Nepušački kutak : Ostavite pušenje sa nama!

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Tražeći knjigu A. Kara naišla sam na ovaj forum, te odlučih da se pridružim...
Zovem se Jelena, počela sam da konzumiram cigarete sa 18, prosek mi je oko pakle dnevno.
Posle više neuspešnih pokušaja ostavljanja duvana, stalno sam mu se vraćala.
Bliži mi se 40. rođendan, pa se mislim ... mogla bih pokloniti život bez cigareta.
Samo još da odlučim...
Ja sam to sebi poklonila za 42. rodjendan :)
Ti budi za dve godine pametnija :D
Navijamo za tebe :ok:

Zovem se Jelena, počela sam da konzumiram cigarete sa 18, prosek mi je oko pakle dnevno.
Bliži mi se 40. rođendan, pa se mislim ... mogla bih pokloniti život bez cigareta.
Samo još da odlučim...
:bye::bye::bye::ok:

Samo još da odlučim...

Bravo Jelena, prava odluka! I ja imam 44 god, pusila sam punih 18 godina vise od kutije dnevno i sada sam nepusac punih 8 meseci! Dobrodaosla na forum, ne odustaj od svoje odluke i javljaj nam se redovno! Uspeh zagarantovan! :super::klap::klap::klap:

e da moja istorija bolesti je ta da zadnjih godinu dana konzumiram pljuge a pre toga nisam pusio oko 3 godine otprilike..tako da ono necu nikad vise ne pije vodu to svi ovde znamo :lol:...izgleda da je u pitanju borba do smrti ..bukvalno... jer leka nema :(

Pusenje je samo jedna losa navika,kao i sve navike.Od bilo koje navike nije se lako odvici,zeznuto je samo sto je pusenje toliko losa navika da ubvija,i tebe koji pusis,i one oko tebe koje pravis pasivnim pusacima.Najbolje je decu uciti da ta goovna nikada ne stavljaju u usta,mi matori cemo se nekako snalaziti,neko uspe,neko ne uspe...tako je to u zivotu,ali ne treba davati los primer mladima.I sebi zabraniti da pusis u stanu,kuci,...napolje na mraz zimi pa pusi,da samoga sebe kaznis,manje ces pusiti i stetiti sebi i ostalima oko sebe.
Najbolje je ne pusiti,to zna i budala,ali budala koja pocinje sa pusenjem, ne zna.:)

Pusenje je samo jedna losa navika,kao i sve navike

Nazzalost, ovo nije tachno. Pushenje nije navika. Pushenje je BOLEST koja je izazvana konzumiranjem otrovne supstance koja izaziva ZAVISNOST. Zato pushenje ne spada u domen voljnih radnji, koje bi dakle zavisile od nashe VOLJE. Mi kada postanemo pushachi MORAMO da pushimo jer smo se razboleli od otrova koji nam napada mozak i vegetativni nervni sistem. Zato je zapravo besmislica tvrditi da chovek treba da bude "karakter" da bi ostavio pushenje kao i da je za to potrebna "jaka volja"
Da bi ostavili pushenje, da bi se borili protiv te bolesti, potrebno je sledeche:
1) da razumemo da je to bolest i koji su njeni simptomi
2) da imamo jaku zzelju i dobru motivaciju da ozdravimo
3) da pushenje izvedemo iz zone automatskih radnji u zonu svesnog china, gde mozzemo da odluchimo da nechemo
4) da znamo da je to bolest sa dva aspekta: fizichkim i psihichkim i da se lechimo na oba nivoa
5) da ne podcenjujemo neprijatelja: nikotin je DROGA koja izaziva SEDAM puta jachu zavisnost od HEROINA
6) da shvatimo da je izlechivo i da SVAKO mozze da se izlechi - neko brzze - neko sporije
7) da shvatimo paradox: prijatnost i olakshanje koje pushachi osechaju kada zapale je zbog toga shto taj chin ublazzi apstinencijalnu krizu (koja je gotovo konstantna kod pushacha, dejstvo nikotina veoma brzo prolazi i stvara stres i nelagodu) koju sam izaziva, a nema nikakvih lekovitih ili dobrochinechih efekata van toga (svaka droga stvara krizu koju samo ona mozze da ublazzi)
8) zbog chinjenice iz tachke 7) postaje jasno da nikotin nikako ne mozze da ublazzi ili otkloni stres, anksioznost, tugu koju nije sam izazvao, odnosno nema nikakvih pozitivnih dejstava kod uznemirenosti koja je izazvana realnim zzivotom. Za takve situacije mozze pomochi valerijana da se chovek opusti, kofein za stimulaciju itd, a nikotin NEMA umirujuche niti stimulativno dejstvo.

