Nepušački kutak : Ostavite pušenje sa nama!

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
samo da vas pozdrav i ja sam sa vama ali imam nekih obaveza pa sam slabo ukljucena inace nepusim vec 4 mesec i ne osecam nikakvu krizu bacila sam se i na dijetu smrsala sam 2 kg ali bitrebala jos 5 kg e tu sam vec slabiji karakter ali bitno mi je da ne pusim i da se ne gojim ....pozdrav svima puno uspeha a cigarete ja imam 4 kutije u stanu znam da su tu ali i ne pomisljam da ih uzmem srecnoooooooooo

Jessss
smilie_girl_252.gif

... pre dve i kusur godina ostavila na sest meseci , ne znam sta mi bi... ah, znam gomila nekih situacija (losih ) i idealnih da opravdam svoje posustajanje . Ima nesto u tome, sto zaista nikada niste nacisto i kada ih ostavite. Par prijatelja (takodje nepusaci u pokusaju) je objasnjavalo da uzasno im bude tesko i mukotrpno da ostave cigarete, ali se navuku ponovo dok pucnu prstima pusaci su again .
Pokusavala sam u par navrata ponovo da ostavim, neki jadni pokusaji po pola dana, pa kao sad cu jednu cigaretu dnevno, pa pet cigareta dnevno... nista to ne pomaze. Elem, evo na izmaku je sesti dan , i znam da ce biti isto ovako tesko i 30-og dana i vreme je da ovo prihvatim kao ozbiljnu borbu. Btw, ja ovu stranicu dozivljavam kao grupnu terapiju , prosli put kada sam ostaviljala mi je veoma pomoglo.

Danas je nedelju dana - uspela sam! :maramica:
EEj super :super:
i ja isto! Danas ulazim u drugu fazu, dan 8, sad bi trebalo sve da bude lakse. I jeste!!! Isla sam trcati sat vremena i super se osjecam. Kao da se oslobadjam od neke teske robije, samo se smjeskam :)
Sinoc nam bili prijatelji pusaci u posjeti, dugo su sjedili i on je mnogo pusio a ona nije uopste, valjda joj bilo mrsko jer ni ja sad ne pusim, ona je inace onaj tip sto pusi ali i ne mora, ja ne bih mogla tako nikako!
Uglavnom nisam bila ni blizu nekog iskusenja, tako da se osjecam kao pobjednik. A njoj, toj drugarici sam dala 2 kutije od svojih cigara a ostale 2 cu sutra ponijeti na posao pa dati kolegici. Neka idu, meni vise ne trebaju.
Pozz svima. Drzite se nepusaci!!

Liki, ukoro, za koji dan, bese prekidas sa zybanom? Aj javi da li ima nekih osetnih promena, bas me zanima.

Dr mi je savetovala da poslednjih 6 tableta pijem po jednu dnevno, tako da prestajem da konzumiram zyban za 5 dana.
Ovih dana sam jako napeta i nervozna zbog nekih privatnih problema, ali mi ni jednom nije palo na pamet da zapalim cigaretu. Bravo ja.

Ono što mi je rekao jedan čovek da zyban briše sećanje na pušački život ( u smislu posezanja za cigaretom u raznim životnim situacijama, lepim i ružnim) može da bude i istina. Bar u mom slučaju (ja bih ranije u ovakvoj situaciji samo sedela i pušila).

BRAVO za sve koji su istrajni u svojoj odluci.

Poslednja izmena:
Liki70, bravo :super:, mislim da je mnogo teze boriti se ako jos imas i napetosti i nervoze mimo ostavljanja pusenja i zato je ekstra sto ti ipak uspijeva, samo naprijed. Javljaj kako ide i mene nesto bas zanima kako pomaze taj zyban mnogo sam cula o tome ali neznam nikog direktno ko ga je koristio.
Meni ne treba nista vise ja sam otkrila ovaj forum i to mi je najveca pomoc i podrska iscitavam svaki dan nekoliko stranica i pored toga zavrsavam citanje knjige od Allen-a Carr-a koju bih isto svima preporucila, odlicna je! Moram priznati da se ovih dana sve vrti oko nepusenja u mojoj glavi ali jako pozitivno, mislim da mi treba to jer zelim sad zauvijek da zatvorim to poglavlje pusenja i idem dalje kroz zivot kao nepusac. Mislim da cinim sebi i svojoj okolini ogromnu uslugu ovim. Neka me sreca obuzima od same pomisli da vise nikad ne moram pusiti, jel to vama izgleda blesavo, prepoznaje li neko ovo razmisljanje?
Kako ste vi ostali? Ima li kakvih kriza ili sve glatko? Pozz

