Nepušački kutak : Ostavite pušenje sa nama!

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Noćas sam sanjao da sam spržio paklu Lakija ( što baš te cigare kad ionako nisu bile moj brend , al nema veze).
Osećao sam se poraženo, izdajnički ..i tako cunjam ulicama i smišljam kako da "svima" slažem da nisam zapalio nijednu a da i sam poverujem u to. Kako da izvedem da se paklica Lakija "ne računa" ?

Srećom, komšiluk je baš tada počeo da galami pa su me probudili. Ona paklica se stvarno ne računa, bio je san :super:

- - - - - - - - - -

aman, okani se njusenja :rtfm:

neverovatno bila mirna dve godine , a onda me pocne drmati .... mislim gledam , ne verujem
:D drz se , ne daj se

Hbt :(

Pa bolje da smo se drogirali u pm

Auu ala mene u zadnje vreme povremeno prodrma žudnja za cigarom ....
A ostavio sam pre 7-8 meseci

Šta kažu kolege sa više staža ? Recimo od par godina i više... da li i vas ponekad vuče želja za dimom ?
Staz 12 godina

Verovatno će se dešavati da poželiš da zapališ i za 5 godina, ali to više nije kriza već želja koju je prilično lako moguće zaustaviti ako si dovoljno svestan.
za mene ne postoji lepsi miris od mirisa duvanskog dima, a okruzena sam nepusacima, tako da ponekad zastanem pored nekoga ko pusi na autobuskoj stanici da malo udahnem (diskretno, naravno)Meni i sada divno mirise kada neko zapali cigaretuosetim kada komsinica koja stanuje ispod zapali cigaretu na terasi, a ja sam u sobi (ne na terasi!) Ipak, posle svog onog maltretiranja i krize ne pada mi na pamet da ponovo prolazim kroz sve to ostavljajuci jos jednom
Nema krize u smislu da ti je frka sto ne pusis, ali ti padne na pamet kako bi bilo lepo :whistling: Naravno, poznajes dobro neprijatelja i pomislis :rtfm:
nekad davno sam na ovoj temi ostavila oko 1000 postova, pa evo sad nadjoh neke stvari sa kojima se i dalje slazem, a mozda nekome pomogne da razmisli

Ostavio si krvnog neprijatelja, a osecas se kao da si ostavio ljubav svog zivota. To nije rastanak od ljubavi svog zivota vec od svog ubice ;) Kod svih nas je rastanak sa duvanom je bio otprilike kao da ostavljamo prijatelja ili ljubav Podmukla je to djavolija.:evil:

Osim konkretnog prestanka konzumiranja cigareta bilo nam je potrebno da promenimo odnos prema njima. To je kod vecine bilo razlicito. Dodatni problem predstavlja sto te na pocetku drma "nostalgija"...:sad2:

Zasto ne volimo sebe dovoljno i ponasamo se autodestruktivno.
To je pitanje na koje svako mora samom sebi da odgovori, da objasni sebi da vredi, da zasluzuje samo najbolje i onda resenje dolazi samo od sebe.
Tako je sa svim takozvanim porocima - covek jednostavno radi na svom unistenju i nisu retki primeri da se oslobodivsi se jednog poroka predje na drugi.

inat, zasto da ne?
Ma kako bio nepozeljan u drugim zivotnim oblastima ovde moze da koristi!:)
Nisam inadzijski tip, niti takmicarski tip generalno, ali sam prestala da pusim onog dana kada sam svojoj kumi (koja je pusac) sedeci kod nje na slavi i paleci ko zna koju cigaretu rekla:"prestacu da pusim", a ona je rekla "nemoj". To nije bio jedini motiv, ali jeste bilo jos ono perce koje je bilo potrebno da tas prevagne na pravu stranu.

