Nepušački kutak : Ostavite pušenje sa nama!

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
bravo,samo tako nastavi i nemoj da se oslobadjas mnogo,da budes mnogo uverena da si prevazisla opasnost..non stop budi na oprezu,jos uvek si u kriticnoj zoni..moze da se dogodi neki emotivni krah,ili da gledas film i vidis kako puse i da te povuce da popusis barem jednu,ili da povuces barem jedan dim i to je posle gotovo..imaces ti jos iskusenja i kriza..cuvaj se i budi oprezna!!

Hvala puno na podrsci, zaista mi znaci !
Svesna sam ja toga da mi iskusenja tek predstoje, samim tim jer sam bila strastveni pusac. I znam, osetila sam na sopstvenoj kozi da sam u opasnoj zoni jos uvek.. malo-malo pa mi proleti misao o cigareti. Zadnje dve noci i sanjam kako pusim. U prvom snu mi je godilo strasno, a nocas sam samu sebe prekorevala u snu.
Bilo kako bilo, svesna sam toga da je fizicka zavisnost prestala, a sada je sve u mojoj glavi. Iz iskustva drugih vidim da nisam usamljeni slusaj i da su sve ove moje faze i etape u odvikavanju i drugi iskusili i uspesno prevazisli, pa zasto samim tim ne bih uspela i ja :super:
Sad sam resila i da se fizicki aktiviram, uskoro cu krenuti i u teretanu, a do tad, skoro svaki dan setam po najmanje pola sata brzim hodom :lol:
Uh.. ali dajem sebi za pravo da na mom trnovitom putu ka uspehu, svaki put kad osetim jacu krizu, dodjem ovde i javno se iskukam , jer svi mi prolazimo kroz isto, pa mi nekako lakse.
Ljubim vas i volEm sve :cmok:

slobodno dodji i izjadaj se,ovde su ljudi cak i plakali,nisu krili..hehe..radi sta znas samo nemoj uzeti cigaretu i zapaliti ili povuci dim..naravno,podrazumeva se da ne treba jednu drogu menjati drugom..imas raznih saveta kroz ovu temu kako je ko prebrodio i dal je ostao nepusac..ti moras pronaci svoj nacin kako ces pregurati sve to..neko je koristio cajeve,neko lekove,neko na suvo bez icega (kao ja),ali sustina je jedna,sta god neko koristio iskusenja su prisutna u manjem ili vecem obliku,najbitnija stvar ti je VOLJA,ako si dovoljno jaka psihicki,neces zapaliti cigaretu i povuci taj dim pa ne znam sta da ce biti..uvek kad klones duhom i kad se lomis da se vratis tom djubretu,reci sebi "nisam pusila 30 dana,zasto sad da zapalim" pa se odmah baci na neko zamaranje,teretana,trcanje,sex,pesacenje,vezbe..posle toga ce kriza proci..videces kako vreme prolazi dobijaces mnogo lakse te krizice koje te iskusavaju,brze ce prolaziti i bice bezbolnije..Ne znam zasto je na temi ovako pusto,kao da su se ljudi vratili pusenju a ovih novih nepusaca takoreci i da nema..

Poslednja izmena:
Divni ste :heart:
Krize ce se svakako s' vremena na vreme pojavljivati, ali cu uz pomoc svog INATA i vaseg bodrenja i podrske pregurati sve to, pa cemo nadam se zajedno proslavljati nase male nepusacke jubileje :vatromet:
A ja sam u potpunosti sigurna da mnogi iscitavaju temu i prate sve sto mi pisemo, kao sto sam i ja do sada... samo cekaju pravi trenutak da se ukljuce i prelome u sebi.
Ljudi, moj savet je, da nikad nije kasno. Uvek je pravi trenutak da se uradi nesto dobro za sebe i svoje zdravlje. Pozdravljam vas sve , i da nas bude u sto vecem broju ovde :heart::kiss::cao:

