Za one koje nisu gledali dr Borovica evo ne bas mali odlomak:
,,Iste se hemikaline poremete i povecaju kod narkomanije i kod duvana…to je dopamin , serotonin, gaba. Oni stvore privremeno prijatno raspolozenje. Covek kaze ,,Hej, imao sam problem, zapalio sam cigaretu i kao da mi je laske’’. To je strahovita obmana!
E, sad organizmu je poremetio neurofiziologiju mozga. Znaci mora da postoji neki nivo tih neurotransmitera dopamine, serotonina. Cigareta ga je povecala nesto vise, Ako to traje duze., a traje, on pusi stalno onda mozak pocne da smanjuje receptore. Previse je necega, organizam to ne dozvoljava. I to je sad ona faza kad pusac primeti, pusio je 2-3 dnevno uz kafu i toga posle kaze ,,sta?..’’ Onda on optuzuje cigarete ,,Ma sta je sa ovim cigaretama, kaze, stavljaju svasta. Ranije su bile mnogo bolje. Popusim 2-3 i smire me. Sad moram da popusim 5-6-8.’’. Popusi onda 10, onda 12, A bio je ubedjen ostace na 2-3.
Znaci sta se desava. Mozgu to smeta, previse je dopamina, a dopamin je najlepsi moguci osecaj koji covek moze da dozivi, zato ljudi postaju pusaci, narkomani. Dopamin se stvara kad se zaljubimo(….digresija..) Kod droge i duvana, tvori ga organizam vise nego sto je normalno, duvan natera nerurone, nikotin… E sad, previse dopamina u dugom periodu deluje na celije mozga kao losa komponenta, previse ga je. I onda mozak da bi se odbranio, nema drugi nacin,(a on i dalje unosi cigarete, unosi kafu koja, eto pravi problem) mozak ocajnicki smanjuje broj receptora…’’ Zbog smanjenog nivoa receptora pusimo sve vise i vise! Malo je konfuzno dok se cita... Dalje:
,,Duvan je vrlo lukav, prvo podigne nivo dopamina, a onda jedna nepoznata komponenta duvanskog dima blokira specijalni MAO-B enzim. Bog je to stvorio savrseno, cim je necega previse on ga smanji. NIkotin stimulise da ga bude puno (dopamina), a blokira mehanizam koji bi ga smanjio. I mozak ga ima mnogo, mnogo vise nego normalno i pocinju poroblemi...
...Da ne bih pao u depresiju, ima neki tamo centar u mozgu koji se zove nucleus accumbens koji to regulise i mozak mora da ima dovoljno neurotransmitera. E sad kad se pusi, nivo neurotransmitera se jako povecava, kad se prestane sa pusanjem, prestao je stimulans, pada nivo neurotransmitera i svi pusaci I svi narkomani ulaze u tesku depresiju. Zyban regulise to...''
Eto, ja sam malo sam vezbala brzo kucanje.