Nepušački kutak : Ostavite pušenje sa nama!

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Mimi, nemoj da se obeshrabris nikako, I ja sam ostavljala nekoliko puta. I evo, sada sam uspela! Pokusaj da ne mislis na to kako si zapalila ponovo, zaboravi na to, I kreni opet kao da se nista nije dogodilo! Nista nije strasno, poklekla pa sta, idemo dalje. Citaj forum, budi pozitivna, I pisi sta ti se desava! Uz tebe sam, I samo napred!

Ja sam izgleda jedan od retkih koji se nije ugojio :) Jedan od razloga zbog kojih sam ostavio cigare je da se ugojim jer imam samo 60 kg medjutim NI GRAM! Inače sam jeo kao ajkula, a sad jedem još više i ništa :)

Bice da imas pantljicaru;-)a meni je danas 7.dan slobode od duvanskog dima.ne znam sta da napisem,nisam bas nesto raspolozena,hvataju me one krize sto kazu u trajanju 3 min,lazu,traju duze.meni pomogne casa vode ili mentol bonbon sugar free.kafu sam potpuno izbacila,izbjegavam drustvo pusaca,iskreno,nemam zivaca za tamo neke samotestove.necu da vidim ni onjusim smrad cigara.pozdrav ostalim forumasima.kada sam prije 3 godine ostavila uz pomoc ovog foruma imala sam svesrdnu podrsku clanova,sto ovaj put nije slucaj.rodila sam se bez cigare izboricu se nekako

Pozdrav svimaz:poz:
Danas mi je 12 dan...osecam se lose, kao da sam pala u depresiju.z:cry:
Zadnja tri dana nisam pila tabex, jednostavno zaboravim da popijem. Mislila sam da mi ne treba, osecala se dobro.
Juce i danas...strasno.Tako sam nesto tuzna i placljiva.
Motaju se meni cigarete po glavi i imam jos uvek zelju da zapalim...ali nista tako strasno,, cak mi i krize jako brzo prodju.
Da se vratim na tabex ili da popijem koju pilulicu za smirenje:zroll:.Da zapalim nema sanse....pa makar bila ovaka jos godinu dana.:besan2:

Ljiko, to sto osecas nije nista cudno, evo meni je 25-i dan, pa i dalje imam osecaj da mi stalno nesto fali, osecam se nekako nepotpuno, bez obzira sto isto kao ti znam da nikad vise necu zapaliti. Popi nesto za smirenje, vrati se na tabex kako god, samo se ne vracaj na cigarete....pomaze setnja, izadji malo napolje nadisi se svezeg vazduha, radi nesto, po mogustvu nesto fizicki jer ce ti ublaziti nervozu sigurno.....
I ja sam se kao ti zainatila da necu da zapalim pa ne znam sta da je.....a znam da sve mora da prodje, nista ne traje vecno, tako se nadam i znam da ce uskoro proci i svaka nasa zelja za cigaretom i da cemo se jednog dana smejati ovim sadasnjim mukama....Tako Ljiko, drz' se:sneskoz: evo ti jedan Snesko da te malo oraspolozi

:dash::dash::dash:šta mi je danas?je li to normalno?sanjala sinoć da sam odbila....čitav dan se tresem,kao da mi je prvi dan.....strašno.po quit counteru day NoVII..............heeeeellllllllppppppppppp da ne padnem ,NEĆUUUUUUUUUUUU

Moj post od prije 3 god dan broj 7.nevjerovatno danas me je cijeli dan tkdj br 7 drmala kriza neopisiva.iskulirala sam kao ono kad to utrne zub od anestezije a ti se sasvim notmalno ponasas kao da to nije nista.zeleni caj,mentol,dvopek,cedevita,citanje knjiga,pretekoh