Hehehe..to oko datuma mora da je prst sudbine :zcepanje: :zper:
Joj, naravno da mi je to najbolji potez, bar sam nesto korisno ucinila za sebe i svoje zdravlje..ali juce mi bilo bas tesko. Izasla sa drugaricom do grada i oko mene svi pusU a meni stala neka mukaaaaa... pa mi se duvaniklo samo tako. Ali nisam !!! Samo bejah nekako neUrozna :sad2: Djavo nikada ne spava !!!!
a posebno sto se nalazis u alkatrazu,pa su tamo cigarete dosta skupe nego na slobodi..ovo je pravi potez sto si napravila..:hahaha:

p.s. priznaj da si namerno se registrovala 29.9. kao ja prosle godine..:per:

ma zar je moguce da budem normalna skroz, i onda u jednom momentu pobrljavim nacisto i tako mi se pusi da bih sve nokte pojela od muke.. i osecam takvu prazninu i neku tugu... a kad trebam uraditi nesto gde mi je ranije ritual bio da zapalim, uopste mi se ta radnja ne radi... i nekako mi je skroz besmisleno.. Ali ovo mi se na momente desava. I onda udahnem duboko i pomislim u sebi kako se sada bolje osecam, i da nisam valjda luda da "pljunem" na sav trud, i na svo vreme koje sam se skinula sa cigareta. I onda me nekako prodje, ali ja znam kako, i koliko mi samokontrole treba da ne popustim. Tesko je, :besna:

Туга је пролазна, док се организам не сети да сам производи допамин, хормон среће. Иначе никотин потискује и замењује допамин и ми постајемо овисни о "срећи из кутије"
Једи чоколаду, иди на трчање или нека друга физичка активност јер то активира производњу допамина, угађај себи, а ако и то не помогне сасвим купи у апотеци капсуле кантариона, који је природни антидепресив. Мени је много помогао. Једино пази да се не излажеш сунцу док пијеш канатрион. Даље класика...против нервозе валеријана капи или Персен, против затвора и за бржу деникотизацију клистир итд

ma zar je moguce da budem normalna skroz, i onda u jednom momentu pobrljavim nacisto i tako mi se pusi da bih sve nokte pojela od muke.. i osecam takvu prazninu i neku tugu... a kad trebam uraditi nesto gde mi je ranije ritual bio da zapalim, uopste mi se ta radnja ne radi... i nekako mi je skroz besmisleno.. Ali ovo mi se na momente desava. I onda udahnem duboko i pomislim u sebi kako se sada bolje osecam, i da nisam valjda luda da "pljunem" na sav trud, i na svo vreme koje sam se skinula sa cigareta. I onda me nekako prodje, ali ja znam kako, i koliko mi samokontrole treba da ne popustim. Tesko je, :besna:

Cigarete su takva drogetina da od coveka prave roba.
Hoces da budes rob ili neces... niko nece,ali svi ne uspeju. Potrudi se da TI uspes.

@ Pipi, @ Mirko,
Hvala na savetima i podrsci, divni ste.
Evo, jutros sam ustala i sve mi je najnormalnije, cak i kafu pijem sa neverovatnim uzitkom, i uopste mi ne fali cigareta. I tako sam ponosna na sebe.
E, a onda mi se desi, sve bude ok, i onda u momentu dodje misao, i bude mi bas tesko, i ta neka praznina me ubije. E, da... nocas sam ponovo sanjala da pusim... i vidim cigaretu izgorela do pola u mojoj ruci..i bas me grizla savest. Procitala sam da su i drugi imali slicne snove, ali mnogo mi je drago sto me u snu grizla savest, znaci da moja podsvest pocinje da gleda na cigarete kao na nesto lose i prljavo sto ne trebam raditi. Bar ja tako to tumacim .

Pozdrav drugari. Sutra bi trebalo da mi bude 9 meseci kako ne pusim, ali u mom selu se 15. 09. 2014 desilo ovo
i ja propusio.... Ne znam zasto, verovatno zbog straha, tuge, ocaja, kupio sam cigarete tog istog dana i poceo da pusim.. :( Posle osam ipo meseci ja propusio. Ali, ono sto sam uspeo da primetim kod sebe je da sam izgubio pusacku naviku, pusacku rutinu i resio da ih odmah batalim kad sam vec video da mi ne idu. Priznajem, navukao sam se na nikotin, ali lako cu se izboriti sa nikotinskom krizom ako sam vec izgubio pusacku naviku. Navikao sam na zivot bez duvanskog dima, i ne bih da ga menjam, jer je sigurno bolje i lepse biti nepusac. Inace, danas mi je treci dan, izlazim polako iz krize! ;)

