Nepušački kutak : Ostavite pušenje sa nama!

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ima li neko ideju kako da nekog ko pusi ne zna se koliko dugo i sam izjavljuje da to radi zato sto voli, navedete na to da razmislja o nepaljenju cigarete bar u krevetu?
Kao zakleti nepusac i neko kome dim ocajno smrdi, posandrcam kad se probudim u smradu, pored pune pepeljare... iako sam je pre spavanja uredno oprala, sobu provetrila i sva po redu?
napominjem da lepi razgovori nisu urodili plodom, da ljutnja ne pomaze, galama jos manje... sve isprobano :roll:

Ima li neko ideju kako da nekog ko pusi ne zna se koliko dugo i sam izjavljuje da to radi zato sto voli, navedete na to da razmislja o nepaljenju cigarete bar u krevetu?
Kao zakleti nepusac i neko kome dim ocajno smrdi, posandrcam kad se probudim u smradu, pored pune pepeljare... iako sam je pre spavanja uredno oprala, sobu provetrila i sva po redu?
napominjem da lepi razgovori nisu urodili plodom, da ljutnja ne pomaze, galama jos manje... sve isprobano :roll:

tu mora da padne neka rezolucija, ultimatum, jer to je stvarno ugnjetavanje, i ozbiljno ugrožavanje tudjeg zdravlja, jer spavati pored pepeljare pune i prljave - to nisam radila ni kada sam bila pušač, a sad tek, sad sam gora od pet nepušača zajedno.
ULTIMATUM!

btw, u Americi je odnedavno uveden zakon da imaš pravo da prijaviš svog ukućanina ako te truje duvanskim dimom i ne pokazuje razumevanje da ti to smeta - dotle to ide.
ne znam, idi kod doktora neka ti napiše da moraš da se kloniš duvanskog dima.

i uostalom, to je ipak stvar elementarnog poštovanja, jer ako više voli da puši cigare nego što tebe voli i poštuje, onda jbg....

izvini ako sam bila suviše direktna, ali možda ovo nešto ipak pomogne.

ma ne pusim jos uvek.... potrebu tj. zelju imam ali mislim da je sada u pitanju samo moja tvrdoglavost jer sam svima razglasio da ne pusim (ne i da sam ostavio) pa mi sad malo bedak da pocnem ponovo .... a i presekao sam i to je to .... necu pusiti bar jos sest meseci .... jos uvek ne smem da kazem da sam ostavio cigarete defintiivno ali tezim ka tome...... definitivno po meni jedini nacin je ostaviti ih od jednom inace od smanjivanja i sl.nema leba ;)
Bravo liberal! Inatu bas nista ne fali kada motivise na dobru stvar. Kada prodje tih sest meseci, oroci nepusenje na jos sest i to je to. ;) Pozdrav!

Pa sto ne javljas da se pohvalis :D!
Svaka cast!!!
f045.gif

(PS nece ti nista osigurati magneti dok ne objasnis sebi da si dokazao da imas dovoljno cvrstine TI, bez pomoci ikoga i icega. Uspeo si i postuj to ;))

hvala puno, drzim se! juce sam nesvjesno uzeo cigaru(bio na nekoj zurci) i krenuo da zapalim(prije toga sam popio casu vina) ali kad sam skontao sta radim odma sam je bacio i rekao NECU...i danas mi je godra:)

Jel moze neko da mi objasni sta je to toliko 'zarazno' u cigaretama da se ne moze bez njih ni 2,3 sata? Ne mislim na supstancu koja izaziva zavisnost, vise na onaj psihicki deo... Pozvala sam skoro kod sebe par prijatelja, pri cemu neki od njih puse, i kad sam zamolila da to vece preskoce svi su me pogledali u stilu "da li je ova normalna?", kao da ja njih silim da se suzdrzavaju a ne oni mene da kasljem i stavljam kapi u nos (tako reagujem na veliku kolicinu dima)...Na kraju sam popustila i otvorili su prozor i tu se obesili i ispod oka me gledali.

Jel moze neko da mi objasni sta je to toliko 'zarazno' u cigaretama da se ne moze bez njih ni 2,3 sata? Ne mislim na supstancu koja izaziva zavisnost, vise na onaj psihicki deo... Pozvala sam skoro kod sebe par prijatelja, pri cemu neki od njih puse, i kad sam zamolila da to vece preskoce svi su me pogledali u stilu "da li je ova normalna?", kao da ja njih silim da se suzdrzavaju a ne oni mene da kasljem i stavljam kapi u nos (tako reagujem na veliku kolicinu dima)...Na kraju sam popustila i otvorili su prozor i tu se obesili i ispod oka me gledali.