KAKO PREPOZNATI KRIZU I TA URADITI DA SE UBLAI I LAKE PREVAZIE?
Kada prestanete da puite, moete osetiti simptome apstinencijalne krize zbog nedostaka nikotina. Vae telo se priviklo na visoke doze nikotina. To izaziva stresne signale kada nije prisutna takva doza nikotina na koju se vae telo naviklo. Simptomi apstinencijalne krize su najintenzivniji za vreme prva tri do sedam dana po prestanku puenja. Ali mogu da se nastave i nekoliko nedelja, mada sa smanjenim intenzitetom. Iako veina simptoma apstencijalne krize zbog nedostatka nikotina proe za oko etiri nedelje, vi moete oseati periodino elju, ili jaku udnju, ak i mesecima posle prestanka puenja. Okidai i neke situacije koje su bile povezane sa puenjem mogu provocirati udnju. Dobro je da prepoznate te situacije i okidae i da ih izbegavate. Veina ljudi koji su pokuali da ostave puenje, imali su iskustvo sa jednim brojem simptoma apstenicijalne krize. Ovde su dati neki od njih, i predlog to vi moete da uradite:
Fizika slabost (bezvoljnost), depresija i zabrinutost:
• Vebajte onako kako to vama najvie odgovara, etnja oko 30 minuta moe da pomogne i relaksira. etnja – ustriji hod daje odline efekte u kondicionom osnaivanju i jaanju kotano-zglobnog sistema
• Razgovarajte sa osobom koja vas podrava u naporu da prestanete sa puenjem i koja je dobronamerna prema vama sa uvianjem i razumevanja situacije u kojoj se nalazite
Nesanica, oteano uspavljivanje ili razbijen san
• Smanjite ili izbegavajte kofein ili druge stimulanse (vee koliine kafe, aja –preko 2 olje)
• Relaksirajte se pre odlaska u krevet (umirujui napitak, lagana veba, tuiranje, itanje dobre knjige, sluanje omiljene muzike, razgovor sa dragom osobom)
• Ne jedite u krevetu, ne gledajte TV u krevetu i ne vodite rasprave i diskusije o problemima u krevetu
• Uredite da vaa spavaa soba bude mirno i ugodno mesto
• Svako vee idite na spavanje u priblino odreeno vreme Oseanje uskraenosti, iritiranost, nervoza, nemir, bes:
• Koristite tehnike relaksacije koje vama odgovaraju i pomau (tuiranje, etnja)
• Vebajte redovno na otvorenom prostoru
• Iskljuite kofein ili druge stimulanse
• Razgovarajte sa osobom koja vas podrava i ohrabruje
• Pokuajte da nauite prebacivanje misli sa problema na neto to nije problem za vas. Razmiljajte o neem sasvim drugom, odnosno, pozitivnom
Potekoe u koncentraciji:
• Prilagodite svoj raspored rada tako da prvo uradite lake poslove a odloite one poslove koji vas optereuju, koliko je god to mogue. Svako optereenje pravi konfuziju i komplikuje problem
• Vano je da razumete neophodnost i koliinu energije kao i vremena koje je potrebno za prestanak puenja. Ovo je jvano zbog postupnosti koraka u vreme odvikavanja
Umor, nestrpljenje:

Koristite kratku pauzu kod vebanja. Premor i fiziko iscrpljivanje vas vodi u stanje anergije iza ega sledi bezvoljnost koja je dobra podloga za ponovno puenje
• Izaite na vazduh, proetajte i duboko diite
• Izbegavajte kofein ili druge stimulanse
• Rezerviite vreme za dobar i dovoljno dug san
• Za oslobaanje od puenja potrebno je pored programskih aktivnosti i vreme. Istrajavanje kroz vreme je klju uspeha
Poveanje apetita i elje za jelom:
• Jedite malo ali zdravu hranu (ribu, kuvano meso, mlene proizvode, kuvano povre, svee povre po elji, crni hleb, nemasne supe i orbe, voe)
• Ne odlaite redovne obroke (doruak, ruak, veera). Obroci neka budu manji, i i sadrajno razliiti
• Uzmite za uinu voe ili posnije namirnice
• Popijte vie vode ( toplu i hladnu, 8 a dnevno), mlene napitke, limunadu, sok, aj,
kompot, bez zaslaivanja. Potrebno je dnevno popiti do 3 litre tenosti
• Iskljuite sve gazirane i sirupaste sokove
udnja za cigaretom, elja da puite:
• Kada se pojavi elja za cigaretom nastojte da se okupirate nekim poslom i udnja e proi. U poetku odvikavanja, udnja je uestalija, intenzivnija i traje due (nekoliko minuta). Posle 15 – 20 dana udnja za cigaretom traje kratko (manje od minuta) i ree se javlja
• I ovde izlazak na vazduh duboko disanje pomae
• Posebno je znaajno menjati panju na neto to vam prija
• Nastojte da od prvog dana menjate navike u vaem ponaanju koje su provokativne za puenje:
• Iz svakodnevne ishrane iskljuite: rotilj, peenje, suhomesnato, jako zainjenu hranu (slanu, ljutu, paprenu, kiselu i slatku) i grickalice
• Iz svakodnevne upotrebe napitaka iskljuite: alkoholna pia (estoko, vino, pivo), kola- napitke i sva gazirana pia, kafu i jake ajeve
• Izbegavajte stresne situacije, provokacije i negativne emocije
• Izbegavajte dokolicu - dugo sedenje bez aktivnosti u zatvorenom prostoru
• Izbegavajte boravak sa puima i dui boravak u zadimljnom prostoru
• Izbegavajte preskakanje obroka - gladovanje i
• Izbegavajte premor, fiziko iscrpljivanje i nedovoljan san
Ovo e vam pomoi da „ostavite puenje i pobedite” SRENO!