Pozdrav drugari. Sutra bi trebalo da mi bude 9 meseci kako ne pusim, ali u mom selu se 15. 09. 2014 desilo ovo
i ja propusio.... Ne znam zasto, verovatno zbog straha, tuge, ocaja, kupio sam cigarete tog istog dana i poceo da pusim.. :( Posle osam ipo meseci ja propusio. Ali, ono sto sam uspeo da primetim kod sebe je da sam izgubio pusacku naviku, pusacku rutinu i resio da ih odmah batalim kad sam vec video da mi ne idu. Priznajem, navukao sam se na nikotin, ali lako cu se izboriti sa nikotinskom krizom ako sam vec izgubio pusacku naviku. Navikao sam na zivot bez duvanskog dima, i ne bih da ga menjam, jer je sigurno bolje i lepse biti nepusac. Inace, danas mi je treci dan, izlazim polako iz krize! ;)

Nista to nije strasnom kad uspevas da vladas situacijom.
Desilo se,zaboravi,i ne racunnaj taj dan i trenutak slabosti,nisi postao pusac sa kutijom duvana. Trebao si da se napijes ko klen i da se ispavas,i ne bi smrdeo na duvan a makar bi se dobro ispavao.

Dujkiçu, svaka ti cast sto si resio da odmah ponovo ostavis! Podrzavam te iz sve snage, javljaj kako ide. Ono sto se moze nauciti iy ovog je da te psihicka zavisnost obara kod velikog stresa pomesanog sa tugom i osecajem bespomocnosti. Sad treba da nadjes zamenu za nikotin u takvim situacijama, nesto drugo sto bi te umirilo i utesilo, jer cigareta to, zapravo, ne moze.

Nista to nije strasnom kad uspevas da vladas situacijom.
Desilo se,zaboravi,i ne racunnaj taj dan i trenutak slabosti,nisi postao pusac sa kutijom duvana. Trebao si da se napijes ko klen i da se ispavas,i ne bi smrdeo na duvan a makar bi se dobro ispavao.
Pa za sada mi odlicno ide. Najveci razlog iz kog sam ponovo ostavio pljuge je taj sto sam pri svakoj zapaljenoj cigareti razmisljao o tome kako sam izdrzao 8 meseci. To psihicko opterecenje, osecaj krivice, kajanja, to je onaj okidac koj me je naveo na odluku da ponovo ostavim.

Dujkiçu, svaka ti cast sto si resio da odmah ponovo ostavis! Podrzavam te iz sve snage, javljaj kako ide. Ono sto se moze nauciti iy ovog je da te psihicka zavisnost obara kod velikog stresa pomesanog sa tugom i osecajem bespomocnosti. Sad treba da nadjes zamenu za nikotin u takvim situacijama, nesto drugo sto bi te umirilo i utesilo, jer cigareta to, zapravo, ne moze.
Hvala pipi. Pa eto za sada je super. Ne drma me kriza kao pre 9 meseci, kada sam npr grickao cackalice, nokte, zvakao i po 3 orbita dnevno, jeo i po 150g cokolade dnevno itd.. toga sada nema! :)
Ova situacija me je malo navela na razmisljanje, shvatio sam da cigareta nije zajebancija, da je ostavila dubok trag na mene, na moj zivot, na moje ponasanje. Mislio sam da nikad vise necu biti pusac. Sve vreme sam mastao o raznim teskim situacijama u kojima ne bih zapalio, pripremio sam se psihicki za sve teske situacije u zivotu koje bi mogle da me zadese, ali o ovoj situaciji nisam razmisljao. kome bi ovo palo na pamet...
Tih prvih par dana nisam osecao nikakvo kajanje sto sam propusio, ali je posle postajalo sve gore i gore, svaki put kad zapalim ja se iznerviram sto sam zapalio! :D Bilo mi je tesko kad god bih zapalio cigaru, pa kad je vec bilo tako, to mi je samo olaksalo da ponovo ostavim! :)

Да, и то ствара многима додатни стрес због ког запале још "само једну" и зато свака част да си се тако брзо вратио на бојно поље.
Видиш то ти је онај део са мотиацијом о коме сам причала. Урадиш репрограмирање сећања, припрему за будуће компликације и све али то није доста. У једном моменту треба одбацити све разлоге због којих више не пушимо и оставити само један, универзалан, који гласи зато што ЈА нећу.
И онда си спреман за све евентуалности. Ти нећеш, то је твоја воља и одлука и не зависи ни од чега другог д тебе. А ти нећеш да пушиш ма шта се догодило.
То је систем који ради, камен о који се оно манипулативно преговарачко наговарачко пушачко говедо у нама разбије као звечка.
НЕЋУ је чаробна реч, вероватно прва реч коју смо научили после мама и тата, треба је користити.