"Svetska zdravstvena organizacija i međunarodna zajednica izražavaju zabrinutost zbog pogubnih zdravstvenih, socijalnih, ekonomskih i ekoloških posledica konzumiranja duvana i izlaganja duvanskom dimu.
- Duvanska industrija skriva činjenicu da su cigarete i drugi proizvodi koji sadrže duvan, napravljeni tako da brzo stvaraju i održavaju zavisnost. Zato se u Međunarodnoj klasifikaciji bolesti, pušenje svrstava u bolesti zavisnosti pod šifrom F 17.2. Naučnici tvrde da je zavisnost od nikotina jednaka stepenu zavisnosti od heroina. Mnoge komponente koje sadrže duvanski proizvodi i dim su farmakološki aktivne, toksične, mutagene i kancerogene supstance. Postoje naučni dokazi da deca čije su majke pušile tokom trudnoće kasnije u životu češće imaju zdravstvene i razvojne probleme - kaže Plavšić.
Duvanski dim, prema njenim rečima, na pasivne pušače utiče isto kao i na pušače, "jer je sastav duvanskog dima isti pri udisanju i izdisanju". Pri tom, pušači uglavnom ne paze da li ugrožavaju nepušače, naročito decu, pa se njihovo ponašanje često opisuje kao agresivno."

preuzeto sa http://www.danas.co.yu/20070131/terazije1.html, gde je moguce procitati i ostatak (poucnog) teksta

Ako se nema prostorija za pushače, onda pushenje kroz otvoren prozor, na balkon, napolju... Ako ni tako neće, onda ne moraš ni ti da se trudiš oko pepeljara i njegovog zagađenog životnog prostora. Drži uredno svoj životni prostor, pa će mu to možda otvoriti oči.

Pratim forum vec nesto duze od 6 meseci i mogu vam reci da mije dosta pomogao.
Evo skoro 7 meseci ne pusim.
Bilo je grozno posle 17 godina neprekidnog pusackog staza ali uz pomoc flastera sam nekako prezivela. Medjutim propratne pojave odvikavanja ne jenjavaju i pitam se koliko dugo jos. Naime nesanica ne posustaje a i povremeni bolovi u grudima koji me izbezume jer odmah pomislim na najgore. Ima li neko slicna iskustva i koliko ce to jos da traje?
Cini mi se da se sada kao nepusac losije osecam nego pre sto bas i nije ohrabrujuce.

Pratim forum vec nesto duze od 6 meseci i mogu vam reci da mije dosta pomogao.
Evo skoro 7 meseci ne pusim.
Bilo je grozno posle 17 godina neprekidnog pusackog staza ali uz pomoc flastera sam nekako prezivela. Medjutim propratne pojave odvikavanja ne jenjavaju i pitam se koliko dugo jos. Naime nesanica ne posustaje a i povremeni bolovi u grudima koji me izbezume jer odmah pomislim na najgore. Ima li neko slicna iskustva i koliko ce to jos da traje?
Cini mi se da se sada kao nepusac losije osecam nego pre sto bas i nije ohrabrujuce.

Iz ličnog iskustva: imaš "malo više" kiseonika nego ranije i tvoje telo još uvek ne zna da barata time, pa mi se čini da je bol i nesanica zbog kiseonika, ALI TO ĆE DA PROĐE!!! A možda je samo malo nervoza uzrok što se tako osećaš. Pij mnogo vode i negaziranih tečnosti, jedi mnogo, mnogo voća - naročito kad se tako osećaš. Nađi neki lep čaj koji smiruje i pij ga uveče pred spavanje.
Moje iskustvo je bilo sa nepravilnim radom srca, kao vid neke aritmije, trajalo je, ali je prošlo.
Tako da, don't worry, ne može da ti bude lošije sada nego kao kad si bila pušač, sigurno ;-)

koje preparate mi preporucujete za odvikavanje od pusenja htela bih da kupim to meni dragoj osobi kao novogodisnji poklon?

To je malo više individualna stvar.
Moje razmišljanje je bilo da kupim žvake i / ili flastere. Ali sam ostavila cigarete bez toga :)
Da meni lično sada treba, kupila bih ovu elektronsku cigaretu, mislim da se zove ejoy. Mislim da to može da pomogne u odvikavanju, ali i kao zamena za prilike gde nije dozvoljeno pušenje.
ALI, dobro razmisli da li je to idealan poklon. Ukoliko se osoba nije sama izjasnila da želi da baci cigarete, može da bude krajnje neučinkovito, čak da izazove suprotan efekat.
Svaki pušač o tome mora sam da donese odluku, inače teško to ide....
U svakom slučaju, želim ti da ti to uspe!

koje preparate mi preporucujete za odvikavanje od pusenja htela bih da kupim to meni dragoj osobi kao novogodisnji poklon?

ja kupio ziban

trebalo je kao da se popiju 2 kutije, medjutim
ja ispio malo jache od jedne table, i batalio:)
kao, ajd' da vidim dal' mogu bez zibana ovo, video moze ako imash motiv, i eto...
mada se i dalje kunem u ziban, iako sam sve blizi tome da je u principu placebo, malo smiri antidepresiv...
anyway, mozda i greshim. znam da je mnogima bas on pomogao, kako god da deluje