cime da zamenim cigaretu? sada razmisljam o svom prethodnom neuspehu, ipak sam nalazila neko zadovljstvo u cigaretama, neki gust i zato sam pala.

Svi smo mi nalazili neki gušt u cigaretama, nemoj da se lažemo. Pošteno, meni ne smrde, ne gade mi se, jasno mi je zašto neki ljudi i dalje puše, ali ja sam rekla da neću više.
Ako stvarno ne želiš da prestaneš uvek ćeš naći neki izgovor da nastaviš da pušiš.
A cigaretu zameni čajem, vodom, limunadom....bilo čime što ti prija

Svi smo mi nalazili neki gušt u cigaretama, nemoj da se lažemo. Pošteno, meni ne smrde, ne gade mi se, jasno mi je zašto neki ljudi i dalje puše, ali ja sam rekla da neću više.
Ako stvarno ne želiš da prestaneš uvek ćeš naći neki izgovor da nastaviš da pušiš.
A cigaretu zameni čajem, vodom, limunadom....bilo čime što ti prija

izgovori bar nikada ne fale ;) prosli put sam bila odlucnija .... ubijam se od vode i caja, :) ali nema tu tog gusta, strasno , a meni cak i smrde i smetaju . Trebalo bi da poradim na odlucnosti, dopada mi se ideja od boljem i zdravijem zivotu i drzacu se toga

EEj super :super:
i ja isto! Danas ulazim u drugu fazu, dan 8, sad bi trebalo sve da bude lakse. I jeste!!! Isla sam trcati sat vremena i super se osjecam. Kao da se oslobadjam od neke teske robije, samo se smjeskam :)
Sinoc nam bili prijatelji pusaci u posjeti, dugo su sjedili i on je mnogo pusio a ona nije uopste, valjda joj bilo mrsko jer ni ja sad ne pusim, ona je inace onaj tip sto pusi ali i ne mora, ja ne bih mogla tako nikako!
Uglavnom nisam bila ni blizu nekog iskusenja, tako da se osjecam kao pobjednik. A njoj, toj drugarici sam dala 2 kutije od svojih cigara a ostale 2 cu sutra ponijeti na posao pa dati kolegici. Neka idu, meni vise ne trebaju.
Pozz svima. Drzite se nepusaci!!

Da, super :super: eto, i u istom danu smo prestale! :klap::ok::D
Nije ni meni teško, ne hvataju me krize, uživam u čistom vazduhu i mirišljavoj koži i kosi ;)
Jedino mi se dešava da popodne, kada sam imala običaj da zapalim - pomislim na njih, ali na kratko ;) treba još malo vremena da prođe da bih se navikla u potpunosti! :)

Mislim da je najbolje ostaviti kad imaš jak motiv :aha: da li zbog zdravlja, ili zbog deteta, ili lepote ;) ... mislim da tada nema nekih velikih kriza, bar ih ja nemam :D

Inače, ovo mi je drugi pokušaj (prvi put sam "izdržala" 4 meseca, ali sam ih smanjila drastično, sa 1 kutije dnevno na to da mi kutija traje 3 do 4 dana...
I to je trajalo godinu i po dana - možda mi je zbog toga lakše jer sam "manje" bila otrovana nikotinom, katranom, i ostalim otrovima... :aha: ne znam, meni se čini mi da je tako! :)

Pozdrav :cao:

Poslednja izmena:
Slazem se za gust, ali treba opet ponoviti da su cigare upravo pazljivo dizajnirane da smo mi ubedjeni da je to gust. Ali to je ustvari iluzija, uzitka nema! Mi smo zavisni od cigareta. Sad nama bivsim pusacima i nije neka uteha sto je rec o iluziji, sto to sto mislimo nije stvarno. :D
Meni je tako uvek okidac, da bih zelela opet da zapalim, kad vidim gledajuci neki film kako neko pali cigaretu. Znas ono kad Kerry Bradshaw u poslednjoj sceni svake epoizode sex i grad upali cigaru, sama u stanu i sredjuje misli. Tog trenutka se meni pali lampica da meni pusenje ustvari jako nedostaje, da ionako zivim pod stresom, da pusenje moze da mi stvori bas tu atmosferu da sam sama sa sobom malo i pruzi taj uzitak i mir i potpuno zaboravim sto sam uopste ostavljala pusenje. Zna da me muci i po par dana.