Svako pravi izbor hoce li pusiti ili ne..U tom psihickom stanju kad se zadesila poplava napravio si izbor misleci da ce biti lakse i kupio si pljuge,poceo da pusis,vratio se starom poroku..Mogao si napraviti drugi izbor i popiti pola litra rakije dok se ne otrujes i padnes u nesvest od rakicine..Jbg,aj taj dan sto si popustio i zapalio,zanimljivo je to sto si nastavio posle danima sa kupovinom i pusenjem cigareta..to je ono najgore sto si odlucio bio bez kajanja tih dana da ponovo pusis i iz dana u dan pusio sve do skoro dok te kajanje nije orazumilo..Ovo je rat koji se vodi izgleda celog zivota posle ostavljanja cigareta,nema opustanja,nema predaje,nema razmisljanja ajde samo jedan dim itd..Stalno treba da se bude pribrano i razumno kad je rec o toj drogetini,izgleda da ne treba mnogo da se vrati na staro ako je covek labilniji..Ja znam po sebi ako bi propusio da bi to bio moj najveci poraz u zivotu,i sam taj strah me drzi pribranim da razmisljam razumno sto se tice tog otrova..Treba gledati i sa jedne druge strane,zivot je borba,ovo je samo jedan rat koji vodimo u njemu..Ajde pa se vrati na bolji put bez cigareta Dujkicu..

Svako pravi izbor hoce li pusiti ili ne..U tom psihickom stanju kad se zadesila poplava napravio si izbor misleci da ce biti lakse i kupio si pljuge,poceo da pusis,vratio se starom poroku..Mogao si napraviti drugi izbor i popiti pola litra rakije dok se ne otrujes i padnes u nesvest od rakicine..Jbg,aj taj dan sto si popustio i zapalio,zanimljivo je to sto si nastavio posle danima sa kupovinom i pusenjem cigareta..to je ono najgore sto si odlucio bio bez kajanja tih dana da ponovo pusis i iz dana u dan pusio sve do skoro dok te kajanje nije orazumilo..Ovo je rat koji se vodi izgleda celog zivota posle ostavljanja cigareta,nema opustanja,nema predaje,nema razmisljanja ajde samo jedan dim itd..Stalno treba da se bude pribrano i razumno kad je rec o toj drogetini,izgleda da ne treba mnogo da se vrati na staro ako je covek labilniji..Ja znam po sebi ako bi propusio da bi to bio moj najveci poraz u zivotu,i sam taj strah me drzi pribranim da razmisljam razumno sto se tice tog otrova..Treba gledati i sa jedne druge strane,zivot je borba,ovo je samo jedan rat koji vodimo u njemu..Ajde pa se vrati na bolji put bez cigareta Dujkicu..

U potpunosti se slazem sa tobom. I ja sam imao taj isti strah, strah od poraza. To me je sve vreme drzalo dalje od cigareta. Ali verovatno je onog dana strah od poplave bio jaci od bilo cega.
Mogao sam da se opkladim u bilo sta da necu propusiti, mogao sam da se zakunem da necu propusiti, ali nesto me je toga dana savladalo... jbg...
I umeto da mi sada bude 9 meseci kako ne pusim, meni je danas 5i dan! :D
Hvala na podrsci!

Да, и то ствара многима додатни стрес због ког запале још "само једну" и зато свака част да си се тако брзо вратио на бојно поље.
Видиш то ти је онај део са мотиацијом о коме сам причала. Урадиш репрограмирање сећања, припрему за будуће компликације и све али то није доста. У једном моменту треба одбацити све разлоге због којих више не пушимо и оставити само један, универзалан, који гласи зато што ЈА нећу.
И онда си спреман за све евентуалности. Ти нећеш, то је твоја воља и одлука и не зависи ни од чега другог д тебе. А ти нећеш да пушиш ма шта се догодило.
То је систем који ради, камен о који се оно манипулативно преговарачко наговарачко пушачко говедо у нама разбије као звечка.
НЕЋУ је чаробна реч, вероватно прва реч коју смо научили после мама и тата, треба је користити.
E, ovog moram da se pridrzavam kao pijan plota. Ne pusim zato sto NECU da pusim. Ja sam tako odlucila. JA NECU.