Poslednja izmena:

Nazzalost, ovo nije tachno. Pushenje nije navika. Pushenje je BOLEST koja je izazvana konzumiranjem otrovne supstance koja izaziva ZAVISNOST. Zato pushenje ne spada u domen voljnih radnji, koje bi dakle zavisile od nashe VOLJE. Mi kada postanemo pushachi MORAMO da pushimo jer smo se razboleli od otrova koji nam napada mozak i vegetativni nervni sistem. Zato je zapravo besmislica tvrditi da chovek treba da bude "karakter" da bi ostavio pushenje kao i da je za to potrebna "jaka volja"
Da bi ostavili pushenje, da bi se borili protiv te bolesti, potrebno je sledeche:
3) da pushenje izvedemo iz zone automatskih radnji u zonu svesnog china, gde mozzemo da odluchimo da nechemo
4) da znamo da je to bolest sa dva aspekta: fizichkim i psihichkim i da se lechimo na oba nivoa
5) da ne podcenjujemo neprijatelja: nikotin je DROGA koja izaziva SEDAM puta jachu zavisnost od HEROINA
6) da shvatimo da je izlechivo i da SVAKO mozze da se izlechi - neko brzze - neko sporije
7) da shvatimo paradox: prijatnost i olakshanje koje pushachi osechaju kada zapale je zbog toga shto taj chin ublazzi apstinencijalnu krizu (koja je gotovo konstantna kod pushacha, dejstvo nikotina veoma brzo prolazi i stvara stres i nelagodu) koju sam izaziva, a nema nikakvih lekovitih ili dobrochinechih efekata van toga (svaka droga stvara krizu koju samo ona mozze da ublazzi)
8) zbog chinjenice iz tachke 7) postaje jasno da nikotin nikako ne mozze da ublazzi ili otkloni stres, anksioznost, tugu koju nije sam izazvao, odnosno nema nikakvih pozitivnih dejstava kod uznemirenosti koja je izazvana realnim zzivotom. Za takve situacije mozze pomochi valerijana da se chovek opusti, kofein za stimulaciju itd, a nikotin NEMA umirujuche niti stimulativno dejstvo.

Ako ne naviknes da pusis,nisai pusac iliti bolestan kako ti kazes.
Ako ne naviknes da pijes,nisi alkos.
Ako ne naviknes da se drogiras,nisi narkos.

Dajte jednom da napravimo raliku od bolesti koja je "od Boga" kako kaze nas narod,i bolesti koju sami sebi donesemo u organizam zato sto smo budale.

Nisam mislila da te napadnem ili neshto slichno, da me ne shvatish pogreshno. I bolesti "od Boga" chesto izazivamo loshim nachinom zzivota, tako da je to sve vrlo slichno. Naravno da postoji aspekat Navike kod pushenja, ali pushenje nije navika. To je bolest, i da, u pravu si, sami smo je izazvali.
Da je pushenje chisto navika, bilo bi lako. Mozzemo da imamo puno loshih navika, kao npr. da ne spushtamo WC-dasku ili da ostavljamo shminku svuda po kuchi. Ali. Loshe navike su UVEK pod nashom kontrolom, dok bolesti zavisnosti to nisu. U tome je poenta. Ako pushenju pridjemo samo iz ugla loshe navike, velika je verovatnocha da chemo izgubiti bitku i dichi ruke od daljih pokushaja zbog ideje da smo "slab karakter" - shto bi bila trajna odlika koja nosi podtekst: "slab sam karakter, nikad nechu mochi da se reshim te navike." NA taj nachin smo podcenili neprijatelja a svoj neuspeshni pokushaj pretvorili u trajno stanje.
Bolji pristup je ovaj: Pushenje je bolest koju sam izazivam unoshenjem nikotina. Pushenje je izlechiva bolest, dakle, treba da budem uporan u lechenju i da koristim sve terapije koje daju efekta.

