посебно смета дувански дим, изазива мучнину и осетим га много интензивније него иначе. Ја сада кад то приметим почнем да се пазим и припремам за кризу. Радим то тако што једем лаганију храну, гледам да немам превише посла, избегавам смараче и вести и водим рачуна да нисам гладна, жедна или неиспавана. И прође неосетно уз повећану нервозу коју решим валеријана капима, без оне психичке драме јој морам да запалим па нек иде живот.

Да, у праву си, криза је прејака реч. Ни близу апстиненцијалној кризи са почетка остављања. Више је као да ми неко диригује мисли и убацује у флешевима помисли да би било добро да запалим једну. Дефинитивно никакве физичке потребе нема, само одјек старих, пушачких идеја.

Pozdrav svima! Pokusavala sam vec par puta da ostavim pusenje ali mislim da je ovo prvi pravi put. Ne pusim vec 19 dana i cini mi se da je sad teze nego na pocetku. Onih prvih nedelju dana prodje u odusevljenju " kako ja to mogu" i poletu zbog neceg novog, ali prave muke su mi zadnjih par dana. Koliko god jaka moja odluka bila, a zaista jeste jer je mnogo stvari u pitanju, na momente se ponasam kao da me neko tjera na ovo, osjecam neku prazninu i gubitak. Znam da prolazim i kroz neku vrstu depresije i stalno razmisljam do kad ce ovo biti ovako, jer ne mogu vise da se mucim. Mozda ce biti bolje kad pocnem da osjecam fizicko poboljsanje jer osim cistog daha manje-vise je sve isto.

Dobro dosla kod nas i medj nas nepusace..Ovako,sto se tice tvoje odluke i prestanku pusenja SVAKA CAST!!!Prvi korak si napravila kad si donela odluku da ces prestati pusiti,bravo za tebe,nije mala stvar prelomiti i krenuti u bitku sa krizama..Drugi korak si tek iskoracila,a to je borba sa nikotinskim krizama,borba sa psihickim krizama..Niko nemoze da kaze da je ova borba laka i da ces lako izaci na kraj sa ovom zavisnoscu,ali moras se boriti,moras istrajati,moras biti i psihicki i fizicki jaka..Osecaj koji si navela da se pitas sta ti je sve to trebalo i kao da te neko tera na sve to je u stvari poljuljana tvoja psihicka strana,tvoja fizicka strana,tvoja krv koja je zatrovana nikotinom i koja ne zeli tek tako da se iscisti,tvoj mozak zeli da se vratis tom otrovu,tvojoj losoj navici,tom smradu..To ce trajati neko vreme,ne moze se sa preciznoscu reci da ces imati krizu jos 5 dana,sve zavisi od osobe do osobe,niko nije isti..ali svakako da ce ti biti lakse posle nekih mesec dana..najgori udar je tu do nekih mesec dana,ti se nalazis od prilike negde na nekom 20 danu gde se i ocekuje pojava krize,tako su barem dosta njih rekli,i ja sam medju njima..Ali sta god ti neko pricao,savetovao da koristis i bio podrska TI i samo TI moras imati tu volju i snagu kojom ces se izboriti protiv ovogog otrova koji je veoma zajeban..Budi jaka i nemoj da pokleknes,opet 20 dana nije malo..

P.S. Vrati malo stranice unazad i vidi koji se lekovi preporucuju da se olaksa kriza,ima tu i cajeva..Ja nisam to koristio pa ti ne mogu nista preporuciti..

Poslednja izmena:
Та празнина и депресија се појављују јер мозак још није усталио производњу допамина. Ради ствари које те чине срећном. Чист ваздух, кретање, секс, чоколада, сунце итд помажу лучење допамина. Кантарион је природни антидепресив, можеш га користити као чај или у капсулама.
Организам ти се сад чисти и враћа у нормалу па је нормално да имаш неких неугодности. Све то брзо пролази, само немој запалити, јер то је само враћање на почетак циклуса остављања а не олакшање.
Против нервозе Персеном или валеријана капи, против затвора панлакс или чај од сене.
Шта год да се дешава, не дај се збунити: ти не желиш да пушиш, па то онда и немој радити. Јер тако си у могућности.

Tacno tako.
Desavalo mi se letos da dolazim na takve ideje, cini se nicim izazvano, ali verovatno je to samo neka situacija koja se ponavlja,
koje se mi ne secamo, ali je mozak pamti i kombinaciji sa cigaretama.
Tako ja to vidim.
Preguras taj momenat i vise se ne ponavlja.
Kao da zamenis svoju sliku u albumu sa cigaretom, sa onom bez cigarete.
Samo treba prepoznati situaciju i ne dozvoliti tvom mozgu da te prevari.