Tako sam i ja isto pizdeo dok je sestra još živela ovde...uđem u sobu, magla...pepeljara takođe prepuna...još kad joj dođe neko pa zaređaju cigare...ali sada kad se preselila i živi sa dečkom uživam u čistom vazduhu u sobi...kada dođe kod nas puši u dnevnoj sobi, jer je u mojom strogo zabranjeno pušenje...cigara! ;)
Pušio sam tu negde u osmom razredu jedno vreme, pošto su drugovi bili pušači, i nije me nešto privlačilo...a ni kafu ne pijem... :)

Evo moje novo iskustvo, da podelim s vama.
Dve godine i dva meseca nisam pushila. I onda se neshto bash potresem, umor, bes itd. i ja zapalim JEDNU. Par nedelja kasnije DRUGU. Pa trechu,chetvrtu i tako... sve oni chuveni izgovori- samo josh ovu, od sutra prestajem i tako dalje.
Elem, onda sam kupila prvu paklu. Onu malu od deset. Par dana kasnije veliku. Pa nek' ide zizvot!
I dragi moji, tako mesec dana.
A pushila sam stravichno nekad, tri do cetri kutije ponekad, pa jedva sam ostavila i to uz pomoch Zibana, ugojila se kao prase i josh skidam tu kilazzu a da ne pricham o mukama dok mi se telo nije naviklo na to da nema nikotina.
I sve ja znam kako je to uzzasno biti pushach, iskusila na sopstvenoj kozzi...
Ovo je bilo chetvrti put da ostavljam duvan u zzivotu, i uvek pokleknem na istu foru posle godinu dana ili evo ovog puta posle dve godine.
I onda sam povukla "ruchnu".
Zakljuchila sam sledeche: Jednom pushach -uvek pushach. Nema opushtanja ako hochemo da budemo pushachi koji ne pushe. Borba traje konstantno. Samo su "odmori" izmedju "napada" sve duzzi vremenom.
Treba uvek biti na oprezu, jer psihichka zavisnost se lako ponovo pojavi, dovoljno su neke "kritichne" situacije.
Shta sam uradila?
E pa ovako: odmah sam uzela tri slobodna dana zaredom s posla. Odmah sam otishla u apoteku i kupila novu kutiju Zibana. Sklonila sve upaljache i pepeljare koji su se enormnom brzinom ponovo pojavili u kuchi. Kupila chaj i pila umesto kafe. Svako veche pila po jednu tabletu Persena da smirim napetost koja se pojavila istim intenzitetom kao u jeku pushachkih dana. Strogo vodim rachuna da ne budem umorna, gladna,zzedna ili u drushtvu osoba koje mi ne prijaju.
I evo josh jedna pobeda!
Deset dana ne pushim i laknulo mi je. Uplashila sam se strashno da chu opet u pushachki pakao.
I mnogo je lakshe sada nego kada sam prestajala pre dve godine...nema kriza.
Od sada chu biti konstantno na oprezu i uvek imati tablu zibana u kuchi i beleshke koje sam vodila kada sam se odvikavala od teshkog pushenja.

Pa to sa Zibanom nije bas najpametnije (posebno me brine ova recenica 'uvek cu imati tablu Zibana u kuci..." Ne znam zasto svi zive u laznom ubedjenju da je Ziban bezopasna bombona koja sluzi za odvikavanje od pusenja? Ziban je antidepresiv, ozbiljan lek, koji moze daima ozbiljne nezeljene efee, koji bi trebalo kriticno upotrebljavati po preporuci lekara a ne na svoju ruku..i svakako ne tako na po tabletu, tablu, na dan, par nedelja, povremeno i 'po potrebi'.....

Znam da je tako, ali sve je bolje nego pushiti.
Ne pijem tako "po potrebi" tabletu ili dve vech isposhtujem uputstvo do kraja.
A jedna tabla che uvek biti tu da mogu da reagujem ako se ikad nadjem ponovo u situaciji da pushim mesec dana.
Chinjenica je da bez Zibana ne bih prestala da pushim, pokushavala sam i nije ishlo. Prva tri puta sam mogla bez pomagala, ali sad je bilo bash kritichno.

jel moze neko da mi odgovori sta da radim u vezi krvnog pritiska..naime od kad sam prestao pusiti pritisak mi je opao..prije dok sam pusio imao sam 130/80 a sad 115/65...a maloprije je billo 110/60...stalno me boli glava i spava mi se..pijem litar i po vode dnevno i to tokom cijelog dana po malo..jedem neke supice i idem u setnju jednom dnevno...pozdrav svim nepusacima a onim koji puse predlazem da sto prije bace...ja sam pusio 13-14 godina...i gotivno mi je sada sto mi je lice cisto i svjeze..i ne smrdim na dim.ako neki ima kakvu ideju sta da radim neka kaze..

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back