Sta na kraju ja uradim? Ne mnogo pametnu stvar. Ukradem jednu cigaretu od decka i kad ostanem sama upalim.(posle mu doduse priznam sta sam uradila) Ali za to vreme, dok cigara gori, nema gledanja telelevizije, telefoniranja, bazanja po netu. Puna koncentracija na uzitak koja ona pruza. I onda primetim da nikakvog gusta uopste nema. Ukus je ocajan, osecam kako mi suv vazduh grebe grlo, pa se setim cestih bronhitisa, razarajuce deluje na nervni sistem, odmah krece vrtoglavica... I da je to pravo lice cigarete. Prvi put sam tako upalila devet meseci posto sam ostavila cigare. Nikad nisam uspela da ispusim cigaru do kraja koliko ne prija, a takve izlete sam do sad imala 4 puta. Znam dobro da me druga cigareta odmah nakon toga deli od toga da ponovo propusim, da se lako stvori zavisnost. Da su mnogi tako propusili, pa se ne treba sa tim mnogo saliti. Ali meni je pomoglo tih par puta jer svaka kriza momentalno prestaje. Naravno, necu visena taj nacin da izlazim na kraj sa krizama. :)

Fakat je da smo mi sad programirani da tako mislimo, da su nam cigare cinile uzitak. Dr Borovic je, sa linka koji sam na prethodnoj strani ostavila, pricao o tome sta se stavlja u cigarete da bismo mislili da nam pusenje pricinjava zadovoljstvo i koje efekte te supstance imaju na nas. Ima nekoliko njegovih izlaganja na netu. Kaze da su se toliko izvestili u dodavanju tih hemijskih supstanci da je sad mnogo manji procenat ljudi koji uspeju da ostave cigarete nego ranije. A bas iz tog razloga sto nikotin sad brze i jace deluje na receptore u mozgu, deluje kao ,,krek'' i stvarno proizvede hormone srece, ali pri tom ostavljajuci velike posledice, pa se hormoni srece serotonin, dopamin nece proizvoditi do sledece cigarete...

Poslednja izmena:
Dobro jutro (buduci) nepusaci
Kako ste danas?
Ja se osjecam super. Nikakvih kriznih momenata nema. I znam i zasto. Ovaj put sam stvarno odlucila. Posmatram pusace i nesto mi ih zao, zao mi sebe sto sam i ja tako slaba i jadna bila. Sta tu ima lijepo? Ne izgleda lijepo uopste, nego pateticno, asocijalno, jadno nekako.

Tija pokusaj i ti malo promijeniti nacin razmisljanja, sad izgleda kao da se odrices necega sto ti je bilo lijepo i kao da nemas puno motivacije. Ne treba ti to, to je otrov koji usisavas u sebe, unistavas pluca, usmrdis se, pozute ti zubi, izbora se koza, smrdljivi prsti, dah, bljak! Kad prelomis to neces imati problem ni sa zamjenom. Ne treba ti nista kad izbacis cigarete. Pijes tecnosti i kreces se i uzivas u svakom novom nepusackom danu. Sve je ljepse kad ne pusis. Uzivaj u svemu i divi se sebi sto si se oslobodila!! Jednom kad to dopre do tebe nije tesko uopste. Lako je!

Brankich, ne igraj se. Ja licno ne bih smjela ni dima jednog povuci, prestajala sam vise puta i svaki put sam na ovaj nacin pocela. Cisto sebi da potvrdim da je stvarno ruzno i da mi ne fali, pa onda jedna jedina cigaretica mi nece nauditi, ali ta jedna je samo pocetak.