Dragi svezi nepusaci dobro se pripazite proslava i izlazaka!!!
Navikli smo da je cigareta uzivanje, nagrada, deo proslava i druzenja!
Sada znamo da nije tako, ali negde u mozgu (narocito posle malo alkohola) kocnice mogu i da popuste.
Molim vas da pre pocetka proslave jos jednom razmislite o tome i jos jednom ODLUCITE da ste jaci!

Treba da krivi sebe samo onaj ko odustane, a usputna padanja su normalna u svakom velikom poduhvatu, pa i u ovom :)
Da ponovim jos jednom: padali smo SVI!
Razlika izmedju onih koji su uspeli i onih koji nisu je u tome sto su neki pali i rekli: "ja ovo nikad necu moci", a neki su rekli sebi:"nikad necu prestati da pokusavam" Da ste posle prvog pada prestali da pokusavate dok ste ucili da hodate, nikada ne biste prohodali

Poslednja izmena:
Iz nekog razloga svi nude cigarete svezem nepusacu :roll:. Niko ne zna zasto, ali je tako :neutral: Dok ste slabi ne spominjite da ste ostavili cigarete!!!nije uvek moguce izbeci zlonamerne ljude posto moramo da idemo i van kuce. U svojoj kuci mozemo da odredjujemo sta ce ko da radi, ali treba biti spreman na provokacije jer ih nazalost obavezno bude :roll: To je iskustvo svih nas :neutral:Za pocetak je najbolje nikome ne govoriti nista, dok se malo ne ojaca (nedelju dana), a onda je lakse odupreti se :aha:

Godisnji Odmor je vreme uzivanja i mnogi su pomislili da bi bilo ipak OK da deo tog uzivanja budu i cigarete (zbog potpunog ugodjaja ;)), a kad se vrate ostavice... ne treba vam da ponovo prolazite kroz odvikavanje ako ste vec ostavili, a padne vam na pamet ovo sto sam napisala
*Mnogo sam radio, pa mogu samo jednu da se opustim* Cigareta kao zasluzena nagrada ;). Da, da, to je je jedna od podvrsta pakta sa djavolom :aha:

Ta odrednica bivsi pusac-apstinent predstavlja podsecanje da sam mnogo ranjivija kada je rec o duvanu nego nepusaci. Nepusac se ne bi navukao od par cigareta, a ja bih ;) dakle nisam nepusac, vec bivsi pusac i tako ce biti zauvek, jer je zavisnost ostavila trajni potpis. Nije to nikakav problem, ali *samo jedna* za nas ne postoji!!!

tokom odvikavanja su me hvatali napadi placa i zelja da se svadjam i neka tuga neobjasnjiva i jos mnogo toga :roll:
I da, procice, naravno!:) Bila sam histericna i uplakana naizmenicno:roll: i ukucani su bili veoma ljubazni i istrpeli sve to stoicki...

- - - - - - - - - -

Noćas sam sanjao da sam spržio paklu Lakija
Svi smo sanjali, cudo bi bilo da nisi i ti ;) pa nas je jos i grizla savest u snu sto pusimo, a znamo da ne smemo :mrgreen:

Cuveni ugodjaj, hmmm
I opasnost je veoma vazan deo tog ugodjaja ;)
Spoj zadovoljstva i opasnosti.
Mozda neki psiholog ili psihijatar moze da kaze nesto na ovu temu ako neko svraca :)
kad bi sad neko preporucivao cigarete kao lekovito sredstvo i kad bi babe masovno pocele da ga preporucuju kao beli luk, mnogi bi ostavili :lol:

*Ostavicu cigarete, proci cu kroz ovo sad i nikad vise* Dok to nisam sebi rekla, ostavljala sam duvan i vracala mu se:roll:
Eksperimentisanje NIKAKO!

