Nepušački kutak : Ostavite pušenje sa nama!

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Brankich i Vendika, hvala na svim savjetima. Evo ja mogu isto iz sopstvenog iskustva govoriti da mi je jako neophodno slaviti svaki sat prvih dana jer mi je u pocetku tesko, poslije ce proci i dani, mozda i nedelje da ne mislim na cigarete ali sad sam vec presretna kad ustanovim da je proslo par sati a da nisam razmisljala. Jedino imam blage nesvjestice to neznam sta je nemogu se sjetiti da li sam to ranije imala??? I redovno pomislim koliko sam izgubljen slucaj da sam sebi dozvolila da pokleknem a tako mi je dobro islo 4 mjeseca ama ladno izdrzah i cisto bezveze sam zapalila opet misleci blesava da ce ostati na toj jednoj ili par.. i evo me sad mjesecima kasnije opet iste muke mucim. A zelim zelim zelim od srca da je ovo zadnji put i da vise nikad ne posrnem, zbog sebe, zbog djece, zbog zdravlja, zbog mirisa, novca....... i milion drugih dobrih razloga!!!!!!
Racunam da ce sutra vec biti lakse....

Za one koje nisu gledali dr Borovica evo ne bas mali odlomak:
,,Iste se hemikaline poremete i povecaju kod narkomanije i kod duvana…to je dopamin , serotonin, gaba. Oni stvore privremeno prijatno raspolozenje. Covek kaze ,,Hej, imao sam problem, zapalio sam cigaretu i kao da mi je laske’’. To je strahovita obmana!
E, sad organizmu je poremetio neurofiziologiju mozga. Znaci mora da postoji neki nivo tih neurotransmitera dopamine, serotonina. Cigareta ga je povecala nesto vise, Ako to traje duze., a traje, on pusi stalno onda mozak pocne da smanjuje receptore. Previse je necega, organizam to ne dozvoljava. I to je sad ona faza kad pusac primeti, pusio je 2-3 dnevno uz kafu i toga posle kaze ,,sta?..’’ Onda on optuzuje cigarete ,,Ma sta je sa ovim cigaretama, kaze, stavljaju svasta. Ranije su bile mnogo bolje. Popusim 2-3 i smire me. Sad moram da popusim 5-6-8.’’. Popusi onda 10, onda 12, A bio je ubedjen ostace na 2-3.
Znaci sta se desava. Mozgu to smeta, previse je dopamina, a dopamin je najlepsi moguci osecaj koji covek moze da dozivi, zato ljudi postaju pusaci, narkomani. Dopamin se stvara kad se zaljubimo(….digresija..) Kod droge i duvana, tvori ga organizam vise nego sto je normalno, duvan natera nerurone, nikotin… E sad, previse dopamina u dugom periodu deluje na celije mozga kao losa komponenta, previse ga je. I onda mozak da bi se odbranio, nema drugi nacin,(a on i dalje unosi cigarete, unosi kafu koja, eto pravi problem) mozak ocajnicki smanjuje broj receptora…’’ Zbog smanjenog nivoa receptora pusimo sve vise i vise! Malo je konfuzno dok se cita... Dalje:
,,Duvan je vrlo lukav, prvo podigne nivo dopamina, a onda jedna nepoznata komponenta duvanskog dima blokira specijalni MAO-B enzim. Bog je to stvorio savrseno, cim je necega previse on ga smanji. NIkotin stimulise da ga bude puno (dopamina), a blokira mehanizam koji bi ga smanjio. I mozak ga ima mnogo, mnogo vise nego normalno i pocinju poroblemi...
...Da ne bih pao u depresiju, ima neki tamo centar u mozgu koji se zove nucleus accumbens koji to regulise i mozak mora da ima dovoljno neurotransmitera. E sad kad se pusi, nivo neurotransmitera se jako povecava, kad se prestane sa pusanjem, prestao je stimulans, pada nivo neurotransmitera i svi pusaci I svi narkomani ulaze u tesku depresiju. Zyban regulise to...''
Eto, ja sam malo sam vezbala brzo kucanje. :roll: :lol:

Poslednja izmena:
Eto, ja sam malo sam vezbala brzo kucanje. :roll: :lol:
:hvala:
Hvala za info Brankich, jest malo strahovito citati to ali mozda nam to bas treba :confused:
To Vendika, slazem se, ja cu obecavam, prestati brojati cim se stabilizujem :D
Zašto bi prestala da brojiš ako na takav način hrabriš sebe i dobijaš snagu da istraješ? Opet kažem, nije bitan metod, važno je ostaviti cigarete.