Podrska svima koji su resili da se oslobode ove ruzne navike. Cinjenica je jedna a to je NISMO SE RODILI SA CIGARETOM. To je ponovljeno ovde vec stotinu puta i zaista je istina. Svako ima svoj metod kako da se najlakse oslobodi, nesto sto meni mozda odgovara drugima ne i obrnuto. Uglavnom, drzimo se narode, zajedno smo jaci!
Ako zaista zelis da prestanes sa pusenjem, ugasi tu cigaretu odmah i nikada je vise ne uzimaj u ruku. Jedini nacin da se prestane. Imam zivi oprimer u kuci.:rtfm:

Ja pala :(
Sad skupljam snagu da se ponovo upustim u borbu.Zadnjih nedelju dana popushim po 1-2 dnevno, danas 5 :(
Drzhite mi fige ljudi, jer ja NECU da budem pushach, e bash NECU!!! A tako mi je lepo ishlo 2,5 meseca da ne zapalim ni jednu i sada da padnem.......
Bash sam ljuta na sebe, bash, bash....
Ako ti to ista znaci, ja sam uz tebe.
Potpuno, iskreno sam uz tebe.
I verujem da ces uspeti.
Mnogi su. I ja sam. I neki (mnogi) koje znam.
I ti ces :ok:
:zag:

Ja pala :(
Sad skupljam snagu da se ponovo upustim u borbu.Zadnjih nedelju dana popushim po 1-2 dnevno, danas 5 :(
Drzhite mi fige ljudi, jer ja NECU da budem pushach, e bash NECU!!! A tako mi je lepo ishlo 2,5 meseca da ne zapalim ni jednu i sada da padnem.......
Bash sam ljuta na sebe, bash, bash....

Nije vazzno shto si pala ako ustanesh i nastavish pravim putem, nije vazzna izgubljena bitka vech da dobijesh rat.
Nemoj se ljutiti na sebe, protivnik je podmukao i ima podrshku drzzave i borba je neravnopravna. Ali. tvoja odluka je chvrsta. Ti nechesh da pushish jer ti to ne zzelish. I niko te ne mozze naterati. Analiziraj situaciju kada si pala, shta je bio okidach, i poradi na tome da ga eliminishesh. Vech si jednom proshla kroz prvu fazu, mozzesh ti to ponovo. Shto pre presechesh dovod nikotina to lakshi oporavak! i shto bi rekli kinezi: " I najduzzi put pochinje prvim korakom"

Draga Lulu, ne razmisljaj nikako da padas u "bedak" zbog ovoga, pala pa sta? I meni se desavalo nekoliko puta, bilo me je sramota da se javim ovde na forum, da pogledam familiji i prijateljima u oci i osecala se kao da je to nesto toliko strasno da ne mogu da ispravim. Evo, sada sam vec 8 mecesi nepusac i presrecna sam. Tako ces i ti. Pisi ovde i samo odredi dan, i jos nesto ne zavaravaj se brojem cigareta, mislim na to da si ih smanjila, to je samo varka! Veliki pozdrav!:bye:

Gde si nasla ovaj podatak?

Based on the level of dependence, the most common measure for determining the addictiveness of a drug, the substances ranked as follows, from most to least addictive:
Nicotine
Heroin
Cocaine
Alcohol
Caffeine
Marijuana

http://www.drugrehabtreatment.com/most-addictive-drugs.html

The rating scale is from 1 to 6. 1 denotes the drug with the strongest addictive tendencies, while 6 denotes the drug with the least addictive tendencies.

HENNINGFIELD RATINGS

Substance Withdrawal Reinforcement Tolerance Dependence Intoxication
Nicotine 3 4 2 1 5

Heroin 2 2 1 2 2

Cocaine 4 1 4 3 3

Alcohol 1 3 3 4 1

Caffeine 5 6 5 5 6

Marijuana 6 5 6 6 4

BENOWITZ RATINGS

Substance Withdrawal Reinforcement Tolerance Dependence Intoxication

Nicotine 3* 4 4 1 6

Heroin 2 2 2 2 2

Cocaine 3* 1 1 3 3

Alcohol 1 3 4 4 1

Caffeine 4 5 3 5 5

Marijuana 5 6 5 6 4

http://www.druglibrary.org/Schaffer/LIBRARY/basicfax5.htm

Evo, da sama sebe citiram. :) Ima tih podataka josh po netu.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back