A mnogima je delovalo da smo bas sexy, i da je bas stos da radimo ono sto se ne sme.;)

Poslednja izmena:
Nisu cigarete mocni neprijatelj - gledajte na njih sa prezirom i superiornim gadjenjem.
To je nesto sto je ispod naseg nivoa, a ne nesto jace od nas :D

ja sam bila visestruki povratnik !!! dok nisam promenila odnos prema pusenju i apstinenciji. Sada sam vec godinama daleko od cigareta zato sto sam sebi rekla da cu krizu izdrzati i da to vise sebi nikada necu uraditi, jer ne zelim da se ponovo mucim. Tek kada sam sebi priznala da je tesko ostaviti cigarete i da ne zelim ponovo da prolazim kroz krizu bilo je gotovo.

Ranije kada prodje prva frka pomislim: pa i nije bilo tesko, ajde moze jedna i dalje vec znate kako ide.

Sada postujem svoj napor i volim sebe, tako da je zakljucak logocan - hocu da mi bude lepo :aha:, a deo toga je da cuvam sebe nepotrebnih neprijatnosti.

Ima i onih koji cuvaju jos uvek cigarete u kuci tokom odvikavanja.
Jos uvek psiholoski dozivljavaju cigarete kao nesto sto je vredno i ne treba da se baci.
Najbolje je baciti ih LICNO, svojom rukom, zato sto je to simbolicki znacajno. Superioran si u odnosu na svoju nekadasnju slabost, vladas situacijom, a cigarete su nesto sto se baca (da preciziram: djubre), a ne nesto sto se cuva (nesto vredno i lepo).
(ne trazite djavola da iskusavate jos uvek slabu volju):!:

Poslednja izmena:
*Od necega mora da se umre, a ionako nas truju svim i svacim, cigarete ne vredi ni ostavljati*
Kada vam neko isprica takvu glupost slobodno mu recite da ste razocarani sto ne zeli da uspete :!: videcete da ce se zbuniti i posle nekoliko nevestih recenica prestati da prica o tome.
To moze da vam bude i dodatna motivacija da dokazete da imas karakter i da mozete da uradite sve sto zelite.

Cesto nam nedostaje cigareta u pocetku odvikavanja jer smo navikli na udaaaah do kraja, a to obicno ne cinimo kada disemo i zato kada je frka odmah na prozor i duboko disi dok ne prodje
Nedostaje ti onaj udaaaah kad uvučeš dim ;) Ja sam stalno uzdisala neko vreme i imala utisak da nemam dovoljno vazduha.(glupost, naravno, sa cigaretama imas vazduha, a bez cigareta nemas!!!):mrgreen:

Poslednja izmena:
odvikavanje
Da se podsetimo:
Frka prvih nedelju dana :sad2::rida:
Jos dvadesetak dana malo patis, ali vec imas vise snage i samopouzdanja :aha:;)
Posle, mirisljavica :zaljubljena:

Mala preporuka svezim nepusacima - nemojte odmah da objavljujete da ste prestali da pusite:tajna:- bicete zaprepasceni koliko ce vam pusaca dodatno iskusavati (jos uvek) slabu volju i objasnjavati da ionako od necega morada se umre.:rtfm:
Mozete eventualno da kazete da vas trenutno boli grlo pa pauzirate i sl.
Neverovatno je koliko ljudi ne zele da imaju pored sebe nekog ko je bolji ( u ovom slucaju jaci karakter) od njih,

Oni koji su skloni gojenju - merenje svaki dan, tek da se situacija ne izmakne kontroli.

Obavezno odrediti datum - sto ste dalje od njega, zadovoljstvo je vece, a mozete da ga tacno izmerite danima, mesecima i godinama :ok:

Hvala Distance.

Mada ne sviđa mi se ideja da ćemo i za X godina povremeno priželjkivati cigarete, ali šta je tu je
Ma to je samo situacija kada prvi put ostavljas;)
Ne, neces ti vise nikada propusiti, jednostavno je atmosfera danas protiv pusaca, Vucic obecava da ce za koju godinu
Srbija biti bez pusaca jer ovih dana podiszu cene za cigarete, a to podizanje cena ce biti na svaka dva-tri meseca.