Nemam puno vremena da citam forum, samo da pozdravim stare i nove clanove, da im pozelim sve najbolje. Hvala vam neizmerno na svim ohrabrenjima, savetima, podizanju kad sam padala... Proslo je i vise od 6 meseci kao sam ispusila zadnju cigaretu koja me zamalo zivota kostala, sada pokusavam da popravim stetu koju su mi napravile dok sam MISLILA da ne mogu bez njih. Sada, ne da ne pomisljam na njih, nego mislim da nema te sila koja bi me naterala da zapalim to cudo ikada vise. Iskren savet svima koji se dvoume, koji padaju, koji misle da ne mogu bez cigareta je da jednostavno bace to u djubre i pocnu da vode potpuno drugaciji zivot. Ma na mogu da se zamislim da uzimam ugasenu cigaretu u ruku, a ne da je zapalim. Planiram da se uskoro aktivnije ukljucimna forum, moram da iscitam stranice koje sam propustila, mozda nekome i ja uspem da pomognem. Vidim da su tu oni bez kojih ovaj forum nikada ne bi bio isti Pipi, Mirko, Dejan... Ne znam da li je Vendika skoro bila, ali videcu kad procitam stranice unazad. Pozdravljam vas sve :heart:

sreda 8.10.2014 | 15:09 -> 15:19
Uskoro potpuna zabrana pušenja?
Izvor: Večernje novosti

Beograd -- Prema osnovnim odredbama novog Zakona o duvanu pušenje na radnom i javnim mestima biće potpuno zabranjeno, prenose “Večernje novosti”.
(Foto: Freeimages.com/ninja_dave)
(Foto: Freeimages.com/ninja_dave)

Takođe, pravila za pakovanje i izgled kutija cigareta biće značajno stroža, zabraniće se proizvodnja slim cigareta i onih sa ukusom mentola, a upozoravajuće slike o štetnosti duvana na svakoj kutiji će biti obavezne, dok će biti uvedena i veća kontrola elektronskih cigareta.

Takve odredbe su predviđene novom Direktivom Evropske unije o proizvodnji i predstavljanju duvanskih proizvoda, a kao jedna od potpisnica Okvirne konvencije Svetske zdravstvene organizacije o kontroli duvana, Srbija, i kao kandidat za članstvo u EU, ima obavezu da u naredne dve godine usaglasi zakone o kontroli duvana sa novim pravilima.

Takva tema je deo poglavlja 28 u pregovorima o pristupanju Evropskoj uniji.

“Mi kasnimo sa merama koje se tiču kontrole duvana, već je trebalo da uvedemo potpunu zabranu pišenja na javnim mestima, ali duvanska industrija je izuzetno uticajna, a nije bilo ni političke volje da se to sprovede. Sada imamo situaciju da se na radnim mestima ne piši javno, ali se oseća dim, što znači da se puši krišom”, navodi za “Novosti” Srmena Krstev, predsednika republičke Komisije za prevenciju upotrebe duvana.

Za razliku od sadašnjeg rešenja po kojem ugostiteljski objekti mogu da biraju da li će biti pušački ili nepušački, ili pola-pola ako su veći od 80 kvadratnih metara, po novim pravilima tu neće moći da se nađe duvanski tim.

Zabrana pušenja na radnim i javnim mestima uvedena Zakonom pre četiri godine, dovela je do smanjenja izloženosti stanovnika duvanskom dimu - na radnim mestima sa 45 odsto na 22 odsto, a u školama sa 44 na četiri odsto. U Srbiji, međutim, i dalje puši više od trećine odraslog stanovništva i 13 odsto mladih.

“Preventivnim merama pušenje je među odraslima smanjeno sa 40,5 odsto na 35,8 odsto, ali to je i dalje ogroman broj pušača. Neophodno je oformiti multisektorski savet za kontrolu duvana, zabraniti pušenje i u ugostiteljskim objektima, povećati porez i akcize na duvanske proizvode, jer takva mera značajno smanjuje pušenje u populaciji mladih i siromašnih, uvesti slikovna upozorenja na paklicama, ali i regulisati upotrebu elektronske cigarete”, navodi Krstev.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back