Poslednja izmena:
Bice da imas pantljicaru;-)a meni je danas 7.dan slobode od duvanskog dima.ne znam sta da napisem,nisam bas nesto raspolozena,hvataju me one krize sto kazu u trajanju 3 min,lazu,traju duze.meni pomogne casa vode ili mentol bonbon sugar free.kafu sam potpuno izbacila,izbjegavam drustvo pusaca,iskreno,nemam zivaca za tamo neke samotestove.necu da vidim ni onjusim smrad cigara.pozdrav ostalim forumasima.kada sam prije 3 godine ostavila uz pomoc ovog foruma imala sam svesrdnu podrsku clanova,sto ovaj put nije slucaj.rodila sam se bez cigare izboricu se nekako

Necu te sada nesto obradovati, ali ja sam se mesec ipo dana osecao loše, nisam bio raspolozen i bio sam jakoo osetljiv, sve i svi su mi smetali i nervirali. Uskoro ce 2 meseca kako ne pusim i tek sada osecam promene u raspolozenju. Nisam vise takav, promenio sam se. Dakle, to je stanje koje je na odredjeno vreme, u mom slučaju oko mesec ipo dana. Procice, imas moju veliku podršku! :)

Pozdrav svimaz:poz:
Danas mi je 12 dan...osecam se lose, kao da sam pala u depresiju.z:cry:
Zadnja tri dana nisam pila tabex, jednostavno zaboravim da popijem. Mislila sam da mi ne treba, osecala se dobro.
Juce i danas...strasno.Tako sam nesto tuzna i placljiva.
Motaju se meni cigarete po glavi i imam jos uvek zelju da zapalim...ali nista tako strasno,, cak mi i krize jako brzo prodju.
Da se vratim na tabex ili da popijem koju pilulicu za smirenje:zroll:.Da zapalim nema sanse....pa makar bila ovaka jos godinu dana.:besan2:

To je 'normalno'. I ja sam preziveo isto sto i to sada preživljavš. Moj savet ti je da se isplaces, onako 'momački'. Ja priznajem da sam plakao kad mi se plakalo, ali kada sam se isplakao bilo mi je MNOGO lakse :)

20i dan bez cigarete! :) Posto sam pusio oko paklu- paklu ipo dnevno, ustedeo sam 5200-7600 dinara! :) Vecih kriza nisam imao do sada, sve ide odlicno! :)
Pomislim tu i tamo na cigaru, da se ne lazemo, svi mi pomislimo na cigaru, pa se zato i setimo da svratimo ovde na forum! ;) Ali ni to nije strasno, pa ljudi
bolje je pomisliti 4,5 puta dnevno i ne zapaliti, nego pomisliti 20,40,60 puta i istovremeno pusiti! :)

Pronasao sam jedan vrlo korisan snimak o pusenju. Naime, doktor Petar Borovic, istaknuti borac protiv losih navika, i borac za zdrav zivot, govori o
stetnom uticaju cigareta na nas organizam. Meni se cini da covek govori interesantne podatke, pa cu zato video podeliti sa vama:

Treba mi neka rec utehe, skoro ceo dan placem, uhvatila me je neka strasna tuga i sto pedeset puta mi je pala na pamet cigareta, uzaaaasnooo mi je bila potrebna.....od prvog dana kad sam prestala znala sam da necu povuci ni jedan dim i naravno da se toga i drzim....aliii danas mi je bilo takooo tesko a skoro mi je mesec dana.....sta me je ovo snaslo nije mi jasnoz:cry:

Treba mi neka rec utehe, skoro ceo dan placem, uhvatila me je neka strasna tuga i sto pedeset puta mi je pala na pamet cigareta, uzaaaasnooo mi je bila potrebna.....od prvog dana kad sam prestala znala sam da necu povuci ni jedan dim i naravno da se toga i drzim....aliii danas mi je bilo takooo tesko a skoro mi je mesec dana.....sta me je ovo snaslo nije mi jasnoz:cry:

Izdrzi, proci ce! Jedan od simptoma je depresija, tuga, ali prodje. Najbitnije je da znas da neces uzeti cigaretu, ma sta da bude. Onda ce ti biti jos gore, jer si zapalila, a ovo osecanje ce brzo proci. Isplaci se, izudaraj jastuk, uzmi nesto radi, otvori prozor i duboko disi, nadji neki nacin da skrenes misli i uzivaj u uspehu sto ne pusis vec mesec dana!!!! Ne daj se prevariti, brzo ce proci, ako mu dozvolis da prodje. Podrzavam te 100% znam da ces uspeti i da ces pobediti!!! Cak i da zapalis, osecaj ce ti biti grozan, nece ti prijati. Ja sam se prevarila, pa sad moram sve ispocetka! Sto bi rekla Pipi, stani na crtu i pokazi malom cudovisti ko je glavni, a to si ti!

Mika moja draga, isto mi je tako bilo ...juce sam vam se zalila....uhhhhh:dash:
veruj mi danas mi je bolje:zskace:
Plakala sam juce kao luda, pokusavala da spavam, citam...bilo mi je hladno za setnju.
Danas druga prica...bice sutra bolje:veseljaci:

e to je ona kriza koja neverovatno jako hvata u kasnijim periodu odvikavanja od pusenja,hvatacete tako i posle 2-3 meseca pa nekog hvata i sa 6 meseci kako sam negde procitao...mnogi pokleknu,ali bili bi najveci glupanderi kad bi propusili posle par meseci u naletu neke krize..toliko smo prosli bez dima i da nas poljulja tako nesto sto naleti jedan dan pa ko zna kad ce ponovo..samo se ti drzi kao i do sad,parola je:NECU DA PUSIM-RAT DUVANSKOJ INDUSTRIJI..samo napred i bez cigareta!!

To je 'normalno'. I ja sam preziveo isto sto i to sada preživljavš. Moj savet ti je da se isplaces, onako 'momački'. Ja priznajem da sam plakao kad mi se plakalo, ali kada sam se isplakao bilo mi je MNOGO lakse :)

daj covece koji ti je,sta pises ovo po forumu??kakvo plakanje i kidanje,jel si musko bre ti,imas li svoje ja??places kao zena zbog naleta krize jer ti se trazi cigara..ovo jos nisam cuo..i nemoj tu da svrstavas muskarce kao sto kazes "onako muski"..ja sam sad cuo da si samo ti plakao jer te uhvatila kriza i nigde vise..pricam za muski svet..

Туга хвата због недостатка хормона среће кога никотин замењује. Тело још није почело да само производи сератонин. Ту помаже чоколада, кантарион који је природни антидепресив, кретање...и све остале активности које нас усрећују.
Овај хемијски дисбаланс погађа и мушкарце и жене.

Nije dobro dok mislis "Potrebna mi je cigareta", bolje pomisli da ti nije potrebna!;) Gedaj, ako zapalis, bice ti lepo tih 2-3 minuta, u narednih 40 minuta ce ti biti dobro, a u 45om minutu ce vec da te vata kriza, u narednih 2-3 sata ces da zapalis jos jednu, zbog krize, pa jos jednu... i tako, sutra ces da kupis paklu, itd.. znamo kako to vec ide, posle x dana, i x pakli, pasce ti na pamet ono "Sta ce mi cigare, bolje bi bilo da ih ostavim", a kad ih ostavis, onda ce da te grize savest sto si danas zapalila cigaru! :)
To se sada meni desava, i zato te iz licnog iskustva savetujem i apelujem na tebe da ne zapalis tu cigaru jer ne pomaze, samo povlaci lanac dogadjaja, zbog kojih ce ti biti lose u buducnosti.
Moj licni savet ti je da tako posmatras tu cigaru, na dalji period! ;)

Сви смо ми људи свет за себе,нису исти свет ни једнојајчани близанци.
Цигарете су страшна дрога,доказано је научно да су произвођачи повећали садржај никотина у цигаретама за 15% у последњих 10 година.А цигарете имају преко 750 састојака који могу да се мере.
То је страшно велики бизнис,огромне се паре окрећу и све ће учинити да се број пушача повећа.И сваким даном ће бити све теже оставити ту дрогетину.
Јако је тешко престати са пушењем и исплакати се није срамота,напротив,то некима пуно помаже,опушта их.Све треба пробати да би се тај враг отерао из организма.

Kako si danas?je li bolje raspolozenje,ma opuvaj jednu milku sa ljesnikom pa kud puklo;-)
Meni je danas dan broj 9.ne osjecam se lose osim sto sam natecena kao balon iako se nalivam zelenim cajem

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back