:hvala:

Zašto bi prestala da brojiš ako na takav način hrabriš sebe i dobijaš snagu da istraješ? Opet kažem, nije bitan metod, važno je ostaviti cigarete.

To sam i ja rekla i nista drugo, ne treba da prestane da broji ako joj to ne odgovara. Ako je hrabri, neka nastavi, ali ipak mislim da tako iznova svakog dana ili sata podseca sebe na to djubre a to joj ne treba! Uglavnom svako ima svoj metod, bitno je prestati!

To sam i ja rekla i nista drugo, ne treba da prestane da broji ako joj to ne odgovara. Ako je hrabri, neka nastavi, ali ipak mislim da tako iznova svakog dana ili sata podseca sebe na to djubre a to joj ne treba! Uglavnom svako ima svoj metod, bitno je prestati!

Jeste. Ja volim da s' vremena na vreme otvorim onaj quitcounter, pa budem ponosna na sebe kada vidim šta kaže (ušteda mi i nije nešto važna, nisam mnogo pušila). Nikada do sad nisam izdržala da ne pušim ovoliko dugo, i mogu ti reći da sam oduševljena. Evo sada kaže 1 mesec, 15 dana i 12 sati; nepopušenih 592 cigarete, produžen život za 2 dana i 1 sat; uštedela 5334 din (i nije neka cifra za mesec i po).

Jeste. Ja volim da s' vremena na vreme otvorim onaj quitcounter, pa budem ponosna na sebe kada vidim šta kaže (ušteda mi i nije nešto važna, nisam mnogo pušila). Nikada do sad nisam izdržala da ne pušim ovoliko dugo, i mogu ti reći da sam oduševljena. Evo sada kaže 1 mesec, 15 dana i 12 sati; nepopušenih 592 cigarete, produžen život za 2 dana i 1 sat; uštedela 5334 din (i nije neka cifra za mesec i po).

Ajaooooooooo pa ti si se zestoko dala u brojanje, cak i sate znas? Cifra ce se polako uvecavati samo ti nemoj toliko da se opterecujes koliko dugo ne pusis! Vazno je da si ti sada vec ozbiljan nepusac! I izdrzaces da vise nikada ne zapalis! :bye:

Evo jos brojim :D
Dan 3, jos malo pa je proslo prvih 72 sata te onda brojim dane a ne vise sate! Probudila sam se jako rano, i spremila se za posao, danas je vazno da kolegama stavim jasno do znanja da ne pusim, ali to nece biti problem. Imam malo bljutav ukus u ustima i nekako nisam "bistra" ali danas bi sve trebalo krenuti na bolje. S vremena na vrijeme ,me preplavi divan osjecaj da pobjedjujem, otimam se. Neprocjenjivo!!
Hvala vam, jos nisam vidjela ovakav forum, citam od pocetka i sve sam jaca!! liki70, fantasticno!!!svaka ti cast!! I nema vise kriza?
Vendika, koliko dugo ti ne pusis?
pozzz

Evo jos brojim :D
Dan 3, jos malo pa je proslo prvih 72 sata te onda brojim dane a ne vise sate! Probudila sam se jako rano, i spremila se za posao, danas je vazno da kolegama stavim jasno do znanja da ne pusim, ali to nece biti problem. Imam malo bljutav ukus u ustima i nekako nisam "bistra" ali danas bi sve trebalo krenuti na bolje. S vremena na vrijeme ,me preplavi divan osjecaj da pobjedjujem, otimam se. Neprocjenjivo!!
Hvala vam, jos nisam vidjela ovakav forum, citam od pocetka i sve sam jaca!! liki70, fantasticno!!!svaka ti cast!! I nema vise kriza?
Vendika, koliko dugo ti ne pusis?
pozzz

Bravo, sve pohvale za tebe, izgleda da si vrlo ozbiljna u svojoj odluci. Samo tako nastavi i nema problema! Ja nisam pusila godinu dana, pa sam zapalila "jednu" da bih dokazala sebi da mogu, a da nisam zavisna i naravno presla sam se! Tada sam pusila nekoliko meseci i evo sada ce tri meseca kako ne pusim i ne nameravam. Svi oko mene se cude da tako pusim i ostavim "lako" ali ja sam istrajna da nikada vise necu zapaliti! Nadam se da je tako! Lamar, Pipi i stari nepusaci ovde na forumu su me tesili da zanemarim tih par meseci sto sam se trovala i da samo nastavim ovako kao sada hahah, i bili su u pravu! Ne razmisljam vise o njima, i pokusavam sto vise ljudi oko sebe da uvucem u nas nepusacki krug! ;)