Inace ja sam svratila da obelezim punih 5 godina od kad sam prestala da pusim. :D
I da se zahvalim svima ovde koji su mi pomogli, posebno Pipi :heart: :zag: :cmok2:

I naravno da podrzim sve one koji se trude da postanu, a bogami i one koji se trude da ostanu nepusaci.:super:

Hvala svima na podrsci! Iscitala sam forum i jasni su mi svi mehanizmi, znam sta moj mozak radi i da se moj organizam navikava na zivot bez otrova. Ali nekad je iskusenje tako veliko! A opet sa druge strane, znam da necu zapaliti. Moj pusacki staz od 20 god. je stvorio sistem da je sve sto mi se desava u toku dana vezano za cigare, za taj ritual. To je bila i utjeha, i pauza izmedju dva posla, zadovoljstvo... sigurno shvatate

Sedimo neki dan u lokal kaficu kad sede sa nama konobar, poznajemo ga svi. Kaze oka nije sklopio, prestaje da pusi, drugi dan. Ja ga pogledam, a zenice mu ko fildzani, najezen sav:hahaha: Drogetina bre,prava. Jedva cekam ovu zabranu , ako to kod nas prodje, da vidim kako ce se odvijati situacija.E nije ona ex pusacka fora, ali dim poceo da mi smeta al stvarno. Kasljem gore nego da sam je ja zapalio.A mirisu na sve i svasta, mislim da su sve dooobro svacim natopljene.

Olive76 tacno znam kako se osecate. Ja sam usla u 51. nepusacki dan i s' vremena na vreme imam iste takve krize. Mislim da nije u pitanju to sto mi organizam trazi nikotin, nego mi je problem u glavi ( o tome su vise puta pisali i ponavljali u ranijim postovima). Taj osecaj bezrazlozne tuge i praznine se meni posebno javlja ujutro, kad pijem jutarnju kafu, i kad izlazim vikendom u grad, i kad svi oko mene zalule a ja k'o siroce :) :lol: Ali najbitnije u tim momentima je da covek iskulira i da sam sebi ponovi da ga niko nije naterao da prestane da pusi nego da ne pusi JER ON TAKO ZELI. I odmah bude lakse.
Evo, ja se svuda po netu muvam, i iskopala sam nesto :per: Dakle, postoji jedan sajt gde se registrujete i dobijate dnevni izvestaj koliko dugo ne pusite, koliko cigareta niste popusili, koliko ste novca ustedeli i koliko ste sati i dana produzili zivot. Plus dobijate besplatne savete na e-mail adresi kako uspesno prebroditi apstinencijalne krize. "quitnet.com" :zper: Jako je stimulisuce, i utice na istrajnost odluke da se zauvek resimo tih go***a. Mene i kad uhvati zuta minuta, pomislim u sebi " E budalo, nisi popusila 1545 cigareta i sad bi zbog trenutne slabosti zapalila i sve bi palo u vodu, E bas necu. I iskuliram.
Pokusajte, i srecno :cmok2:

i da, ne bih da izazivam djavola, ali ja te krize kao ponekad ovo ono uopste nemam. Vise ni kad cirkam, sve opusteno. Cigareta mi deluje skroz neprirodno, nepotrebno, u bilo cijim rukama. A drmao skoro dve pakle dnevno. Mislim da je jednostavno, sto ne cinis ne cini ti se

A koliko dugo ne pusis ? Blago tebi, ja se ne dam, ali ponekad me hvataju krize . Da nisam karakter, mislim da bih odavno zapalila s' gustom :D
btw- Da naglasim da sam pusila skoro 2 pakle dnevno 16 godina. I Bila straaaaaaastveni pusac.

I ja mislim da nije problem fizicki jer je nikotin velikim djelom izasao iz organizma. Naravno da je sve u glavi. Ja se na momente osjecam superiorno u odnosu na ljude koji puse. Nisam vise rob, ne moram da mislim imam li dovoljno za danas, za nocas, ne zavisim ni od cega. I super je reci- ne pusim! Rijesila sam da se ne vratim vise tom otrovu, necu da budem zavisnik ni od cega. Necu da imam karakter zavisnika...

To devojke samo napred..Koliko god da vam je tesko u tim psihickim krizama znajte da ne traje dugo,najvise do 3-4 minuta,a to vreme mozete iskoristiti da se ne zeznete sa nekim radom,usisajte kucu,operite nesto,bilo sta samo da skrenete misli od cigareta..Te psihicke krizice ce biti sve redje,imacete ta iskusenja povremeno samo budite oprezne i svesne dogadjaja o cemu se radi..Nemojte nikada da se toliko opustite da pomislite da ste prevazisle celu situaciju oko cigareta,ko god je bio toliko siguran u sebe on je propusio,jer je podcenio cigarete kao protivnika..Idemo dalje,zivot je ugodniji bez cigareta!!!

A koliko dugo ne pusis ? Blago tebi, ja se ne dam, ali ponekad me hvataju krize . Da nisam karakter, mislim da bih odavno zapalila s' gustom :D
btw- Da naglasim da sam pusila skoro 2 pakle dnevno 16 godina. I Bila straaaaaaastveni pusac.

Nesto preko 3 meseca... skoro 3 i po, mislim. Nemoj da zapalis, nece biti gusta, cini ti se, samo ces se smoriti,savest, ovo, ono... Udahni duboko, izdahni i to je to. Vise puta. Pomaze.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back