Ma to je samo situacija kada prvi put ostavljas;)
Ne, neces ti vise nikada propusiti, jednostavno je atmosfera danas protiv pusaca,

Nisam ja neko ko mai za maticu. Samo lična uverenja, sve ostalo "ne postoji".

Vucic obecava da ce za koju godinu
Srbija biti bez pusaca jer ovih dana podiszu cene za cigarete, a to podizanje cena ce biti na svaka dva-tri meseca.

Nema od toga nista. Pusac ( kao i svaki narkoman ) uvek nađe za svoju zavisnost.
A postoji i cist domaći duvan , "kao nekada". Jeftino a cistije od industrijskih cigara.

Mada sve vise ljudi ostavlja, to je definitivno tačno ( baš je uočljiva razlika) ali koji su im razlozi ne znam ali ne verujem da je zbog gospodara vučića :lol:

Nisam ja neko ko mai za maticu. Samo lična uverenja, sve ostalo "ne postoji".

Nema od toga nista. Pusac ( kao i svaki narkoman ) uvek nađe za svoju zavisnost.
A postoji i cist domaći duvan , "kao nekada". Jeftino a cistije od industrijskih cigara.

Mada sve vise ljudi ostavlja, to je definitivno tačno ( baš je uočljiva razlika) ali koji su im razlozi ne znam ali ne verujem da je zbog gospodara vučića :lol:

Ljudi ostavljaju duvan iz prostog razloga sto je histerija iz USA potpuno preneta na Evropu pa je pusenje postalo neka stigma, a kao sto i sam
znas svuda je i zabranjeno. Pitanje je dana kada ce i u Srbiji biti totalna zabrana ( mislim na kafice i restorane).

izvinjavam se na opsirnosti i ponekim ponavljanjima, ali sam zaista htela da podvucem neke stvari
srecno svima!!!
Ne razumem zašto se izvinjavaš.:think:Sve što si napisala je iz najbolje namere i sve je kristalno jasno.Sad znam šta me sve čeka...Ne pušim 2 meseca i pet dana i još je teško.Ali me drži baš ovo što si napisala.Ne želim više nikad da prolazim kroz ovo.Nije mi bitno ni da sebi ili bilo kome dokazujem da sam karakter,da sam bolja od pušača.(Svako neka živi kako hoće.)Bitno mi je samo da se rešim ovisnosti.Dok sam bila pušač,negde sam pročitala da ,ako si pravi prijatelj nekome ko je ostavio pušenje,nikada ,ni u šali ,nemoj da ga nudiš da zapali.I držala sam se toga.A sad vidim ko je meni pravi prijatelj.Distance ,hvala ti za tu tvoju "opširnost". Da su neka bolja vremena,mogla bi i knjigu da napišeš i da svojim savetima pomogneš još mnogima a ne samo nama na forumu.:super:

Primate li novog člana? Mada, moram vam priznati da i nisam neki karakter...
Elem, moj muž je operisao srce prošlog četvrtka (bajpas) i ja sam sebi svečano obećala, da čim mi jave da je operacija protekla OK, ostavljam cigarete, da bih i njemu bila moralna podrška u ostavljanju istih.
Prošla sam kroz dobro vam poznati pakao, pojačan nerviranjem oko zdravstvenog stanja voljenog mi supruga :heart:
Pošto njegov oporavak ide malo teže i sporije, praćen je nekim aritmijama, tako da tek danas (posle 5 dana) izlazi iz intenzivne u poluintenzivnu, jako se loše oseća i priča, ja sam juče poklekla - kupila neke slim cigarete (slabije od onih koje sam inače pušila), zapalila jednu, povukla 2 dima koja su mi bila bljaaaaaak! i ugasila.
I dalje ne pušim, znam da su mi ona dva dima bila odvratna, ali me užasno vuče... Sinoć sam po kući tražila po džepovima i torbama neku zaturenu paklicu...
Molim za podršku... Ne bih da prolazim kroz onaj pakao ponovo, ali me svaka sitnica pokoleba i pomislim ponovo na cigarete :sad2:

Elem, moj muž je operisao srce prošlog četvrtka (bajpas) i ja sam sebi svečano obećala, da čim mi jave da je operacija protekla OK, ostavljam cigarete, da bih i njemu bila moralna podrška u ostavljanju istih.
Prošla sam kroz dobro vam poznati pakao, pojačan nerviranjem oko zdravstvenog stanja voljenog mi supruga :heart:
Pošto njegov oporavak ide malo teže i sporije, praćen je nekim aritmijama, tako da tek danas (posle 5 dana) izlazi iz intenzivne u poluintenzivnu, jako se loše oseća i priča, ja sam juče poklekla - kupila neke slim cigarete (slabije od onih koje sam inače pušila), zapalila jednu, povukla 2 dima koja su mi bila bljaaaaaak! i ugasila.
I dalje ne pušim, znam da su mi ona dva dima bila odvratna, ali me užasno vuče... Sinoć sam po kući tražila po džepovima i torbama neku zaturenu paklicu...
Molim za podršku... Ne bih da prolazim kroz onaj pakao ponovo, ali me svaka sitnica pokoleba i pomislim ponovo na cigarete :sad2:

Kupi onaj Tabex, tada ce ti svaka popusena biti jos odvratnija. Ne brini, to "odvikavanje" i nervoza traje jako kratko, mozda mesec dana u vrh glave.
Kupi taj Tabex i pusi , videces da ces vec unapred , barem nekoliko dana, bataliti i samu pomisao na zapaljenu cigaretu.

Nema veze sto si poklekla, mozes jos koji put da pokleknes, to samo znaci da si konacno resila da batalis pusenje jer ce ti cigarete biti sve odvratnije,
a i savest ce te muciti.

mozes jos koji put da pokleknes

Ne,nikako,ovaj savet ne smes da uzimas za ozbiljno,ona se rukovodila tim stavom i prestajala je ko zna koliko puta i nastavljala da pusi,jos uvek je pusac a deli neuspele metode...Ako zelis da ostavis pusenje,ne smes prilaziti cigaretama,ne smes ih ni pomirisati..Kupi taj pomenuti tabex,pomocice ti u najvecim periodu kriza..Neka ti uvek na umu bude taj primarni cilj zbog kojeg i ostavljas cigarete,a to je da ih ostavljas zbog muza koji je operisao srce,da bi mogla da mu sugerises da i on ostavi i baci tog tihog ubicu...Kad te uhvati kriza.presaltaj se u tom momentu i uzmi radi nesto,razmisljaj o necemu drugom,i videces da je kriza prosla..Ona ne traje dugo ali u pocetku je dosadna i skoro uvek prisutna..Moras da se boris ako zelis pobediti,nema druge..

Ma prošlo me je malo, samo me je ovo vratilo par dana unazad. Ne planiram uopšte da ponovo zapalim, mada milion puta dnevno osetim potrebu, ali sam sve više ponosna na sebe.
A onih par dimova od juče, koliko god grozan ukus imali, doveli su do toga da sam osetila ludačku potrebu nekoliko sati posle toga.
A da, i bila sam u poseti mužu u bolnici danas. I to me je sa druge strane mnogo smirilo.
Znači - Tabex. Uzećemo i to. I sve ostalo što treba.
Hvala na podršci, to mi sad strašno puno znači.

nema nista od prelaska na slabije
svi smo to pokusavali, kao i smanjivanje broja cigareta, ali to jednostavno nije moguce zato sto je kod pusaca (dakle zavisnika)! nemoguca kontrola

sigurno svi znamo mnoge koji su smanjivali alkohol npr i znamo da im to nikad nije uspelo
ovo je isto

verovatno niko nikad ne bi ni prestajao da pusi da moze da se kontrolise da zapali samo jednu cigaretu dnevno
upravo je u tome problem sa zavisnoscu i nemoj dzabe da se mucis izlazuci se novim iskusenjima

podrska se naravno podrazumeva!!!
pisi, pitaj, kukaj, koliko god i kad god hoces, tu smo za tebe!!!:zag:

- - - - - - - - - -

Ma prošlo me je malo, samo me je ovo vratilo par dana unazad. Ne planiram uopšte da ponovo zapalim, mada milion puta dnevno osetim potrebu, ali sam sve više ponosna na sebe.
A onih par dimova od juče, koliko god grozan ukus imali, doveli su do toga da sam osetila ludačku potrebu nekoliko sati posle toga.
A da, i bila sam u poseti mužu u bolnici danas. I to me je sa druge strane mnogo smirilo.

Sedam prvih dana je tesko, posle je mnogo lakse
ti sad imas utisak kao da ce di kraja zivota biti kao sto je sad

za pocetak daj sebi cilj da izdrzis sedam dana, pa posle produzavaj

- - - - - - - - - -

Dragi novi clanovi,
:heart2:
tema je ogromna, ali krenite polako da citate od pocetka i naci cete mnogo odlicnih saveta i iskustava
nikad ne znate sta ce bas vas da potrefi i inspirise, jer sve nas motivisu razne stvari

nemojte da vas mrzi, neka i to bude deo napora tokom ove *terapije*
ako neko ni toliko nije spreman da se potrudi da pokusa da pomogne sebi, onda je veliko pitanje kako ce dalje da se nosi sa svim izazovima odvikavanja

garantujem da ce vam mnogo znaciti da citate sta je pisano

Poslednja izmena:

Samo odlucno, a mi svi bivsi pusaci ti obecavamo da ces se osecati fenomenalno kada izboris za svoje pobede. :cool: kao sto su dobri ljudi ovde vec pisali , od velike je pomoci kada procitas tudja iskustva

Noćas sam sanjao da sam spržio paklu Lakija ( što baš te cigare kad ionako nisu bile moj brend , al nema veze).
Osećao sam se poraženo, izdajnički ..i tako cunjam ulicama i smišljam kako da "svima" slažem da nisam zapalio nijednu a da i sam poverujem u to. Kako da izvedem da se paklica Lakija "ne računa" ?

Srećom, komšiluk je baš tada počeo da galami pa su me probudili. Ona paklica se stvarno ne računa, bio je san :super:

- - - - - - - - - -

Hbt :(

Pa bolje da smo se drogirali u pm

pa to i jeste vid droge , moje misljenje . Mnogo njih se ne slaze sa tim . Nije to kriza , nego ono sta je spomenula distance : vise se javlja kao neka zelja , kriza je samo ako mi pustimo da bude to. Pricamo mi tako o tome , pa sam i ja sanjala pre neko vece da sam zapalila cigaretu i to onu 120s , cudan osecaj , bilo mi je ruzno, nesto kao nekontrolisano, jer kao u nekom trenutku mi doslo do mozga : u jbt, ladno si zapalila , osecaj onaj kada sanjate da ste izasli goli na ulicu (sto posto ste bar jednom nesto tako sanjali) , a mene sramotaaaa ljudi gledaju :) ... uvrnuto

Draga Distance,
Potpuno ste u pravu što se tiče smanjivanja i slabijih cigareta - to je samo zavaravanje.
Danas se hrabrim time što sam ponosna na sebe - i dalje mi cigarete jako često padaju na pamet (prosto su vezane za svakavke životne situacije: pijenje kafe, nakon obroka, kad sednete da odmorite i sl.), ali sam ponosna na to što bez ikakvih problema odbacim tu misao i nastavim da se bavim nečim drugim.
Na žalost, sad ne mogu da iščitam temu... do pre par dana sam to radila sa temom "Operacija srca", plus još gomila informacija na tu temu, pa još posao, trčanje po bolnici...
Dok dođem do nekog slobodnog vremena, nadam se da ću biti mnogo snažnija nego ovih dana.
Do tad ću s vremena na vreme da kukam :mrgreen:

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back