Lulnice, ako smijem da te pitam, koji su tvoji motivi da ne pusis? Kako ide?

pozz svima, zelim vam divan smoke free day

Prosli put kada sam ostavila cigarete, tada sam bas resila , odlucila i to je to. Zastupam stanoviste da je prvo i osnovno da odlucimo , nakon toga je sve lakse. Ovog puta je malo drugacije, sve nekako neplanirano, razbolela sam se, dobila upalu pluca i zbog brzeg oporavka sam batalila. Neshvatljivo, kakva je to droga, lezim u krevetu , imam temperaturu , raspad sistema, ali cim mi padne temp. ja sam zelela cigaru.. sto rece neko u nekom prethodnom postu, i muka i povraca ti se , a opet je zapalis. Strasno, gadim se stanja u koje nas cigarete dovode.
Sada su mi idealni uslovi za ostavljanje, posto se i dalje oporavljam kod kuce sam , ne izlazim, ne vidjam pusace , kada mi se pusi ja popijem caj i legnem da spavam :) nemam uslova i mogucnosti da se unervozim ili da mi je potrebna koncentracija , jedino sto cu verovatno da se ugojim malo , ali ko ga sisa... to je manje vazno.
Sjajni ste ljudi i hvala vam sto delite iskustva.
Ja nemam kutije u stanu , jer znam bih istog trenutka zapalila, divim se ljudima koji imaju hrabrosti da tako treniraju svoju odlucnost. Prosla ovo vec jednom i istina je da svaki put je sve tezi , najgori trip je mogu ja to kad hocu...ali nikako da dodje to Ja hocu , kakva bolest , ovisnost... znam ja da se ne lisavam neceg lepog, nego cinjenica je da nam je uvek potrebno da zamenimo , bar privremeno necim. Na to sam mislila kada sam postavila pitanje zamene, znam da su neki ljudi nasli zamenu u kafi, zvakam, bonbonama.. sto ukupno opet nije dobro, ali je kao manje zlo

Kada smo kod nacina na koji se ostavlja pusenje liki je izabrala najpametniji. Posavetovala se sa lekarom oko ostavljanja pusenja i zybana, dobro se informisala, resila i krenula.
Mada na kraju krajeva nije bitan nacin, bitno je da uspemo da se ratosiljamo te bede.
A ja sam pocela da pijem mnogo kafe. Sto opet nikako ne valja. Na netu je samo hvale, dobra je ma koliko da je pijes?! Pa procitah onda negde da puno kafe moze da dovede do pobacaja?! Palo mi na pamet da sam samo premestila zavisnost i da mi je to iz nekog razloga potrebno. :)
Probaj, ako mozes, da je zamenis vodom, sitno seckanim vocem i povrcem. To ce ti jos i ocistiti organizam. Pipi je ovde savetovala da se nosi neka narukvica, nesto sto mozemo da motamo po rukama...

e, znas sta mi je bilo najjace kada sam ostavila cigarete ... sto sam ponovo pocela da otkrivam svoje culo ukusa, sve sta sam pila i jela je imalo sasvim drugaciji ukus, a kafaaa mmm , meni je to bio vrhunski dozivljaj pa se tako i ja navukoh na kafu. Pila sam je mnogo vise nego sto sam dok sam pusila. Malopre , dok sam tragala na netu za Dr. Borovicem :) , naisla i na clanak o kafi pod nazivom bajke o crnom zrnu... http://www.biljeizdravlje.rs/code/navigate.php?Id=331&editionId=75&articleId=389 i sada razmisljam, idem korak po korak , ne mogu sada sve odjednom da batalim
a definitivno, obzirom da smo zavisnici , logican sled je da trazimo zamenu, ja sam za sada na cajevima , sto moram , a i sto mi dodju kao bolja zamena od hrane . Pijem zeleni i rtanjski , i blizu su oba da mi mogu mozda nekada zameniti kafu..
Voce definitivno i to ispred svih jabuke! Volim ja i jagode i ostale vocke, na zalost nisam imala tu naviku da svakodneno u ishrani imam voce , ali kad se covek zaboli onda sve roka nemilice i testirala sam sve vocke, jabuke su mi definitivno najvise pomogle.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back