Ajaooooooooo pa ti si se zestoko dala u brojanje, cak i sate znas? Cifra ce se polako uvecavati samo ti nemoj toliko da se opterecujes koliko dugo ne pusis! Vazno je da si ti sada vec ozbiljan nepusac! I izdrzaces da vise nikada ne zapalis! :bye:

Ne brojim ja, već quitcounter. Pokrenula sam ga kada sam kucala post, pa je izbacio ono što sam prekucala. Inače se ne opterećujem. Ali drago mi je kada mi jedom u 10 dana quitcounter izbaci napredak.

posle 15 godina ostavio evo tri meseca:)samo mogu da preporucim svakom ko moze nek ostavlja sto pre.
Super! Svaka ti cast! To je vec dobar nepusacki staz, samo naprijed!

RENI pridruzi se, super! Ima da uspije!

Ja sam na poslu i u sred stresova raznoraznih, priznajem borba je,kriziram, nije mi bas lako ali odlucna sam, uspjecu, moram! Samo jos koji dan i sve ce biti lakse,sigurno!!!!

Nije mnogo na mesecnom nivou, ali godisnjem 12 * 5334 / 1.5 = 42672din je vec novac koji moze mnogo pametnije da se upotrebi.
I sebi sam sracunala 1.5 * 150 * 365 = 82125 din gosinje sam bacala i nastavila bih to da cinim da nisam prestala. :dash:

Brankich, pa to su velike pare pogotovo kad razmislis malo, to samo izgori, nestane a jos se i usmrdis i ugrozis zdravlje. A mozes sebi nesto fino kupiti za te pare!!
Moram i ja izracunati, ja sam pusila u prosjeku nesto manje od kutije a u zadnje vrijeme i citavu kutiju!
Evo prezivjeh dan 3 pa idemo dalje. Tezak dan, stres na poslu, frustracije, svasta nesto ali nisam poklekla. Sutra je novi dan i sigurno je lakse! Ponosna sam sto sam ovaj dan uspjela!

Brankich, pa to su velike pare pogotovo kad razmislis malo, to samo izgori, nestane a jos se i usmrdis i ugrozis zdravlje. A mozes sebi nesto fino kupiti za te pare!!
Moram i ja izracunati, ja sam pusila u prosjeku nesto manje od kutije a u zadnje vrijeme i citavu kutiju!
Evo prezivjeh dan 3 pa idemo dalje. Tezak dan, stres na poslu, frustracije, svasta nesto ali nisam poklekla. Sutra je novi dan i sigurno je lakse! Ponosna sam sto sam ovaj dan uspjela!

:vatromet::vatromet::vatromet: za 3 dana

Ja sam prešla ima par dana sa marlbora crvenog 100s na dunhil zlatni (4, 04, 4mg), jako su slabe i skoro ih ne osećam kada pušim. To mi je prvi korak ka ponovnom ostavljanju. Prvi put kada sam ostavila prepušila sam se, pa su mi se smučile, ali kada se organizam malo očistio od katrana i nikotina, krize su počele. Sada pušim dunhil i kriziram za marlborom, ali kada se naviknem na ove slabije, neće mi ni one biti potrebne, kao da malo gušći vazduh uvlačim, naravno da vučem dug i jak dim i duboko uvlačim, a ne ispuhujem ili ispuhnem nešto sasvim malo.

jackie jump, SVAKA TI CAST! Cestitam! Jedva cekam da to i ja mogu reci. Jos nikad nisam tako dugo izdrzala osim trudnoce ali to ne brojim!
Ali cvrsto odlucena da i ja napisem takvu poruku za 6 mjeseci.
Danas cini mi se nece biti krize, evo da vidimo!
kako vi ostali? Ima li ko da mi se pridruzi u borbi?
pozzz

Meni je najteze bilo prvih mesec dana, posle lagano. Javljala se zelja, ali bukvalno zelja, nikakva kriza da moram da zapalim. Ali budes jak, ignorises. Uvek vrtis u glavi da ne srusis jednom cigarom ceo taj trud. :)

Da, prevelike pare, :sad2: pogotovu sto sam saznala da su cigarete koje sam pusila sad 170, pa bi placala i vise...
Nego odlicno ovo tebi ide! Igleda kao da ti lako ide, valjda zbog elana i energije koju imas. :)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back